Categories: WEB tvΚόσμος

Νέα επίθεση στην Μαριούπολη ανακοίνωσε η Ρωσία – Τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα – Όλες οι εξελίξεις

Share

Για δέκατη συνεχή ημέρα, η ουκρανική επικράτεια βρίσκεται αντιμέτωπη με την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων, σε έναν πόλεμο που ήδη μετρά εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, κυρίως αμάχους, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν τηρούν τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός. Οι ουκρανικές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν την αποχώρηση αμάχων, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Σφοδρές μάχες μαίνονται γύρω από το Κίεβο.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι: Καλεί σε αντίσταση και τους πολίτες του Ντονμπάς

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραμένει στο Κίεβο και, όπως συνηθίζει από την αρχή του πολέμου, απευθύνθηκε με νέο διάγγελμά του στον ουκρανικό λαό, κάνοντας εκτενή αναφορά στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκη Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.

Στην αρχή του μηνύματός του μίλησε για τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε κατεχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις ουκρανικές πόλεις, όπως η Χερσώνα και η Μελιτόπολη, λέγοντας:

«Είναι ένας ιδιαίτερος ηρωισμός να διαμαρτύρεσαι όταν η πόλη σου είναι κατεχόμενη, και ας είναι προσωρινό. Όταν δεν έχεις όπλο, σου απαντούν με πυροβολισμούς και δεν τρέχεις να φύγεις. Γι’ αυτό η κατάληψη είναι προσωρινή, είναι τεχνητή. Ο λαός μας δεν υποχωρεί, δεν παραδίνεται, δεν σταματά να αντιστέκεται. Φωνάζουν στους εισβολείς “πηγαίνετε σπίτι σας”, απωθώντας τους από την επικράτειά μας, κλείνοντας τους δρόμους. Κάθε μέτρο γης μας, κερδισμένο με διαμαρτυρία και ταπείνωση των κατακτητών, είναι ένα βήμα προς τη νίκη για ολόκληρο το κράτος μας».

Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι μίλησε στα ρωσικά και απευθύνθηκε στους κατοίκους του Ντονμπάς, όπως μεταδίδει το BBC:

«Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους ανθρώπους στα προσωρινά κατεχόμενα που δεν τους “έσβησε” η προπαγάνδα, που δεν έκλεισαν τα μάτια λόγω φόβου, που δεν παραμορφώθηκαν από τον κυνισμό. Πολεμήστε! Πολεμήστε για την ελευθερία σας, για την Ουκρανία, μαζί με την Χερσώνα, το Μπερντιάνσκ, το Κίεβο και μαζί με όλες τις ουκρανικές πόλεις που εκτιμούν τη ζωή και δεν φοβούνται. Πολλοί από εσάς πίστευαν ότι η Ουκρανία δήθεν σας μισεί, δήθεν θα σας επιτεθεί, δήθεν θα σας καταστρέψει. Οι ψεύτες στη ρωσική τηλεόραση μιλούν γι’ αυτά κάθε μέρα. Ψεύτες. Είναι δουλειά τους να σας λένε ψέματα κάθε μέρα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι το πεπρωμένο σας. Απλά συγκρίνετε το Ντονέτσκ μετά από οκτώ χρόνια πολέμου και το Χάρκοβο μετά από οκτώ ημέρες πολέμου. (…) Η Ουκρανία δεν πυροβολεί τους δικούς της ανθρώπους, δεν ανατινάζουμε σπίτια. Και όλοι στο Ντονμπάς ήταν πάντα και θα είναι Ουκρανοί για εμάς, άνθρωποί μας, πολίτες μας. Στο Ντονέτσκ, στο Λουχάνσκ, στη Χερσώνα, στο Μπέρντιανσκ».

Ουκρανία: Επιβεβαιώνεται η είδηση της δολοφονίας του Ουκρανού διαπραγματευτή

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση του θανάτου ενός Ουκρανού αξιωματούχου ο οποίος ήταν μέλος της πρώτης διαπραγματευτικής ομάδας στην Ουκρανία το οποίο παραβρέθηκε στις συνομιλίες με τους Ρώσους στο Γκόμελ της Λευκορωσίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την σύλληψη και την δολοφονία του Ουκρανού διαπραγματευτή, κατά την διάρκεια ειδικής επιχείρησης, στο κέντρο του Κιέβου.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για τρείς νεκρούς πράκτορες του ουκρανικού στρατού.

Πρόκειται για τον Denis Kireev, ο οποίος σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων, Obozrevatel, είχε θεωρηθεί ύποπτος και κρατείτο για προδοσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το όνομα του Kireev δεν ήταν στην επίσημη προεδρική λίστα που έδωσε το Κίεβο στην δημοσιότητα, ωστόσο εμφανίστηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το Channel 5, τον Ιούλιο του 2020, κινήθηκαν ποινικές διαδικασίες στην Ουκρανία για πιθανή εργασία του τραπεζίτη στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Τα Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Kireev φέρεται να ταξίδευε στη Ρωσία πολλές φορές τον χρόνο.

