Ομογένεια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμη δύο νεκροί Έλληνες ομογενείς στο χωριό Σαρτανά

Τουλάχιστον άλλοι τέσσερις Έλληνες ομογενείς έχουν τραυματιστεί στην ίδια περιοχή.
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη δύο Έλληνες ομογενείς έχασαν τη ζωή τους στο χωριό Σαρτανάς της περιφέρειας της Μαριούπολης στην Ουκρανία,  ενώ άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, όπως μετέδωσε το MEGA.

Περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχουν πάει στο Ελληνικό Προξενείο στη Μαριούπολη από το συγκεκριμένο χωριό, όπου το ελληνικό στοιχείο είναι πολύ έντονο, καθώς κατοικούν εκεί περίπου 8.000 ομογενείς από τους συνολικά 10.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης, το αεροσκάφος που έκανε τις ρίψεις οβίδων στην περιοχή χτες το βράδυ και σήμερα το πρωί έχει εξουδετερωθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Μαριούπολη πολιορκείται για πέμπτη ημέρα από βορρά και δύση. Υπάρχουν πληροφορίες των Αμερικανών για περίπου 2.000 Ρώσους κομάντος, που έχουν αποβιβαστεί στη Μελιτόπολη, 30 χλμ δυτικά της Μαριούπολης και φαίνεται ότι και η σημερινή θα είναι μια δύσκολη μέρα.

Χθες έγινε γνωστή στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η είδηση για την εκκένωση του χωριού.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε τηλεδιάσκεψη με τον αποσπασμένο στο Γενικό Προξενείο Μαριούπολης Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, τον Γενικό Πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη και τον Γενικό Πρόξενο στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση.

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν να υπάρξει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για τις δυνατότητες αρωγής προς τους Έλληνες πολίτες και τους ομογενείς στην Ουκρανία.

Το ζήτησε ο δήμαρχος

Στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη ενημέρωσε ότι ο δήμαρχος του χωριού Σαρτανάς ζήτησε από τους κατοίκους να το εκκενώσουν και να μετακινηθούν στη Μαριούπολη.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στους ανωτέρω την ευγνωμοσύνη του για το έργο που συντελούν και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους, δεδομένου ότι η ασφάλεια και η προστασία των Ελλήνων πολιτών και Ομογενών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη χώρα μας.

Παρούσα στην τηλεδιάσκεψη ήταν και η Πρέσβης στο Βουκουρέστι Σοφία Γραμματά, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό της υποδοχής πολιτών που έρχονται στην Μολδαβία και την Ρουμανία από την Ουκρανία.

-ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ-

Πέμπτη ημέρα πολέμου στην Ουκρανία: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας – Live όλες οι εξελίξεις

Όλη η επικαιρότητα