Ελλάδα

Ποιος ήθελε νεκρό το «Θείο Τζο;»

Ακούστε το άρθρο

Δευτέρα του Πάσχα. Στο εξοχικό σπίτι του Γιάννη Σκαφτούρου στα Σκούρτα Βοιωτίας ο ίδιος, η σύζυγός του, τα παιδιά του, οι συμπέθεροι του και το εγγόνι του, βρίσκονται στην αυλή. Τους έχει καλέσει όλους για να περάσουν το Πάσχα.

Όλοι είναι χαρούμενοι. Γέλια, χοροί και τίποτα που να δείχνει το κακό που θα ακολουθούσε.

Ξαφνικά όλα αλλάζουν. Παντού αίμα, κραυγές, κλάματα.

Δύο ένοπλοι εμφανίζονται από το πουθενά και ανοίγουν πυρ εναντίον του Γιάννη Σκαφτούρου «Αυτός είναι « ακούγονται να λένε Αδιαφορούν ότι υπάρχουν και άλλοι δίπλα του. Τον γαζώνουν με περισσότερες από 10 σφαίρες. Ο Θείος Τζο πέφτει νεκρός καθώς τρεις σφαίρες τον βρίσκουν σε ζωτικά σημεία. Ο συμπέθερός του τραυματίζεται όπως και η κόρη του.

Σε κλάσματα δευτερολέπτου οι δράστες εξαφανίζονται κάνοντας όμως λάθη. Λάθη που ίσως οδηγήσουν και στην ταυτοποίησή τους.

Τα λάθη των εκτελεστών

Οι δολοφόνοι φεύγοντας από τον τόπο του εγκλήματος έκαναν λάθη. Παράτησαν τη μηχανή τους που παρουσίασε πρόβλημα ,απείλησαν περαστικό. Το βασικό λάθος όμως είναι ότι εκτέλεσαν τον Γιάννη Σκαφτούρο μπροστά σε πολλά άτομα. Τους είδαν και τους άκουσαν. Ο δικηγόρος του Γιάννη Σκαφτούρου, Γιάννης Μαρκουλάκος δηλώνει στην εφημερίδα Πατρίς ότι… «Πρώτη φορά δολοφονείται άνθρωπος μέσα στο σπίτι του και μπροστά στην οικογένειά του. Νόμιζα ότι υπάρχει ένας κώδικας μεταξύ κάποιων ανθρώπων, ότι στέκονται μακριά από τις οικογένειες. Αυτή τη σκέψη νομίζω ότι είχε και ο ίδιος την ημέρα εκείνη, οπότε και δεν προφυλάχθηκε. Δεν ξέρω να σας πω ποιοι μπορεί να κρύβονται πίσω από την επίθεση. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει σχέση που μπορεί να πηγαίνει το μυαλό μας. Σημασία έχει να υπάρχουν στοιχεία που να το δικαιολογούν».

Ο δικηγόρος Γιάννης Μαρκουλάκος

Οι εκτελεστές γνώριζαν ότι ο Γιάννης Σκαφτούρος είχε διώξει τους ανθρώπους του που φρόντιζαν για την ασφάλεια του. Είχε χαλαρώσει ίσως από αυτόν τον άγραφο νόμο ότι δεν γίνονται επιθέσεις μπροστά σε οικογένειες. Ίσως γιατί είχε πάρει διαβεβαιώσεις ότι δεν είναι στόχος.

Γιατί ο “Θείος Τζο” είχε απειληθεί και είχε βιώσει μία απόπειρα δολοφονίας εναντίον του μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η απόπειρα δολοφονίας και οι παλιοί λογαριασμοί

Η απόπειρα δολοφονίας του Θείου Τζο γίνεται μέσα στη φυλακή. Μέλη της Αλβανικής Μαφίας τον έχουν βάλει στόχο και τον μαχαιρώνουν στο πόδι. Γλιτώνει τα χειρότερα λόγω των γρήγορων αντανακλαστικών του. Ξέρει όμως ότι πρέπει να φυλάγεται. Οι δράστες είναι εκείνοι που εμπλέκονται στη δολοφονία του Επαμεινώνδα Ζαφειροπούλου στην απόπειρα δολοφονίας και απειλών δύο γνωστών δικηγόρων.

