Κόσμος

Πόλεμος Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί σε Χάρκοβο και Τσερνίχιβ – Παγιδευμένοι άμαχοι στη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία, 22η ημέρα εισβολής.
Ακούστε το άρθρο

Σφίγγει η θηλιά γύρω από το Κίεβο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς διακοπή, την ώρα που εντείνεται η ανθρωπιστική κρίση στις πολιορκημένες πόλεις.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, πάντως, στη συνάντηση που είχε με τον ηγέτης της σύμμαχης Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε ότι υπάρχουν «θετικές αλλαγές» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων – Ουκρανών.

Όλες οι εξελίξεις

Σολτς: Καθήκον της Γερμανίας η δημιουργία χώρου για διπλωματική λύση στην Ουκρανία

«Καθήκον της Γερμανίας είναι να δημιουργήσει τον χώρο για διπλωματική λύση» στην ουκρανική κρίση, τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και δήλωσε «συγκινημένος» από τη σημερινή ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Bundestag.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα του κ. Ζελένσκι για την ανάληψη ηγετικού ρόλου από την Γερμανία, ο κ. Σολτς απέφυγε να απαντήσει, επισημαίνοντας ότι η ομιλία «τον συγκίνησε πολύ» και τονίζοντας ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας έχουν ήδη αποτέλεσμα. «Οι κυρώσεις έχουν ήδη δραματικές επιπτώσεις στη Ρωσία. Το καθήκον της Γερμανίας είναι τώρα να δημιουργήσει τον χώρο για μια διπλωματική λύση. Μόνο η Ουκρανία, όμως, μπορεί να αποφασίσει τι είναι σωστό για την ίδια τη χώρα» διευκρίνισε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πιστεύει εσφαλμένα ότι δεν υπάρχει ουκρανικό έθνος. «Τόσο οι ουκρανόφωνοι όσο και οι ρωσόφωνοι είναι κατά του πολέμου, κανείς δεν καλωσόρισε τα ρωσικά στρατεύματα», συνέχισε.

Βίντεο από την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων σε ρωσική βάση στο αεροδρόμιο της Χερσώνας

To skynews έφερε στο φως της δημοσιότητας βίντεο από την επίθεση ουκρανικών δυνάμεων σε ρωσική βάση στο αεροδρόμιο της Χερσώνας. Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν να καταστρέψουν στρατιωτικά ελικόπτερα και οχήματα.

Διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεσμεύονται σε συνεργασία για την υποστήριξη της Ουκρανίας

Οι επικεφαλής μεγάλων διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών δεσμεύτηκαν σήμερα σε συντονισμό της δράσης τους προκειμένου να στηρίξουν την Ουκρανία και τις γειτονικές της χώρες, στο πλαίσιο του πολέμου στη χώρα, ενώ είπαν ότι ο αντίκτυπος των συγκρούσεων θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Σε μια κοινή δήλωση, οι επικεφαλής του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και άλλων αναπτυξιακών ιδρυμάτων ανέφεραν ότι: «Ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία θα νιώσει τις επιπτώσεις της κρίσης μέσω της βραδύτερης ανάπτυξης, της αποσταθεροποίησης στον κλάδο του εμπορίου και της απότομης αύξησης του πληθωρισμού, που θα βλάψουν ιδιαίτερα τους πιο φτωχούς και ευάλωτους.

«Οι υψηλότερες τιμές για προϊόντα όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια θα ωθήσουν τον πληθωρισμό σε περαιτέρω αύξηση», τόνισαν.

ΠΟΥ: 43 επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης της Ουκρανίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε 43 επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, μεταξύ αυτών υγειονομικοί, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σήμερα.

«Σε οποιαδήποτε σύρραξη, οι επιθέσεις εναντίον των υγειονομικών εγκαταστάσεων συνιστούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», είπε ο Τέντρος ενώπιον του 15μελούς συμβουλίου, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις.

ΗΠΑ: Καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά στην Ουκρανία

Λευκός Οίκος: «Μεγάλη ανησυχία» ότι η Κίνα μπορεί να ενισχύσει με όπλα τη Ρωσία

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε σήμερα τη «μεγάλη ανησυχία» του ότι η Κίνα θα μπορούσε να στείλει στη Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η Μόσχα κατά της Ουκρανίας.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα είναι ευθύς και διατεθειμένος να ασκήσει κριτική στον Κινέζο ομόλογό του, τον Σι Τζινπίνγκ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν αύριο, Παρασκευή.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σχολίασε με νόημα ότι το γεγονός πως η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας «λέει πολλά».

Ουκρανία καλεί ΕΕ να χαρακτηρίσει τον Πούτιν εγκληματία πολέμου

O υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρέζνικοφ, ζήτησε από την ΕΕ να χαρακτηρίσει το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου», κατά τη διάρκεια ομιλίας του, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μακρόν: Η ουκρανική κρίση υπήρξε ένα ηλεκτροσόκ για το ΝΑΤΟ

Η ουκρανική κρίση υπήρξε ένα ηλεκτροσόκ για το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζοντας το προεκλογικό του πρόγραμμα για την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διήρκησε τέσσερις ώρες, αν έκανε λάθος το 2019 οπότε χαρακτήριζε το ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό διευκρίνισε ότι έτσι είχαν τα πράγματα όταν έκανε την εν λόγω δήλωση, κάνοντας λόγο για έλλειψη στρατηγικής καθαρότητας εκείνη την εποχή και αναφερόμενος χαρακτηριστικά στην περίπτωση της Τουρκίας που απειλούσε «άλλο κράτος-μέλος».

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία ήταν ηλεκτροσόκ για τη Συμμαχία δήλωσε ο Μακρόν, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη μιας πολιτικής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Κατέληξε πάντως λέγοντας ότι ουδέποτε θεώρησε πως θα έπρεπε να φύγει η Γαλλία από το ΝΑΤΟ.

