Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία – Εικόνες σοκ στην Μπούτσα: Ρώσοι στρατιώτες οδηγούν Ουκρανούς προς εκτέλεση

Χαρακτηριστικά των όσων συμβαίνουν είναι τα βίντεο των New York Times.
Ακούστε το άρθρο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για σχεδόν τρεις μήνες και καθημερινά φέρνει στο φως της δημοσιότητας ιδιαίτερα σκληρές εικόνες.

Χαρακτηριστικά των όσων συμβαίνουν είναι τα βίντεο των New York Times, που δείχνουν στρατιώτες της Ρωσίας να οδηγούν τουλάχιστον εννιά Ουκρανούς για εκτέλεση και πτώματα στην Μπούτσα.

Τα βίντεο, όπως αναφέρουν οι New York Times, έχουν τραβηχτεί στις 4 και Μαρτίου και οι δημοσιογράφοι χρειάστηκε να περάσουν εβδομάδες στην Μπούτσα παίρνοντας συνεντεύξεις και κάνοντας έρευνα προκειμένου να μπορέσουν να να αποκαλύψουν τι συνέβη σε αυτούς τους άνδρες.

Το πρώτο βίντεο των ΝΥΤ δείχνει Ρώσους στρατιώτες να οδηγούν τουλάχιστον εννιά Ουκρανούς -ένας από αυτούς φοράει ένα χαρακτηριστικό ανοιχτό μπλε μπουφάν- για εκτέλεση στις 4 Μαρτίου.

Δείτε βίντεο:

Σε άλλο βίντεο από drone – που τραβήχτηκε μια μέρα αργότερα, στις 5 Μαρτίου – δείχνει πτώματα να κείτονται στο έδαφος κοντά σε ένα κτίριο γραφείων στην οδό Γιαμπλόνσκαγια 144 και δύο Ρώσοι στρατιώτες στέκονται φρουροί δίπλα τους. Στο συγκεκριμένο βίντεο φαίνεται να διακρίνεται πάλι ένας άνδρας με παρόμοιο ανοιχτό μπλε μπουφάν.

Δείτε βίντεο:

Μετά από εβδομάδες έρευνας και συνεντεύξεων με μάρτυρες, ιατροδικαστές, αστυνομικούς και στρατιωτικούς, οι δημοσιογράφοι των NYT κατάφεραν να συλλέξουν αδημοσίευτα βίντεο από την ημέρα της εκτέλεσης και, ψάχνοντας στα social media για αναφορές αγνοουμένων, να αναγνωρίσουν όλους τους εκτελεσθέντες.

Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ πρόκειται για τους: Anatoliy Prykhidko, Andriy Matviychuk, Andriy Verbovyi, Denys Rudenko, Andriy Dvornikov, Svyatoslav Turovskyi, Valera Kotenko, Vitaliy Karpenko. Ήταν σύζυγοι και πατέρες, εργαζόμενοι σε παντοπωλεία και εργοστάσια που ζούσαν μια συνηθισμένη πολιτική ζωή πριν ο πόλεμος ξεσπάσει στην Ουκρανία.

Οι περισσότεροι από τους εκτελεσθέντες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είχαν ενταχθεί σε διάφορες αμυντικές δυνάμεις πριν από τη δολοφονία τους. Σχεδόν όλοι τους ζούσαν σε απόσταση αναπνοής από την αυλή στην οποία θα βρίσκονταν αργότερα τα πτώματά τους.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι New York Times δίνουν τα στοιχεία των οκτώ ανθρώπων που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ τους, εκτελέστηκαν από τους Ρώσους στρατιώτες και έχουν καταφέρει να τους ταυτοποιήσουν, ενώ στο πρώτο βίντεο διακρίνονται εννιά πολίτες.

Πηγή: newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα