Πόλεμος Ουκρανία: Τι γίνεται με τα παιδιά και τις οικογένειες που αναμένονται στην Σκαφιδιά (vid)

Share

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σχετικά με την εγκατάσταση των περίπου εκατό παιδιών και οικογενειών των ελληνικών χωριών της Ουκρανίας, που πρόκειται να φιλοξενηθούν στην κατασκήνωση που τους έχει παραχωρηθεί στην Σκαφιδιά, από τον Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ελληνοουκρανικής φιλίας Μιχάλη Ροδόπουλο, που μίλησε γι’ αυτό το θέμα στην εφ. «Πατρίς».

Δεν είχαν χρήματα να έρθουν…

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην καθυστέρηση της εγκατάστασής τους στη Σκαφιδία ο κ. Ροδόπουλος δήλωσε ότι «δεν πρόλαβαν να φύγουν τα λεωφορεία γιατί οι επιβάτες δεν είχαν τα χρήματα. Θυσιάσαμε κόσμο για 12.000 ευρώ, δύο λεωφορεία. Και τις πληγές των παιδιών που μένουν εκεί και βλέπουν τον πόλεμο. αν είχε ευαισθησία κάποια εταιρία μπορούσε να βάλει τα χρήματα για να έρθουν τα παιδιά και οι οικογένειες εδώ στη Σκαφιδία».

Επιπλέον, ο κ. Ροδόπουλος επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η μετακίνηση αυτές τις ημέρες που κορυφώνεται η ρωσική εισβολή. «Υπάρχει φόβος να έρθουν οδικώς γιατί υπάρχουν πολλά μπλόκα. τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση και θα υπάρξει επικοινωνία με τους αρμόδιους», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Στο στόχαστρο το ελληνικό στοιχείο»

Το ανελέητο σφυροκόπημα από αέρος στην ανατολική Ουκρανία προκάλεσε και τον θάνατο δέκα Ελλήνων ομογενών (έξι στο Σαρτανά και τέσσερις στο χωριό Μπουχάς), ενώ όσο περνούν οι μέρες μεγαλώνει η αγωνία για την τύχη των ελλήνων που ζουν σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου ο πρόεδρος Ελληνοουκρανικής φιλίας είπε πως «σε επικοινωνία που είχα με Μαριούπολη, Σαρτανά, οδησσό, Λβίβ, Νικολάι, Κίεβο και όπου ζουν Έλληνες, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου καλά

. Η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως. οι ουκρανοί μάχονται σθεναρά σε όλα τα μέτωπα. το ελληνικό στοιχείο, που και το 2014 ήταν στο στόχαστρο είναι και σήμερα στο επίκεντρο. το πιο παλιό χωριό το Σαρτανά είναι ένα χωρίο χωρίς πολυκατοικίες της Ουκρανίας, είχε βομβαρδιστεί και το 2014, και μάλιστα είχα επισκεφθεί στο νοσοκομείο και μια Ελληνίδα με κομμένο πόδι».

Παράλληλα, μέσω της εφ. Πατρίς», ο Μιχάλης Ροδόπουλος κάνει έκκληση στους Ηλείους πολίτες για τη συλλογή ιατροφαρμακευτικού υλικού το οποίο θα σταλεί στους Έλληνες της Ουκρανίας.