Μπάιντεν: «Δολοφόνος δικτάτορας» ο Βλαντιμίρ Πούτιν

«Δολοφόνο δικτάτορα» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Καπιτώλιο για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως ο Πούτιν «είναι ένας καθαρός κακοποιός που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας».

Ο Τζο Μπάιντεν είχε αποκαλέσει για πρώτη φορά την Τετάρτη εγκληματία πολέμου τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πυροδοτώντας την οργή του Κρεμλίνου.

Δεν κερδίζουν έδαφος οι ρωσικές δυνάμεις – Βομβαρδίζουν πόλεις και αμάχους
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει εισέλθει στην τέταρτη εβδομάδα, ο φόρος αίματος των αμάχων αυξάνεται καθώς μεγάλα αστικά κέντρα βομβαρδίζονται αδιάκοπα και αδιακρίτως από τις ρωσικές δυνάμεις, τη στιγμή που η προέλασή τους επί του πεδίου έχει ανακοπεί, σύμφωνα με Δυτικούς αξιωματούχους.

Άντονι Μπλίνκεν: Ο Πούτιν έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε ότι συμφωνεί με τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου» καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να στοχοθετούν αμάχους στην Ουκρανία.

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στη διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης πιθανών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, επισήμανε ο Μπλίνκεν.

Ανέφερε ακόμη πως πιθανότατα η Ρωσία θα εξακολουθήσει να απαγάγει συστηματικά τοπικούς αξιωματούχους στην Ουκρανία και να τους αντικαθιστά με αξιωματούχους-μαριονέτες. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει, τόνισε.

Αμερικανός πολίτης μεταξύ των νεκρών στο Τσερνίχιβ

Αμερικανός πολίτης βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα ρωσικών επιχειρήσεων στο Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε το θάνατό του, εκφράζοντας συλλυπητήρια προς την οικογένειά του.

Έως και 53 άμαχοι πολίτες έχουν σκοτωθεί το τελευταίο 24ωρο στο Τσερνίχιβ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της πόλης, η οποία πλήττεται αδιάκοπα με πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές.

Φωτογραφίες του θεάτρου της Μαριούπολης που βομβαρδίστηκε

Στο θέατρο-καταφύγιο της Μαριούπολης που έγινε στόχος βομβαρδισμού τουλάχιστον 130 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια σήμερα. Το θέατρο διαφαίνεται ότι «άντεξε» στους βομβαρδισμός, παραμένει όμως άγνωστο εάν και πόσα θύματα υπήρξαν. Τουλάχιστον 1.300 άμαχοι, παιδιά και ηλικιωμένοι ανάμεσά τους, εκτιμάται ότι είχαν αναζητήσει το τελευταίο διάστημα καταφύγιο.

Από τον αεροπορικό βομβαρδισμό καταστράφηκε το κεντρικό τμήμα του θεάτρου, ενώ από την κατάρρευση αποκλείστηκε η είσοδος του καταφυγίου που βρίσκεται στο υπόγειο του κτηρίου.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σφίγγει το χέρι 16χρονης σε νοσοκομείο του Κιέβου

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισκέφθηκε νοσοκομείο του Κιέβου σφίγγοντας το χέρι ενός 16χρονου κοριτσιού που τραυματίστηκε προσπαθώντας να διαφύγει με την οικογένειά του από την εμπόλεμη ζώνη.

Ρωσικές φρεγάτες και αποβατικά πλοία στην Οδησσό – Το πυροβολικό πιο κοντά στο Κίεβο

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου επιβεβαιώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγράψει την παρουσία ρωσικών φρεγατών και αποβατικών πλοίων κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, όμως δεν έχει παρατηρηθεί δραστηριότητα που να υποδεικνύει άμεση αμφίβια επίθεση.

Παράλληλα, κατά την ίδια πηγή ενημέρωσης που επικαλείται ο αμυντικός συντάκτης του Foreign Policy, Τζακ Ντετς, το ρωσικό πυροβολικό έχει μετακινηθεί πιο κοντά στο Κίεβο, σε μία διαφαινόμενη πιθανή απόπειρα να τεθεί η ουκρανική πρωτεύουσα υπό πολιορκία.

G7: Οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου «θα πρέπει να λογοδοτήσουν»

Οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία, όπου ο ρωσικός στρατός κατηγορείται ότι βομβαρδίζει αμάχους, θα πρέπει να «λογοδοτήσουν» ενώπιον της διεθνούς Δικαιοσύνης, προειδοποιούν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της G7.

Οι επικεφαλής διπλωματίας της ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, της οποίας προεδρεύει φέτος η Γερμανία, «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εργασίες έρευνας και συλλογής αποδείξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, περιλαμβανομένων εκείνων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» στην Ουκρανία.

«Εκείνοι που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, μεταξύ άλλων μέσω της τυχαίας χρήσης όπλων εναντίον αμάχων, θα πρέπει να λογοδοτήσουν», υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Βρετανίας.

Μαριούπολη: Παραμένουν παγιδευμένοι περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι

Περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν κατορθώσει να διαφύγουν μέχρι στιγμής από την πολιορκημένη Μαριούπολη, ωστόσο περίπου 350.000 κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη και κρύβονται σε καταφύγια και υπόγεια, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές. Άνω του 80% των κτηρίων της Μαριούπολης έχει καταστραφεί από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς.

19:20

Αγάπη Βαρούνη
Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία αναστέλλει ρωσο-ευρωπαϊκή αποστολή στον Άρη
Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναστέλει τη ρωσο-ευρωπαϊκή αποστολή στον Άρη λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για τα θύματα και τις τραγικές συνέπειες της επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Παρότι αναγνωρίζει τον αντίκτυπο στην επιστημονική εξερεύνηση του διαστήματος, η ESA συμμορφώνεται πλήρως με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τα κράτη μέλη της», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Το διοικητικό συμβούλιο της ESA «αναγνώρισε την παρούσα αδυναμία υλοποίησης της συνεχιζόμενης συνεργασίας με τη Roscosmos στην αποστολή Rover ExoMars που ήταν να ξεκινήσει το 2022, και έδωσε εντολή στον γενικό διευθυντή της ESA να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αναστολή των δραστηριοτήτων συνεργασίας αναλόγως», προσθέτει.

