Categories: WEB tvΚόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφυροκοπούν Κίεβο Μαριούπολη και Χάρκοβο – Ανυποχώρητος ο Πούτιν – Live οι εξελίξεις

Share

Για 11η ημέρα συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να πραγματοποιούν ευρεία επίθεση, έχοντας πλέον υπό τον έλεγχο τους πολλές πόλεις και χωριά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία κατέλαβε Μποροντιάνκα, που βρίσκεται έξω από το Κίεβο.

Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να «σφυροκοπούν» την Μαριούπολη, ενώ συνεχίζεται και η πολιορκία του Κιέβου.

Χθες, Σάββατο, η κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων σε πολιορκούμενες περιοχές της νοτιοανατολική Ουκρανίας ναυάγησε, με τις ρωσικές δυνάμεις να κλιμακώνουν τους βομβαρδισμούς σε πόλεις-κλειδιά.

Η υπό πολιορκία Μαριούπολη έχει βυθιστεί σε ανθρωπιστική κρίση, οι κάτοικοί της παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς νερό, τρόφιμα, ρεύμα και φάρμακα, και ο ρωσικός στρατός εντείνει τους βομβαρδισμούς.

Εν μέσω αδιάκοπων βομβαρδισμών ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από το ΝΑΤΟ την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί με γενικευμένη σύρραξη. Απειλεί δε ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει την κρατική της υπόσταση.

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις:

Κουλέμπα: «Ρωσική βόμβα 500 κιλών» έπεσε σε κτίριο κατοικιών

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία που δείχνει ρωσική βόμβα, η οποία δεν εξερράγη, σημειώνοντας: «Πολλοί άλλες εξερράγησαν, σκοτώνοντας αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά».

Οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Πολωνία από την Ουκρανία ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο

Ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν από την Ουκρανία στην Πολωνία για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο απόψε στις 21.00 (ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε η πολωνική συνοριοφυλακή.

«Είναι ένα εκατομμύριο ανθρώπινες τραγωδίες, ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εκδιώχθηκαν από το σπίτι τους λόγω του πολέμου» από τις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η πολωνική υπηρεσία.

«Ένα εκατομμύριο άνθρωποι που άκουσαν τους συνοριοφύλακες να τους λένε μόλις πέρασαν τα σύνορα: “Είστε ασφαλείς”».

«Μάυρο» στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του Χάρκοβο

Οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές έχουν πέσει στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, μετά τα ρωσικά στρατιωτικά πλήγματα, σύμφωνα με την Περιφερειακή Διοίκηση. Σε ανάρτησή της στο Facebook, ανέφερε ότι οι «επαναλαμβανόμενοι βομβαρδισμοί» στον τηλεοπτικό πύργο στο Χάρκοβο έβγαλαν εκτός λειτουργίας τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

Περισσότεροι από 4.300 συνελήφθησαν στη Ρωσία σε διαδηλώσεις κατά της εισβολής

Περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση σε διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία κατά της εισβολής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης διαδηλώσεων. Χιλιάδες φώναξαν «όχι στον πόλεμο!» και «ντροπή σου!».

Η ομάδα OVD-Info ανέφερε ότι 4.366 άτομα συνελήφθησαν σε 56 διαφορετικές πόλεις.

Δανία: Δημοψήφισμα για να ενταχθεί η χώρα στην αμυντική πολιτική της ΕΕ – Αποφασίστηκε η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αύξηση των αμυντικών δαπανών

Λόγω της έντασης με τη Ρωσία, η κυβέρνηση της Δανίας θέλει να ενταχθεί στην αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα οργανώσει δημοψήφισμα για τον σκοπό αυτόν την 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός.

Το δημοψήφισμα εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν σήμερα τα περισσότερα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την αύξηση των αμυντικών δαπανών, που θα φτάσουν το 2% του ΑΕΠ (όπως είναι ο στόχος του ΝΑΤΟ) μέχρι το 2033. Για τα δύο επόμενα χρόνια η κυβέρνηση αποφάσισε να αποδεσμεύσει 7 δισεκ. κορώνες (περίπου 940 εκατομμύρια ευρώ) για πρόσθετες αμυντικές δαπάνες.

Η Κοπεγχάγη σκοπεύει επίσης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο «το συντομότερο δυνατόν», είπε η πρωθυπουργός.

Στην Οδησσό, οι κάτοικοι προετοιμάζονται και περιμένουν

Στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας, η Οδησσός, που ζει εδώ και ημέρες με την αγωνία μιας επικείμενης ρωσικής επίθεσης, έμοιαζε σήμερα απατηλά ήσυχη. Όλοι προσπαθούσαν να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους όσο πιο φυσιολογικά γινόταν. Και όλοι περίμεναν το χειρότερο.

Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν αυτή τη στρατηγικής σημασίας πόλη, προειδοποίησε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταγγέλλοντας ένα «ιστορικό έγκλημα».

Μετά την ανακοίνωση, στην πόλη δεν επικράτησε ιδιαίτερος πανικός. Ο ήχος της σειρήνας –που ακούγεται πολλές φορές την ημέρα από την αρχή του πολέμου– φαινόταν να άφηνε αδιάφορους τους περαστικούς.

«Το συνηθίσαμε πολύ γρήγορα», σχολίασε μια φοιτήτρια, η Νάστια. «Στην αρχή, αναπηδούσαμε, θέλαμε να τρέξουμε στα καταφύγια αλλά τώρα…» Οι ανακοινώσεις του Ζελένσκι δεν την άγχωσαν περισσότερο. «Το είχε ήδη πει την περασμένη εβδομάδα», υπενθύμισε.

