Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Κίεβο η Πελόζι – «Επιπλέον αμερικανική υποστήριξη βρίσκεται καθ’ οδόν»

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ολες οι εξελίξεις από την 67η ημέρα εισβολής
Ακούστε το άρθρο

Live οι εξελίξεις της 67ης ημέρας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Φόβοι ότι ο πόλεμος θα περάσει τα σύνορα

Εδώ και σχεδόν δύο μήνες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι Δυτικοί σύμμαχοί του υπογράμμιζαν τη σημασία της διατήρησης του πολέμου στην Ουκρανία εντός των συνόρων της χώρας.

Τέσσερις άμαχοι νεκροί στην πόλη Λίμαν

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν σήμερα σε βομβαρδισμούς στην πόλη Λίμαν της ανατολικής Ουκρανίας, κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου και υπό την απειλή ρωσικής επίθεσης, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.

«Ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιφέρεια του Ντονέτσκ: τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν, όλοι από τη Λίμαν«,δήλωσε ο Πάβλο Κυριλένκο στο Telegram, προσθέτοντας ότι επτά άμαχοι τραυματίστηκαν επίσης σε αυτήν την πόλη από όπου ο ουκρανικός στρατός αναγκάστηκε πρόσφατα να υποχωρήσει μπροστά στην προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων, για να επανατοποθετηθεί περιφερειακά.

Αναβάλλεται για τη Δευτέρα η απομάκρυνση αμάχων από άλλα μέρη της Μαριούπολης

Ένα σχέδιο απομάκρυνσης των αμάχων από περιοχές της κατεστραμμένης ουκρανικής πόλης της Μαριούπολης εκτός από τη χαλυβουργία Azovstal αναβάλλεται για τις 08.00 τοπική ώρα το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης.

Παράλληλα, η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι 80 άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη. «Ογδόντα πολίτες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά διασώθηκαν», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι «αυτοί που ήθελαν να φύγουν προς τις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του Κιέβου παραδόθηκαν σε εκπροσώπους του ΟΗΕ».

Έρευνα – Ανάλυση: Εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από Ρωσία

Ο προβληματισμός της Ε.Ε. για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις κυρώσεις στα ενεργειακά προϊόντα τα οποία εισάγονται από τη Ρωσία προκύπτει από το γεγονός ότι η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων είναι εξαιρετικά υψηλή. Μάλιστα είναι υπερδιπλάσια του δεύτερου κάθε φορά εισαγωγέα ορυκτών καυσίμων: 26,9% στο αργό πετρέλαιο, 46,7% στον άνθρακα και 41,1% στο φυσικό αέριο.

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Το επόμενο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ πρέπει να περιλαμβάνει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι είπε σήμερα στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας ότι το επόμενο πακέτο κυρώσεων της Ένωσης πρέπει να περιλαμβάνει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Υπογράμμισα επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική λύση από τη χορήγηση στην Ουκρανία του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΕΕ. Δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στην περαιτέρω ασφαλή απομάκρυνση (των αμάχων) από την πολιορκημένη Μαριούπολη», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter μετά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Ζελένσκι: Περίπου 100 άμαχοι απομακρύνθηκαν από το Azovstal – Φτάνουν αύριο στη Ζαπορίζια

Περίπου 100 άμαχοι απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η πρώτη αυτή ομάδα των αμάχων θα φτάσει αύριο, Δευτέρα, στη Ζαπορίζια, η οποία βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι.

Πλημμύρισαν ένα χωριό για να σώσουν την Ουκρανία

Οι Ουκρανοί έχασαν σπίτια, γαίες και υπάρχοντα, αλλά είναι υπερήφανοι που καθυστέρησαν τον στρατό της Μόσχας.

Φωτιά σε ρωσική εγκατάσταση κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

Πυρκαγιά ξέσπασε σε ρωσική αμυντική εγκατάσταση στο Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής. Ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ ανέφερε στο Telegram ότι δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για ζημιές ή θύματα στο κτίριο.

ΟΗΕ: Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από το το Azovstal της Μαριούπολης

Τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποιούν μια «επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης» για πολίτες από το χαλυβουργείο Azovstal της Μαριούπολης, δήλωσε εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 29 Απριλίου και συντονίζεται με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Σαβιάνο Αμπρέου.

Είπε ότι η επιχείρηση έφτασε στο Azovstal το πρωί του Σαββάτου. Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια της επιχείρησης.

Δανία: Καλείται ο Ρώσος πρέσβης για παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας από ρωσικό αεροσκάφος

«Ο Ρώσος πρέσβης καλείται αύριο στο υπουργείο Εξωτερικών. Μια ακόμη ρωσική παραβίαση του εναέριου χώρου της Δανίας. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», έγραψε ο Δανός υπουργός Εξωτερικών στο Twitter.

Ε.Ε.: Προς εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από το τέλος του 2022, σύμφωνα με διπλωμάτες

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Το πακέτο θα στοχεύει το ρωσικό πετρέλαιο, ρωσικές και λευκορωσικές τράπεζες, καθώς και περισσότερα άτομα και εταιρείες.

Reuters: Ακόμη 40 άμαχοι απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο Αζοβστάλ στην Μαριούπολη

Μια ομάδα περίπου 40 αμάχων έφτασε σήμερα σε ένα κέντρο προσωρινής φιλοξενίας αφού εγκατέλειψε την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Reuters.

Φωτογραφίες του Reuters εμφάνισαν τους αμάχους να φτάνουν στο χωριό Μπεζιμέν στην περιφέρεια του Ντονέτσκ αφού μεταφέρθηκαν με λεωφορεία με ουκρανικές πινακίδες σε ένα κομβόι μαζί με ρωσικές δυνάμεις και οχήματα με σύμβολα των Ηνωμένων Εθνών.

Πάπας Φραγκίσκος: Νέα έκκληση για ανθρωπιστικούς διαδρόμους στη Μαριούπολη

Ο πάπας Φραγκίσκος, σήμερα, αναφέρθηκε και πάλι στην κατάσταση στην Ουκρανία και στην ανάγκη ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών.

«Απευθύνω νέα έκκληση με στόχο να τεθούν σε εφαρμογή ανθρωπιστικοί διάδρομοι για όσους βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα χαλυβουργεία της Μαριούπολης».

Ο ποντίφικας κάλεσε όλους τους πιστούς να προσεύχονται κάθε ημέρα και υπογράμμισε ότι σκέφτεται συνεχώς την Μαριούπολη, «την πόλη αυτή η οποία βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε, με βάρβαρο τρόπο».

«Υποφέρω και κλαίω, σκεπτόμενος τους πολίτες της Ουκρανίας. Σκέφτομαι, ιδίως, τους ασθενέστερους, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Φτάνουν ειδήσεις που αφορούν παιδιά, τα οποία εκτοπίζονται και απελαύνονται», πρόσθεσε ο Φραγκίσκος.

Ο πάπας ζήτησε, για μια ακόμη φορά «να μην αποδεχθεί, κανείς, την λογική της βίας και την διεστραμμένη δίνη των όπλων» και «να μπορέσει να ακολουθηθεί η οδός του διαλόγου και της ειρήνης».

Επίσκεψη Πελόζι στο Κίεβο: Επιπλέον αμερικανική υποστήριξη

«Η αντιπροσωπεία μας ταξίδεψε στο Κίεβο για να στείλει ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα στον κόσμο: οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της αμερικανικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής την Νάνσι Πελόζι, που δόθηκε στη δημοσιότητα «στο τέλος της επίσκεψης της αντιπροσωπείας τους» στο Κίεβο.

Τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη συνέχεια ταξίδεψαν στη νοτιοανατολική Πολωνία και τη Βαρσοβία.

«Επιπλέον αμερικανική υποστήριξη βρίσκεται καθ’ οδόν», τόνισαν οι Αμερικανοί βουλευτές διαβεβαιώνοντας ότι «θα μετατρέψουν το ισχυρό αίτημα του προέδρου Μπάιντεν για χρηματοδότηση σε μια δέσμη νομοθετικών μέτρων».

Ρωσικοί βομβαρδισμοί και καταστροφή αμερικανικών όπλων σε στρατιωτικό αεροδρόμιο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν έναν διάδρομο προσγείωσης και ένα υπόστεγο αεροσκαφών που μέσα βρίσκονταν ξένα όπλα, σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην ουκρανική πόλη Οδησσό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα όπλα που καταστράφηκαν είχαν δοθεί στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και από ευρωπαϊκές χώρες.

