Ηλεία Πολιτική

Ποιον θα ψηφίσετε στις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ.; Τέσσερις Ηλείοι απαντούν

Κορυφώνεται η μάχη για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής.

Κορυφώνεται η μάχη για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, καθώς απομένει μόλις μια εβδομάδα για τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Σήμερα εξάλλου, οι υποψήφιοι αναμένεται να παίξουν τα… ρέστα τους στο debate, που θα γίνει χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος αφού διαφώνησε με τα «διαδικαστικά» αποφάσισε να μη συμμετέχει.

Οι «πέντε», πάντως, φαίνεται να ακονίζουν τα ξίφη τους για τη τηλεμαχία, την στιγμή που αυτό που κυριαρχεί στους διάδρομους της Χαριλάου Τρικούπη είναι οι συμμαχίες του δεύτερου γύρου.

Επί της ουσίας και με βάση τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται να ξεχωρίζουν.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική παράμετρος: επειδή είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιοι και πόσοι θα ψηφίσουν, το αποτέλεσμα δεν αποκλείεται να διαφέρει σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις. Όχι σε ότι αφορά τα φαβορί, αλλά κυρίως στο ποιοι δύο θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος δείχνουν ως οι επικρατέστεροι, αλλά στην Χαριλάου Τρικούπη κρατούν ακόμα μικρό καλάθι.

Οι εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής αποτελούν εδώ και αρκετό καιρό ένα από τα πρώτα θέματα της επικαιρότητας, με το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου να είναι έντονο αναφορικά με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Οι έξι υποψήφιοι που θα λάβουν μέρος στις εκλογές αντιπροσωπεύουν κάθε τάση και ιδεολογική αναφορά εντός των τειχών της «Δημοκρατικής Παράταξης». Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής εντείνεται όσο πλησιάζουν οι μέρες για τη «μάχη» της 5ης Δεκεμβρίου, στην προσπάθεια να δώσουν το δικό τους, δυναμικό παρόν στις διεργασίες.

Τέσσερις άνθρωποι του χώρου μιλούν σήμερα στην εφ. «Πατρίς» και αναφέρουν τους λόγους που αποφασίζουν να συνδράμουν και να τεθούν στο πλευρό του υποψηφίου της επιλογής τους, στέλνοντας ένα «φρέσκο μήνυμα» για την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές, στην οποία ευελπιστούν το ΚΙΝΑΛ να λάβει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.

Σταύρος Δανιηλίδης
«Στηρίζω τον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί…

…σε μια απαξιωμένη στην πολιτική λογική της χώρα, την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία, σε μια περίοδο όπου οι νέοι γυρνούν την πλάτη τους σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την πολιτική ή καταφεύγουν σε ακραίες λύσεις, οι επιλογές που θα μας οδηγήσουν στην επόμενη ήμερα, πρέπει να πληρούν τα κριτήρια της ηθικής, της αποτελεσματικότητας και της προοπτικής.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, χρειάζονται προσωπικότητες ικανές να εμπνέουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Στις 5 Δεκέμβρη η Δημοκρατική Παράταξη θα βρεθεί σε ένα από τα πιο κρίσιμα, αν όχι το πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας της. Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής καλούνται να αποφασίσουν ποιος θα είναι αυτός, που θα οδηγήσει την παράταξη στο αύριο.

Η επιλογή στο πρόσωπο του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, είναι μια επιλογή με συγκεκριμένη λογική και οπτική απέναντι στην πολιτική πραγματικότητα του τόπου.

Η εκλογή του Νίκου μπορεί να επαναφέρει έννοιες όπως η αξιοκρατία και η ισότητα. Να πιστέψει ο καθένας πως δε χρειάζεται να προέρχεσαι από μεγάλο τζάκι για να τα καταφέρεις. Αρκεί η σκληρή καθημερινή δουλειά και προσπάθεια.