Παρά την αναστολή της αποστολής στον Άρη, η ESA είπε ότι το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού συνεχίζει να λειτουργεί και πως κύριος στόχος είναι να συνεχιστούν οι ασφαλείς λειτουργίες του ISS, «συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της ασφάλειας του πληρώματος».

«Στάση αναμονής» στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου

«Η διευθέτηση των διαφωνιών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα διαρκέσει από αρκετές ημέρες έως μιάμιση εβδομάδα», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ, σύμφωνα με το TASS.

«Προς το παρόν, ρωσική και ουκρανική αντιπροσωπεία εμμένουν στις θέσεις τοτυς. Η εξάλειψη των διαφωνιών μπορεί να διαρκέσει από αρκετές ημέρες έως μιάμιση εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα δουλέψουμε για το προσχέδιο μιας ειρηνευτικής συνθήκης» είπε ο Ποντόλιακ.

Το 90% των κτηρίων στη Μαριούπολη έχει καταστραφεί

Οι αρχές στην πολιορκημένη Μαριούπολης δήλωσαν ότι έως και το 90% των κτηρίων έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Ουκρανή βουλευτής, Λέσια Βασιλένκο, έγραψε στο Twitter ότι η πόλη καταστρέφεται από αέρος και επανέλαβε την έκκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς τη Δύση να επιβληθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ έχει επανειλημμένα αποκλείσει τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που ζητάει η Ουκρανία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει τη Συμμαχία σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Οι εγκλωβισμένοι της Μαριούπολης λιώνουν χιόνια λόγω έλλειψης νερού

Εξαντλούνται τα τελευταία αποθέματα νερού και τροφίμων στη Μαριούπολη, καθώς υποδομές ζωτικής σημασίας έχουν καταστραφεί από τους συνεχείς βομβαρδισμούς.

Φωτογραφία που ανήρτησε ο ανταποκριτής του Guardian Λορέντζο Τοντο δείχνει την αυτοσχέδια απόπειρα κατοίκων να λιώσουν χιόνι για πόσιμο νερό.

Ραμζάν Καντίροφ: Χίλιοι Τσετσένοι εθελοντές καθ’ οδόν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ δηλώνει ότι «1.000» Τσετσένοι εθελοντές βρίσκονται καθ’ οδόν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Τσαβούσογλου: Η Ουκρανία ζητά η Τουρκία να γίνει εγγυήτρια δύναμη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε την ίδια στιγμή κατόπιν της συνάντησης με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, στη Λβιβ ότι ελπίδες για εκεχειρία έχουν ενισχυθεί και ότι υπάρχει πιθανότητα για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι εφόσον συμφωνήσουν επί ζητημάτων στα οποία η Άγκυρα διακρίνει προσέγγιση.

Σύμφωνα με τον Τσαβουσογλου, ο Ντμίτρο Κουλέμπα από πλευράς του ζήτησε η Τουρκία να είναι «ένας από τους εγγυητές» ενδεχόμενης συμφωνίας με τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία έκανε μια πρόταση για τη συμφωνία συλλογικής ασφαλείας: Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (P5), συν η Τουρκία και η Γερμανία» είπε ο Τσαβούσογλου, διαβεβαιώνοντας ότι «η Ομοσπονδία της Ρωσίας δεν είχε καμία αντίρρηση».

Ο Ερντογάν επαναλαμβάνει την πρόταση να φιλοξενήσει η Τουρκία συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και επανέλαβε την πρόταση να φιλοξενηθεί στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη συνάντηση των Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και η ανθρωπιστική κατάσταση, με τον Ερντογάν να υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχίσουν να λειτουργούν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς αμφότερες τις κατευθύνσεις -εννοώντας τόσο προς το εσωτερικό της Ουκρανίας, όσο και προς τη Ρωσία.

Σφοδρό χτύπημα σε πολυκατοικία του Κιέβου με έναν νεκρό

Πυραυλική επίθεση έπληξε πολυκατοικία της ουκρανικής πρωτεύουσας – Μια γυναίκα έπεσε νεκρή, στους πέντε οι τραυματίες – Νέο «χτύπημα» στο πολύπαθο Τσερνίχιβ – Οι Ρώσοι βομβάρδισαν σχολείο και κοινοτικό κέντρο στο Χάρκοβο
Αδιάκοπα πέφτουν τα ρωσικά πυρά στην Ουκρανία, σκοτώνοντας αμάχους σε κατοικημένους περιοχές, καταστρέφοντας κτίρια, αφήνοντας πίσω τους ρημαγμένα τοπία.

Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες ανάμεσα σε ρωσικές και ουκρανικές αντιπροσωπείες έχουν προχωρήσει, το Κρεμλίνο εξακολουθεί ακάθεκτο να πλήττει ολήκληρη την ουκρανική επικράτεια και να χτυπά ολοένα και σφοδρότερα την πρωτεύουσα της χώρας. Η πρωινή πυραυλική επίθεση σε πολυκατοικία του Κιέβου, στα ανατολικά της πόλης, είχε ως αποτέλεσμα να αφήσει πίσω της μια 67χρονη νεκρή και πέντε σοβαρά τραυματίες.

Η δεκαξαώροφη πολυκατοικία χτυπήθηκε στις 05:02 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις αρχές. Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου τριάντα κάτοικοι του κτιρίου. Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην πολυκατοικία κατασβέστηκε, πάντα σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Πληροφορίες και φωτογραφίες: protothema.gr

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία αναστέλλει την αποστολή στον Άρη με τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο κοινή αποστολή με τη Ρωσία στην Άρη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Πενήντα Τούρκοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο τέμενος-καταφύγιο της Μαριούπολης

Περίπου 30 Τούρκοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο τέμενος της Μαριούπολης και περίπου 50 κατάφεραν να διαφύγουν από την πόλη, σύμφωαν με τον πρόεδρος του συλλόγου του τεμένους.