Πίσω από αυτή τη φαινομενική «κανονικότητα», η Οδησσός προετοιμάζεται. Στην είσοδο της πόλης οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν στήσει σημεία ελέγχου. Οικογένειες γεμίζουν τα πορτ-μπαγκάζ των αυτοκινήτων τους για να φύγουν. Σύμφωνα με έναν δημοτικό σύμβουλο, τον Μιχαΐλο Σμουχκόβιτς, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, τη μία από τις τέσσερις ο πληθυσμός των οποίων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο κατοίκους.

Το κέντρο της Οδησσού είναι σχεδόν έρημο και επικρατεί ησυχία – εκτός από μερικούς μικρούς δρόμους όπου οι πελάτες πίνουν ακόμη τον καφέ τους στα μαγαζιά.

«Θα επιζήσουμε»

Κάποιοι, λίγοι, περαστικοί επιστρέφουν στα σπίτια τους, με τα ψώνια στα χέρια.

Η Ιρίνα και ο Αλεξάντρ Πιβοβάρτσικ είναι δύο από αυτούς. Εκείνος, αξύριστος και με βαθιές ρυτίδες στο πρόσωπο, χαμογελάει όταν τον ρωτούν πώς αισθάνεται. «Κανονικά» απαντάει. «Μας έχει μείνει η ελπίδα», παρεμβαίνει η Ιρίνα. Όπως κάθε ημέρα, θα επιστρέψουν στο σπίτι τους, θα κλειδώσουν και θα καθίσουν να φάνε. «Θα επιζήσουμε», λέει ο Αλεξάντρ.

«Προετοιμαζόμαστε. Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Αν και, ποτέ δεν μπορείς να είσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Μιχαΐλο Σμουχκόβιτς.

Αθήνα: Απάντηση του ΥΠΕΞ αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπ. Εξωτερικών

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννουεπεσήμανε:

«Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων. Είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες. Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας. Η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινήτο προς αυτή την κατεύθυνση».

Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν μετά από βομβαρδισμούς στο Κίεβο

Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασία εκκένωσης στο Ιρπίν -δυτικά του Κιέβου- δήλωσε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκουσίν. Είπε ότι οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια μιας εκκένωσης σε μια γέφυρα. «Πέθανε μια οικογένεια», είπε, «μπροστά στα μάτια μου πέθαναν δύο μικρά παιδιά και δύο ενήλικες».

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ψηφίσει αύριο περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία

Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει μέτρα κυρώσεων που αποσκοπούν στην περαιτέρω αύξηση της πίεσης στο καθεστώς του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η κυβέρνηση είπε ότι είχε προτείνει μια σειρά τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο για το οικονομικό έγκλημα «για να πατάξει τις διεφθαρμένες ελίτ και να ενισχύσει την πίεση στο καθεστώς του Πούτιν».

Το TikTok αναστέλλει τη μεταφόρτωση βίντεο στη Ρωσία

Η TikTok αναστέλλει τη ζωντανή ροή και νέο περιεχόμενο στην υπηρεσία βίντεο της στη Ρωσία λόγω του νόμου για τις «ψευδείς ειδήσεις».

Η εταιρεία τόνισε ότι «δεν είχε άλλη επιλογή» από το να αναστείλει τις λειτουργίες, προσθέτοντας ότι «εξετάζουμε τις επιπτώσεις αυτού του νόμου για την ασφάλεια».

Δείτε τι είπε η εταιρεία:

Ουκρανός διαπραγματευτής: Το Κίεβο θα μπορούσε να συζητήσει «ένα μοντέλο εκτός του ΝΑΤΟ» αλλά δεν συμβιβάζεται σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητά της, στις συνομιλίες της με τη Ρωσία, ωστόσο θα μπορούσε να συζητήσει ένα «μοντέλο εκτός του ΝΑΤΟ» για το μέλλον της, δήλωσε σήμερα ένας Ουκρανός διαπραγματευτής μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Fox News.

Η Ουκρανία επιδίωκε την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μια εξέλιξη στην οποία αντιδρούσε η Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικαλέστηκε την πιθανή ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως απόδειξη της επιθετικότητας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου απέναντι στη χώρα του.

«Η απάντηση που λαμβάνουμε από τις χώρες του ΝΑΤΟ είναι ότι δεν είναι έτοιμες ούτε καν να συζητήσουν» την ένταξη της Ουκρανίας, «τουλάχιστον όχι για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια», είπε ο Νταβίντ Αραχάμια, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Fox News.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάποια άλλα μοντέλα, εκτός του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δοθούν εγγυήσεις από διάφορες χώρες, όπως από τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, ενδεχομένως από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τέτοια πράγματα σε έναν ευρύτερο φόρουμ, όχι μόνο σε διμερείς συζητήσεις με τη Ρωσία αλλά και με άλλους εταίρους», πρόσθεσε.

Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι προγραμματισμένος για αύριο, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά.

Μπόρις Τζόνσον: Ο Πούτιν πρέπει να αποτύχει

ΥΠΑ-ΝΟΤΑΜ: Άμεση κατάργηση συμπλήρωσης PLF για τους Ουκρανούς πολίτες

Οι Ουκρανοί πολίτες που εισέρχονται στη χώρα μας με πτήσεις εξωτερικού δεν θα συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό ότι εκδόθηκε έκτακτη notam, με άμεση ισχύ, για τους Ουκρανούς πολίτες που καταφθάνουν στη χώρα μας με πτήσεις εξωτερικού.

Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία, που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, όλοι οι ταξιδιώτες που είναι Ουκρανοί πολίτες και έρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το εξωτερικό δεν είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF.

