Categories: WEB tvΚόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ναυάγησε» η συνάντηση στην Αττάλεια – Στις παρυφές του Κιέβου οι ρωσικές δυνάμεις – Live οι εξελίξεις

Share

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες που είχαν στην Αττάλεια της Τουρκίας οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα παρουσία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα κατέστησε σαφές ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, αφού ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν άλλαξε τη ρωσική στάση, καθώς δεν έδωσε εγγυήσεις ούτε για το ζήτημα των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Στο μεταξύ, νέοι βομβαρδισμοί πλήττουν σήμερα πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων το Κίεβο, το Χάρκοβο και η Μαριούπολη. Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν σήμερα στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού έφθασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της.

Η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από τον βομβαρδισμό ενός Νοσοκομείου Παίδων και Μαιευτηρίου στη Μαριούπολη. Οι εικόνες από την περιοχή είναι εξαιρετικά σκληρές και αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής. Οι απώλειες σε Ουκρανούς αμάχους και το βαρύ κόστος -σε στρατιωτικό εξοπλισμό αλλά και οικονομικές κυρώσεις- για τη Ρωσία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο πρώτων εβδομάδων.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

Οι Ουκρανικές Κρατικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης εξουδετέρωσαν βόμβα από ρωσικό μαχητικό που κατέρριψαν στο Τσερνίχιβ

Οι Ουκρανικές Κρατικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης (SES) δημοσίευσαν βίντεο που δείχνει τα μέλη του προσωπικού τους να εξουδετερώνουν βόμβα από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος που κατέρριψαν στην πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας.

Ο ουκρανικός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Η εικόνα από το μέτωπο του πολέμου

Στην παρούσα φάση, οι πόλεις που δείχνουν να ενδιαφέρουν πρωτίστως τους Ρώσους, είναι η Μαριούπολη και η Οδησσός. Η Μαριούπολη βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό, οι Ρώσοι έχουν κατακτήσει περιοχές της πόλης και στοχεύουν να εκδιώξουν τις ουκρανικές δυνάμεις το αμέσως επόμενο διάστημα, αποκλείοντας την πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας στην Αζοφική.

Επόμενος στόχος είναι η Οδησσός, οι κάτοικοι της οποίας ετοιμάζονται για τη ρωσική επίθεση. Οι στρατηγοί του Πούτιν θεωρούν κομβικής σημασίας την κατάκτηση και του λιμανιού της Οδησσού, προκειμένου να αποκλείσουν ολοκληρωτικά την κεντρική Ουκρανία από τη θάλασσα.

Παράλληλα, μαίνονται οι μάχες για την κατάκτηση του Χαρκόβου και της πόλης Σούμι. Οι Ουκρανοί έχουν οχυρωθεί στο Χάρκοβο, καθώς θεωρούν ότι αν πέσει η πόλη, θα ακολουθήσει η κατάρρευση -ψυχολογική και στρατιωτική- σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα.

Η μεγάλη -και ίσως τελική- μάχη θα δοθεί στην πρωτεύουσα, το Κίεβο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στα 12 χιλιόμετρα από την πόλη, η οποία είναι αποκλεισμένη. Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε ότι ο μισός πληθυσμός έχει αποχωρήσει. Παραμένουν, ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι σε καταφύγια και σπίτια, γεγονός που καθιστά την επίλυση της κρίσης μία εξαιρετικά επικίνδυνη εξίσωση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με πολλές ή λιγότερες απώλειες, ο Πούτιν θα καταφέρει να ελέγξει την Ουκρανία, τουλάχιστον στρατιωτικά. Το μεγάλο διακύβευμα είναι αφενός η ανθρωπιστική κρίση και αφετέρου οι οικονομικές συνέπειες σε όλον τον πλανήτη. Ήδη, 2,3 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα γειτονικών κρατών και απροσδιόριστος αριθμός βρίσκεται στις διάφορες διόδους διαφυγής. Πολλοί περισσότεροι, ωστόσο, είναι εγκλωβισμένοι στις πόλεις, με τις ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα να έχουν γίνει ήδη αισθητές.

Ισχυρή φωτιά μαίνεται στο Χάρκοβο

σχυρή φωτιά κοντά σε ινστιτούτο φυσικής και τεχνολογίας επιχειρούν να σβήσουν δυνάμεις στο Χάρκοβο. Ακόμη δεν είναι σαφή τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε κτίριο κοντά στο Ινστιτούτο της νοτιοανατολικής ουκρανικής πόλης.

ΔΝΤ: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, δεν αποκλείει χρεοκοπία της Ρωσίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μαζικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας έχουν προκαλέσει συρρίκνωση του παγκοσμίου εμπορίου και οδήγησαν σε απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ενώ θα υποχρεώσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναθεωρήσει επί τα χείρω τον επόμενο μήνα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία προκάλεσαν ραγδαία συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με «βαθιά ύφεση» φέτος. Προειδοποίησε μάλιστα ότι μία χρεοκοπία της Ρωσίας δεν είναι πλέον «απίθανη».

Η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν είχε κάποιο πρόγραμμα σε σχέση με τη Ρωσία στην παρούσα φάση και το γραφείο του στη Μόσχα δεν λειτουργεί. Τα μέλη του έχουν καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν υπήρξε συζήτηση για τον τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας στο ΔΝΤ.

Πεντάγωνο: Δεν θα στείλουμε Patriot στην Ουκρανία

Σε ενημέρωση των συντακτών, το Πεντάγωνο ενημέρωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν συστοιχίες πυραυλικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία, καθώς τέτοια ενέργεια θα ανάγκαζε τη χώρα να στείλει και στρατεύματα.

Ρόντρικ Μπίτον στην «Κ»: Ο Πούτιν είναι πανομοιότυπος με τον Ξέρξη

Αυτές τις ημέρες, είναι τόσες οι γεωπολιτικές αναλύσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι τέτοιο το γενικό ενδιαφέρον για τη στάση που κρατάει απέναντι στον πόλεμο η διεθνής κοινότητα, ώστε σπάνια βρίσκεται χώρος στον δημόσιο λόγο για μια ιστορική πλαισίωση των εξελίξεων ή έστω για έναν κάποιο παραλληλισμό της επικαιρότητας με γεγονότα του παρελθόντος. Μέσα σε όλα, η Ελλάδα, στα μεθεόρτια της 200ετηρίδας μιας επανάστασης που υποστηρίχτηκε από δυνάμεις σαν τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, βλέπει εδώ και καιρό παλιούς δεσμούς της να μεταβάλλονται από τον ρου της Ιστορίας και από αποφάσεις δημοκρατικών ή αυταρχικών ηγετών. Η εξωτερική ματιά ενός ιστορικού και νεοελληνιστή όπως ο Σκωτσέζος Ρόντρικ Μπίτον, ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας στο King’s College του Λονδίνου (και πρώην κάτοχος επί τριακονταετία της έδρας «Κοραής» του βρετανικού ιδρύματος), θα μπορούσε να συμβάλει στη συζήτηση για τη μεταβολή τέτοιων δεσμών.