«Περίπου άλλοι 70 Τούρκοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη, αλλά η τύχη τους παραμένει άγνωστη, η πόλη βρίσκεται υπό σφοδρό βομβαρδισμό, δεν έχω πληροφορίες γι’ αυτούς», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου του τεμένους Σουλεϊμάν, Ισμαήλ Χατζιόγλου, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη της Οδησσού, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα που μπόρεσε να φύγει από την πόλη-λιμάνι με οχηματοπομπή σταμάτησε από Ρώσους στρατιώτες στην πόλη Τοκμάκ, 170 χλμ δυτικότερα, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, και έκτοτε έχουν αποκλειστεί εκεί.

Η Σλοβακία προτίθεται να διαθέσει αντιαεροπορικά συστήματα S-300 στην Ουκρανία

Η Σλοβακία βρίσκεται σε συνομιλίες για τη διάθεση αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 στην Ουκρανία, ζητώντας αμυντικά όπλα σε αντάλλαγμα, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Foreign Policy.

«Μυστήριο» με πτήση Λαβρόφ στην Κίνα – Αναστροφή στα μέσα της διαδρομής

Μυστήριο καλύπτει πτήση στην οποία επέβαινε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που δεν έφτασε… ποτέ στο Πεκίνο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η γερμανική Bild. Κατά τις πληροφορίες, στη μέση της διαδρομής το αεροσκάφος άλλαξε πορεία επιστρέφοντας στο Νοβοσιμπίρσκ και εν συνεχεία στη Μόσχα.

Κατά το δημοσιεύμα, ο Λαβρόφ ήταν προγραμματισμένο να αφιχθεί στην Κίνα την Πέμπτη.

Σαρλ Μισέλ: Κίνδυνος διάχυσης του πολέμου – Πρέπει να σταματήσουμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προειδοποιεί για τον κίνδυνο διάχυσης του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να σταματήσουμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές αξίες -η ελεύθερη επιλογή της Ουκρανίας- στο τέλος θα νικήσουν» σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ.

Το εξώφυλλο του TIME για τον αποφασιστικό αγώνα της Ουκρανίας

Ο Αλεξέι Ναβάλνι προβλέπει ότι ο πόλεμος θα οδηγήσει στην κατάρρευση της Ρωσίας

Ο φυλακισμένος αντιπολιτευόμενος ηγέτης Αλεξέι Ναβάλνι δηλώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος «σχεδιάστηκε από τρελούς γέρους», θα οδηγήσει στην κατάρρευση της Ρωσίας.

Η Βρετανία αναπτύσσει το αντιαεροπορικό σύστημα Sky Sabre στην Πολωνία

Η βρετανική κυβέρνηση αναπτύσσει το αντιαεροπορικό σύστημα Sky Sabre στην Πολωνία, καθώς και υποστηρικτικό προσωπικό 100 ατόμων για το χειρισμό του, ανακοίνωσε το βρετανιό υπουργείο Άμυνας.

«To Sky Sabre έχει πρωτοφανή ταχύτητα, ακρίβεια και απόδοση, που θα ενισχύσει σημαντικά την αεροπορική άμυνα της Πολωνίας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, δήλωσε ότι ανάπτυξη του συστήματος θα υποστηρίξει την Πολωνία έναντι των ρωσικών απειλών, καθώς «σηκώνει μεγάλο από το βάρος αυτού του πολέμου».

Μαριούπολη: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν πολυκατοικίες στο κέντρο της πόλης

NYT: Περισσότεροι από 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, εκτιμούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Γερμανία: Αντιδράσεις για την απόφαση της Μπούντεσταγκ να μην επιτρέψει συζήτηση για την Ουκρανία μετά την παρέμβαση Ζελένσκι

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και από τα ΜΜΕ προκάλεσε η απόφαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας να μην επιτρέψει συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά τη σημερινή ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βιντεοσύνδεσης, αλλά να επιβάλει κατευθείαν επιστροφή στην καθορισμένη ημερήσια διάταξη, με συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Τσερνίχιβ: 53 άμαχοι νεκροί εν μέσω αδιάκοπων ρωσικών βομβαρδισμών

Έως και 53 άμαχοι πολίτες έχουν σκοτωθεί το τελευταίο 24ωρο στο Τσερνίχιβ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της πόλης της βόρειας Ουκρανίας.

«Ο εχθρός εξακολουθεί να πλήττει συστηματικά με πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές το κέντρο της περιφέρειας. Καταστρέφουν πολιτικές υποδομές» δήλωσε ο περιφερειάρχης Βιατσελάβ Χάους, όπως μεταδίδει το BBC.

«Οι ανθρώπινες απώλειες είναι τεράστιες. Οι σοροί 53 ανθρώπων μεταφέρθηκαν στα νεκροτομεία της πόλης μόνο την προηγούμενη ημέρα [Τετάρτη]» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο ίδιος επισήμανε πως οι αρχές προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση, το δίκτυο ύδρευσης και τη μεταφορά φυσικού αερίου σε τμήματα του Τσερνίχιβ παρά τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς.

Παράλληλα γίνονται προσπάθειες για την εδραίωση ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη διαφυγή των αμάχων από την πόλη.

Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, ένα σχολείο καταστράφηκε

Σπίτια επλήγησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση.

Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο επικεντρώθηκε γύρω από το Ιζιούμ και το Τσουχούιβ, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός σήμερα το πρωί, προσθέτοντας ότι υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός απωλειών.