Ο Kireev ήταν ένας από τους κορυφαίους τραπεζικούς της χώρας, έχοντας διατελέσει διοικητής της Oschadbank αλλά και μέλος της Ukreximbank.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, ο Kireev είχε στενές σχέσεις με τον επιχειρηματία, Andriy Klyuyev, ο οποίος ήταν συνεργάτης του πρώην προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Η κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη για την εκκένωση αμάχων που «ναυάγησε» δεν κράτησε πάνω από 30 λεπτά

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Σεργκέι Ορλόφ, δήλωσε στο BBC Radio 4 ότι η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε με τη Μόσχα, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την πόλη διήρκεσε «όχι περισσότερο από 30 λεπτά».

Μια πεντάωρη παύση υπό την επίβλεψη του Ερυθρού Σταυρού, είχε συμφωνηθεί για σήμερα, Σάββατο, ώστε να επιτραπεί σε 200.000 πολίτες στη Μαριούπολη και 15.000 στη Βολνοβάκα, μια μικρότερη πόλη στα βόρεια, να φύγουν.

Ωστόσο, ο Ορλόφ είπε ότι η Μαριούπολη βρισκόταν υπό «συνεχείς βομβαρδισμούς» και πως λίγο μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός σχολεία, νηπιαγωγεία και λεωφορεία που προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν για την εκκένωση αμάχων δέχθηκαν επίθεση.

Ο Ορλόφ κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για «γενοκτονία» και είπε ότι «φοβάται» να σκεφτεί τι θα συμβεί τώρα στους κατοίκους, καθώς η πόλη δεν έχει υποδομές ζωτικής σημασίας όπως νερό ή θέρμανση.

Ζήτησε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει τον νέο βομβαρδισμό, αλλά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι οι άμαχοι δεν είχαν χρησιμοποιήσει τις οδούς διαφυγής από τη Μαριούπολη και κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι εμπόδισαν τους ανθρώπους να φύγουν.

Υπέρ των απευθείας διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας το Πεκίνο

Το Πεκίνο έκανε έκκληση για απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

«Ενθαρρύνουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

«Ελπίζουμε ότι οι μάχες θα σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν (…) και θα εμποδιστεί μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε ο Ουάνγκ, παραδεχόμενος ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες.

Αυτή ήταν η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών από τις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Μπλίνκεν είπε στον Ουάνγκ ότι ο κόσμος «παρακολουθεί για να δει ποιες χώρες υπερασπίζονται τις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της εθνικής κυριαρχίας», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Επίσκεψη Μπλίνκεν σε προσφυγική δομή στην Πολωνία

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στην Πολωνία από τις Βρυξέλλες, όπου και συναντήθηκε την Παρασκευή με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο της συζήτησης, τη Ρωσία.

Ανάμεσα στις συναντήσεις με Ουκρανούς και Πολωνούς αξιωματούχους, επισκέφθηκε ένα εγκαταλειμμένο εμπορικό κέντρο, το οποίο χρησιμοποιείται ως κέντρο υποδοχής προσφύγων.

Η Πολωνία έχει δεχτεί σχεδόν 800.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών της χώρας. Περισσότεροι από 106.000 έφτασαν τις τελευταίες 24 ώρες, ο υψηλότερος αριθμός από τη ρωσική εισβολή.

Η δραματική εκκένωση του Ιρπίν

Το Ιρπίν είναι μια μικρή πόλη λίγο έξω από το Κίεβο. Επί επτά συνεχείς ημέρες, η πόλη βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς σφίγγει ο κλοιός για την ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι κάτοικοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη, αναζητώντας ασφάλεια. Πολλοί στριμώχτηκαν στα τρένα την Παρασκευή, ενώ η επιχείρηση συνεχίστηκε και το Σάββατο πεζή.

Οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός είναι συγκλονιστικές, καθώς οι άμαχοι κρύβονται για ασφάλεια κάτω από μια γέφυρα του ομώνυμου ποταμού ή προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στα χαλάσματα προκειμένου να ξεφύγουν από τον εφιάλτη.

An elderly lady is assisted while crossing the Irpin river, under a bridge that was destroyed by a Russian airstrike, as civilians flee the town of Irpin, Ukraine, Saturday, March 5, 2022. What looked like a breakthrough cease-fire to evacuate residents from two cities in Ukraine quickly fell apart Saturday as Ukrainian officials said shelling had halted the work to remove civilians hours after Russia announced the deal. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς «να φύγουν άμεσα» από τη Ρωσία

Με νέα επείγουσα ειδοποίηση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν, αλλά και όσους διαμένουν στη Ρωσία, «να αναχωρήσουν άμεσα».

Επισημαίνεται ότι παραμένουν διαθέσιμες περιορισμένες επιλογές για την αναχώρησή τους αεροπορικώς, ενώ μπορούν να αναχωρήσουν και οδικώς μέσω αυτοκινήτου ή λεωφορείου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει πως πρέπει να διευθετήσουν οι ίδιοι το ταχύτερο δυνατόν την αναχώρησή τους.

