Ποιοι ήταν οι τρεις μάγοι και τι δώρα έφεραν στον Χριστό;

Share

Η ιστορία των τριών μάγων που ακολούθησαν το λαμπρότερο αστέρι του ουρανού και ταξίδεψαν από την Ανατολή για να προσκυνήσουν το Θείο Βρέφος είναι γνωστή σε όλους μας.

Μέσα από τα Ευαγγέλια, οι μάγοι αναφέρονται μόνο από τον Ματθαίο χωρίς όμως λεπτομέρειες, όπως ο αριθμός τους ή η χώρα προέλευσης τους, αναφέροντας απλά ότι έρχονται από την ανατολή.

Η λέξη «μάγος» στα χρόνια εκείνα συνδεόταν κυρίως με τους ιερείς της περσικής θρησκείας, του Ζωροαστρισμού, οι οποίοι μελετούσαν τα άστρα, τις φυσικές επιστήμες, την ιατρική, αλλά και θρησκευτικά ζητήματα καθώς και την ερμηνεία φυσικών φαινομένων και κατείχαν θέση βασιλικών συμβούλων, ακολουθώντας ακόμη και το στρατό στις εκστρατείες. Περισσότερες πληροφορίες για τους μάγους των αρχαίων χρόνων μπορούμε να αντλήσουμε από τον Ηρόδοτο, σύμφωνα με τον οποίο «Μάγοι» ονομαζόταν μία από τις έξι φυλές των Μήδων και όσοι άνηκαν σε αυτή τη φυλή ασκούσαν καθήκοντα ιερέων, ασχολούνταν με τον αποκρυφισμό κ.τ.λ. Ο Ωριγένης μας λέει ότι οι Μάγοι κατάγονται από τη Χαλδαία, ενώ σύμφωνα με άλλους, ήταν Βαβυλώνιοι.

Η πορεία στο Θείο Βρέφος

Σύμφωνα με την παράδοση οι τρεις Μάγοι ταξιδεύοντας έφτασαν στα Ιεροσόλυμα και εκεί συνάντησαν το βασιλιά Ηρώδη και όταν του είπαν τι ψάχνουν και για ποιο λόγο ακολουθούν τους οιωνούς, εκείνος τους ζήτησε στην επιστροφή τους να του
υποδείξουν εάν και σε ποιο σημείο βρήκαν αυτόν το νέο βασιλιά, με σκοπό να «τον τιμήσει» και ο ίδιος.

Όμως στην πραγματικότητα θέλει να τον θανατώσει και γι’ αυτό εμφανίστηκε στους Μάγους άγγελος Κυρίου και τους υπέδειξε να μην επιστρέψουν από την ίδια διαδρομή. Οι Μάγοι συνέχισαν και έφτασαν στη Βηθλεέμ, όπου βρήκαν το Βασιλιά των Ιουδαίων στο πρόσωπο του νεογέννητου Χριστού. Τα ονόματα τους ήταν Μελχιόρ, Γασπάρ και Βαλτάσαρ.

Πολλές παραμένουν οι αντιρρήσεις για τον αριθμό και τα ονόματα των μάγων, αλλά αυτό που παραμένει σταθερό είναι τα δώρα τους προς το Χριστό τα οποία είναι χρυσός, λιβάνι και σμύρνα.

Ο Μελχιόρ σύμφωνα με την παράδοση έφερε τον χρυσό, που συμβόλιζε ότι το βρέφος θα γινόταν βασιλιάς. Ο Γασπάρ έφερε το λιβάνι, σύμβολο
της θείας καταγωγής. Και ο Βαλτάσαρ έφερε τη σμύρνα, η οποία συμβόλιζε τον πρόωρο θάνατο του Ιησού. Ως αντάλλαγμα για τα δώρα, οι Μάγοι ζήτησαν ένα από τα σπάργανα του βρέφους, απόδειξη για όσους δε θα τους πίστευαν, το οποίο και τους έδωσε η ίδια η Παναγία.

Το τέλος των Μάγων

Κίνησαν λοιπόν, να γυρίσουν στον τόπο τους. Και η διαδρομή των έντεκα ημερών που είχαν κάνει για να φτάσουν τους πήρε δύο χρόνια για να την ξανακάνουν. Αργότερα, βαπτίσθηκαν από τον Απόστολο Θωμά και χειροτονήθηκαν επίσκοποι. Το 69 μ.Χ. έλαβαν την είδηση ότι σε λίγο θα πεθάνουν. Πρώτος πεθαίνει ο Μελχιόρ, σε ηλικία 130 ετών.

Μετά από έξι μέρες ο Βαλτάσαρ σκοτώνεται από έναν ειδωλολάτρη μπροστά στην Αγία Τράπεζα στα 109 του χρόνια. Μετά από άλλες έξι μέρες πεθαίνει ο Γασπάρ στα 90 του χρόνια. Και κάπου εδώ τελειώνει η αναφορά στους Μάγους της Ανατολής, που η ιστορία τους μας λέει ότι είχαν τη σοφία να δουν τα σημάδια, την επιμονή να τα ακολουθήσουν και την τύχη να συναντήσουν το Χριστό τις πρώτες ώρες της ζωής του στη Γη!