Ο Νίκος υπήρξε εισηγητής του rescEu προγράμματος που δημιουργήθηκε για να παρέχει βοήθεια στα κράτη – μέλη που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και χρησιμοποιήθηκε φέτος τόσο στις πυρκαγιές στην Ηλεία όσο και στην Εύβοια περιορίζοντας σημαντικά τις έτσι και αλλιώς τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν οι δυο περιοχές, χωρίς οικονομική επιβάρυνση της χώρας μας.

Έναν άνθρωπο που στα μεγάλα εθνικά θέματα έχει ήδη κάνει γνωστές τις θέσεις του. Είναι αυτός που μίλησε για αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου ώστε να μην καλείται η χώρα μας να σηκώνει όλο το βάρος των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης που προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές και συμμαχίες ώστε η χώρα μας να αποκτήσει δύναμη και θέση ισχύος στη δύσκολη περιοχή της Μεσογείου καθώς και έχει δώσει μάχες για την απαγόρευση πώλησης όπλων από τρίτες χώρες προς την Τουρκιά.

Έχει επανειλημμένα τονίσει τη σπουδαιότητα της αναλογικής κατανομής των οικονομικών βαρών της χώρας. Βασικοί πυλώνες της προσπάθειας του είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της παιδείας και της υγείας.

Να μπορεί κάθε παΐδι να έχει δικαίωμα στη γνώση, στη μόρφωση, στην επιτυχία, στο όνειρο. Να μπορεί ο καθένας από εμάς τη δύσκολη ώρα μιας ασθενείας η ενός ατυχήματος να μη χρειάζεται να έχει περιούσια ή μέσον για να θεραπευτεί.

Η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επανακτήσει τον ιστορικό της ρόλο.

Σκοπός να ενωθούν οι γενιές. Οι γενιές που έκαναν μεγάλο το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική παράταξη, με τις γενιές που ακλουθούν και θα το ξανακάνουν.

Είμαστε με τον Νίκο γιατί οι θέσεις του είναι ξεκάθαρες και δεν κλείνει το μάτι ούτε αριστερά, ούτε δεξιά άλλα κοιτάζει μπροστά.

Είμαστε με τον Νίκο γιατί η ενότητα για τον ίδιο αποτελεί ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Με τον Νίκο γιατί δεν ανέβηκε σε κανένα ασανσέρ της εγχώριας ελίτ για να πετύχει αλλά αγωνίστηκε σκληρά και προχώρησε βήμα – βήμα.

Είμαστε με τον Νίκο στις 5 και 12 Δεκέμβρη δεν μας ζήτησε να είμαστε με τον Ανδρουλάκη, αλλά ζήτησε να είμαστε όλοι ΜΑΖΙ!»

Γιώργος Κράλλης
«Στηρίζω τον Γιώργο Παπανδρέου γιατί…

…μπαίνοντας σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα αλλά και για την παράταξη, καλούμαστε στις 5 Δεκεμβρίου να επιλέξουμε τι μέλλον θέλουμε να έχουμε.

Θέλουμε και αναζητούμε συντηρητικές πολιτικές μακριά από τον άνθρωπο αλλά κοντά σε λίγους και εκλεκτούς που μπορούν να μας δώσουν μια ευκαιριακή διακυβέρνηση ή θέλουμε να παλέψουμε πραγματικά για τούς μη προνομιούχους με νέες πολιτικές με καινοτόμες ιδέες που θα δώσουν στην χώρα νέες προοπτικές?