Προς όσους σκοπεύουν να παραμείνουν στη Ρωσία, η αμερικανική κυβέρνηση καθιστά σαφές πως η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα έχει σοβαρούς περιορισμούς στη δυνατότητά της να συνδράμει τους Αμερικανούς πολίτες, και σημειώνει πως οι συνθήκες, περιλαμβανομένων των διαθέσιμων επιλογών μετακίνησης, μπορούν να μεταβληθούν αιφνιδίως.

Παράλληλα ενημερώνει πως οι χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες των Αμερικανών μπορεί να πάψουν να γίνονται δεκτές για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων, και είναι δύσκολη η ανάληψη μετρητών.

Τηλεδιάσκεψη Ζελένσκι με Αμερικανούς γερουσιαστές – Τι ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε με περισσότερα από 300 μέλη του Κογκρέσου το Σάββατο και ζήτησε -για ακόμα μία φορά- τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, σκληρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και περισσότερη στρατιωτική βοήθεια προς τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η συνάντηση, που διεξήχθη μέσω Zoom, ήταν η πρώτη φορά που ο Ζελένσκι απευθυνόταν και στα δύο σώματα του Κογκρέσου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο Σώμα, Τσακ Σούμερ, γνωστοποίησε πως ο Ζελένσκι έκανε μια «απεγνωσμένη έκκληση» στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να παράσχουν στη χώρα του αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής. «Αυτά τα αεροσκάφη χρειάζονται πολύ. Και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την κυβέρνηση να διευκολύνει τη μεταφορά τους» υποστήριξε ο Σούμερ.

Έκτακτη επίσκεψη Μπένετ στη Μόσχα – Συνάντηση με Πούτιν

Χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ μετέβη στη Μόσχα σήμερα, Σάββατο.

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα για σύντομη επίσκεψη εργασίας, έχουν συνομιλίες στο Κρεμλίνο αυτή την ώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Συζητούν την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία», είπε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους το Σάββατο.

Νέα ρωσική επίθεση στη Μαριούπολη ανακοίνωσε η Μόσχα

«Λόγω της επιφυλακτικότητας της ουκρανικής πλευράς να ασκήσει επιρροή στους εθνικιστές ή να παρατείνει την “κατάπαυση του πυρός”, οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν από τις 18.00, ώρα Μόσχας» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ίγκορ Κονατσένκοφ.

Τη Δευτέρα ο τρίτος γύρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Ο τρίτος γύρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, μεταξύ των οποίων και ένας Ουκρανός διαπραγματευτής.

Καταιγισμός πυροβολισμών κατά άοπλων Ουκρανών διαδηλωτών στo Novopskov

Βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τουλάχιστον έναν άνδρα να τραυματίζεται από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά του ρωσικού στρατού στη μικρή πόλη Novopskov στη βορειοανατολική Ουκρανία.

«Οι άνθρωποι προσπάθησαν να σταματήσουν τους Ρώσους, αλλά άνοιξαν πυρ εναντίον των άοπλων ανθρώπων. Υπάρχουν τρεις τραυματίες, είναι στο νοσοκομείο», σύμφωνα με τον Σεργκέι Χαϊντάι, επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Λουχάνσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ψυχιατρείο στη Μποροντιάνκα – Έκκληση για την ασφαλή εκκένωση των τροφίμων

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα ψυχιατρείο με 670 άτομα στην πόλη Μποροντιάνκα, στην περιοχή του Κιέβου, δήλωσε ο περιφερειάρχης της περιοχής.

«Δεν καταλαβαίνουμε πώς να εκκενώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, πώς να τους βοηθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Τους τελειώνουν το νερό και τα φάρμακα», τόνισε και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για άτομα με συγκεκριμένες ειδικές ανάγκες, χρειάζονται συνεχή βοήθεια… πολλοί από αυτούς είναι κλινήρης για χρόνια».

Η πόλη απέχει περίπου 60 χλμ. από το Κίεβο.

Λαβρόφ κατά Ζελένσκι: Οι δηλώσεις του δεν εμπνέουν αισιοδοξία για την τύχη των συνομιλιών

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι οργισμένες δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν εμπνέουν αισιοδοξία για την τύχη των συνομιλιών, αναφορικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Λαβρόφ, αλλά μόνο αν οι διαπραγματεύσεις είναι «ουσιαστικής σημασίας».

Ο Λαβρόφ τόνισε επίσης, ότι η Μόσχα ελέγχει πληροφορίες ότι οι ουκρανικές αρχές ενδέχεται να μην επιτρέψουν την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη της Μαριούπολης, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν νωρίτερα.

Λίγο αργότερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα της Ουκρανίας σήμερα και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

Η δημοτική αρχή της Μαριούπολης δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία δεν τηρεί εξ ολοκλήρου την κατάπαυση του πυρός και ουκρανικές αρχές είπαν ότι εξετάζουν αναφορές ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν την κατάπαυση του πυρός για να προελάσουν προς τη Μαριούπολη.

