Υγεία

Ποιες είναι οι σημαντικότερες βιταμίνες για το δέρμα

ygeia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η περιποίηση του δέρματός μας θα έπρεπε να είναι σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς.

Το δέρμα άλλωστε, είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Και σίγουρα, κυκλοφορούν πολλές κρέμες και λοσιόν που μπορούν να μας προστατεύσουν, αλλά το πρώτο πράγμα που θα μας πει οποιοσδήποτε γιατρός σχετικά με την φροντίδα του δέρματος είναι να περιορίσουμε την έκθεσή μας στη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία, και να φοράμε αντηλιακό.

Βέβαια, ο ήλιος έχει και ένα τεράστιο όφελος: 10-15 λεπτά έκθεσης σε αυτόν είναι αρκετά για να παραχθεί βιταμίνη D στο δέρμα μας. Ας δούμε τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την υγεία του δέρματός μας.

Βιταμίνη D

Το κυριότερο όφελος της βιταμίνης D σχετίζεται με τον ρόλο της στην απορρόφηση ασβεστίου και στην προστασία των οστών. Επιπλέον, έχει ανακαλυφθεί πως η βιταμίνη D βοηθά στην αντιμετώπιση της ψωρίασης. Η καλσιτριόλη είναι μία συνθετική μορφή της βιταμίνης D3, της μορφής που παράγει το ανθρώπινο σώμα, και χρησιμοποιείται ως τοπική αλοιφή σε ασθενείς με ψωρίαση, αντιμετωπίζοντας τις φλεγμονές του δέρματος.

Βιταμίνη C

Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην αγορά που υπόσχονται να “σταματήσουν” τη γήρανση και το συστατικό-κλειδί στα περισσότερα από αυτά είναι η βιταμίνη C. Ο λόγος που η βιταμίνη C είναι τόσο καλή για το δέρμα είναι διπλός: οι ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, από την μία, και ο ρόλος της στην σύνθεση του κολλαγόνου από την άλλη. Επιπλέον, όταν λαμβάνουμε βιταμίνη C, η δράση του αντηλιακού ενισχύεται, ελαττώνοντας τις βλάβες που προκαλούνται στα κύτταρα και βοηθώντας το δέρμα να θεραπεύεται γρηγορότερα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και την εμφάνιση ρυτίδων.

Βιταμίνη Ε

Όπως και η βιταμίνη C, το σημαντικότερο όφελος της βιταμίνης Ε για το δέρμα είναι η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Όταν χρησιμοποιείται τοπικά, μπορεί να απορροφήσει τις βλαβερές ακτίνες. Έχει αποδειχθεί, πάντως, πως τα προϊόντα που εφαρμόζονται τοπικά και περιέχουν και τις δύο βιταμίνες, είναι πιο αποτελεσματικά από όσα περιέχουν μόνο μία.

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ βρίσκεται σε πολλές κρέμες για το δέρμα και βοηθάει στην αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων. Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη Κ σε ασθενείς που έκαναν πρόσφατα εγχείρηση. Επιπλέον, η τοπική χρήση βιταμίνης Κ μπορεί να βοηθήσει με διάφορα προβλήματα του δέρματος, όπως ευρυαγγείες, ραγάδες, ουλές και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Η έρευνα, πάντως, που έχει γίνει για την βιταμίνη Κ δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο για τις βιταμίνες Ε και C, συνεπώς οι γνώσεις μας για τα οφέλη της είναι σχετικά περιορισμένες.

Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι βιταμίνες;

Οι βιταμίνες είναι αναγκαίες για την υγεία και την καλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού μας. Από την άλλη πλευρά, αν πάσχουμε από έλλειψη κάποιας βιταμίνης, τα αποτελέσματα στο δέρμα μας θα είναι αισθητά. Για παράδειγμα, η (σπάνια, πλέον) έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο. Καθώς και η C, αλλά και η βιταμίνη Ε παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο, η έλλειψη σε οποιαδήποτε από τις δύο αυξάνει τις πιθανότητες κινδύνου της επιδερμίδας μας – συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του δέρματος.

Αν φοβάστε πως έχετε έλλειψη κάποιας βιταμίνης, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και ρωτήστε τον ποιες αλλαγές οφείλετε να κάνετε στη διατροφή σας – όπως και αν χρειάζεται να προμηθευθείτε κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών.

Πηγή: iatronet.gr

Όλη η επικαιρότητα