Οι ρωσικές δυνάμεις “κατοχής” κατέστρεψαν επίσης ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο στην πόλη Μερέφα, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Όσον αφορά άλλες περιοχές, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι σφοδρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Ο ουκρανικός στρατός σημείωσε επίσης ότι σε μεγάλο μέρος της χώρας αντιμετωπίζονται ολοένα και περισσότερες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου και ότι οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων προκαλούν αυξανόμενη ανησυχία.

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, εκ των οποίων περισσότεροι από 100.000 σε ένα 24ωρο

Περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες προστέθηκαν σε ένα 24ωρο στα τρία εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τις μάχες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στις 24 Φεβρουαρίου στη χώρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο ΟΗΕ έχει επίσης καταγράψει περίπου 2 εκατομμύρια εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας.

Οι μισοί από τους πρόσφυγες είναι παιδιά.

– 3.169.897 πρόσφυγες –

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει καταγράψει ακριβώς 3.169.897 πρόσφυγες στον σχετικό ιστότοπό του γύρω στις 12:30 ώρα Ελλάδος. Αυτοί είναι κατά 106.802 περισσότεροι από την προηγούμενη καταμέτρηση της χθεσινής ημέρας.

Περίπου 162.000 υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, διευκρίνισε χθες, Τετάρτη, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο προσφυγικό κύμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θέλουν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, σύμφωνα τις πρώτες προβλέψεις του ΟΗΕ.

Πριν από την σύγκρουση, ο πληθυσμός της Ουκρανίας ανερχόταν σε περισσότερα από 37 εκατομμύρια στις περιοχές που ελέγχει το Κίεβο –στις οποίες δεν περιλαμβάνονται η Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ούτε οι ζώνες στο ανατολικό τμήμα της χώρας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

– Πολωνία –

Η Πολωνία έχει υποδεχθεί περισσότερους από τους μισούς από όλους τους πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από την αρχή της ρωσικής εισβολής –περίπου 6 πρόσφυγες στους 10.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, 1.916.445 άνθρωποι που έφυγαν από την Ουκρανία έφτασαν στην Πολωνία, σύμφωνα με την UNHCR.

Η πολωνική συνοριοφρουρά κατέγραψε μείωση 11% των αφίξεων τη χθεσινή ημέρα σε σύγκριση με την προηγούμενη.

Πριν από την κρίση, η Πολωνία φιλοξενούσε ήδη περίπου 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς που έχουν ως επί το πλείστον πάει στην χώρα μέλος της ΕΕ για να εργαστούν.

– Ρουμανία –

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 491.409 άνθρωποι έχουν φτάσει στη Ρουμανία, σύμφωνα με καταμέτρηση ως τις 16 Μαρτίου. Όπως ισχύει και για την Μολδαβία, πολλοί πρόσφυγες αποφασίζουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

– Μολδαβία –

Μόλις φτάσουν στην Μολδαβία, τη μικρή χώρα των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων και μια από τις πιο φτωχές της Ευρώπης, μέρος των προσφύγων συνεχίζει την πορεία του ως τη Ρουμανία ή την Ουγγαρία, με προορισμό συχνά συγγενείς.

Σύμφωνα με την UNHCR, 350.886 άνθρωποι έχουν εισέλθει στη Μολδαβία.

– Ουγγαρία –

Η χώρα αυτή έχει υποδεχθεί μέχρι στιγμής 282.611 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR ως τις 16 Μαρτίου.

Η Ουγγαρία έχει πέντε μεθοριακούς σταθμούς με την Ουκρανία. Πολλές μεθοριακές πόλεις, όπως η Ζαχόνι, έχουν μετατρέψει δημόσια κτίρια σε κέντρα παροχής βοήθειας, όπου Ούγγροι πολίτες τους παρέχουν τρόφιμα ή βοήθεια.

– Σλοβακία –

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της UNHCR ως τις 16 Μαρτίου, 228.844 άνθρωποι από την Ουκρανία είχαν πάει στη Σλοβακία.

– Ρωσία –

Ο αριθμός των ανθρώπων που κατέφυγαν στην Ρωσία ανερχόταν σε σχεδόν 168.858 στις 16 Μαρτίου.

Η UNHCR επισημαίνει επίσης ότι μεταξύ της 21ης και της 23ης Φεβρουαρίου, 50.000 άνθρωποι έχουν περάσει από τις περιοχές που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στη Ρωσία.

– Λευκορωσία –

Στις 16 Μαρτίου, η Λευκορωσία είχε υποδεχθεί 2.127 ανθρώπους.

Η UNHCR διέγραψε την ενότητα που αφορά τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και διευκρινίζει ότι για τις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία που ανήκουν στην ζώνη Σένγκεν (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), οι αριθμοί που αναφέρει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ αφορούν τους ανθρώπους που διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στη χώρα. Η UNHCR σημειώνει ότι “μεγάλος αριθμός ανθρώπων συνεχίζει το δρόμο του προς άλλες χώρες”.

Επιπλέον η υπηρεσία του ΟΗΕ διευκρινίζει ότι δεν υπολογίζει τους ανθρώπους από γειτονικές χώρες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία για να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Το θέατρο της Μαριούπολης πριν και μετά τον βομβαρδισμό

Βρετανία: «Πολύ ισχυρά τεκμήρια» ότι ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από εγκλήματα πολέμου

Η Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν «πολύ, πολύ ισχυρά τεκμήρια» για εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πίσω από αυτά, αποφεύγοντας, ωστόσο, να τον χαρακτηρίσει εγκληματία πολέμου.

Ναυτικός αποκλεισμός της Οδησσού από τους Ρώσους

Αντίστροφη μέτρηση φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει για την επίθεση των Ρώσων στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία. Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA στην Οδησσό, Λεωνίδας Καπερναράκος, οι πολίτες θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

Χτες έγινε βομβαρδισμός τεσσάρων χωριών και πόλεων περίπου 60 χλμ. από την Οδησσό στα δυτικά, ενώ υπήρξε και παράκτιος βομβαρδισμός για να αχρηστευθούν οι νάρκες.