To ρωσικό ΥΠΕΞ προαναγγέλλει σκληρά και αναλογικά μέτρα κατά βρετανικών συμφερόντων

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεσμεύτηκε να επιβάλει σκληρά, αλλά αναλογικά μέτρα κατά βρετανικών συμφερόντων στη Ρωσία, εξαιτίας αυτού που αποκάλεσε ως μια «υστερία κυρώσεων» από το Λονδίνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.

Ανέφερε ότι η Βρετανία επέλεξε ξεκάθαρα να κινηθεί προς μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία, μην αφήνοντας στη Μόσχα καμία άλλη επιλογή, από το να λάβει απροσδιόριστα μέχρι στιγμής μέτρα ως απάντηση, τα οποία «αναμφίβολα θα υπονομεύσουν τα βρετανικά συμφέροντα στη Ρωσία».

Νόστος 4: 150 Έλληνες έχουν απεγκλωβιστεί από Κιέβο, Μαριούπολη και Οδησσό

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η επιχείρηση «Νόστος 4». Συνολικά, έχουν απεγκλωβιστεί περισσότερα από 150 άτομα από Κιέβο, Μαριούπολη και Οδησσό, κάνει γνωστό ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης.

ΟΗΕ: Η ταχύτερα κινούμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ο αριθμός των προσφύγων που εγκαταλείπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο άτομα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Πρόκειται για την ταχύτερα κινούμενη προσφυγική κρίση που έχουμε δει στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους από την έναρξη της εισβολής.

OHE: 351 νεκροί και 707 τραυματίες άμαχοι, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Από τις 4 τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανίας, έως και τα μεσάνυχτα της της 4ης Μαρτίου ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 1.058 θύματα αμάχων στην Ουκρανία: 351 νεκροί και 707 τραυματίες.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία:

Στους συνολικά 351 νεκρούς αμάχους: 71 άνδρες, 41 γυναίκες, 8 αγόρια και 4 κορίτσια, καθώς και 10 παιδιά και 217 ενήλικες των οποίων το φύλο είναι ακόμη άγνωστο

Στους συνολικά 707 τραυματίες αμάχους: 58 άνδρες, 40 γυναίκες, 11 κορίτσια και 2 αγόρια, καθώς και 23 παιδιά και 573 ενήλικες των οποίων το φύλο είναι ακόμη άγνωστο.

Οι περισσότερες απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από «εκρηκτικά όπλα με ευρεία περιοχή πρόσκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών από βαρύ πυροβολικό και συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, και από βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές» αναφέρει το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR)

«Η OHCHR πιστεύει ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι σημαντικά υψηλότερα, ειδικά σε εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, καθώς η λήψη πληροφοριών από ορισμένες τοποθεσίες όπου διεξάγονται έντονες εχθροπραξίες καθυστέρησε και για πολλές αναφορές εκκρεμεί η επιβεβαίωση», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Προμελετημένος και απρόκλητος ο πόλεμος της Μόσχας» λέει ο Μπλίνκεν τον Κινέζο ομόλογό του

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, για τον «προμελετημένο, απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίαςσημείωσε ότι «ο κόσμος παρακολουθεί για να δει ποια έθνη υπερασπίζονται τις βασικές αρχές της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της κυριαρχίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις σε δήλωσή του και πρόσθεσε:

«Υπογράμμισε (σ.σ. ο Άντονι Μπλινκεν) ότι ο κόσμος ενεργεί από κοινού για να αποκηρύξει και να απαντήσει στη ρωσική επιθετικότητα, διασφαλίζοντας ότι η Μόσχα θα πληρώσει υψηλό τίμημα».

Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού: Η εκκένωση αμάχων από Μαριούπολη και Βολνοβάκα δεν θα ξεκινήσει σήμερα

«Παραμένουμε σε διάλογο με τα μέρη για την ασφαλή διέλευση αμάχων από διαφορετικές πόλεις που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση», ανέφερε η ΔΕΕΣ σε ανακοίνωσή της.

«Οι σκηνές στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις σήμερα είναι συγκλονιστικές. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία από τα μέρη που δίνει στους αμάχους μια ανάπαυλα από τη βία και τους επιτρέπει να φύγουν οικειοθελώς σε ασφαλέστερες περιοχές είναι ευπρόσδεκτη» υπογραμμίζεται.

Το σχέδιο ήταν να απομακρυνθούν περίπου 200.000 άνθρωποι από τη Μαριούπολη και 15.000 από τη Βολνοβάκα.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είναι ο εγγυητής της κατάπαυσης του πυρός.

