Πολιτική

Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για «διάδοχοι» του Αντώνη Σαμαρά

neadimokratia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο «ασκός του Αιόλου» άνοιξε στη Νέα Δημοκρατία μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. 

Εδώ και 5 μήνες, μετά την ήττα στις 25 Ιανουαρίου, είχε ξεκινήσει η αμφισβήτηση, ωστόσο κανένας από τους επίδοξους «δελφίνους» δεν αμφισβήτησε ευθέως τον Αντώνη Σαμαρά.

Μετά τη σαρωτική επικράτηση του «ΟΧΙ», η κλεψύδρα τελείωσε τον Μεσσήνιο πολιτικό, κάτι που ήδη άνοιξε την… όρεξη για το ποιος θα ηγηθεί του συντηρητικού πόλου στην Ελλάδα.

Κυριάκος ή Ντόρα;

Η ηττημένη του 2009, Ντόρα Μπακογιάννη, διατηρεί τις πολιτικές της φιλοδοξίες, ωστόσο δεν έχει την επιρροή που είχε πριν από 6 χρόνια εντός της Νέας Δημοκρατίας. Δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοτεχνεί το πολιτικό του προφίλ με προσεκτικό τρόπο, θέλοντας να εκφράσει τη φιλελεύθερη πτέρυγα, δεν αποκλείεται να είναι ο ίδιος υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, κάτι που σημαίνει ότι η Ντόρα Μπακογιάννη θα κάνει πίσω.

«Γκανιάν» ο Βορίδης

Ισχυρό «άλογο» στην κούρσα της διαδοχής θεωρείται ο Μάκης Βορίδης. Με «όπλα» τη συγκροτημένη πολιτική σκέψη, τη ρητορική δεινότητα και την απήχηση στο συντηρητικό ακροατήριο, ο κ.Βορίδης συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες να εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ, καθώς ήδη έχει συγκροτήσει ομάδα «κρούσης» και έχει αυξήσει την εσωκομματική του επιρροή, με στόχο να γίνει ο Έλληνας «Σαρκοζί». Μειονέκτημά του το πολιτικό του παρελθόν (ΛΑΟΣ) και το ότι κρίνεται ως μη επαρκής να εκφράσει τον κεντρώο χώρο, αφού διατηρεί προφίλ «σκληρού δεξιού», κάτι που όπως αποδείχθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν αρκεί για να εκφράσεις ευρεία μάζα πολιτών.

Ερωτηματικό ο Αβραμόπουλος

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο Έλληνας επίτροπος διαθέτει ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο, όμως κανένας δεν γνωρίζει αν προτίθετα να παραιτηθεί για να διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ. Από πολλούς προσμετράται η εμπειρία του -σημαντική παράμετρος σε αυτήν τη ρευστή περίοδο- ωστόσο, αρκετοί τον συγκαταλέγουν στην ίδια «κατηγορία» με την Ντόρα Μπακογιάννη, ως φθαρμένο και παλαιό πολιτικό προϊόν. 

Τα υπόλοιπα ονόματα

Ενδιαφέρον για την ηγεσία της ΝΔ έχει εκδηλώσει ο πρώην υπουργός Νίκος Δένδιας (από το Σαμαρικό στρατόπεδο του αποδίδουν τη μομφή της αχαριστίας), ενώ δεν δυνάμει υποψήφια είναι και η πρώην υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, χωρίς όμως πολλές πιθανότητες. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τρέφει επίσης φιλοδοξίες, λόγω της απήχησής του στο καραμανλικό μπλοκ, όμως δύσκολα θα προχωρήσει μέχρι τέλους.

Θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορτάζ σχετικά με το τι ισχύει στην περίπτωση των περιφερειαρχών που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι (Τζιτζικώστας, Τατούλης)




Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Όλη η επικαιρότητα