Η απάντηση για εμένα είναι ξεκάθαρη ,πάντα δίπλα στον άνθρωπο και όχι δίπλα στα συμφέροντα και για αυτό έχω κάνει την επιλογή να είμαι δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου που έχει αποδείξει πως δεν σκέπτεται το πολικό κόστος όταν η πατρίδα και η παράταξη το είχε ανάγκη.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σταθερή άνοδο του ΚΙΝΑΛ από την ημέρα που ο ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου την υποψηφιότητα του και αυτό δείχνει ξεκάθαρα το ποιος υποψήφιος εμπνέει τον κόσμο και ποιος μπορεί να κάνει την παράταξη ξανά μεγάλη και έτοιμη να προσφέρει στην πατρίδα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου διαχρονικά είναι εκείνος ο πολιτικός που μπορεί να δει ξεκάθαρα τι θα γίνει στο μέλλον και με τις συνεχώς ανανεωμένες ιδέες και προτάσεις του να δώσει ουσιαστικές λύσεις σε πολλά προβλήματα ,θυμόμαστε άλλωστε όλοι πως πριν αρκετά χρόνια μιλούσε για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη και οι πανεπιστήμονες του τόπου μιλούσαν για πράσινα άλογα, όταν μιλούσε για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που σήμερα είναι ποιο αναγκαία στην ζωή μας καθημερινά και κατάφερε και δημιούργησε το opengov, την διαύγεια την ηλεκτρονική συνταγογραφηση.

Σήμερα έρχεται ξανά για να ταράξει τα ήρεμα νερά βάζοντας καινούργιες προοπτικές για την χώρα ,με την συζήτηση για τα δεδομένα από τις μεγάλες εταιρίες κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως και πως αυτά μπορούν να είναι υπέρ των πολιτών ,όπως επίσης και το μεγάλο θέμα της ενέργειας όπου παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενεργειακή αυτονομία του κάθε νοικοκυριού, της κάθε επιχείρησης του κάθε δημόσιου οργανισμού.

Η στήριξη μας στο πρόεδρο Γιώργο είναι βαθιά πολιτική και για να μπορέσει να γίνει η παράταξη ξανά μεγάλη για το καλό της χώρας στις 5 Δεκεμβρίου οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες πρέπει να μετρήσουν ποιος είναι αυτός που θα δώσει τις μάχες μέσα στην βουλή απέναντι στην συντήρηση? Ποιος είναι αυτός που μπορεί να βάλει την χώρα ξανά στα διεθνή κέντρα αποφάσεων και τέλος ποιος μπορεί να γίνει πρωθυπουργός?

Στις 5 Δεκεμβρίου δεν εκλέγουμε απλά τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, στις 5 Δεκεμβρίου εκλέγουμε τον επόμενο πρωθυπουργό που θα προέρχεται από την μεγάλη προοδευτική παράταξη και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος εκτός του Γιώργου Παπανδρέου .

Καλώ όλους τους δημοκρατικούς πολίτες στην κάλπη για να μπορέσουμε να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα».

Δημήτρης Ζαφειρόπουλος
«Στηρίζω τον Ανδρέα Λοβέρδο γιατί…

«…γιατί η πολιτική διαδρομή του Ανδρέα Λοβέρδου τον έχει καταστήσει έναν από τους πιο σοβαρούς και υπεύθυνους πολιτικούς άνδρες της χώρας.
Έχει άποψη τεκμηριωμένη για όλα τα θέματα της χώρας και συγκεκριμένα για τα εθνικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά θέματα. Καθώς έχει διατελέσει υπουργός σε κορυφαία Υπουργεία.
Πιστεύω ότι εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά προσελκύοντας ψηφοφόρους και από άλλες παρατάξεις και πλέον το κίνημά μας δεν θα αποτελεί δεκανίκι κανενός άλλου κόμματος!»