Η ρωσική Aeroflot διακόπτει τις πτήσεις της στο εξωτερικό από τις 8 Μαρτίου, εκτός από τη Λευκορωσία

Η Aeroflot, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ρωσίας, θα αναστείλει όλες τις πτήσεις στο εξωτερικό από τις 8 Μαρτίου — εκτός από τις πτήσεις προς το Μινσκ της Λευκορωσίας — μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Οι επιβάτες με εισιτήρια μετ’ επιστροφής για τη Ρωσία δεν θα επιτρέπονται σε διεθνείς πτήσεις από τις 6 Μαρτίου εάν η πτήση αναχώρησης έχει προγραμματιστεί από τις 8 Μαρτίου, προκειμένου «για να μετριαστούν οι κίνδυνοι αδυναμίας χρήσης πτήσεων μετ’ επιστροφής προς τη Ρωσία», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Την Πέμπτη, η πλατφόρμα αεροπορικών κρατήσεων Sabre διέκοψε τη συνεργασία της με την Aeroflot, της οποίας το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο ανήκει στο ρωσικό κράτος, βγάζοντας τις πτήσεις της από το σύστημα κράτησης εισιτηρίων, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

BBC: Βίντεο καταγράφει την κατάρριψη ρωσικού ελικοπτέρου

Σύμφωνα με το BBC, το βίντεο προέρχεται από τον ουκρανικό στρατό και καταγράφει την κατάρριψη ρωσικού ελικοπτέρου από πύραυλο.

Πούτιν: Η Ουκρανία μπορεί να πάψει να είναι κράτος

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει την κρατική της υπόσταση.

«Η τρέχουσα ηγεσία πρέπει να καταλάβει ότι εάν συνεχίσει να κάνει ό,τι κάνει, ρισκάρει το μέλλον της κρατικής υπόστασης της Ουκρανίας», είπε συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος σε μια συνάντηση στη Μόσχα σήμερα, Σάββατο, σύμφωνα με τους New York Times. «Εάν συμβεί αυτό, εκείνοι θα έχουν την ευθύνη», συμπλήρωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επιπλέον ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Συμπλήρωσε πως μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα έκανε τις χώρες που θα την επέβαλαν, συμπολεμιστές. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκλονιστικό βίντεο από την Οδυσσό – Έγκυες και νεογέννητα σε καταφύγιο νοσοκομείου

Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τις πόλεις «κλειδιά», οι επιθέσεις είναι πολύμορφες και μόνο το δυτικό κομμάτι της Ουκρανίας έχει γλιτώσει από τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα που πληροφορίες κάνουν λόγο για επίθεση στην Οδησσό, βίντεο δείχνει έγκυες γυναίκες και μητέρες με τα νεογέννητα μωρά τους, να κρύβονται στο υπόγειο ενός μαιευτηρίου στην Οδησσό, κατά τη διάρκεια συναγερμού αεροπορικής επιδρομής.

Πάνω από 66.000 Ουκρανοί επέστρεψαν για να πολεμήσουν

Ukrainian soldiers stand outside a machine-gunned bus, after an ambush in the city of Kyiv, Ukraine, Friday, March 4, 2022. A small group of reservists are burying their comrade, 54-year-old Volodymyr Nezhenets, who was one of three killed on 26. Feb in an ambush Ukrainian authorities say was caused by Russian ‘saboteurs’. A few kilometers away from the cemetery, the remains of the convoy Volodymyr was killed in 6 days ago still stand in the road: charred vehicles, a bus riddled with bullets, a spatter of blood on the drivers seat. (AP Photo/Emilio Morenatti)

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα ότι 66.224 Ουκρανοί έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό στη χώρα τους για να πολεμήσουν ενάντια στη ρωσική εισβολή.

«Τόσοι άνδρες έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό μέχρι στιγμής για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους από τις ορδές. Πρόκειται για 12 επιπλέον μάχιμες ταξιαρχίες με κίνητρο! Ουκρανοί, είμαστε αήττητοι», τόνισε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Ρέζνικοφ.

Ξεκίνησε η επιχείριση Νόστος 4 για την απομάκρυνση Ελλήνων από την Οδυσσό

Ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου η επιχείριση Νόστος 4 από Οδησσό με κατεύθυνση τη γέφυρα Ζατόκα, στη συνέχεια Μπέλγκοροντ και μετά Μολδαβία.

Η ανωτέρω πορεία θα ακολουθηθεί ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Η άφιξη των Ελλήνων στην Μολδαβία αναμένεται εντός της ημέρας, πάντα, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπου θα τους περιμένει κλιμάκιο από την Πρεσβεία στο Βουκουρέστι.

Την επιχείριση συντονίζει ο Γενικός Πρόξενος στην Οδησσό Δημήτρης Δόχτσης, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στην Οδησσο.

Η εκκένωση αφορά 25 άτομα, 9 εκ των οποίων ναυτικοί Ελληνόκτητου πλοίου. Οι 3 ναυτικοί είναι Έλληνες.

Κάτοικος Μαριούπολης: Ακούω βομβαρδισμούς κάθε τρία λεπτά

Κάτοικος της Μαριούπολης που παραμένει στην πόλη λέει στο BBC ότι ο ήχος των βομβαρδισμών συνεχίζεται – παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Μαριούπολη, είμαι στο δρόμο. Ακούω βομβαρδισμούς κάθε τρία με πέντε λεπτά», λέει ο Αλεξάντερ, ένας 44χρονος μηχανικός.