Reuters: Το Facebook αλλάζει προσωρινά την πολιτική για τη ρητορική μίσους σε κάποιες χώρες

Η Meta Platforms θα επιτρέψει στους χρήστες του Facebook και του Instagram σε ορισμένες χώρες να κάνουν αναρτήσεις, στις οποίες ζητούν βία κατά Ρώσων αξιωματούχων και στρατιωτών στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, σε μια προσωρινή αλλαγή της πολιτικής για τη ρητορικής μίσους.

Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επιτρέπει επίσης ορισμένες αναρτήσεις που καλούν σε θάνατο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ή τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Παρά τον πόλεμο, η Μαριούπολη συνεχίζει να ζει»

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι 24 μωρά γεννήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, μία είδηση που ρίχνει λίγο φως στο σκοτάδι του πολέμου.

«Μακάρι οι νέοι μικροί κάτοικοι της Μαριούπολης να μην ζήσουν άλλον πόλεμο. Μακάρι να μην ξαναγίνει πόλεμος στην πόλη μας. Η Ουκρανία θα νικήσει. Κουράγιο, Μαριούπολη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Walt Disney Co ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Καλεί τη Μόσχα να επιτρέψει την ασφαλή απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από τις πολιορκημένες πόλεις

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα από τη Μόσχα να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τις πόλεις της Ουκρανίας που πολιορκούνται από τον ρωσικό στρατό, συμπληρώνοντας ότι ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις περικυκλώνουν πόλεις-κλειδιά αφότου κατέστρεψαν πολλές υποδομές ζωτικής σημασίας.

«Το στρατιωτικό σχέδιο του Πούτιν για ταχεία κατάληψη της Ουκρανίας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχει αποτύχει. Έτσι, καταφεύγει σε μια στρατηγική ερήμωσης των μεγάλων αστικών κέντρων για να κάμψει το ηθικό του ουκρανικού λαού, κάτι που δεν θα μπορέσει να επιτύχει», είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

Βρετανία: Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων επιβραδύνθηκε επειδή επιχειρούν να περικυκλώσουν πόλεις-κλειδιά

Η Ρωσία έχει δώσει εντολή σε μεγάλο μέρος των στρατιωτικών της δυνάμεων στην Ουκρανία να περικυκλώσουν πόλεις-κλειδιά, επιβραδύνοντας έτσι την προέλασή της, υποστήριξε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

«Εξαιτίας της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση έχει δεσμεύσει αυξημένο αριθμό των δυνάμεων που έχει αναπτύξει για να περικυκλώσει πόλεις-κλειδιά. Ως εκ τούτου έχουν μειωθεί οι διαθέσιμες δυνάμεις που θα συνέχιζαν την προέλασή τους και επιβραδύνεται περαιτέρω η ρωσική πρόοδος», αναφέρει σχετική ανάρτηση στο λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Άμυνας στο Twitter.

Η Μόσχα θα επιτρέψει σε Ουκρανούς ειδικούς να προσεγγίσουν τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας γύρω από το Τσερνόμπιλ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε ομάδα Ουκρανών συντηρητών να προσεγγίσει τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Νωρίτερα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε ότι οι επικοινωνίες με το Τσερνόμπιλ αλλά και με τον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια ήταν προβληματικές και ότι η κατάσταση ήταν ανησυχητική.

Λευκός Οίκος: Η αύξηση στην τιμή της βενζίνης και της ενέργειας θα είναι προσωρινή

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά πως η αύξηση στην τιμή της βενζίνης και της ενέργειας, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα είναι προσωρινή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι «Περιμένουμε πράγματι ότι οι τιμές της βενζίνης και της ενέργειας θα αυξηθούν. Αυτό είναι κάτι που ο πρόεδρος έχει μεταφέρει απολύτως ξεκάθαρα στους Αμερικανούς. Πιστεύουμε επίσης ότι θα είναι κάτι προσωρινό και δεν θα διαρκέσει πολύ».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι υψηλότερος τους επόμενους μήνες από ό,τι θα ήταν χωρίς… τον πρόεδρο Πούτιν και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ειδικά εξαιτίας των αυξημένων τιμών στην ενέργεια», συμπλήρωσε.

Μόσχα: Θα ανοίγουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Ρωσία κάθε μέρα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι θα ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση Ουκρανών προς τη Ρωσία στις 10 π.μ. (ώρα Μόσχας) κάθε μέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε παρόμοια προσφορά από τη Μόσχα τις προηγούμενες ημέρες, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι προτάσεις για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προς τη Ρωσία είναι «παράλογες».

IAEA: Οι επικοινωνίες με δύο πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας «υποβαθμίστηκαν» και η κατάσταση προκαλεί «ανησυχία»

Η υπηρεσία επιτήρησης των πυρηνικών του ΟΗΕ δεν επιβεβαιώνει ότι η ηλεκτροδότηση στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έχει αποκατασταθεί.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της υπηρεσίας, τονίζει ότι η συλλογή δεδομένων τόσο από το Τσερνόμπιλ όσο και από τη Ζαπορίζια έχει «παραβιαστεί».

Σημείωσε επίσης ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας εξέφρασαν ενδιαφέρον για ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές «έθεσαν ερωτήματα» σχετικά με το ζήτημα.

ΟΗΕ: 549 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Τουλάχιστον 549 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (OHCHR).

Τα στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν μέχρι την Τετάρτη και δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, ανέφεραν ότι άλλοι 957 έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής, αλλά η υπηρεσία του ΟΗΕ πιστεύει ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι «σημαντικά υψηλότεροι».

Και η CIA ανησυχεί για τη χρήση χημικών όπλων

Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, ρωτήθηκε από την επιτροπή πληροφοριών της Γερουσίας σχετικά με την πιθανότητα χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία και τόνισε: «Αυτό είναι κάτι, όπως όλοι γνωρίζετε πολύ καλά, που αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μέρος του “εγχειρίδιο δράσης” της Ρωσίας. Έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα εναντίον των πολιτών τους. Έχουν τουλάχιστον ενθαρρύνει τη χρήση στη Συρία και αλλού. Οπότε είναι κάτι που παίρνουμε πολύ σοβαρά».

Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών: 400.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις πολιορκημένες πόλεις

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ντένις Μοναστίρσκι, ανακοίνωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις.

Νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις αμάχων στην πόλη Σούμι.

Ωστόσο, η κατάπαυση πυρός δεν τηρήθηκε σε άλλες περιοχές, με συνέπεια χιλιάδες πολίτες να μένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη.

CIA: Ο Κινέζος πρόεδρος είχε άγνοια

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είναι «αναστατωμένος» από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς «οι δικές του υπηρεσίες πληροφοριών δεν φαίνεται να του είπαν τι επρόκειτο να συμβεί», σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA, Μπιλ Μπερνς.

Μιλώντας στην επιτροπή πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ, είπε ότι ο Σι ανησυχεί για τη «ζημία» που θα μπορούσε να υποστεί η Κίνα από τη σύνδεση της με την «ασχημία» της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο ίδιος τόνισε: Ο Πρόεδρος Σι είναι μάλλον αναστατωμένος, καθώς παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο ο Πούτιν οδήγησε Αμερικανούς και Ευρωπαίους σε πιο στενή σχέση μεταξύ τους και ενίσχυσε τη διατλαντική συμμαχία με τρόπους που θα ήταν λίγο δύσκολο να φανταστούμε πριν ξεκινήσει η εισβολή.