Το υπουργείο τόνισε ότι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν υψηλής ακρίβειας πυραύλους Onyx για να πλήξουν το αεροδρόμιο, μετά αφότου η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κατέστρεψε έναν πρόσφατα κατασκευασμένο αεροδιάδρομο στο κεντρικό αεροδρόμιο της Οδησσού.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Οδησσού Μαξίμ Μαρτσένκο δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε έναν πύραυλο Bastion, που εκτοξεύτηκε από την Κριμαία.

Το ρωσικό υπουργείο πρόσθεσε ότι ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο ουκρανικά βομβαρδιστικά Su-24m πάνω από την περιοχή του Χάρκοβο.

Ανακοίνωση της Μόσχας για το Αζοφστάλ

Δύο ομάδες αμάχων εγκατέλειψαν χθες την κατοικημένη περιοχή γύρω από το Αζοφσταλ στην Μαριούπολη, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα μία σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, συνολικά 46 άμαχοι εγκατέλειψαν την περιοχή, ενώ τους παρασχέθηκαν τρόφιμα και καταφύγιο, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων RIA και TASS.

Gazprom: Συνεχίζονται οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

H ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι εφοδιάζει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα αιτήματα των Ευρωπαίων πελατών της.

Τα αιτήματα αυτά καταγράφονται σε ποσότητες 97,2 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (mcm) για σήμερα 1η Μαΐου, έναντι 71,7 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου χθες.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία θα στιγματίζει εσαεί εκείνους που το προκάλεσαν

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι μια τραγωδία, είναι μια ντροπή που θα στιγματίζει εσαεί εκείνους που την προκάλεσαν, εκείνους που αποδείχθηκε ότι δεν έχουν φόβο Θεού. Μοιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα να μην έχει τελειώσει για τον σκληρά δοκιμαζόμενο από τον πόλεμο ουκρανικό λαό, για τις μάνες, και από τις δύο πλευρές που θρηνούν τα παιδιά τους. Και όμως, Χριστός Ανέστη», δηλώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ»

Στο Κίεβο η Νάνσι Πελόζι – Συνάντηση με Ζελένσκι

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στο Κίεβο είχε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σας επισκεπτόμαστε για να σας ευχαριστήσουμε για τον αγώνα σας για την ελευθερία… Ο αγώνας σας είναι αγώνας για όλους. Η δέσμευσή μας είναι να είμαστε εδώ για εσάς μέχρι να τελειώσει ο αγώνας», ανέφερε η Πελόζι σε ένα βίντεο που ανήρτησε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Αυξημένη ρωσική επιρροή στη Χερσώνα «βλέπει» η Βρετανία

Η Ρωσία είναι πιθανό να στοχεύει στην άσκηση ενισχυμένης πολιτικής και οικονομικής επιρροής στην περιοχή της Χερσώνας στα νότια της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα, αφού απέκλεισε την επιστροφή της στον έλεγχο της Ουκρανίας, ενώ ενεργοποίησε μία αλλαγή νομίσματος στο ρούβλι.

«Από την κατάληψη της Χερσώνας στις αρχές Μαρτίου, η Ρωσία επεδίωξε να νομιμοποιήσει τον έλεγχο της πόλης, αλλά και τις γύρω περιοχές, μέσω της εγκατάστασης μιας φιλορωσικής διοίκησης», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε μία σημερινή ανάρτηση-ενημέρωση του στο Twitter.

Η διατήρηση του ρωσικού ελέγχου στην περιοχή, αλλά και του δικτύου μεταφορών θα ωφελήσει τη διατήρηση της προώθησης ρωσικών δυνάμεων προς τα βόρεια και τα δυτικά, ενώ θα βελτιώσει και τον έλεγχο ασφάλειας στη γειτονική Κριμαία, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση.

Ακόμη 332 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα έφτασαν 332 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 86 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 162

Από Ευζώνους: 28

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 99

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 33, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 2 και στα λοιπά αεροδρόμια 8.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 23.890 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.543 ανήλικοι.