«Ο πράσινος διάδρομος είναι ανοησία. Μπορώ να δω αυτοκίνητα ανθρώπων που προσπάθησαν να διαφύγουν και επιστρέφουν».

Λαβρόφ: Η οργισμένη στάση του Ζελένσκι δεν εμπνέει αισιοδοξία για τις συνομιλίες

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι οργισμένες δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν εμπνέουν αισιοδοξία για την τύχη των συνομιλιών, αναφορικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Λαβρόφ, αλλά μόνο αν οι διαπραγματεύσεις είναι «ουσιαστικής σημασίας».

Ο Λαβρόφ τόνισε επίσης, ότι η Μόσχα ελέγχει πληροφορίες ότι οι ουκρανικές αρχές ενδέχεται να μην επιτρέψουν την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη της Μαριούπολης, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν νωρίτερα.

Μειώθηκαν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές μέσα στο τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

Ο ρυθμός των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών και των ρωσικών πυρών πυροβολικού στην Ουκρανία μειώθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις πιστεύεται ότι προελαύνουν στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως ανέφεραν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες σε νέα τους ενημέρωση.

«Η Ουκρανία συνεχίζει να διατηρεί τον έλεγχο στις βασικές πόλεις Χάρκιβ, Τσερνίχιβ και Μαριούπολη», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στο Twitter νωρίς σήμερα. «Υπήρξαν αναφορές για οδομαχίες στην πόλη Σούμι. Είναι πολύ πιθανό και οι τέσσερις πόλεις να είναι περικυκλωμένες από ρωσικές δυνάμεις».

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προελαύνουν προς το νότιο λιμάνι της πόλης Μικολάιβ και υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα ορισμένες δυνάμεις να επιχειρήσουν να παρακάμψουν την πόλη για να δώσουν προτεραιότητα στην προέλασή τους προς την Οδησσό.

Διακόπτεται η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη λόγω μη τήρησης της εκεχειρίας

Η απομάκρυνση των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης, μιας πόλης – λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις, σταμάτησε λόγω πολυάριθμων ρωσικών παραβιάσεων της εκεχειρίας, κατήγγειλε το δημαρχείο της πόλης.

Η απομάκρυνση αμάχων, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει το πρωί, «αναβάλλεται για λόγους ασφαλείας», καθώς οι ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη και τα περίχωρά της», ανέφερε η δημοτική αρχή σε ανάρτηση στο Telegram.

Ο δήμος κάλεσε τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στα σημεία εξόδου της πόλης «να επιστρέψουν στα καταφύγια».

«Γίνονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την εγκαθίδρυση (κατάπαυσης του πυρός) και τη διασφάλιση της δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου», πρόσθεσε.

Το πρωί, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός από τις 09:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, για να επιτραπεί στους αμάχους από τη Μαριούπολη και την πόλη Βολνοβάκα, 60 χιλιόμετρα βόρεια, να φύγουν.

Ξεκίνησε η απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, σφοδρές μάχες μαίνονται στο Κίεβο

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την απομάκρυνση των αμάχων από τη στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, αφού οι ρωσικές δυνάμεις, που έχουν περικυκλώσει την πόλη και προελαύνουν αλλού στη χώρα, ανακοίνωσαν προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Την ίδια ώρα σφοδρές μάχες μαίνονται γύρω από το Κίεβο.

Η ανακοίνωση περί απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη, ο οποίος ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την κατάκτηση της πόλης από τους Ρώσους, έγινε την ώρα που Κίεβο και Μόσχα ετοιμάζονται για έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με τον Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο τρίτος γύρος των συνομιλιών ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σήμερα ή αύριο.

Όμως οι πιθανότητες να υπάρξει πρόοδος σε αυτές είναι εξαιρετικά μικρές, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποίησε ότι ο διάλογος με το Κίεβο δεν θα είναι εφικτός παρά μόνο αν γίνουν δεκτές «όλες οι απαιτήσεις της Ρωσίας», κυρίως το «ουδέτερο και μη πυρηνικό» καθεστώς της Ουκρανίας και «η υποχρεωτική της αποστρατιωτικοποίηση».

Παράλληλα ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Χερασένκο δήλωσε σήμερα ότι θα υπάρξουν και άλλες συμφωνίες με τη Ρωσία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις πόλεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών.

«Σίγουρα θα υπάρξουν και άλλες συμφωνίες όπως αυτή για όλες τις άλλες περιοχές», επεσήμανε.

Έπειτα από δέκα ημέρες πολέμου ο απολογισμός των νεκρών είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Το Κίεβο κάνει λόγο για τουλάχιστον 350 αμάχους νεκρούς, όπως και περισσότερους από 9.000 Ρώσους στρατιώτες, χωρίς να αναφέρεται στις απώλειες μεταξύ του ουκρανικού στρατού.