Ζελένσκι: Συζήτηση με Μάριο Ντράγκι

«Συζήτησαμε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό MarioDraghi το πώς θα αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα. Ενημερώθηκε για τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά αμάχων, για την πυρηνική τρομοκρατία. Έθεσα το θέμα της υποστήριξης για την Ουκρανία και την εξέταση της αίτησής μας για ένταξη στην ΕΕ».

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Μακρόν ότι δεν θα επιτεθεί στους πυρηνικούς σταθμούς

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα εξαπολύσουν επίθεση στους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών, που είχαν οι δύο ηγέτες το μεσημέρι, ο Μακρόν επανέλαβε την «έντονη ανησυχία» του για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, μετά τον βομβαρδισμό, στις 4 Μαρτίου, του σταθμού της Ζαπορόζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη. Επέμεινε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι «δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε επιθέσεις στους πυρηνικούς σταθμούς». Δήλωσε επίσης «έτοιμος να σεβαστεί τους κανόνες της ΙΑΕΑ, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, για την προστασία των σταθμών αυτών.

Ο Πούτιν συμφώνησε επίσης να γίνει διάλογος «μεταξύ της ΙΑΕΑ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας» για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, σύμφωνα πάντα με το Παρίσι.

Αύριο Δευτέρα, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ, ο διευθυντής της Ραφαέλ Γκρόσι αναμένεται ότι θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ασφάλεια των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Η American Express διακόπτει τη δραστηριότητά της σε Ρωσία και Λευκορωσία

Η εταιρεία πιστωτικών καρτών American Express Co ανακοίνωσε απόψε ότι διακόπτει κάθε δραστηριότητά της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Παρόμοια απόφαση έλαβαν νωρίτερα οι κολοσσοί του τομέα, Visa και Mastercard, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι εξελίξεις επί του πεδίου

Στην ενδέκατη ημέρα της εισβολής τους, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα αεροδρόμιο στην κεντρική Ουκρανία και συνεχίζουν την πολιορκία στη Μαριούπολη, το μεγάλο λιμάνι στην Αζοφική.

Οι γραμμές του μετώπου κατά τα φαινόμενα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, όπως και το Χάρκοβο, παρά στους σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Ακολουθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται επί του πεδίου, με βάση τις πληροφορίες του AFP. Η Μόσχα δίνει ελάχιστες πληροφορίες.

  • Στα ανατολικά

Το Χάρκοβο, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας (1,4 εκατ. κάτοικοι), που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με τους Δυτικούς παρατηρητές, παρά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται επίσης από τα αυτονομιστικά, φιλορωσικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όμως είναι άγνωστο πόσο έχουν προωθηθεί. Οι μάχες εντάθηκαν γύρω και μέσα στην πόλη Σούμι, όπου η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για σφυροκόπημα και για προσπάθειες να απομακρυνθούν οι ξένοι φοιτητές.

  • Στο Κίεβο και τον βορρά

Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο. Κοντά στο αεροδρόμιο του Χοστόμελ, στα βόρεια, παραμένει η φάλαγγα των εκατοντάδων ρωσικών αρμάτων. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στα περίχωρα του Χοστόμελ, όμως η φάλαγγα δεν έχει κινηθεί σχεδόν καθόλου τις τελευταίες ημέρες.

Η Ουκρανία διατηρεί επίσης τον έλεγχο του Τσερνίχιφ, στα βόρεια του Κιέβου, το κέντρο του οποίου σφυροκοπήθηκε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι.

  • Στο νότο

Οι Ρώσοι πολιορκούν τη Μαριούπολη, που αντιστέκεται ακόμα. Μια δεύτερη προσπάθεια εκκένωσης της πόλης, το πρωί σήμερα, «διακόπηκε», ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Η κατάληψη της πόλης θα επέτρεπε στους Ρώσους να ενώσουν τις δυνάμεις τους που εισέβαλαν από την προσαρτημένη Κριμαία (και έχουν ήδη καταλάβει τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Χερσώνα ενώ απειλούν, στα δυτικά, το Μικολάιφ) με τις δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονμπάς.

Η Οδησσός, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, παραμένει ουκρανική και προς το παρόν δεν έχει μπει στο στόχαστρο των βομβαρδισμών. Αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να την βομβαρδίσει.

  • Στα δυτικά

Η δυτική Ουκρανία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από τις μάχες. Η μεγαλύτερη πόλη της, το Λβιβ, φιλοξενεί πλέον τις ξένες διπλωματικές αποστολές, τους δημοσιογράφους και τους Ουκρανούς που φεύγουν από τα ανατολικά και αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στη δύση ή σε μια γειτονική χώρα.

Ο Ζελένσκι είπε νωρίτερα από οι Ρώσοι κατέστρεψαν το αεροδρόμιο της πόλης Βινίτσια, που απέχει 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου.

  • Θύματα

Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι 498 στρατιώτες της σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Αυτός ήταν και ο τελευταίος απολογισμός που έχει δώσει η Μόσχα για τις απώλειές της.

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί παρατηρητές ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Το Κίεβο κάνει λόγο για 11.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Συναγερμός για την επάρκεια ρεύματος, παράταση στις επιδοτήσεις λογαριασμών

Σε συναγερμό διαρκείας έχουν τεθεί τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία και φορείς της χώρας για τη διαχείριση της νέας κατάστασης που διαμορφώνουν οι υψηλές τιμές ενέργειας, καθώς όλα δείχνουν ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει μπει σε μια νέα περίοδο αστάθειας.

Παραιτήθηκε ο μαέστρος και μουσικός διευθυντής του θεάτρου Μπολσόι

ΔΟΑΕ: Το προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια υπό ρωσικές διαταγές

Το προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια συνεχίζει να τον λειτουργεί, ωστόσο η διαχείριση βρίσκεται πλέον υπό τις διαταγές του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων που τον κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος», δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκοψαν ορισμένα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και το διαδίκτυο, περιπλέκοντας τις επικοινωνίες με το εργοστάσιο. «Η διοίκηση και το προσωπικό πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν τα ζωτικά τους καθήκοντα σε σταθερές συνθήκες χωρίς αδικαιολόγητη εξωτερική παρέμβαση ή πίεση», τόνισε.

Η ΔΟΑΕ αναφέρει ότι χάθηκαν οι επικοινωνίες με ιδρύματα που χρησιμοποιούν πηγές ακτινοβολίας κατηγορίας 1-3

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας ανέφερε ότι είχαν χαθεί οι επικοινωνίες με όλα τα ιδρύματα στη Μαριούπολη που χρησιμοποιούν ραδιενεργές πηγές, κατηγορίας 1-3.

Η πόλη βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι είπε: «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος».

Πούτιν σε Μακρόν: Θα πετύχω τους στόχους μου είτε με διάλογο είτε με πόλεμο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία «είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Ο Μακρόν διαπίστωσε ότι «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας –όπως την αποκάλεσε ο Πούτιν– αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», σύμφωνα με το Παρίσι.

Ο Πούτιν «αρνήθηκε ότι ο στρατός του βάζει τους αμάχους στο στόχαστρο», σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ. Είπε επίσης ότι είναι ευθύνη των Ουκρανών «να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», με τον Μακρόν να του απαντά ότι «ο στρατός που επιτέθηκε ήταν ο ρωσικός» και ότι «δεν έχει λόγο να πιστέψει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη επίθεση στην Οδησσό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης και να προστατευθούν οι ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο Πούτιν είπε σήμερα ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία συνεχίζεται με βάση το σχέδιο και δεν θα τερματιστεί μέχρι να σταματήσει το Κίεβο να μάχεται.

Ρωσία: 4.357 συλλήψεις στη διάρκεια αντιπολεμικών διαδηλώσεων

Τουλάχιστον 4.357 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Ρωσία την Κυριακή, αναφέρει η OVD-Info. Διαδηλωτές έχουν συλληφθεί σε 56 πόλεις.

Το Κίεβο ζητά τον αποκλεισμό της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε ότι υπέγραψε επίσημο αίτημα προς ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Αυτές οι δύο χώρες παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους και έστρεψαν την πολιτική τους προς τον πόλεμο», ανέφερε σε ανακοίνωση του.

Τραγική η κατάσταση στη Μαριούπολη

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε την Κυριακή ότι τα οχήματά της προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τη διαδρομή εκκένωσης στην ουκρανική πόλη της Μαριούπολης, που είχε συμφωνηθεί από τις ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις, αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω εν μέσω μαχών.

Ο Μακρόν εξέφρασεστον Πούτιν τη «σοβαρή ανησυχία» του για την πυρηνική ασφάλεια

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» του για την πυρηνική ασφάλεια κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Κυριακή.

Το Γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο αναφέρει ότι ο Μακρόν είπε στον Πούτιν ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της πυρηνικής ασφάλειας.

Ο Τζόνσον υποσχέθηκε στον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι θα προσπαθήσει να του εξασφαλίσει περισσότερα αμυντικά όπλα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα συνεργαστεί με τους διεθνείς συμμάχους του ώστε να εξασφαλίσει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό υλικό για να βοηθήσει το Κίεβο.

«Οι ηγέτες συζήτησαν τις κατεπείγουσες ανάγκες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο πρωθυπουργός ανέλαβε να εργαστεί με τους εταίρους του για να παράσχει περισσότερο αμυντικό εξοπλισμό» σύμφωνα με το κείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Τζόνσον και του Ζελένσκι που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ένα εργοστάσιο και ένα κατάστημα καίγονται μετά τον βομβαρδισμό στο Ιρπίν στα περίχωρα του Κιέβου της Ουκρανίας

AP Photo/Emilio Morenatti

Ο Πούτιν κατηγορεί το Κίεβο ότι αποτρέπει τις απομακρύνσεις αμάχων από τη Μαριούπολη

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι απέτρεψαν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πούτιν «επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το Κίεβο συνεχίζει να μην σέβεται τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για αυτά τα ανθρωπιστικά ζητήματα», προσθέτοντας ότι «Ουκρανοί εθνικιστές εμπόδισαν την απομάκρυνση αμάχων» το Σάββατο από την Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα, μιας κοντινής πόλης, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Το Σάββατο, η Μόσχα και το Κίεβο ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για να επιτραπεί η εκκένωση αυτών των δύο πόλεων που περικυκλώνονται από τις ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, πριν αλληλοκατηγορηθούν ότι παραβίασαν τη συμφωνία.

Στη συνομιλία του με τον Μακρόν, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις που είναι παρούσες σε αυτές τις δύο πόλεις ότι «χρησιμοποίησαν την παύση στις εχθροπραξίες για να ενισχύσουν τις ικανότητές τους».

Ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε διαδηλωτές στη Νόβα Κακχόβκα που έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις – Πέντε τραυματίες

Ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε μια διαδήλωση κατοίκων της κατεχόμενης από την Ρωσία πόλης Νόβα Κακχόβκα στη νότια Ουκρανία, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Περίπου 2.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πόλης αυτής για να διαδηλώσουν κατά της εισβολής, κυματίζοντας σημαίες της Ουκρανίας και καλώντας τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν, ανέφερε το πρακτορείο.