Απέτυχε ξανά η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί απέτρεψαν για άλλη μια φορά την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, ενώ σε άλλες περιοχές οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν κάποια λεωφορεία με ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν από το Κίεβο, υποστήριξε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η Βέρεστσουκ είπε ότι ορισμένες επιχειρήσεις εκκένωσης στέφθηκαν με επιτυχία. Μεταξύ αυτών ήταν και η απομάκρυνση 1.000 ανθρώπων από το χωριό Βορζέλ, στην περιφέρεια του Κιέβου.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν τη Μαριούπολη εδώ και 12 ημέρες και η Ουκρανία υποστηρίζει ότι έχουν σκοτωθεί στην πόλη 1.582 άμαχοι.

Νέοι βομβαρδισμοί στο Μικολάιβ, ανοίγει ο δρόμος για την Οδησσό

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ανηλεώς το Μικολάιβ, σύμφωνα με αναφορές των τελευταίων λεπτών. Πύραυλοι MLRS έχουν εκτοξευθεί προς την πόλη της Ουκρανίας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για χτυπήματα και σε κατοικίες και καταστήματα.

Σύμφωνα με Ουκρανούς ανταποκριτές, οτιδήποτε θεωρείται «υποδομή του ΝΑΤΟ», βομβαρδίζεται και έχει πάρει φωτιά.

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης απήχθη από Ρώσους στρατιώτες

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης απήχθη σήμερα από Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει αυτήν την πόλη στη νότια Ουκρανία, όπως ανέφεραν πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Μια ομάδα αποτελούμενη από δέκα κατακτητές απήγαγε τον δήμαρχο της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το Ράντα, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας. «Αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, ο δήμαρχος συνελήφθη ενώ βρισκόταν στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της πόλης, που απέχει περίπου 120 χιλιόμετρα νότια της Ζαπορίζια, για να επιλύσει θέματα ανεφοδιασμού. Άλλος αξιωματούχος, ο Κιρίλο Τιμοσένκο, ανάρτησε στο Telegram ένα βίντεο που δείχνει, από μακριά, στρατιώτες να βγαίνουν από ένα κτήριο, κρατώντας έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα, με το κεφάλι του καλυμμένο με μια μαύρη κουκούλα.

Μαριούπολη: 86 Τούρκοι πολίτες εγκλωβισμένοι σε τέμενος – εξ αυτών 34 παιδιά

Η ουκρανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανακοίνωσε σήμερα ότι 86 Τούρκοι πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε καταφύγιο σε ένα τζαμί στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης στη νότια Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την πόλη.

Ανάμεσά τους 34 παιδιά, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο της πόλης, Πιοτρ Αντριούενκο.

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τουρκία ενημέρωσε το Ukrinform ότι ήδη ενημέρωσε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για το περιστατικό αυτό.

Μαριούπολη: Διασώστες ανασύρουν επιζώντες έξω από τα ερείπια του θεάτρου

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούν να απομακρύνουν τα ερείπια από το  κατεστραμμένο θέατρο στη Μαριούπολη για να φτάσουν στο καταφύγιο, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν επιζώντες.

Το θέατρο -όπου γυναίκες και παιδιά είχαν καταφύγει μετά την καταστροφή των σπιτιών τους- χτυπήθηκε από Ρωσική βόμβα χθες.

Ζελένσκι: Δεν υπάρχουν μη πυρηνικά όπλα που να μην έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη οι κατακτητές κατά των πολιτών μας

Οι κυριότερες εξελίξεις από τον πόλεμο της Ουκρανίας έως τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης

• Οι ουκρανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν διασωθέντες από την επίθεση στο θέατρο της Μαριούπολης όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 1.000 γυναίκες και παιδιά. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απολογισμός για αριθμούς απωλειών και διασωθέντων.

• Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε μέσω video call στη γερμανική Βουλή. «Γκρεμίστε αυτό το τείχος» και βοηθήστε μας, ζήτησε από τους γερμανούς βουλευτές παραπέμποντας στην ομιλία του Ρόναλντ Ρήγκαν στο ψυχροπολεμικό Βερολίνο (12/06/1987) ενώ ζήτησε να μην καταστεί κενό νοήματος το «Ποτέ ξανά» φράση υπόμνησης της θηριωδίας του Ολοκαυτώματος

• Ένας άμαχος σκοτώθηκε από επίθεση ρωσικών πυραύλων στο Κίεβο το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης της Ουκρανίας. Οι υπηρεσίες διάσωσης δήλωσαν ότι έλαβαν αναφορά για φωτιά σε κτίριο κατοικιών στην περιοχή Νταρνίτσκι.

• Εκπαιδευτικό ίδρυμα στην πόλη Μερέφα στην περιοχή του Χαρκόβου φέρεται επίσης να χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

• Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία του έκθεση υποστηρίζει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει «σε μεγάλο βαθμό σταματήσει σε όλα τα μέτωπα».

• Για βαριές απώλειες των ρωσικών δυνάμεων κάνουν λόγο σε δημοσίευμά τους και οι ΝΥΤ επικαλούμενοι αμερικανούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών

• Ο ουκρανικός στρατός δημοσίευσε επίσης την πρωινή επιχειρησιακή έκθεσή του, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία απέτυχε να υλοποιήσει την επίγεια επιχείρηση αλλά συνεχίζει να εξαπολύει βομβαρδισμούς με ρουκέτες σε πόλεις ολόκληρης της επικράτειας.

• Η έξοδος των προσφύγων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία συνεχίζεται με τους περισσότερους να αναζητούν καταφύγιο στη γειτονική Πολωνία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

• Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αποπλήρωσε δύο ομόλογα ύψους 117 εκατομμυρίων δολαρίων

(Πηγή: kathimerini)

«Ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη συνεχίζει με κατεύθυνση δυτικά»

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, έχει ξεκινήσει με κατεύθυνση δυτικά, προς Ουμάν, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. «Ευτυχώς όλα καλά», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται, πως η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους ξεκίνησε την Τρίτη 15 Μαρτίου. Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.