Ανδρέας Σταματόπουλος
«Στηρίζω τον Παύλο Χρηστίδη γιατί…

… η υποψηφιότητα του Παύλου Χρηστίδη προσπαθεί να εκφράσει ένα μέρος των μελών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής το οποίο αισθάνεται πως οι δυνάμεις και πεποιθήσεις τους βρίσκονται δέσμιες ενός φαύλου κύκλου και αναζητούν την φυγόκεντρο αυτή δύναμη που θα μπορέσει να τις απελευθερώσει. Η υποψηφιότητά του ξεκίνησε από ανθρώπους της νέας γενιάς, ανθρώπων που κατά την ενηλικίωσή τους είδαν την πολιτική να απαξιώνεται και την καθημερινή ζωή να περνά από συμπληγάδες πέτρες, όμως εμείς δεν το βάλαμε κάτω και όλα αυτά τα χρόνια παλεύουμε για να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν και καταφέρνουμε να βγάζουμε την γενιά μας όρθια. Αυτό ήταν βέβαια η αρχή, σήμερα αυτή η υποψηφιότητα αγκαλιάστηκε και από άλλες γενιές συντρόφων και συμπολιτών μας που είδαν στην ομάδα μας και στον Παύλο Χρηστίδη την καθαρότητα πολιτικής σκέψης, το ενωτικό κλίμα και πάνω από όλα την αγωνία να συνεχίσει η παράταξη μας ,στον δρόμο που άφησε η αείμνηστη πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά, να αποτελεί πόλο πρωταγωνιστή και όχι μίζερου κομπάρσου.
Ο Παύλος Χρηστίδης, χρόνια τώρα μέσα από την πορεία του έχει καταφέρει να αφουγκράζεται και να συναισθάνεται τα μεσαία λαϊκά στρώματα. Την σημερινή “μεσαία” τάξη που δραστηριοποιείται από τον πρωτογενή μέχρι και τον τριτογενή τομέα. Η υποψηφιότητα του Παύλου στηρίζεται από όλους αυτούς τους ανθρώπους που αγωνιούν για το μέλλον και ξέρουν πως δεν θα εξαφανιστούμε στις 13 του Δεκέμβρη .Θα συνεχίσουμε να περπατάμε ανάμεσά τους, θα συνεχίσουμε να απαντάμε στις κλήσεις των συντρόφων και να ακούμε τα ζητήματα που τους απασχολούν και φυσικά μαζί να παλεύουμε να δίνουμε πιο σαφές και επίκαιρο στίγμα πολιτικού περιεχομένου για την παράταξη.
Την στιγμή που η νέα γενιά αισθάνεται δέσμια στο ίδιο της το μέλλον, ο Παύλος είναι ένας πολιτικός που θέλει να επαναφέρει στην διαδικασία παραγωγής πολιτικής σκέψης όλους όσους σήμερα αγωνίζονται για το αυτονόητο. Την αξιοπρεπή καθημερινότητα, τον μόχθο της δημιουργίας ενός αισιόδοξου μέλλοντος και την μακροπρόθεσμη δημιουργία ενός περιβάλλοντος διαφάνειας και αμέμπτου ηθικής στην λήψη αποφάσεων με σεβασμό πάντα στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα αυτά τα χρόνια αφοσιώθηκε η πολιτική σκέψη σε δημοσιονομικούς και οικονομικούς διαλόγους και ξέχασε ες μεγάλο βαθμό πως η πολιτική είναι εδώ όχι για βλέπει τις ανάγκες των αριθμών, αλλά για να δίνει λύσεις στις ανάγκες των ανθρώπων! Η κοινωνία μας βασανίζεται από ζητήματα ποιότητας ζωής, από ζητήματα δικαιωμάτων σε πληθώρα κοινωνικών ομάδων, όπως οι άνθρωποι με αναπηρία, οι γυναίκες, η LGBTQ κοινότητα και φυσικά η νέα γενιά η οποία πραγματικά αγνοεί ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει για να έχει ένα μέλλον που της αξίζει.
Για όλους αυτούς τους λόγους υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα του Παύλου Χρηστίδη! Για να μείνουν αυτά τα θέματα στην πολιτική ατζέντα και στις 13 Δεκέμβρη, για να μην ξαναχάσει η παράταξη τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό της και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας.
Για μια πιο δυνατή και ανανεωμένη παράταξη, για μια πιο δυνατή και συμμετοχική κοινωνία!»