Ο Γιάννης Σκαφτούρος κατάλαβε τότε ότι υπάρχει συμβόλαιο θανάτου εναντίον του. Ένα χρόνο μετά όταν αποφυλακίζεται ξέρει ότι πρέπει να πάρει μέτρα. Αγοράζει θωρακισμένο αυτοκίνητο προσλαμβάνει άνδρες να φυλούν εκείνον και την οικογένειά του οπλοφορεί .Με όπλο και μαχαίρι θα τον εντοπίσουν οι αστυνομικοί σε τυχαίο έλεγχο στην Αθήνα. Το ερώτημα είναι η εκτέλεση του έχει σχέση με το παλιό συμβόλαιο θανάτου ή η “νέα φρουρά” ήθελε να τον βγάλει από τη μέση;

Ο ταξίαρχος Ε.Α Θανάσης Κατερινόπουλος εξηγεί στον εφημερίδα Πατρίς:

“Πιστεύω ότι είναι νέο συμβόλαιο θανάτου. Η αστυνομία αυτή τη στιγμή θα πρέπει να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση που θα πρέπει να κινηθεί είναι μέσα στους κόλπους τους δικούς της γιατί πάντα υπήρχαν υπάρχουν και θα υπάρχουν και κάποιοι επίορκοι αστυνομικοί που ενδεχομένως να είχαν κάποια σχέση και το δεύτερο κομμάτι που πρέπει να δουν και το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον του θύματος. Οι δολοφόνοι δεν κινούνται έτσι απλά. Πάντα έχουν σχέδιο διαφυγής αν κάτι πάει στραβά. Πιστεύω ότι τους φυγάδευσαν προφανώς συγκεκριμένοι άνθρωποι που ήταν έτοιμοι να παρέμβουν. Στην περίπτωση του Γιάννη Σκαφτούρου έχουν γίνει πολλά λάθη”.

Ο ταξίαρχος Ε.Α Θανάσης Κατερινόπουλος

Ποιος ήταν ο Γιάννης Σκαφτούρος

Ο Θείος Τζο ήταν από τα “βαριά ονόματα” ονόματα στην Greek Mafia. Yπήρξε το δεξί χέρι του διαβόητου Βασίλη Στεφανάκου ο οποίος δολοφονήθηκε το 2018 στο Χαιδάρι την ίδια χρονιά που έγινε και η απόπειρα δολοφονίας του Θείου Τζο.

Ο Γιάννης Σκαφτούρος υπήρξε συνεργάτης του Παναγιώτη Βλαστού. Είχε κατηγορηθεί για απαγωγές με γνωστότερη αυτή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Για την απαγωγή του εφοπλιστή και τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου είχε καταδικαστεί σε «δις ισόβια» αλλά αθωώθηκε και έτσι αποφυλακίστηκε το 2019. Επί 25 χρόνια απασχολούσε τις αρχές μέχρι και το 2002 όπου εξαρθρώθηκε το “συνδικάτο του εγκλήματος” με τον Γιάννη Σκαφτούρο να έχει το ρόλο του “ταμία”.

Το όνομά του ενεπλάκη και στην πρώτη απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα, με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, ωστόσο αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιώς. Η αστυνομία καλείται τώρα να λύσει το γρίφο ποιος σκότωσε τον Γιάννη Σκαφτούρο. Ποιος έδωσε την εντολή για να εκτελεστεί ακόμη ένα συμβόλαιο θανάτου.

Το προηγούμενο ήταν εκέινο του Γιώργου Καραιβάζ έξω από το σπίτι του στον Άλιμο.

Όλη η επικαιρότητα