Σύνοψη 15ης ημέρας από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

 • Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο. Οι Ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν προς την Ουκρανική πρωτεύουσα – ο μισός πληθυσμός έχει ήδη εκκενώσει την πόλη.
 • Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι φοβάται ότι ο Πούτιν μπορεί να κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο βγαίνει «κατευθείαν από “εγχειρίδιο δράσης” της Ρωσίας». Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι «συνεχίζει να αξιολογεί» πιθανή χρήση χημικών και βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.
 • Το υπ. Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε ότι βομβάρδισε ένα μαιευτήριο και ένα παιδικό νοσοκομείο στη Μαριούπολη την προηγούμενη ημέρα, κατηγορώντας την Ουκρανία για «στημένη πρόκληση».
 • Ο ΟΗΕ, πάντως, ανακοίνωσε ότι, πριν από το χτύπημα της Ρωσίας σε εγκαταστάσεις στη Μαριούπολη, άλλα δύο ουκρανικά μαιευτήρια δέχθηκαν επίθεση. Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι, χθες, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο στη Μαριούπολη, μεταξύ των οποίων ένα εξάχρονο κορίτσι.
 • Τουλάχιστον 71 παιδιά σκοτώθηκαν στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δήλωσε η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια επίτροπος της ουκρανικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 • Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στη Μαριούπολη. Η πόλη δεν έχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τελειώνουν και οι προμήθειες σε τρόφιμα. Υπάρχουν δε πτώματα, τα οποία ενταφιάζονται σε ομαδικούς τάφους.
 • Ο Πούτιν παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν έγιναν αισθητές. «Είναι σαφές ότι σε τέτοιες στιγμές η ζήτηση εκ μέρους του κόσμου για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών αυξάνεται, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα εργαζόμενοι με ήρεμο τρόπο», δήλωσε.
 • Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την καταστροφή υποδομών στη χώρα αξίας 100 δισ. δολαρίων, δήλωσε Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος.
 • Η Ρωσία θα εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της προς το εξωτερικό σε ρούβλια, αν οι λογαριασμοί συναλλάγματος που διαθέτει στο εξωτερικό η Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση παραμείνουν μπλοκαρισμένοι λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.
 • Η Goldman Sachs αποχωρεί από τη Ρωσία και γίνεται η πρώτη μεγάλη τράπεζα της Wall Street που το ανακοινώνει μετά την εισβολή.
 • Δεν σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατάπαυση του πυρός μετά τις συνομιλίες μεταξύ των ΥΠΕΞ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην Τουρκία. Οι δηλώσεις Λαβρόφ έδειξαν ότι η Μόσχα παραμένει αμετακίνητη, ενώ αίσθηση έκανε η εξής αποστροφή: «Δεν σχεδιάζουμε να επιτεθούμε σε άλλες χώρες», είπε, προσθέτοντας ότι «ούτε στην Ουκρανία επιτεθήκαμε».
 • Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, προστέθηκε στη λίστα κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
 • Το Google Cloud δεν θα δέχεται νέους πελάτες στη Ρωσία, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών αμερικανικών εταιρειών. Περισσότερες εταιρείες αποχώρησαν από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων Hyatt και Hilton. Η Hitachi ανέστειλε τις εξαγωγές στη Ρωσία και σταμάτησε την παραγωγή.
 • Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι 2,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής.

Καμία επικοινωνία με τη Μαριούπολη

Ουκρανός δημοσιογράφος περιγράφει την κατάσταση: «Ο συγκάτοικός μου ο Ιβάν δεν έχει ιδέα αν η αδελφή του στη Μαριούπολη είναι ακόμα ζωντανή. Και οι δυο μας έχουμε εκατοντάδες φίλους και συγγενείς σε αυτή την πόλη. Έχουν περάσει σχεδόν 5 ή 6 ημέρες από τότε που δεν μπορούμε να πάρουμε κανέναν στο τηλέφωνο. Οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί».

Χίλαρι Κλίντον: Εάν η ρωσική ηγεσία προτιμά να μην κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, θα πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει νοσοκομεία

Ουκρανός υπουργός Υγείας: Τουλάχιστον 60 νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές

Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας, Βίκτορ Λιάσκο, ανακοίνωσε ότι πάνω από 60 δομές Υγείας στη χώρα έχουν υποστεί ζημιές από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Σημείωσε επίσης ότι οι θάνατοι πέντε εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης οφείλονται σε «σφαίρες Ρώσων τρομοκρατών».

Χθες, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωη τους από την αεροπορική επιδρομή σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη.

Η Ρωσία θα πληρώνει το εξωτερικό της χρέος σε ρούβλια αν οι λογαριασμοί της στο εξωτερικό παραμείνουν μπλοκαρισμένοι

Η Ρωσία θα εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της προς το εξωτερικό σε ρούβλια, αν οι λογαριασμοί συναλλάγματος που διαθέτει στο εξωτερικό η Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση παραμείνουν μπλοκαρισμένοι λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση, φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Οι δεσμεύσεις της Ρωσίας προς τους ξένους επενδυτές θα τηρηθούν σε κάθε περίπτωση δήλωσε ο Σιλουάνοφ, σύμφωνα με το TASS.

Κ. Μητσοτάκης: Κάνω ακόμα μία φορά μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός

«Θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συνέβησαν χθες στην Μαριούπολη: οι τραγικές εικόνες που είδαμε με τον βομβαρδισμό ενός μαιευτηρίου. Και να κάνω ακόμα μία φορά μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αλλά και για ανθρωπιστικούς διαδρόμους έτσι ώστε όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες, να μπορέσουν να το κάνουν με ασφάλεια», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βερσαλλίες.

Ρωσία: Δεν υπήρξε αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο της Ουκρανίας

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε την Πέμπτη ότι βομβάρδισε ένα μαιευτήριο και ένα παιδικό νοσοκομείο στη Μαριούπολη της Ουκρανίας την προηγούμενη ημέρα, κατηγορώντας την Ουκρανία για «στημένη πρόκληση».

Το υπουργείο είπε ότι η Ρωσία δεν πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε χερσαίους στόχους σε αυτήν την περιοχή την Τετάρτη, σεβόμενη την κατάπαυση πυρός.

Νωρίτερα ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι το μαιευτήριο στη Μαριούπολη «είχε καταληφθεί από το τάγμα Αζόφ, έχοντας γίνει η βάση του», τονίζοντας ότι «όλες οι έγκυοι και το προσωπικό εκδιώχθηκαν απ’ εκεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος, Ρωσικές Πρεσβείες ανά την Ευρώπη διακίνησαν την πληροφορία ότι στις φωτογραφίες των εγκύων ήταν μοντέλα. Η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού έκανε λόγο για fake news από την Μόσχα.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία, δήλωσε την Πέμπτη ότι τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή της Τετάρτης στο νοσοκομείο.

Μπορέλ: Ο  Πούτιν απέτυχε στην πεποίθησή του ότι θα κατακτούσε την Ουκρανία

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «πίστευε ότι επρόκειτο να κατακτήσει την Ουκρανία», αλλά «απέτυχε».

«Πίστευε ότι επρόκειτο να μας διχάσει, απέτυχε. Πίστευε ότι επρόκειτο να αποδυναμώσει τη διατλαντική σχέση και δεν τα κατάφερε. Τώρα πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε κατά την είσοδό του στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βερσαλλίες της Γαλλίας.

