Αθλητισμός

Ποινή αποκλεισμού 10 (!) ετών σε Νιγηριανή σπρίντερ – Θετική σε ορμόνες και αρνητική προς συνεργασία

H ποινή που επιβλήθηκε στην Οκαγκμπάρε είναι πρωτόγνωρη
Ακούστε το άρθρο

Ποινή αποκλεισμού 10 ετών επέβαλε η Athletics Integrity Unit στη Νιγηριανή σπρίντερ Μπλέσινγκ Οκαγκμπάρε για πολλαπλές παραβάσεις του κώδικά αντί-ντόπινγκ.

Η ποινή που επιβλήθηκε στην Οκαγκμπάρε είναι πρωτόγνωρη και αποτελεί δείγμα της νέας λογικής που επικρατεί στην World Athletics η οποία μεταβίβασε την ευθύνηση στην ανεξάρτητη αρχή AIU.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στην Οκαγμπάρε επιβλήθηκε πενταετής αποκλεισμός για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών και επιπλέον πέντε χρόνια (για να φτάσει συνολικά τα 10) για την άρνηση της να συνεργαστεί με την AIU κατά τη διάρκεια των ερευνών.

Μεταξύ των ουσιών που βρέθηκε να έχει κάνει χρήση η Νιγηριανή σπρίντερ, είναι αυξητικές ορμόνες και ερυθροποιητίνη.

Η Οκαγμπάρε αποκλείστηκε προσωρινά στις 31 Ιουλίου 2021, την ημέρα που θα αγωνιζόνταν στα ημιτελικά των 100μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Εντός των επόμενων 30 ημερών, η Οκαγκμπάρε έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο (CAS) για να ανατρέψει την απόφαση.

Η Οκαγκμπάρε είναι 33 ετών και στην καριέρα της έχει κερδίσει αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο το 2008 στο μήκος με 6.91μ επωφελούμενη την τιμωρία της Τατιάνα Λμπέντεβα που ήταν δεύτερη με 7.03μ. Το 2013 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας, ήταν 2η στο μήκος και τρίτη στα 200μ. Τελευταία της διάκριση το 2018 όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με την ομάδα 4Χ100μ της Νιγηρίας στους παναφρικανικούς αγώνες.

Πηγή:Sportsfeed

Όλη η επικαιρότητα