Categories: Κόσμος

Πόλεμος Ουκρανία: Έξι εκατομμύρια Ουκρανοί χωρίς ρεύμα

Share

Σχεδόν έξι εκατομμύρια άνθρωποι στην πλειονότητα των περιοχών της Ουκρανίας δεν έχουν ρεύμα, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι το βράδυ της Τετάρτης 30/11.

Την Τετάρτη, η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυρκαγιές, αφού παραβίασαν τους κανόνες ασφαλείας σε μια προσπάθεια να θερμάνουν τα σπίτια τους μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού.

«Μόνο την τελευταία ημέρα σημειώθηκαν 131 πυρκαγιές στην Ουκρανία, 106 από αυτές στον οικιστικό τομέα. Εννέα άνθρωποι πέθαναν, οκτώ τραυματίστηκαν», ανέφερε η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης.

Από τον Οκτώβριο, η Ρωσία βομβάρδισε μαζικά τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και διακοπές στην ηλεκτροδότηση που επηρεάζουν καθημερινά εκατομμύρια Ουκρανούς.

Οι διασώστες σημείωσαν ότι οι συχνότερες αιτίες των πυρκαγιών και των εκρήξεων είναι «τα αναμμένα κεριά», «οι φιάλες (υγραερίου) στα διαμερίσματα» αλλά και «οι ηλεκτρογεννήτριες στα μπαλκόνια».

Οι Ουκρανοί αναγκάζονται να καταφεύγουν σε αυτά τα μέσα για να έχουν φως ή για να ζεσταθούν τις ώρες που κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια τους.

Νωρίτερα χθες, Τετάρτη, από το Βουκουρέστι της Ρουμανίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα τόνισε ότι είναι ανάγκη να αποκατασταθούν γρήγορα οι ενεργειακές υποδομές της χώρας του και κάλεσε τους συμμάχους του Κιέβου να παράσχουν τον αναγκαίο εξοπλισμό, μετασχηματιστές και γεννήτριες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «βάρβαρα» τα ρωσικά πλήγματα σε πολιτικές υποδομές στην Ουκρανία.