Τόνισε ότι αφού οι ευρωπαϊκές χώρες μειώσουν την εξάρτηση από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, «θα είμαστε πολύ πιο ασφαλείς. Πρέπει να ξοδεύετε λιγότερο φυσικό αέριο, να χρησιμοποιείτε λιγότερο φυσικό αέριο, το κλίμα το απαιτεί. Για μια φορά, γεωπολιτική και κλίμα πάνε μαζί».

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτή ήταν «μια καθοριστική στιγμή για την Ευρώπη και είναι μια στιγμή που βλέπουμε ότι ο πόλεμος του Πούτιν είναι ζήτημα ανθεκτικότητας των δημοκρατιών».

Εκκενώσεις πόλεων στην Ουκρανία

 • Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, η Ουκρανία υποστηρίζει ότι ούτε ένας άμαχος δεν μπόρεσε να διαφύγει. Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν, παρά τη συμφωνηθείσα προσωρινή κατάπαυση του πυρός.
 • Στη βορειοανατολική πόλη Σουμί, 12.000 άνθρωποι μπόρεσαν να διαφύγουν με αυτοκίνητα και λεωφορεία. Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί άμαχοι έφυγαν επίσης από την περιοχή την Τετάρτη, καθώς επιτεύχθηκε η κατάπαυση του πυρός.
 • Η κατάσταση σχετικά με τους προγραμματισμένους ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε Βολνοβάνκα, Ιζιούμ, Τρόστιανετς, Κρασνόπιλ και στην περιοχή του Κιέβου παραμένει ασαφής.

Ρωσικά άρματα μάχης έχουν φθάσει στις βορειοανατολικές παρυφές του Κιέβου

Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού έφθασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της.

Μια ομάδα του AFP είδε στήλες καπνού να υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου.

Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της.

Σήμερα προς το μεσημέρι, βροχή ρωσικών πυραύλων Grad έπεσε στο έρημο χωριό Βελίκα Ντιμέρκα, περίπου πέντε χλμ. από τα όρια του Κιέβου, μερικοί από τους οποίους προσγειώθηκαν λίγα μέτρα από την δημοσιογραφική ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μεγάλες δισκογραφικές ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία

Η Warner Music Group ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η δισκογραφική εταιρεία, στην οποία ανήκουν οι Atlantic Records, Elektra Music Group, Parlophone, and Warner Records, εκπροσωπεί κορυφαίους μουσικούς όπως ο Ed Sheeran, ο Neil Young και οι Coldplay.

Ρώσοι εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων από τμήμα της πόλης Ιζιούμ

Τα ρωσικά στρατεύματα εμπόδισαν τους Ουκρανούς αμάχους να απομακρυνθούν από την πόλη Ιζιούμ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειάρχης Oleh Synegubov.

Οι ουκρανικές αρχές βοήθησαν περίπου 1.600 ανθρώπους να απομακρυνθούν από περιοχές της πόλης που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους.

Συνάντηση Πούτιν-Λουκασένκο την Παρασκευή στη Μόσχα

Μέσα στον διπλωματικό πυρετό που επικρατεί και με τις ρωσικές δυνάμεις να ανασυντάσσονται μετά την ολιγόωρη κατάπαυση του πυρός, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντήσει, την Παρασκευή, στη Μόσχα, τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Λουκασένκο και Πούτιν θα συνομιλήσουν για τις διμερείς σχέσεις, την ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας, αλλά και την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η Λευκορωσία, στενή σύμμαχος της Λευκορωσίας, χρησιμοποιήθηκε από το Κρεμλίνο για να περάσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φέρνει άνοδο στις τιμές των τροφίμων – Ηλιέλαιο και φοινικέλαιο στα ύψη

Λιπάσματα, σιτηρά και μαγειρικά έλαια «βλέπουν» τις τιμές τους να ανεβαίνουν. Σκηνές πανικού στα σούπερ μάρκετ και επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές από πολλές χώρες.

kyiv Independent: «Οι αρχές της Ουκρανίας ερευνούν 38 περιπτώσεις Ουκρανών αξιωματούχων και αξιωματικών επιβολής του νόμου που βοηθούν Ρώσους κατακτητές»

Το Twitter εγκαινιάζει νέα υπηρεσία με στόχο την παράκαμψη του αποκλεισμού της Ρωσίας

Το Twitter κυκλοφόρησε μια έκδοση του ιστότοπού του για να παρακάμψει την παρακολούθηση και τη λογοκρισία αφού η Ρωσία περιόρισε την πρόσβαση στην υπηρεσία του στη χώρα.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη ροή πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία απέκλεισε την πρόσβαση στο Facebook και περιόρισε το Twitter για τους πολίτες της.

Και οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι εργάζονται για την αποκατάσταση της πρόσβασης σε άτομα εντός της Ρωσίας.

Γνωστή ως υπηρεσία Onion, οι χρήστες μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε αυτήν την έκδοση του Twitter εάν κατεβάσουν το πρόγραμμα περιήγησης Tor, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε ιστότοπους στο dark web.

Αντί για .com, οι ιστότοποι onion έχουν .onion.

Tweet της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα: Δεν παρακαλάμε τη Δύση

Η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα ανάρτησε ένα tweet με δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ: «Η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε ποτέ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ως όπλο. Η Ρωσία δεν θα παρακαλεί τη Δύση να αγοράζει το πετρέλαιο και το αέριό μας, έχουμε άλλες αγορές».

Ουκρανία: 71 παιδιά έχουν σκοτωθεί αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή

Τουλάχιστον 71 παιδιά σκοτώθηκαν στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δήλωσε η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια επίτροπος της ουκρανικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο χθεσινός βομβαρδισμός κτιρίου που στέγαζε παιδιατρικό νοσοκομείο και μαιευτήριο στη Μαριούπολη προκάλεσε τρεις θανάτους, εκ των οποίων ενός μικρού κοριτσιού.

Στη Μαλίν (δυτικά), πέντε άνθρωποι εκ των οποίων τρία μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους όταν επτά σπίτια καταστράφηκαν από αεροπορικά πλήγματα.

Την περασμένη νύχτα, δύο γυναίκες και δύο παιδιά σκοτώθηκαν όταν μια οβίδα έπεσε στο σπίτι τους στο Σλομπογιάνσκε, ένα χωριό της επαρχίας Ιζιούμ.

Στο Ιρπίν ένα δεκάχρονο κοριτσάκι τραυματίστηκε σοβαρά και βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου στο νοσοκομείο.

Ουκρανική κυβέρνηση: Περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την ανατολική πόλη Ιζιούμ

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι 44 λεωφορεία εκκένωσης μετέφεραν περίπου 2.000 άτομα από την ανατολική πόλη Ιζιούμ. Οι εκτοπισμένοι θα μεταβούν στην κεντρική πόλη Ντνίπρο.

Το νοσοκομείο της πόλης υπέστη ζημιές από βομβαρδισμούς την Τρίτη και μεγάλο μέρος της πόλης είναι χωρίς ρεύμα και νερό.