Αναφορές για επιζήσαντες στο κατεστραμμένο θέατρο της Μαριούπολης

Ανταποκριτής του BBC στη Μαριούπολη, επικαλούμενος Ουκρανούς αξιωματούχους, μεταδίδει ότι το θέατρο άντεξε τον βομβαρδισμό.

Αυτήν την ώρα, οι Αρχές προσπαθούν να βγάλουν κόσμο έξω από τα ερείπια, αναφέρεται.

Εκτιμάται ότι περίπου 1.000 με 2.000 άμαχοι είχαν βρει καταφύγιο στο συγκεκριμένο κτήριο.

Επιχείρηση διάσωσης σε βομβαρδισμένη πολυκατοικία στο Κίεβο

Σε εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας

Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζονται μέσω βιντεοσύνδεσης, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι δύο πλευρές συζητούν στρατιωτικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα.

Μαρίνα Οβσιάνικοβα: Δηλώνει «πατριώτισσα» και αρνείται την πρόταση Μακρόν για χορήγηση ασύλου

Μαρίνα Οβσιάνικοβα: Δηλώνει «πατριώτισσα» και αρνείται την πρόταση Μακρόν για χορήγηση ασύλου

Στους 53 οι νεκροί από τον βομβαρδισμό στην Τσερνίχιβ

Τους 53 έφτασαν οι νεκροί από τον ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας, Βιάτσεσλαβ Κλάους.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο είχε ανακοινώσει χθες πως «ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 10 ανθρώπους οι οποίοι περίμεναν στην ουρά για ψωμί στο Τσερνίχιβ».

Στο μεταξύ η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξουν σήμερα εννέα «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την απομάκρυνση αμάχων από διάφορες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Μαριούπολη, την οποία πολιορκεί εδώ και ημέρες ο ρωσικός στρατός.

Δεκάδες άμαχοι νεκροί στο Τσερνίχιβ σε μία ημέρα

Αυξάνονται σημαντικές οι απώλειες πολιτών στην πόλη Τσερνίχιβ στον ουκρανικό Βορρά, με τον τοπικό περιφερειάρχη να αναφέρει την Πέμπτη ότι μόνο την Τετάρτη σκοτώθηκαν 53 άνθρωποι.

«Έχουμε υποστεί τεράστιες απώλειες, μόνο χτες σκοτώθηκαν 53 πολίτες», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Τσερνίχιβ, Βιάτσεσλαβ Τσάους.

Το Τσερνίχιβ ήταν από τους πρώτους στόχους της ρωσικής εισβολής, αλλά η αδυναμία του ρωσικού στρατού να το καταλάβει αμέσως προ της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης υποχρέωσε τα ρωσικά τεθωρακισμένα να το παρακάμψουν και να στραφούν προς την πολιορκία του Κιέβου.

Μαριούπολη: Αποτροπιασμός από την επίθεση στο θέατρο όπου «είχαν καταφύγει πάνω από 1.000 άμαχοι»

Μαριούπολη: Αποτροπιασμός από την επίθεση στο θέατρο όπου «είχαν καταφύγει πάνω από 1.000 άμαχοι»

Βομβαρδισμός εκπαιδευτικού κτηρίου στη Μερέφα – Σωστικά συνεργεία

Ένας ρωσικός πύραυλος έπεσε στο κτήριο μιας εκπαιδευτικής εγκατάστασης τα ξημερώματα και συγκεκριμένα στις 3:30 τη νύχτα, ανέφεραν οι Κρατικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας.

Οι αρχές δήλωσαν ότι το κτήριο στη Μερέφα, μια πόλη στην περιοχή του Χάρκοβο στα βορειοδυτικά, καταστράφηκε μερικώς. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες εξακολουθούν να σβήνουν τη φωτιά.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα σχολείο και ένα κοινοτικό κέντρο χτυπήθηκαν.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν θύματα.

Πύραυλος σε πολυκατοικία στο Κίεβο – Τουλάχιστον ένας νεκρός

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Η δεκαξαώροφη πολυκατοικία χτυπήθηκε στις 05:02 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις αρχές. Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου τριάντα κάτοικοι του κτιρίου. Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην πολυκατοικία κατασβέστηκε, πάντα σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Δημοτική αρχή Μαριούπολης: Περίπου 1.000 οι άμαχοι που είχαν καταφύγει στο θέατρο

marioupoli_theatro.jpg
(Maxar Technologies via AP)

Καταφύγιο πάνω από 1.000 ανθρώπων ήταν το θέατρο που καταστράφηκε χθες Τετάρτη με αεροπορικό βομβαρδισμό στην Μαριούπολη.

Η δημοτική αρχή κατηγορεί για την επίθεση τη Ρωσία.

«Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτήριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από χίλιοι άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram.

Η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, ειδικευμένη στις δορυφορικές εικόνες, έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφία (επάνω) του Δραματικού Θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα, κατ’ αυτήν. Στο στιγμιότυπο αυτό, διακρίνεται η λέξη «παιδιά» γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτήριο.

Ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτήριο, κατηγορεί εθνικιστές του τάγματος Αζόφ.

Η δημοτική αρχή επιμένει ωστόσο ότι ρωσικό «αεροσκάφος έριξε βόμβα στο κτήριο», ενώ ανέφερε πως «είναι αδύνατον» να εξακριβωθεί πόσα είναι τα θύματα «καθώς ο βομβαρδισμός συνοικιών συνεχίζεται».

«Η είσοδος του καταφυγίου έχει κλείσει από τα συντρίμμια», διευκρίνισε.

Tweet του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας για το θέατρο στη Μαριούπολη

Βρετανία: Η ρωσική εισβολή «σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα μέτωπα»

Την νεότερη έκθεση πληροφοριών δημοσίευσε νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, στην οποία υποστηρίζει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει «σταματήσει σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα μέτωπα».