Η Μόσχα από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι 2.870 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την ουκρανική πλευρά και 498 από τη ρωσική.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν ήδη φύγει από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η κατάληψη της Μαριούπολης, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τους Ρώσους εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και να υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, θα αποτελέσει σημαντική καμπή για τη σύγκρουση.

Θα επιτρέψει να ενωθούν οι ρωσικές δυνάμεις που προέρχονται από την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, και οι οποίες ήδη έχουν καταλάβει τα λιμάνια- κλειδί Μπερντιάνσκ και Χερσώνα με τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Το 2014 η Μαριούπολη, μια πόλη με περίπου 450.000 κατοίκους, είχε αντισταθεί στις επιθέσεις των φιλορώσων ανταρτών.

«Η απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού θα ξεκινήσει στις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης, λίγη ώρα αφού η Μόσχα επεσήμανε ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Κίεβο για προσωρινή κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα, που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα πιο βόρεια.

Από τις 09:00 (τοπική ώρα) «η ρωσική πλευρά κήρυξε καθεστώς σίγασης (των όπλων) και ανακοίνωσε το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των πολιτών» των δύο πόλεων, επεσήμανε νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και τα σημεία εξόδου συμφωνήθηκαν από κοινού με το Κίεβο.

«Δειλή και τρομοκρατική»

Σήμερα το πρωί ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ σε ανάρτησή του στο Facebook παραδέχθηκε ότι οι Ρώσοι έχουν σημειώσει προόδους σε πολλές κατευθύνσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ελέγχουν «ένα μικρό κομμάτι» της χώρας και προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί μαχητές «τους απωθούν».

«Ο ‘μεγάλος’ στρατός δείχνει την πραγματική, δειλή και τρομοκρατική του φύση, ικανή να επιτεθεί σε αμάχους –γυναίκες, παιδιά, άοπλους πολίτες», αλλά «ο εχθρός θα απαντήσει για κάθε ζωή που θα χαθεί, για κάθε δάκρυ που θα προκληθεί», τόνισε ο Ρέζνικοφ.

Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος εξακολουθεί να βομβαρδίζει τα περίχωρα του Κιέβου, κυρίως τα βορειοδυτικά και τα ανατολικά, ανακοίνωσε ότι οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ελέγχουν έξι πόλεις στην επαρχία Ντονέτσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις αναφέρουν ότι έχουν σημειώσει προόδους και στον νότο, καταλαμβάνοντας δέκα χωριά και περιοχές.

Μεταξύ της Μαριούπολης και του Κιέβου ο ρωσικός στρατός ελέγχει από χθες Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, όπου από τα πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού προκλήθηκε πυρκαγιά.

Η Μόσχα από την πλευρά της κατηγόρησε «ομάδες Ουκρανών δολιοφθορέων με τη συμμετοχή μισθοφόρων» για την πυρκαγιά αυτή.

Οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν ότι «θα επιβάλλουν νέες αυστηρές κυρώσεις σε απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα».

Αν και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο «να τερματιστεί» αυτή η σύγκρουση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η Συμμαχία δεν μπορεί να απαντήσει στο αίτημα του Κιέβου να δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Αυτό θα σήμαινε «να στείλουμε αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό εναέριο χώρο» για να «καταρρίψουμε ρωσικά αεροσκάφη» και με αυτό τον τρόπο «θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μια ευρεία σύρραξη», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε έντονα. Το ΝΑΤΟ «έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση των βομβαρδισμών των πόλεων και των χωριών της Ουκρανίας αρνούμενο να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», κατήγγειλε.

Ουκρανία: Οι άμαχοι θα μπορούν να φύγουν από τη Μαριούπολη μεταξύ 11:00 και 16:00

Οι άμαχοι θα μπορούν να φύγουν από τη Μαριούπολη από τις 12:00 ως τις 17:00 (ώρα Μόσχας, 11:00- 16:00 ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας) ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Νωρίτερα σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα, που έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη η οποία βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα, ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Οι ρωσικές δυνάμεις κήρυξαν προσωρινή κατάπαυση του πυρός και στη Βολνοβάχα, περίπου 60 χιλιόμετρα πιο βόρεια, προκειμένου να απομακρυνθούν και από εκεί οι άμαχοι.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι οι άμαχοι θα μπορέσουν να κατευθυνθούν προς τη Ζαπορίζια, που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά, χρησιμοποιώντας είτε λεωφορεία που έχουν ναυλωθεί για την περίστασή είτε τα δικά τους αυτοκίνητα.

Η σημερινή απομάκρυνση των αμάχων θα είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν.

“Συνολικά θα χρειαστούν πολλά στάδια εκκένωσης στη διάρκεια πολλών ημερών, ώστε να μπορέσουν να φύγουν όλοι όσοι το επιθυμούν”, σημείωσαν σε ανάρτησή τους στο Telegram οι αρχές της Μαριούπολης.