Δήμαρχος Μαριούπολης: Είναι αδύνατο να αναγνωριστούν πολλοί από τους θαμμένους

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε ότι ήταν αδύνατο να ταυτοποιηθούν πολλοί από τους θαμμένους στους ομαδικούς τάφους που έχουν σκάψει. «Δεν έχουμε την ευκαιρία να τους θάψουμε σε ιδιωτικούς τάφους», τόνισε.

Τα νεκροτομεία ξεχειλίζουν και οι σοροί παραμένουν σε σπίτια. Οι ντόπιοι δένουν τα χέρια και τα πόδια του σώματος, τα καλύπτουν και να τα αφήνουν έξω από το σπίτι.

Ο αντιδήμαρχος είπε χθες ότι τουλάχιστον 1.200 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς της πόλης. «Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να είναι τρεις ή τέσσερις φορές μεγαλύτερος», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι υπογράφει νόμο που επιτρέπει την κατάσχεση ρωσικής περιουσίας στην Ουκρανία

Επιτρέπει στην Ουκρανία να κατάσχει ακίνητα που ανήκουν στη Ρωσική Ομοσπονδία ή στους κατοίκους της χωρίς καμία αποζημίωση.

Το κοινοβούλιο ψήφισε το νομοσχέδιο αυτό στις 3 Μαρτίου.

Μηταράκης: Η Ελλάδα θα στείλει αεροσκάφη για να παραλάβουν Ουκρανούς πρόσφυγες από την Πολωνία

Η χώρα μας θα στείλει αεροσκάφη ή λεωφορεία στην Πολωνία για να πάρει εθελοντικά πρόσφυγες μετά από αίτημα της Βαρσοβίας, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Κάμαλα Χάρις: Η δέσμευση των ΗΠΑ στις αρχές του ΝΑΤΟ είναι ισχυρή

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στην Πολωνία για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ντούντα.

Σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ – «και η δέσμευσή τους στο άρθρο 5 είναι σιδερένια».

Για τον λαό της Ουκρανίας, είπε ότι «έχει υποφέρει πάρα πολύ και αυτό που τους συμβαίνει είναι ανήθικο».

Μπορέλ: Η Μαριούπολη είναι υπό πολιορκία

Ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε: «Ο βομβαρδισμός του μαιευτηρίου από τη Ρωσία είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως τα πλήγματα σε κατοικημένες περιοχές από τον αέρα και τα τετράγωνα πρόσβασης σε νηοπομπές βοήθειας. Απαιτείται ασφαλής διέλευση, τώρα».

Sky News: Η Ρωσία δεν βρίσκεται στο σημείο που είχε σχεδιάσει

Ο Στρατάρχης της Αεροπορίας Φίλιπ Όσμπορν είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται από την Κριμαία για να κατακτήσουν την Οδησσό και τη Μαριούπολη. Ο έλεγχος της περιοχής θα επέτρεπε στη Μόσχα να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε το 2014, και των ανατολικών περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Επισήμανε ότι η Ρωσία «δεν βρίσκεται εκεί που σχεδίαζε να είναι» σε αυτό το σημείο.

Πάνω από 100 δισ. δολάρια το κόστος των υλικών καταστροφών στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον κορυφαίο Ουκρανό οικονομικό σύμβουλο, Όλεγκ Ουτένσκο, το κόστος των καταστροφών σε υποδομές και κατοικίες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανέρχεται τουλάχιστον σε 100 δισ. δολάρια.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε για πρώτη φορά την κατάσταση στην Ουκρανία «πόλεμο»

Η Κίνα ελπίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα σταματήσει το ταχύτερο δυνατό, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος υπ. Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, χαρακτηρίζοντας για πρώτη φορά την κατάσταση στην Ουκρανία «πόλεμο».

«Ελπίζουμε να δούμε τις συγκρούσεις και τον πόλεμο να σταματούν το ταχύτερο δυνατό», μετέδωσε το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV, επικαλούμενο τις δηλώσεις που έκανε ο Ουάνγκ σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Ο Ουάνγκ κάλεσε όλες τις πλευρές να ηρεμήσουν και να κάνουν περισσότερες ενέργειες για να προληφθεί κλιμάκωση στην Ουκρανία, μετέδωσε επίσης το CCTV.

Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, την οποία επίσης δεν έχει χαρακτηρίσει «εισβολή».

Πούτιν: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν είναι νόμιμες

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε:

 • «Θα λύσουμε τα προβλήματα που θα προκύψουν».
 • «Η Δύση απατά τους δικούς της πληθυσμούς».
 • Αναφερόμενος στο ενεργειακό εμπάργκο από τις ΗΠΑ: «Η Δύση προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στη Ρωσία για τα δικά της σφάλματα». «Ο πληθωρισμός ανεβαίνει», πρόσθεσε.
 • Τηρούμε τις υποχρεώσεις μας για την ενέργεια, τόνισε απευθυνόμενος στις «ασφαλείς χώρες».

Μουσικοί από την Κλασική Ορχήστρα του Κιέβου πραγματοποιούν μια συναυλία στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου, με επικεφαλής τον μαέστρο Χέρμαν Μακαρένκο

Σύνοψη 15ης ημέρας από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (15.30)

 • Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο, καθώς οι Ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν την Ουκρανική πρωτεύουσα – ο μισός πληθυσμός έχει ήδη εκκενώσει την πόλη.
 • Ο πρόεδρος Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση σε νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη χθες, μεταξύ των οποίων ένα εξάχρονο κορίτσι. Ακόμα 17 άτομα τραυματίστηκαν.
 • Η Ρωσική πλευρά αμφισβητεί τις αναφορές –παρά τα φωτογραφικά ντοκουμέντα- και υποστηρίζει ότι το νοσοκομείο ήταν εγκαταλελειμμένο και πεδίο δράσης Ουκρανών μαχητών.
 • Σε εξέλιξη προσπάθεια εκκένωσης αμάχων από περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά – συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν τις τελευταίες ώρες. Τουλάχιστον 65.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν την Τετάρτη από Ουκρανικές πόλεις στα βορειοανατολικά και στα νότια.
 • Σήμερα, άνοιξαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε πολιορκημένες ουκρανικές πόλεις: Μαριούπολη, Βολνοβάχα, Ίζιουμ, Σούμι, Τροστιάνετς και Κρασνοπίλ. Επιχειρούνται εκκενώσεις από διάφορες πόλεις γύρω από το Κίεβο.
 • Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στη Μαριούπολη. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή που προσπαθούσε να φτάσει στην περιοχή επέστρεψε λόγω των μαχών.
 • Δεν σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατάπαυση του πυρός μετά τις συνομιλίες μεταξύ των ΥΠΕΞ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην Τουρκία.
 • Ο Ντμίτρο Κουλέμπα σημείωσε ότι «υπάρχει συμφωνία στο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για  εξεύρεση λύσης στο ανθρωπιστικό πεδίο».
 • Οι δηλώσεις Λαβρόφ έδειξαν ότι η Μόσχα παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις τις, ενώ αίσθηση έκανε η εξής αποστροφή: «Δεν σχεδιάζουμε να επιτεθούμε σε άλλες χώρες», είπε σε Τούρκο δημοσιογράφο, προσθέτοντας με νόημα ότι «ούτε στην Ουκρανία επιτεθήκαμε».
 • Επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία για να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια.
 • Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στις Βερσαλίες της Γαλλίας, 103 χρόνια αφότου οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν εκεί για να υπογράψουν τη συνθήκη που τερμάτισε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναμένεται να συζητήσουν το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας.
 • Οι ΗΠΑ ενέκριναν νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε αρωγής προς την Ουκρανία. Τα χρήματα μοιράζονται μεταξύ στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας και είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που είχε αρχικά προταθεί.
 • Περισσότερες εταιρείες αποχωρούν από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων ξενοδοχείων Hyatt και Hilton. Η Hitachi ανέστειλε τις εξαγωγές στη Ρωσία και σταμάτησε την παραγωγή.
 • Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτςπροστέθηκε στη λίστα κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
 • Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι 2,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής.