Παρόμοιες διαμαρτυρίες εκατοντάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν επίσης σήμερα σε άλλες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Καλασάνκα, όπως ανέφερε το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων.

Διαδηλώσεις με πολλές χιλιάδες συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκαν επίσης, στις πόλεις Μπερντιάνσκ και Μελιτόπολη την περασμένη εβδομάδα.

Πούτιν υπέγραψε νόμο για κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών αξιωματούχων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε ένα νόμο που επιτρέπει την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών αξιωματούχων, στην περίπτωση που το σύνολο των καταθέσεών τους είναι μεγαλύτερο από τα δηλωμένα εισοδήματά τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της τριετίας, ενώ φαίνεται να είναι παράνομο, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας.

ΟΗΕ: 364 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανώς «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε αποστολή του ΟΗΕ.

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία, που αφορούν τις απώλειες έως τις 5 Μαρτίου, προσέθεσαν επιπλέον 13 θανάτους και 52 τραυματισμούς στα θύματα που ανέφεραν το Σάββατο οι παρατηρητές του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).

Ουκρανία: Διαδηλώσεις κατά της εισβολής σε πόλεις που έχουν καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις

Κάτοικοι ουκρανικών πόλεων που έχουν καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της ρωσικής εισβολής, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine.

Στη νότια πόλη Νόβα Κακχόβκα, περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της εισβολής κυματίζοντας σημαίες της Ουκρανίας και καλώντας τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο ντόπιους μάρτυρες.

Παρόμοια διαμαρτυρία πολλών εκατοντάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε επίσης σήμερα,στην πόλη Καλασάνκα.

Διαδηλώσεις με πολλές χιλιάδες συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στις πόλεις Μπερντιάνσκ και Μελιτόπολη την περασμένη εβδομάδα.

Ουκρανία: Ετοιμότητα των σιδηροδρόμων για επείγουσα εξαγωγή αγροτικών προϊόντων και σιτηρών

Ο κρατικός οργανισμός σιδηροδρόμων στην Ουκρανία είναι έτοιμος να οργανώσει εξαγωγές αγροτικών προϊόντων με τρένα επειγόντως, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, μετά τη διακοπή της λειτουργίας των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας.

Η Ουκρανία είναι σημαντική παραγωγός και εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων, ενώ παραδοσιακά εξάγει το σιτάρι της με πλοία.

«Η κατάσταση αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο για την Ουκρανία, οι εξαγωγές σιτηρών της οποίας καλύπτουν το 11% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών της στο έλαιο από ηλιοτρόπιο αντιστοιχεί σε ποσοστό 55%», όπως ανέφεραν οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Προκειμένου να αποτρέψουμε μία παγκόσμια διατροφική κρίση και να διασώσουμε τις ουκρανικές εξαγωγές, οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι είναι έτοιμοι να οργανώσουν επειγόντως τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων με τρένα», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα για το κατά πόσο η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ: «Κράτος τρομοκράτης» η Ρωσία

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Οξάνα Μαρκάροβα χαρακτήρισε σήμερα τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη» σε συνέντευξή της στο Fox News.

«Πρόκειται για ένα κράτος τρομοκράτη και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία», τόνισε η Μαρκάροβα.

Επανέλαβε επίσης την έκκλησή της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά και άλλα οπλικά συστήματα.

BBC: Άμαχοι που εγκατέλειπαν πόλη κοντά στο Κίεβο έπεσαν νεκροί

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι έπεσαν νεκροί στην Ιρπίν, βορειοδυτικά του Κιέβου, την ώρα που εγκατέλειπαν την πόλη, σημειώνει το BBC. Προσθέτει ότι σκοτώθηκαν από ρωσικούς όλμους που στόχευαν μια κατεστραμμένη γέφυρα που οι κάτοικοι προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Οι New York Times αναφέρουν ότι πρόκειται για τρία μέλη της ίδιας οικογένειας. Η ίδια πηγή συμπλήρωσε ότι μικρές ομάδες έτρεξαν σε ένα τμήμα του εκτεθειμένου δρόμου.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει ανθρώπους στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την Ιρπίν νωρίτερα σήμερα.

Τα πλάνα είναι δυσάρεστα.

Ο Δένδιας επιβεβαιώνει το χτύπημα στο προξενείο στη Μαριούπολη, αναζητείται διέξοδος για το προσωπικό

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε το χτύπημα στο κτίριο όπου βρίσκεται το γενικό προξενείο της Ελλάδας. Ζήτησε από τις ουκρανικές αρχές να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού του προξενείου. Το κτίριο του ΟΑΣΕ που βρίσκεται το προξενείο δεν θεωρείται πλέον ασφαλές.

«Διεκόπη» η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης 200.000 αμάχων της Μαριούπολης

Η σχεδιαζόμενη απομάκρυνση των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης δεν ήταν εφικτή εξαιτίας ρωσικών βομβαρδισμών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε πως αυτή η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των περίπου 200.000 ανθρώπων αμάχων κατοίκων της πόλης, που είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις και συμμάχους τους, «διεκόπη».

«Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Διεθνής Ερυθρός Σταυρός: Η εκκένωση της Μαριούπολης απέτυχε ξανά

Η απομάκρυνση αμάχων από την πολιορκημένη Μαριούπολη -νοτιοανατολικά- σταμάτησε, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις αλληλοκατηγορήθηκαν για την αποτυχία τήρησης της εκεχειρίας για να επιτραπεί στους άμαχους κατοίκους να διαφύγουν.