“Με δεδομένο ότι η πόλη μας βρίσκεται συνεχώς στο έλεος των πυρών των κατακτητών, δεν υπάρχει άλλη λύση”, εκτίμησε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Ο έλεγχος της Μαριούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, διότι θα της επιτρέψει να ελέγχει έναν διάδρομο που θα ενώνει την Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία, με τις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ήδη οι αντάρτες και ο ρωσικός στρατός ένωσαν τις δυνάμεις τους την Τρίτη στα παράλια της Αζοφικής θάλασσας, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από δύο πόλεις στην ανατολική Ουκρανία, ανάμεσά τους η στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων του Κιέβου και της Μόσχας.

Από τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) “η ρωσική πλευρά κηρύσσει καταθεστώς σίγασης (των όπλων), ενώ θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα”, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και τα σημεία εξόδου έχουν οριστεί σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.

Τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο ο δήμαρχος της Μαριούπολης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, είχε ανακοινώσει ότι αυτή η πόλη- λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα, που υπό κανονικές συνθήκες έχει 450.000 κατοίκους, τελεί “υπό αποκλεισμό”.

Οι Ουκρανοί φιλορώσοι αντάρτες και ο ρωσικός στρατός έχουν επισημάνει από την πλευρά τους ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη.

Πριν την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ο Μποϊτσένκο είχε ζητήσει να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός “για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη”.

Η πόλη Βολνοβάχα βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της Μαριούπολης.

Συγκλονιστικό βίντεο από τις βομβαρδισμένες πόλεις στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι θα απευθυνθεί στη Γερουσία των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθύνει ομιλία σήμερα στα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην αμερικανική άνω Βουλή.

En esta fotografía facilitada por la Oficina Presidencial de Prensa de Ucrania, el mandatario ucraniano Volodymyr Zelenskyy dirige un mensaje a la nación, el viernes 25 de febrero de 2022, en Kiev. (Oficina Presidencial de Prensa de Ucrania vía AP)

Η ομιλία, την οποία θα ακολουθήσει συζήτηση, θα γίνει στις 09:30 (ώρα Ουάσινγκτον· στις 16:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με συνεργάτες γερουσιαστών. Την επικοινωνία οργάνωσε η ουκρανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει για μια ακόμη φορά κατεπειγόντως μεθαύριο Δευτέρα στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης· στις 22:00 ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η εισβολή των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και της Αλβανίας, δήλωσαν χθες Παρασκευή διπλωματικές πηγές.

Υπό αποκλεισμό η Μαριούπολη

Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, κατήγγειλε ο δήμαρχος της πόλης, ζητώντας να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος.

Σύνοψη των όσων έγιναν χθες:

Μία ακόμα νύχτα αγωνίας στην Ουκρανία, χωρίς να υπάρχει ίχνος αποκλιμάκωσης στον ορίζοντα.

Στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου εκτυλίχθηκαν σκηνές αλλοφροσύνης, καθώς γυναικόπαιδα έσπευσαν να αποχωρήσουν από την ουκρανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με υπολογισμούς, έχουν εξέλθει της χώρας περισσότερο από ένα εκατ. άνθρωποι.

Ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται 25 χλμ έξω από το Κίεβο. Οι Ουκρανοί που παραμένουν έχουν φτιάξει οχυρώματα και δηλώνουν έτοιμοι για μάχη.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κερδίσει έδαφος στον Νότο, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα. Προς το παρόν έχουν καταλάβει τη Χερσώνα, ενώ στο γειτονικό Μαϊκολάιβ σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις.

Πληροφορίες από Ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι ο στρατός της χώρας του προχώρησε σε αντεπίθεση στο Χάρκοβο. Στους 47 οι νεκροί από τις αεροπορικές επιθέσεις στο Τσερνίχιβ.

Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με αγωνία, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο πυρηνικό συγκρότημα στη Ζαπορίζια. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για κάποια διαρροή.

«Μαύρο» έριξε η Μόσχα σε Facebook και Twitter, ενώ ο Πούτιν υπέγραψε νομοσχέδιο με το οποίο απαγορεύεται στα ΜΜΕ να διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» για το στρατό της Ρωσίας, με άλλα λόγια να μεταδίδουν οτιδήποτε ξεφεύγει από το επίσημο αφήγημα περί «ειρηνευτικής αποστολής». Αν κάποιος γράψει/αναφέρει τις λέξεις «πόλεμος» και «εισβολή» στην Ουκρανία, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης ακόμα και 15 χρόνων.

Ήδη ανεξάρτητα ΜΜΕ έβαλαν λουκέτο – η μεγάλη ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta γνωστοποίησε ότι δεν θα μεταδίδει τίποτα για την Ουκρανία, ενώ το BBC, το Bloomberg και το CNN ανέστειλαν τη λειτουργίας τους στη χώρα.
Μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις κατά της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε με live stream video σε ορισμένες εξ αυτών λέγοντας: «Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη, στηρίξτε μας!».

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να διεξαχθεί ο τρίτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσική και την Ουκρανική αντιπροσωπεία.