Μαριούπολη: Δορυφορικές φωτογραφίες φανερώνουν το μέγεθος της καταστροφής

Δορυφορικές φωτογραφίες φανερώνουν το μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς μη-στρατιωτικοί στόχοι στην περιοχή της Μαριούπολης.

Νεκρός Ρώσος συνταγματάρχης στο μακελειό του Μπρόβαρι

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Ουκρανίας και στρατιωτικές πηγές πληροφόρησης, ο συνταγματάρχης Αντρέι Ζαχάρωφ είναι μεταξύ των νεκρών στρατιωτικών από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τις ανεπιβεβαίωτες ακόμα, πληροφορίες, ήταν ο διοικητής της 6ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων που δέχθηκε την καταστροφική επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις πυροβολικού, με τα πλάνα πραγματικά να αποτυπώνουν την ωμότητα των εχθροπραξιών.

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς νοσοκομείου στη Μαριούπολη

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν στη χθεσινή αεροπορική επιδρομή σε ένα μαιευτήριο και νοσοκομείο παίδων στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε πως ο ισχυρισμός της Ρωσίας πως το νοσοκομείο δεν είχε ασθενείς δεν είναι αλήθεια. “Όπως πάντα, ψεύδονται με σιγουριά”, είπε.

Διαδρόμους για την επιδιόρθωση της βλάβης στο Τσερνόμπιλ ζητά η Ουκρανία

Ο παροπλισμένος πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, εξακολουθεί να μην είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας για δεύτερη ημέρα σήμερα, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουσένκο.

Ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί με εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ.

«Ζητήσαμε επισήμως οι (Ρώσοι) κατακτητές να μας παραχωρήσουν διαδρόμους για να επιδιορθώσουμε τις γραμμές ηλεκτροδότησης του σταθμού», σημείωσε.

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας – Έδωσε στη δημοσιότητα νέο απολογισμό:

Οι αυτονομιστές του Λουγκάνσκ σημειώνουν νίκες στα ανατολικά, αποκτώντας τον έλεγχο νέων εδαφών.

Οι ρωσικές επιχειρήσεις για την «απελευθέρωση» της Μαριούπολης από τους Ουκρανούς «εθνικιστές» συνεχίζονται.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πλήττουν τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν «καταστραφεί» 2.911 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οι Ρωσικές δυνάμεις «έχουν καταστρέψει» μέχρι στιγμής: 97 αεροσκάφη, 107 drones, 141 πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, 86 θέσεις ραντάρ, 986 τανκς και τεθωρακισμένα, 107 πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης και 749 στρατιωτικά οχήματα.

Παράλληλα, η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται πως εξετάζει «ντοκουμέντα» προερχόμενα από ουκρανικά βιολογικά εργαστήρια τα οποία φέρονται να σχετίζονται με «μυστικές βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ εντός των ουκρανικών συνόρων».
14:27

Ζελένσκι: Δεν γίναμε σκλάβοι, πολεμάμε 15 ημέρες, οι Ρώσοι είναι τέρατα

«Υπερασπιζόμαστε το κράτος μας για 15η μέρα. Εμείς επιμείναμε. Ο ουκρανικός στρατός αποκρούει επιθέσεις σε βασικές περιοχές. Χάρη στον στρατό μας, την Εθνική Φρουρά, τους συνοριοφύλακες, την αστυνομία και όλους όσοι εντάχθηκαν στην άμυνα, δεν γίναμε σκλάβοι. Και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Γιατί αυτό είναι το πνεύμα μας, αυτό είναι το πεπρωμένο μας», είπε σε διαγγελμά του σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι υπέγραψε νόμο για την αναγκαστική κατάσχεση της περιουσίας των όλων των Ρώσων στην Ουκρανία.

«Θέλουν να ταπεινώσουν τους ανθρώπους μας ώστε να παίρνουν ψωμί και νερό στα γόνατα από τα χέρια των εισβολέων. Ωστε οι Ουκρανοί να μπορούν να σώσουν τη ζωή τους μόνο πηγαίνοντας στα κατεχόμενα ή στη Ρωσία. Γι’ αυτό μπλοκάρουν τη Μαριούπολη, τη Βολνοβάκα και άλλες πόλεις».

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με τον Φινλανδό πρόεδρο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει αύριο Παρασκευή ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, όπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Νιινίστο αρνήθηκε να διευκρινίσει τι θα πει στον Πούτιν, ενώ πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο της Φινλανδίας εξετάζει αυτή την περίοδο τις επιλογές της χώρας για την ενίσχυση της εθνικής της ασφάλειας.

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία.

Ουκρανός αξιωματούχος: Η Ρωσία εμποδίζει σκοπίμως την εκκένωση της Μαριούπολης

Η Ρωσία εμποδίζει σκοπίμως την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, επειδή δεν κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της αυτή τη στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξιι Αρεστόβιτς.

Λίγο νωρίτερα το Κίεβο είχε ανακοινώσει ότι οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια που προσπαθούσε να φτάσει στην πολιορκημένη πόλη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω των συγκρούσεων. Η Ρωσία αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους κατά την, όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια, «ειδική επιχείρησή» της στην Ουκρανία.

Ακόμη μία αποτυχία: Επέστρεψε στη Μαριούπολη το ανθρωπιστικό κομβόι

Ανθρωπιστικό κομβόι που προσπαθούσε να φθάσει στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω σήμερα λόγω των μαχών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανακοίνωσε πως σημειώνονται νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί.

«Οι βόμβες χτυπούν σπίτια», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε διαδικτυακή ανάρτησή του.

Αντιπρόεδρος Ρωσίας: Η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από το εμπάργκο

Ρωσικές επιχειρήσεις έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα στο να διασφαλίσουν χρηματοδότηση για συμβόλαια Απριλίου για να πουλήσουν αργό και προϊόντα πετρελαίου, αλλά η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις εισαγωγές πετρελαίου και αερίου από τη Μόσχα την Τρίτη, ενώ κάποιες πετρελαϊκές εταιρίες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Shell, έχουν πει ότι θα σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο.

Οι κυρώσεις της Δύσης δεν είχαν ακόμα αντίκτυπο στη ρωσική παραγωγή πετρελαίου, καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η παραγωγή της αυξήθηκε κατά 55.000 βαρέλια την ημέρα στα 11,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, που επικαλείται στοιχεία από το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας.

Ο Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία εργάζεται με πετρελαϊκές εταιρίες και τους αγοραστές για να βρει άλλους τρόπους πληρωμής, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για πιστωτικές επιστολές.