Gazprom: Η παροχή φυσικού αερίου στη Μολδαβία συνεχίζεται

Η παροχή φυσικού αερίου στην Μολδαβία συνεχίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από ένα συμβόλαιο με τη ρωσική Gazprom, όπως ανέφερε σήμερα, ο Βαντίμ Τσεμπάν διευθύνων σύμβουλος της κρατικής ενεργειακής εταιρίας Moldovagaz, σε μία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην Ουκρανία η Αντζελίνα Τζολί – Εντοπίστηκε στην πόλη Λβιβ

Στην Ουκρανία, στην πόλη της Λβιβ στα δυτικά της χώρας εθεάθη το Σάββατο η Αντζελίνα Τζολί, η οποία μάλιστα υπέγραψε αυτόγραφα σε Ουκρανούς πολίτες.

«Τίποτα το ιδιαίτερο. Απλά Λβιβ. Απλά πήγα να πιω καφέ. Απλά η Αντζελίνα Τζολί», έγραψε μια Ουκρανή ποστάροντας το βίντεο με την ηθοποιό, η οποία την χαιρετά.

«Η Ουκρανία απλά υποστηρίζεται από όλο τον κόσμο», συμπληρώνει στην ανάρτησή της η Μάγια Πιντοροντέτσκα.

Έπαινοι Μπάιντεν για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη ρωσική εισβολή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαίνεσε τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς αποκαταστάθηκε μία παράδοση, για την ομιλία του Αμερικανού προέδρου στο επίσημο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών στο Λευκό Οίκο, το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για το κουράγιο τους, ενώ καλύπτουν την πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία, πριν κάνει μία έκκληση για εθνική ενότητα.

Επικοινωνία Ζελένσκι – Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε σήμερα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι είναι πιο προσηλωμένος από ποτέ στην ενίσχυση της Ουκρανίας, δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του Τζόνσον μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες.

«Επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να παρέχει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια για να δώσει στους Ουκρανούς τον εξοπλισμό που χρειάζονται για να αμυνθούν», είπε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι ο Τζόνσον πρόσφερε επίσης τη συνεχή οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη της Βρετανίας.

Ζελένσκι: Περίπου 23.000 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι περίπου 23.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε ότι περισσότερα από 1.000 ρωσικά άρματα μάχης και περίπου 2.500 στρατιωτικά οχήματα έχουν καταστραφεί.

Επισήμως το Κρεμλίνο έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 1.351 ρώσων στρατιωτών, ενώ υποστηρίζει ότι οι απώλειες του ουκρανικού στρατού ξεπερνούν τις 23 χιλιάδες.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε χθες Σάββατο ότι οι δυνάμεις του έχουν καταστρέψει 2.600 ουκρανικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, περίπου 650 drones, 142 αεροσκάφη και 112 ελικόπτερα.

«Οι κατακτητές συγκεντρώνουν πρόσθετες δυνάμεις για νέες επιθέσεις κατά του στρατού μας στο ανατολικό τμήμα της χώρας», δήλωσε ο Ζελένσκι. Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύονται στο Χάρκοβο, σε μία προσπάθεια να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς.

Απευθυνόμενος προς τους ρώσους στρατιώτες, ο Ζελένσκι δήλωσε: «Κάθε ρώσος στρατιώτης μπορεί ακόμα να σώσει τη ζωή του. Καλύτερα να μείνεις ζωντανός στη Ρωσία παρά να σκοτωθείς στη γη μας».

Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι το Κίεβο συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με σκοπό την αυστηροποίηση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι μια απόφαση για περιορισμούς στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία αναμένεται «στο εγγύς μέλλον».

Ρωσικό υπ. Άμυνας: Άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό κοντά στη Χερσώνα

Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν με οβίδες χωριά στην περιοχή της Χερσώνας και ότι από την επίθεση υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό RIA.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επλήγησαν ένα σχολείο, ένα νηπιαγωγείο και ένα κοιμητήριο στα χωριά Κισελίβκα και Σιρόκα Μπάλκα. Δεν αναφέρθηκε ακριβής αριθμός θυμάτων ή πότε εκδηλώθηκαν οι επιθέσεις.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την ουκρανική πλευρά. Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει πως δεν κατάφερε να επαληθεύσει τις συγκεκριμένες αναφορές.

Όλη η επικαιρότητα