Mε τρεις καινοτομίες το αποψινό debate

Ένα νέο μοντέλο debate, σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει, εγκαινιάζει η ΕΡΤ με αφορμή την εκλογή του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.
Στόχος της δημόσιας τηλεόρασης, που διοργανώνει απόψε στις 10 μ.μ. και μεταδίδει απευθείας από την ΕΡΤ1 την τηλεμαχία των πέντε εκ των έξι υποψηφίων του Κινήματος Αλλαγής, έπειτα από δικό τους αίτημα, είναι η πληρέστερη ενημέρωση των τηλεθεατών, αλλά και η αναβάθμιση της διαδικασίας που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Η πρώτη καινοτομία που αποφασίστηκε, σε συνεννόηση με τους μετέχοντες υποψηφίους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Παύλο Χρηστίδη, είναι η συμμετοχή τριών μόνον δημοσιογράφων και συγκεκριμένα των Γιώργου Κουβαρά, Τάσου Παππά και Παύλου Τσίμα.

Γεγονός που θα επιτρέψει στους δημοσιογράφους να θέσουν περισσότερες ερωτήσεις σε κάθε υποψήφιο, ενώ επιπλέον και οι τρεις θα έχουν τη δυνατότητα –δύο φορές στη διάρκεια του debate– να παρέμβουν στη ροή της διαδικασίας διατυπώνοντας διευκρινιστική ερώτηση, όποτε εκείνοι το επιλέξουν.

Η δεύτερη καινοτομία -που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας- είναι ότι μετά το τέλος κάθε θεματικής ενότητας, ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί (αν το επιθυμεί) να σχολιάζει επί 45’’ τις απαντήσεις των συνυποψηφίων του, που έχουν προηγηθεί.

Τέλος, θα υπάρχει και απευθείας διάλογος μεταξύ τους, καθώς αφού ολοκληρωθούν οι πέντε θεματικές ενότητες, κάθε υποψήφιος θα μπορεί να θέσει, για ένα λεπτό, μία ερώτηση σε όποιον συνυποψήφιό του επιθυμεί και εκείνος να απαντήσει σε ενάμισι λεπτό.

Οι θεματικές ενότητες του debate είναι οι ακόλουθες:

1. Διαχείριση κρίσεων: Πανδημία και κράτος πρόνοιας – Οικονομική κρίση – Κλιματική αλλαγή – Ενεργειακή κρίση – Δημογραφικό
2. Εξωτερική πολιτική: Εθνικά θέματα – Η σχέση με την Τουρκία – Μεταναστευτικό

3.Δημοκρατία – Θεσμοί – Δικαιοσύνη – Πολιτικό Σύστημα – Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση – Νέες τεχνολογίες.

4. Η θέση του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό-Πολιτική, εκλογική στρατηγική και συμμαχίες – Η σχέση με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – Το μέλλον της παράταξης-Η ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία-Η επόμενη μέρα.

5. Ελεύθερη ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου.

Ως προς τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί για τις πέντε ενότητες, η διάρκεια κάθε δημογραφικής ερώτησης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30’’ και η διάρκεια κάθε απάντησης τα 90’’.

Τον γενικό συντονισμό του debate θα έχει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αντριάνα Παρασκευοπούλου, η οποία θα θέσει την πρώτη και την καταληκτική ερώτηση της τηλεαναμέτρησης.

Επισημαίνεται ότι στο κτήριο όπου θα διεξαχθεί το debate (στο Στούντιο Δ της Κατεχάκη) θα επιτραπεί αυστηρά περιορισμένος αριθμός ατόμων, ενώ όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να επιδείξουν αρνητικό Rapid test, το οποίο θα έχουν διενεργήσει την ημέρα διεξαγωγής της τηλεμαχίας. Εξυπακούεται, τέλος, ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, με μόνη εξαίρεση τους μετέχοντες πολιτικούς και δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του debate.

Όλη η επικαιρότητα