Λαβρόφ: Δεν πιστεύω και δεν θέλω να πιστεύω ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας πυρηνικός πόλεμος

Ρωσική επίθεση από αέρος στη Μαριούπολη

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι η πόλη δέχεται επίθεση από αέρος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν πληγεί κτίρια κατοικιών.

Η ανακοίνωση ήρθε μόλις λίγα λεπτά μετά το τέλος της άκαρπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών στην Αττάλεια, όπου Κουλέμπα και Λαβρόφ αντάλλαξαν κατηγορίες σε δυο παράλληλους μονολόγους!

Δηλώσεις Λαβρόφ μετά την τριμερή

Δηλώσεις κάνει αυτήν την ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την -σύντομη- συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του στην Αττάλεια.

Η ρωσική πλευρά έχει πολύ συγκεκριμένες σκέψεις, τις διατύπωσε και περιμένουμε την απάντηση της ουκρανικής πλευράς, είπε ο Ρώσος υπουργός.

Ο Λαβρόφ αρνήθηκε να απαντήσει για την εξέλιξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία λέγοντας ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του υπ. Άμυνας περιορίστηκε ωστόσο να πει ότι αυτή προχωρά σύμφωνα με το πλάνο.

«Δεν έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε εναντίον άλλων χωρών. Να σταματήσει η τακτική των απειλών της Δύσης κατά της Ρωσίας», είπε ακόμα.

Η Ουκρανοί σχεδίαζαν να επιτεθούν στους ρωσόφωνους, ισχυρίστηκε ακόμη ο Ρώσος υπουργός και υπογράμμισε ότι αυτοί που γεμίζουν την Ουκρανία με όπλα πρέπει να καταλάβουν ότι φέρουν μεγάλη ευθύνη γι’ αυτές τις ενέργειες.

Η απάντηση Λαβρόφ για το χτύπημα στο μαιευτήριο (συνέχεια):

Για το μαιευτήριο, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να διατυπώνονται τέτοιες κατηγορίες για φρικτές ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων.

Τα ακούσαμε και στον ΟΗΕ. Γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο μαιευτήριο είχε καταληφθεί από τους ριζοσπαστικούς που χρησιμοποιούσαν τις μητέρες και τα μωρά ως ανθρώπινη ασπίδα.

Οτιδήποτε μας επέτρεπε να προσεγγίσουμε την αληθεία, ουδέποτε προβλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, συνέχισε.

«Η Ουκρανία εξελίχθηκε σε ένα δυτικό φερέφωνο», είπε ακόμα.

Κουλέμπα: Να σταματήσει η τραγωδία

Δηλώσεις έκανε πριν από την ώρα ο υπ. Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμότρι Κουλέμπα, μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης στην Αττάλεια.

Στις δηλώσεις του ο Ντμίτρο Κολέμπα έκανε σαφές ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, αφού ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν άλλαξε τη ρωσική στάση.

«Έκανα ό,τι μπορούσα», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Τόνισε επίσης ότι η Ουκρανία ζήτησε κατάπαυση του πυρός, έλαβε ωστόσο άρνηση.

«Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη», είπε, τονίζοντας ότι στην πόλη η κατάσταση είναι απελπιστική. «Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί».

«Θέσαμε», συνέχισε, «το θέμα μιας 24ωρης κατάπαυσης πυρός για να λυθούν κάποια ανθρωπιστικά ζητήματα αλλά ούτε σε αυτό συμφωνήσαμε. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία».

Βρετανικές κυρώσεις κατά Αμπράμοβιτς και άλλων Ρώσων επιχειρηματιών

Η Βρετανία ανακοίνωσε την προσθήκη τεσσάρων επιφανών Ρώσων επιχειρηματιών στη λίστα των προσώπων που υφίστανται σειρά κυρώσεων, καθώς θεωρείται ότι στηρίζουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιον και την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η βρετανική κυβέρνηση αφαίρεσε από τους Ρομάν Αμπράμοβιτς, Ίγκορ Σέτσιν, Όλεγκ Ντεριπάσκα και Ντμίτρι Λεμπέντεφ τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων στη Βρετανία.

Η εξέλιξη έρχεται μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση πρόθεσης του Ρόμαν Αμπράμοβιτς να πωλήσει την κάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ, Τσέλσι.

Άρχισε η αποχώρηση αμάχων από την Σούμι- Ένα κοριτσάκι στους νεκρούς από βομβαρδισμό νοσοκομείου

Η Ουκρανία ανοίγει σήμερα 7 “ανθρωπιστικούς διαδρόμους” για τους αμάχους που θέλουν να εγκαταλείψουν πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, το λιμάνι στην νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Άμαχοι άρχισαν σήμερα να αποχωρούν από την πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία μέσω “ανθρωπιστικού διαδρόμου” για τρίτη ημέρα, έπειτα από συμφωνία για τοπική κατάπαυση του πυρός, δήλωσε παράλληλα ο περιφερειακός κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκιι.

Μερικές χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη αυτήν την εβδομάδα βάσει συμφωνιών με τη Ρωσία, η οποία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία. Κόσμος επίσης εγκαταλείπει τους κοντινούς οικισμούς στην Κρασνοπίλια και Τροστιάνετς, πρόσθεσε ο Ζιβίτσκιι.

“Οι οχηματαπομπές (αυτών που απομακρύνονται) φεύγουν. Υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός!”, σημείωσε.

Παράλληλα ο περιφερειακός κυβερνήτης του Κιέβου Ολέκσιι Κουλέμπα δήλωσε σήμερα σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες, Τετάρτη, από χωριά και πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι, σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου παίδων στη Μαριούπολη

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν από τον ρωσικό βομβαρδισμό παιδιατρικού νοσοκομείου στη Μαριούπολη χθες, Τετάρτη, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές της πόλης αυτής στην Ουκρανία.

“Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι”, ανέφεραν οι αρχές στον λογαριασμό τους στο Telegram.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 17 τραυματίες.

Χάθηκε η επαφή με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη στον πόλεμο της Ουκρανίας. Μετά το Τσέρνομπιλ σήμερα χάθηκε η επαφή και με τον μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αυτό της Ζαπορίζια.

Η ανακοίνωση έγινε από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα συστήματα ειδοποίησης της Ζαπορίζια σταμάτησαν να στέλνουν ενημερώσεις μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος από την ξαφνική διακοπή ροής πληροφοριών στα κεντρικά της υπηρεσίας στην Βιέννη.

Πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό από τι προήλθε αυτή η διακοπή και πως η Επιτροπή λαμβάνει ακόμα στοιχεία από άλλους τρεις πυρηνικούς σταθμούς που είναι σε λειτουργία.

Ξεκίνησε η τριμερής συνάντηση Λαβρόφ – Τσαβούσογλου – Κουλέμπα στην Αττάλεια

Στην τουρκική πόλη Αττάλεια έφτασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσιας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, για τριμερείς συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό τους, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο ανέλαβε την μεσολαβτηική πρωτοβουλία.

Ο Ντμίτρο Κoυλέμπα έφτασε στην Αττάλεια λίγο μετά τις 9 το πρωί και λίγο αργότερα έφτασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόιφ.