Και χθες κατέρρευσε μια παρόμοια προσπάθεια.

Πούτιν σε Μακρόν: Η Ουκρανία πίσω από την προβοκάτσια στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Ουκρανία ήταν «υπεύθυνη για την πρόκληση» στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, σύμφωνα με το Κρεμλίνο

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την εισβολή της Ρωσίας.

Η ρωσική επίθεση στη νοτιοανατολική πόλη Ενερχόνταρ και το πυρηνικό εργοστάσιό της στη Ζαπορίζια (το μεγαλύτερο στην Ευρώπη) προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να εξετάζουν νέες κυρώσεις.

Πληροφορίες ότι χτυπήθηκε το ελληνικό Προξενείο στη Μαριούπολη

Η Μαριούπολη βρίσκεται υπό πολιορκία με τις πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα να αναφέρουν ότι χτυπήθηκε το κτίριο όπου στεγάζεται το ελληνικό προξενείο που βρίσκεται στην περιοχή.

Ο Γενικός Πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης είναι καλά στην υγεία του και ήδη έχει έρθει σε επικοινωνία με την Ελλάδα μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά βρίσκεται σε καταφύγιο για να προφυλαχθεί.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι υπήρξε ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια οδομαχιών που μαίνονται στην πόλη και κάποιες σφαίρες βρήκαν το κτίριο του ελληνικού προξενείου.

Διπλωματικές πηγές πάντως αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για χτύπημα εναντίον του κτιρίου του ΟΑΣΕ, όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη.

Στη Μαριούπολη, πάντως, έχει κηρυχθεί κατάπαυση πυρός προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να φύγουν οι άμαχοι που βρίσκονται στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι στις 28 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών η προσωρινή μεταφορά του Γενικού Προξενείου σε άλλο κτίριο μέσα στην πόλη της Μαριούπολης. Συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις στις οποίες στεγαζόταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες η Ειδική Αποστολή Επιτήρησης του ΟΑΣΕ, η οποία έχει αποχωρήσει.

Ζελένσκι: Οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζοναι να βομβαρδίσουν την Οδησσό

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την πόλη της Οδησσού, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

«Πύραυλοι εναντίον της Οδησσού; Αυτό θα είναι έγκλημα πολέμου», είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Αναφορές για τουλάχιστον 3 νεκρούς αμάχους στο Ιρπίν

O πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια – Ντόμινικ Ράαμπ

Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και υπουργός Δικαιοσύνης, Ντόμινικ Ράαμπ.

Μιλώντας στο Sky News, εξέφρασε την άποψη ότι οι σύμμαχοι πρέπει να επιδείξουν «στρατηγική αντοχή» για να εξασφαλίσουν την αποτυχία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ρωσία: Υπό κράτηση πάνω από 300 πολίτες που συμμετείχαν σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις

Υπό κράτηση έχουν τεθεί 316 πολίτες, οι οποίοι συμμετείχαν σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις σε 16 πόλεις της Ρωσίας, σύμφωνα με την οργάνωση OVD.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την αστυνομία, ενώ το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις παραπάνω πληροφορίες.

Αμετάβλητη η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Αμετάβλητη παραμένει η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας σήμερα Κυριακή, σε σύγκριση με χθες Σάββατο, ανακοίνωσε η Gazprom σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

O ρωσικός στρατός ισοπέδωσε τη στρατιωτική βάση Σταροκοστιαντίνιβ

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε και κατέστρεψε την αεροπορική, στρατιωτική βάση Σταροκοστιαντίνιβ στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας όπλα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξακολουθούν να πλήττουν τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ.

«Το πρωί της 6ης Μαρτίου εξαπολύθηκαν πλήγματα με υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς όπλα. Η ουκρανική αεροπορική βάση κοντά στο Σταροκοστιαντίνιβ τέθηκε εκτός λειτουργίας», πρόσθεσε.

Ο Κονασένκοφ σημείωσε ότι ένα ουκρανικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-300 καταστράφηκε από ρωσικές ρουκέτες, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει καταρρίψει 10 ουκρανικά αεροσκάφη και ελικόπτερα τις προηγούμενες 24 ώρες.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι «υπερδύναμη πνεύματος»

Oficina de Prensa de la Presidencia de Ucrania vía AP, archiv
Στους πολίτες της χώρας του απευθύνθηκε για ακόμη μια φορά το πρωί της Κυριακής, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι επαίνεσε τις πολλές μορφές αντίστασης που έχουν επιλέξει οι Ουκρανοί για να αντιταχθούν στη ρωσική εισβολή και χαρακτήρισε τη χώρα του «υπερδύναμη του πνεύματος».

Η χώρα, είπε, αποδίδει στο «μέγιστο των δυνατοτήτων», με στρατιώτες να πολεμούν αλλά και απλούς ανθρώπους να υπερασπίζονται πόλεις, νοσοκομεία και πυροσβεστικά τμήματα.

Ενθάρρυνε επίσης τους κατοίκους των κατεχόμενων περιοχών να διαμαρτυρηθούν, ει δυνατόν.

Δέκα ημέρες μετά τον πόλεμο, είπε, η Ουκρανία είχε ενωθεί με «εκατομμύρια ανθρώπους, που έγιναν ένα σύνολο».

Νέα κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη

Την είδηση μετέδωσε η ΕΡΤ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει στις 12:00 το μεσημέρι και θα διαρκέσει ως το βράδυ.

Υπάρχουν πληροφορίες για κατάπαυση πυρός ως τουλάχιστον τις 21:00 το βράδυ.