Η έκθεση αναφέρει:

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο σε ξηρά, θάλασσα ή αέρα τις τελευταίες ημέρες και συνεχίζουν να υφίστανται μεγάλες απώλειες.

Η ουκρανική αντίσταση παραμένει σταθερή και καλά συντονισμένη.

Η συντριπτική πλειοψηφία της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων πόλεων, παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας.

Ιαπωνία: Ρωσικά πολεμικά πλοία ίσως μεταφέρουν στρατεύματα στην Ουκρανία

Τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν από τον πορθμό Τσουγκάρου στη βορειοανατολική Ιαπωνία μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης, μεταφέροντας πιθανώς στρατεύματα και οχήματα μάχης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας.

«Το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και τις κινήσεις του ρωσικού στρατού με μεγάλη προσοχή», ανέφερε το υπουργείο στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Οι ΗΠΑ στέλνουν τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους στην Ουκρανία

Οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι Switchblade της αμερικανικής εταιρείας AeroVironment συμπεριλήφθηκαν στο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που παρείχε στο Κίεβο η Ουάσιγκτον, μετέδωσε το CNNi.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο σημειώνει ότι τα λεγόμενα περιπλανώμενα πυρομαχικά περιλαμβάνονταν προηγουμένως στη λίστα των όπλων που είχε ζητήσει η Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τις διαβουλεύσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με το CNNi, η χρήση πυραύλων Switchblade από τον ουκρανικό στρατό απαιτεί την κατάλληλη καθοδήγηση από την αμερικανική πλευρά, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί «από απόσταση».

Πληροφορίες για ρουκέτα κατά εκπαιδευτικού ιδρύματος στο Χάρκοβο

Εκπαιδευτικό ίδρυμα στην ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου φέρεται να χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας.

Οι υπηρεσίες διάσωσης δήλωσαν ότι έλαβαν κλήση στις 3.39 τα ξημερώματα της Πέμπτης ότι ένα διώροφο κτίριο καταστράφηκε μερικώς και φλέγεται.

Ο Ζελένσκι αποκαλεί τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη»

Ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλεσε τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη» και είπε ότι η επίθεσή της στη Μαριούπολη δεν διαφέρει από την πολιορκία του Λένινγκραντ.

«Ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει ακόμα. Τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας συνεχίζονται. Η ρωσική οικονομία είναι ακόμα σε θέση να διατηρήσει τη στρατιωτική μηχανή. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο κόσμος πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει επίσημα ότι η Ρωσία έχει γίνει τρομοκρατικό κράτος», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, τόνισε: «Οι προτεραιότητές μου στις διαπραγματεύσεις είναι απολύτως σαφείς: το τέλος του πολέμου, εγγυήσεις ασφάλειας, κυριαρχία, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, πραγματική προστασία για τη χώρα μας».

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε επίσης στους Ρώσους, ζητώντας τους να αναρωτηθούν εάν η πολιορκία της Μαριούπολης διαφέρει από την πολιορκία του Λένινγκραντ και υποσχόμενος στους Ρώσους στρατιώτες που θα καταθέσουν τα όπλα τους την ευκαιρία να επιβιώσουν.

Μιλώντας στα ρωσικά είπε: «Πολίτες της Ρωσίας! Σε τι διαφέρει η πολιορκία της Μαριούπολης από την πολιορκία του Λένινγκραντ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Κάθε Ρώσος στρατιώτης που θα καταθέσει τα όπλα του θα έχει την ευκαιρία να επιβιώσει».

«Υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία. Υπάρχει μια ευκαιρία για κάθε στρατιώτη που στέλνεται στο έδαφος της χώρας μας, για κάθε έναν που δεν έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί ή αιχμαλωτιστεί. Ο ρωσικός στρατός υφίσταται απώλειες που δεν είδε στη Συρία ή την Τσετσενία, που τα σοβιετικά στρατεύματα δεν είχαν στο Αφγανιστάν. Εάν ο πόλεμος σας, ο πόλεμος ενάντια στον ουκρανικό λαό, συνεχιστεί, οι μητέρες της Ρωσίας θα χάσουν περισσότερα παιδιά από ό,τι στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και στην Τσετσενία συνολικά. Γιατί το χρειάζεσαι; Κάθε Ρώσος στρατιώτης που θα καταθέσει τα όπλα του θα έχει την ευκαιρία να επιβιώσει».

Απευθύνομαι σε στρατεύσιμους, είπε: «Άσε κάτω τα όπλα. Είναι καλύτερο από το να πεθάνεις στο πεδίο της μάχης στη γη μας».

Μαριούπολη: Φόβοι για εκατοντάδες άμαχους νεκρούς στο βομβαρδισμένο θέατρο

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν την Πέμπτη τη Ρωσία πως κατέστρεψε την Τετάρτη με αεροπορικό βομβαρδισμό θέατρο στο οποίο είχαν καταφύγει πάνω από χίλιοι άνθρωποι στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτίριο, και κατηγορεί εθνικιστές του ουκρανικού ασκροδεξιού τάγματος Αζόφ.

Συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο, τουλάχιστον ένας νεκρός 

Τουλάχιστον ένας νεκρός και τρεις τραυματίες αναφέρονται στο Κίεβο από πύραυλο που αφού καταρρίφθηκε κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή, όπως μεταδίδει το πρωί της Πέμπτης το πρακτορείο Reuters.

Τα συντρίμμια του καταρριφθέντος βαλλιστικού πυραύλου κατέπεσαν σε πολυκατοικία 16 ορόφων στις 5 το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας. Η φωτιά που ξέσπασε από την πρόσκρουση των θραυσμάτων έχει κατασβεστεί και ήδη 30 ένοικοι έχουν απομακρυνθεί.

Όλη η επικαιρότητα