Τους δύο υπουργούς Εξωτερικών υποδέχτηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το απόγευμα θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε ελπίδα η συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών «να ανοίξει τον δρόμο για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Της τριμερούς συνάντησης προηγήθηκαν διαδοχικές διμερείς συνομιλίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με Λαβρόφ και Κουλέμπα.

Πάντως, ξένοι αναλυτές σχολιάζουν πως το καλύτερο που μπορεί να ειπωθεί για την συνάντηση είναι ότι συμβαίνει, καθώς είναι θετικό ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για αποτέλεσμα, προσθέτουν οι ίδιοι αναλυτές, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, ακθώς την ώρα που οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κάθονται στο ίδιο τραπέζι οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται.

Στην Αττάλεια έφτασε ο Κουλέμπα – Θα συναντηθεί σήμερα με τον Λαβρόφ

Έφτασε πριν από λίγη ώρα στην Αττάλεια ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα ο οποίος θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ρωσία: Η χώρα δεν θα μετέχει πλέον στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Ρωσία δεν θα μετέχει πλέον στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο προσθέτει στην ανακοίνωσή του ότι το NATO και οι χώρες της ΕΕ υπονομεύουν τον ευρωπαϊκό οργανισμό που προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

Τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν μετά τις 09:00 στη Σούμι

Οι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν τρεις ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην περιοχή της πόλης Σούμι (βορειοανατολικά), ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Οι διάδρομοι αυτοί θα επιτρέψουν άμαχοι να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, περίπου 170 χιλιόμετρα νότια, διευκρίνισε ο κ. Ζιβίτσκι μέσω Telegram. Υπενθύμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, σχεδόν 50.000 κάτοικοι έφυγαν από τη Σούμι προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη.

Μαριούπολη: Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν σπίτια, κτήρια, καταστήματα και εμπορικά κέντρα να έχουν καταστραφεί

Τέσσερις άμαχοι νεκροί -δύο παιδιά ανάμεσά τους- τη νύχτα στο Χάρκοβο

Τέσσερις πολίτες έχασαν τη ζωή τους από τον νυχτερινό βομβαρδισμό κοντά στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τις κρατικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας.

Ο βομβαρδισμός έλαβε χώρα στο χωριό Slobozhanske, νοτιοανατολικά του Χάρκοβο.

Ένα πεντάχρονο κορίτσι τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Η νέα έκκληση Ζελένσκι για απαγόρευση πτήσεων μετά τον βομβαρδισμό στη Μαριούπολη

Ανοίγουν τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Oι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν τρεις ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην περιοχή της πόλης Σούμι (βορειοανατολικά), ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Οι διάδρομοι αυτοί θα επιτρέψουν άμαχοι να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, περίπου 170 χιλιόμετρα νότια, διευκρίνισε ο κ. Ζιβίτσκι μέσω Telegram. Υπενθύμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, σχεδόν 50.000 κάτοικοι έφυγαν από τη Σούμι προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη.

Κίεβο: Η ρωσική προέλαση επιβραδύνεται

Ο ουκρανικός στρατός δημοσίευσε την καθημερινή επιχειρησιακή του έκθεση, υποστηρίζοντας ότι η ρωσική προέλαση σε τμήματα της Ουκρανίας έχει επιβραδυνθεί.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν επιβραδύνει την προέλασή τους προς το Κίεβο και περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας  συμπεριλαμβανομένων των Ντόνετσκ, Σλομποζάνσκι.

Οι ουκρανικές πόλεις Χάρκοβο, Οχτίρκου και Τσερνίχιβ παραμένουν προστατευμένες ενώ η άμυνα της Μαριούπολης συνεχίζεται, προσθέτει η έκθεση.

Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι οι κύριες προσπάθειές του είναι να αποτρέψουν την πρόοδο της Ρωσίας από τα νοτιοανατολικά.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν «μειώσει τον ρυθμό» και το προσωπικό «αποθαρρύνεται» ενώ «ο αριθμός των περιπτώσεων ερημοποίησης και λεηλασίας έχει αυξηθεί σημαντικά», προσθέτει η έκθεση.

Mόσχα: Fake news η επίθεση στο μαιευτήριο

Για «fake news» κάνει λόγο η Μόσχα αναφερόμενη στον βομβαρδισμό μαιευτηρίου στη Μαριούπολη.

Ο Ντίμτρι Πολιάνσκι, αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη υποστήριξε ότι το κτίριο είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από ουκρανικά στρατεύματα.

«Ετσι γεννιούνται τα fake news» έγραψε στο Twitter.

Συνοπτικά:

Συμπληρώθηκαν δύο εβδομάδες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ημέρα σημαδεύτηκε από τον βομβαρδισμό ενός Νοσοκομείου Παίδων και Μαιευτηρίου στη Μαριούπολη. Οι εικόνες από την περιοχή είναι εξαιρετικά σκληρές και αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Η βομβιστική επίθεση στο νοσοκομείο προκάλεσε έντονη καταδίκη παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Βατικανού.

Νωρίτερα, τοπικός αξιωματούχος είχε αναφέρει από την έναρξη της εισβολής έχουν χάσει τη ζωής τους στην πόλη 1.200 άνθρωποι.

Η κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι εφαρμόστηκε μερικώς στις πόλεις Σούμι, Μαριούπολη, Κίεβο, Ενερχοντάρ και Χάρκοβο. Η Ουκρανία κατηγορεί τις Ρωσικές δυνάμεις ότι κρατούν ομήρους 400.000 ανθρώπους στη Μαριούπολη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σημειώθηκε σφοδρός βομβαρδισμός και στο Χάρκοβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένκσι δήλωσε στο Sky News ότι η χώρα του δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο με τη Ρωσία μόνη της, λέγοντας: «Κλείστε τον ουρανό και σταματήστε τους βομβαρδισμούς».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου αντιτάχθηκαν στις εκκλήσεις της Ουκρανίας για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, λέγοντας ότι «στόχος τους είναι να τερματίσουν τον πόλεμο και όχι να τον επεκτείνουν».

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά είναι ανοιχτό να συνεργαστεί με συμμάχους για άλλους τρόπους ενίσχυσης των δυνατοτήτων αεράμυνας της Ουκρανίας.

Το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι η Ρωσία παραδέχεται πως χρησιμοποιεί θερμοβαρικά όπλα στην Ουκρανία. Λίγο νωρίτερα, η Ρωσία για πρώτη φορά αναγνώρισε ότι χρησιμοποιεί στρατεύσιμους (κληρωτούς) στην εισβολή.

Η πρώτη συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Κουλέμπα αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Ο πήχης των προσδοκιών βρίσκεται χαμηλά.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι σχεδόν 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, στη Ρωσία αρχίζει να φαίνεται το αποτύπωμα των αυστηρών κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης. Το ρούβλι κατρακυλάει, η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ εμφανίζονται ελλείψεις σε ινσουλίνη και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα αντιμετώπισης του διαβήτη που παρασκευάζονται στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η αποχώρηση πολυεθνικών: Η Sony διέκοψε κάθε δραστηριότητές στη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη έπραξαν το ίδιο τα McDonald’s, τα Starbucks και η Coca-Cola.

Νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας και Λευκορωσίας, αποφάσισε η ΕΕ. Ειδικότερα, στη μαύρη λίστα προστέθηκαν 160 Ρώσοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους 14 ολιγάρχες.