Γερμανία: Θα δεχθεί πρόσφυγες από Ουκρανία ανεξαρτήτως εθνικότητας

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, η Νάνσι Φέζερ, διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι η χώρα της θα υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους.

«Θέλουμε να σώσουμε ζωές. Αυτό δεν εξαρτάται από το διαβατήριο», τόνιζε η κυρία Φέζερ, δηλώσεις της οποίας δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η γερμανική ταμπλόιντ Bild am Sonntag.

«Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία είναι Ουκρανοί. Πολίτες άλλων χωρών, που είχαν άδεια μόνιμης παραμονής στην Ουκρανία, συνεχίζουν να έχουν αυτό το καθεστώς για εμάς», εξήγησε η πολιτικός του SPD. Οι άνθρωποι αυτοί «δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε περίπλοκες διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου», διαβεβαίωσε ακόμη.

Για τη Νάνσι Φέζερ η τρέχουσα συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ για να προσφερθεί βοήθεια στους πρόσφυγες που έφυγαν για να σωθούν από τη σύρραξη στην Ουκρανία είναι «ιστορική».

Επικοινωνία Σολτς – Μπένετ για την Ουκρανία

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς συζήτησε το βράδυ του Σαββάτου για τη σύρραξη στην Ουκρανία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος ανέλαβε μεσολαβητική πρωτοβουλία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την καγκελαρία.

«Στο επίκεντρο της ενενηντάλεπτης συνάντησης ήταν τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε ο (Ισραηλινός) πρωθυπουργός με τον Ρώσο πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν στη Μόσχα».

Οι δύο άνδρες «συμφωνήθηκε να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα – κοινός στόχος παραμένει ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό. Θα εργαστούμε για αυτό με όλες μας τις δυνάμεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ισοπεδώθηκε μέρος του ουκρανικού εργοστασίου αρμάτων μάχης έξω από το Ζιτομίρ

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο δείχνει τμήματα ενός ουκρανικού εργοστασίου αρμάτων μάχης έξω από το Ζιτομίρ- περίπου 140 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου- κατεστραμμένα μετά από ρωσικές στρατιωτικές επιδρομές στο συγκρότημα.

Το βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου επαληθεύτηκε από το CNNi, εμφανίστηκε αρχικά σε φιλορωσικά κανάλια Telegram, τα οποία το χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία «αποστρατιωτικοποιεί» την Ουκρανία.

Το Ζιτομίρ είναι πεδίο έντονων βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες.

Τι δείχνει το βίντεο: Στο απόσπασμα, Ουκρανοί στρατιώτες ερευνούν τις ζημιές στο εργοστάσιο και κάποιος φαίνεται να αφηγείται πώς επέζησε ο ίδιος και άλλοι. Πολλά από τα κτήρια που κάποτε αποτελούσαν το συγκρότημα τεθωρακισμένων εργοστασίων Ζιτομίρ έχουν ισοπεδωθεί.

«Θέλω να σου δείξω κάτι», ακούγεται να λέει ένας Ουκρανός στρατιώτης, περπατώντας σε έναν από τους δρόμους του συγκροτήματος. «Βλέπετε πόσο μας αγαπούν οι Ρώσοι;»

Καθώς συνεχίζει να περπατά, φαίνονται όλο και περισσότερα σπασμένα τζάμια. Στη συνέχεια, εμφανίζεται ένα κατεστραμμένο κτήριο.

Στη Βενεζουέλα Αμερικανοί αξιωματούχοι με στόχο την απομόνωση της Ρωσίας

Στο Καράκας μετέβησαν το Σάββατο υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι για να συναντηθούν με μέλη της κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, καθώς η Ουάσινγκτον επιζητεί να απομονώσει τη Ρωσία, ανέφερε η εφημερίδα New York Times.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τις ΗΠΑ να δώσουν περισσότερη προσοχή στους συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λατινική Αμερική, επεσήμανε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Βενεζουέλα μετά την επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 θεωρώντας ότι η εκλογική διαδικασία αμαυρώθηκε από νοθεία. Στη συνέχεια η Ουάσιγκτον αναγνώρισε τον τότε πρόεδρο του κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας το 2019.

Σύμφωνα με τους New York Times, η επίσκεψη αυτή των Αμερικανών αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου στο Καράκας συνδέεται με την επιθυμία των ΗΠΑ να αντικαταστήσουν μέρος του πετρελαίου που αγοράζουν από τη Ρωσία με αυτό της Βενεζουέλας. Οι ΗΠΑ είχαν αφήσει να εννοηθεί τον Φεβρουάριο ότι θα ήταν διατεθειμένες να αλλάξουν την πολιτική των κυρώσεων εις βάρος της Βενεζουέλας, αν προχωρήσουν οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης Μαδούρο και της αντιπολίτευσης.

Νέα επικοινωνία Ζελένσκι – Μπάιντεν

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν για την οικονομική υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Κίεβο και τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου, είχα νέα συνδιάλεξη με τον @POTUS (σ.σ. τον πρόεδρο των ΗΠΑ). Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε ζητήματα ασφαλείας, την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω Twitter.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνδιάλεξη, λέγοντας πως διήρκεσε περίπου 30 λεπτά.

Υφυπουργός Άμυνας Ουκρανίας: 100.000 εθελοντές έτοιμοι να υπερασπιστούν το Κίεβο

Περισσότεροι από 100.000 εθελοντές κατατάχθηκαν για να υπερασπιστούν το Κίεβο από την ημέρα που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Ο Καναδάς καλεί τους πολίτες του να φύγουν από τη Ρωσία

Η κυβέρνηση του Καναδά κάλεσε χθες Σάββατο τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν κάθε ταξίδι στη Ρωσία εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία και όλους όσοι βρίσκονται στη ρωσική επικράτεια να την εγκαταλείψουν το συντομότερο.

«Αν βρίσκεστε στη Ρωσία, πρέπει να φύγετε όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες εμπορικές επιλογές για αυτό», πρόσθεσε το καναδικό ΥΠΕΞ.

Ο Καναδάς, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει αρκετές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, «θα συνεχίσει να επιβάλει τιμωρητικά μέτρα στον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν και στους ολιγάρχες» για να καταλάβουν το «μνημειώδες λάθος» τους, είπε προχθές Παρασκευή ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, αναγγέλλοντας την προσεχή περιοδεία του στην Ευρώπη.

Θα αναχωρήσει σήμερα από την Οτάβα για να ταξιδέψει σε Λονδίνο, Ρίγα, Βερολίνο και Βαρσοβία, όπου θα έχει συνομιλίες για την υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μποροντιάνκα έξω από το Κίεβο

Σύμφωνα με τον Ολεκσέι Κουλέμπα, επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης του Κιέβου, η πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου έχει «καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς».

«Δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα εκεί… Δεν υπάρχει Μποροντιάνκα. Έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Το κέντρο της πόλης είναι απλά φρικιαστικό. Η Μποροντιάνκα βρίσκεται υπό την επιρροή των ρωσικών στρατευμάτων- ελέγχουν αυτόν τον οικισμό», τόνισε χαρακτηριστικά όπως αναφέρει το CNNi.

Visa και Mastercard διακόπτουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία

Οι παγκόσμιοι κολοσσοί του τομέα των πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard ανακοίνωσαν χθες Σάββατο πως διακόπτουν κάθε δραστηριότητά τους στη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ξανά ηχούν οι σειρήνες στο Κίεβο

Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ήχησαν αρκετές φορές οι σειρήνες της αεράμυνας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν επίσης να προελάσουν προς τον αυτοκινητόδρομο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου, πάντα κατά τον ουκρανικό στρατό.

Στο Κοζελέτς, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, παρατηρήθηκαν κινήσεις ισχυρών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν το Κίεβο, τη Χαρκίβ (ανατολικά) και τη Μικολάιφ (νότια).

Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι: Σκότωναν παιδιά – Να μην δώσουμε την χώρα στον εχθρό

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με νέο μήνυμά του κάλεσε τους πολίτες και τον στρατό να αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις για να μην πάει η χώρα στον εχθρό.

Στο νέο του μήνυμα ο Ζελένσκι αναφέρει… «Ουκρανοί! Σε όλες τις πόλεις μας, όπου εισέβαλε ο εχθρός, προχωρήστε στην επίθεση. Βγείτε στους δρόμους. Πρέπει να παλεύουμε κάθε φορά που έχουμε μια ευκαιρία. Οι Ουκρανοί δεν θα δώσουν τη χώρα τους σε έναν εχθρό και θέλω να επαινέσω όλους όσους αντιστέκονται και πιστεύουν σε αυτόν τον αγώνα».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αυταπάρνηση των πολιτών της χώρας. «Όταν δεν έχεις όπλο, αλλά σου απαντούν με πυροβολισμούς και δεν τρέχεις… Αυτός είναι ο λόγος που η κατάληψη είναι προσωρινή. Ο λαός μας δεν κάνει πίσω. Κάθε μέτρο της ουκρανικής γης μας που ανακτάται από διαμαρτυρίες είναι ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα προς τη νίκη. Σε όλους όσους μπορούν να μας ακούσουν, που η μνήμη τους δεν έχει σβήσει από την προπαγάνδα, που δεν τους έκλεισε τα μάτια ο φόβος, που η ψυχή τους δεν παραμορφώθηκε από τον κυνισμό — Πολέμησε! Παλέψτε για τα δικαιώματά σας! Για την ελευθερία σας, για την Ουκρανία! Μαζί με την Χερσώνα, μαζί με το Μπερντιάνσκ, μαζί με το Κίεβο και όλες τις υπόλοιπες ουκρανικές πόλεις που εκτιμούν τη ζωή και δεν φοβούνται τίποτα.

Ξέρω ότι πολλοί από εσάς πιστέψατε ότι η Ουκρανία σας μισεί. Υποτίθεται ότι θα σας επιτεθεί. Υποτίθεται ότι θα σας καταστρέψει. Οι ψεύτες στη ρωσική τηλεόραση μιλούν γι’ αυτό κάθε μέρα. Ψεύτες. Είναι δουλειά τους να σου λένε ψέματα κάθε μέρα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι το πεπρωμένο σου.

Σας είπαν ότι καταστρέφουμε πόλεις. Κοιτάξτε το Χάρκοβο. Το Τσερνίβιν… Μας σκότωναν. Σκότωναν παιδιά. Το έκαναν μπροστά στα μάτια σας. Προστάτευστε τον εαυτό σας! Διαφορετικά, θα πάρει και τη ζωή σας. Τα σπίτια σας».

Οι δυνάμεις της Ρωσίας σκοπεύουν να καταλάβουν υδροηλεκτρικό φράγμα

Ο ουκρανικός στρατός προειδοποίησε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας, του Κιέβου.

Το φράγμα Κάνιβ απέχει κάπου 150 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, στον ποταμό Ντνίπρο.

Μέχρι στιγμής ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει, πλήξει ή καταλάβει αρκετές ενεργειακές υποδομές-κλειδιά στην Ουκρανία, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να διεισδύσουν σε νοτιοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.