Categories: Κόσμος

Ουκρανία: Οι μάχες στο ανατολικό μέτωπο θα κρίνουν τη μοίρα της χώρας

Share

Όλες οι εξελίξεις από την 90η ημέρα ρωσικής εισβολής

Νεκρός Ρώσος υποπτέραρχος εν ώρα αποστολής με μαχητικό αεροσκάφος
Ένας 63χρονος υποπτέραρχος εν αποστρατεία των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας έχασε τη ζωή του στους αιθέρες πάνω από την Ουκρανία, σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία του BBC.

Ο υποπτέραρχος της Ρωσίας φαίνεται πως έχασε τη ζωή του εν ώρα πτήσης πάνω από την Ουκρανία, όπως αναφέρει το BBC επικαλείται πληροφορίες από τρεις πρώην υφισταμένους του Μποτάσεφ, οι οποίοι διατηρούσαν μαζί του επαφές μετά την αποστρατεία του.

«Αντίο διοικητά… Είναι λίγοι οι άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη που έζησαν όπως εσύ στους αιθέρες. Οι ουρανοί παίρνουν τους καλύτερους, σήμερα πήραν εσένα», ένα τέτοιο μήνυμα εμφανίσθηκε στο κανάλι Fighterbomber του Telegram. Σύμφωνα με έναν από τους υφισταμένους του, ο Μποτάσεφ ήταν σε αποστολή με ένα αεροσκάφος Su-25.

Την Κυριακή 22 Μαΐου, το γενικό επιτελείο των Ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι στην περιοχή του Λουγκάνσκ καταρρίφθηκε ρωσικό μαχητικό τύπου Su-25. O πιλότος δεν πρόφθασε να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό εκτόξευσης του καθίσματος, ανέφερε η ανακοίνωση. Στα ρωσικά κανάλια του Telegram, μετά από λίγο εμφανίσθηκαν μηνύματα που έγραφαν ότι πιλότος του αεροσκάφους ήταν ο στρατηγός Μποτάσεφ.

«Στίνγκερ κατά την έξοδο για επίθεση, έκρηξη στον αέρα και … Τέλος» έγραψε κάποιος που συμμετείχε στην συζήτηση σ’ ένα από τα κανάλια του Telegram, αποκαλύπτοντας το όνομα του πιλότου. Ο διαχειριστής του καναλιού διέγραψε το σχόλιο, αλλά οι υπόλοιποι που συμμετείχαν συνέχιζαν να σχολιάζουν γράφοντας τα αρχικά του ονόματος Κ.Χ.Μπ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τον θάνατο του Μποτάσεφ.

Πριν από τη συνταξιοδότησή του, ο Μποτάσεφ διοικούσε μια Σμηναρχία της Φρουράς στην πόλη Βορόνεζ. Η καριέρα του τερματίστηκε μετά τις καταγγελίες σε βάρος του, σύμφωνα με τις οποίες θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη συντριβή ενός μαχητικού αεροσκάφους Su-27 κοντά στο Πετροζαβόντσκ τον Ιούνιο του 2012. Ο Μποτάσεφ εν συνεχεία καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση με αναστολή, ενώ του επιβλήθηκε πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ρουβλίων.

Μετά τη συνταξιοδότησή του, διετέλεσε αντιπρόεδρος της DOSAAF (οργάνωση εθελοντών που συνδράμουν των στρατό, την αεροπορία και τον στόλο) της Αγίας Πετρούπολης και της περιοχής του Λένινγκραντ.

Οι μάχες στο ανατολικό μέτωπο θα κρίνουν τη μοίρα της χώρας

Οι μάχες που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσαν να καθορίσουν τη μοίρα της χώρας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ.

Τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα σε δύο πόλεις στις όχθες του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς. Σύμφωνα με τον Μοτουζιάνικ, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να διασχίσουν τον ποταμό.

«Παρακολουθούμε πλέον την πιο ενεργή φάση της επίθεσης ευρείας κλίμακας που έχει εξαπολύσει η Ρωσία εναντίον της χώρας μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολη, επειδή η μοίρα της χώρας μας κρίνεται ίσως εκεί αυτήν τη στιγμή», τόνισε.

Το Παρίσι διαβεβαιώνει την Ουκρανία ότι θα γίνει κράτος μέλος της ΕΕ

Η Ουκρανία θα γίνει εν τέλει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο Κλεμάν Μπον, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, διαβεβαιώνοντας το Κίεβο ότι μια πρωτοβουλία για τη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών μεταξύ της ΕΕ και των επίδοξων μελών της δεν θα αντικαταστήσει τις προσπάθειές τους για ένταξη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε νωρίτερα αυτό το μήνα τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα δομή η οποία θα επιτρέπει στενότερη συνεργασία με χώρες που επιδιώκουν την ένταξη στην ΕΕ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ουκρανία θα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε Μπον σε δημοσιογράφους.

«Έχουμε επίγνωση ότι χρειάζεται χρόνος για αυτό και σε αυτό το διάστημα δεν μπορεί να μας επιτραπεί απλώς να περιμένουμε. Πρέπει να θρέψουμε την ευρωπαϊκή ελπίδα».

Ο Μπον, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είπε ότι μπορεί να χρειαστούν 15-20 χρόνια για να ενταχθεί στην ΕΕ η Ουκρανία, πρόσθεσε ότι το σχέδιο «δεν είναι μια εναλλακτική».

Μιλώντας μαζί με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγα Στεφανίσινα για την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική Ενσωμάτωση, είπε ότι το επόμενο βήμα θα ήταν να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Απηχώντας τις δηλώσεις του Μπον, η Γαλλίδα νέα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά είπε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι η ιδέα είναι να συμπληρωθεί η διεύρυνση της ΕΕ παρέχοντας πλεονεκτήματα σε μη υποψήφιες χώρες και υποστήριξη σε όσες αναζητούν την ένταξη στην ΕΕ για να βοηθήσουν τις υποψηφιότητες τους.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα και πιο γρήγορα τώρα για ορισμένους εταίρους. Αυτή η ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα στοχεύει να ενισχύσει γρήγορα τις σχέσεις με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες της γειτονιάς μας», υπογράμμισε.

Η πρωτοβουλία έγινε δεκτή με επιφύλαξη από ορισμένα κράτη μέλη λόγω έλλειψης λεπτομερών διευκρινίσεων. Το Κίεβο εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στην ένταξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει για το αίτημα υποψηφιότητας της Ουκρανίας τον Ιούνιο, αλλά ακόμη και αν εγκριθεί, η διαδικασία διαρκεί πολλά χρόνια και μπορεί να ασκηθεί βέτο από ένα κράτος μέλος.

Η Στεφανίσινα είπε μετά τη συνάντηση με τον Μπον πως έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η ιδέα δεν θα επηρεάσει την υποψηφιότητα του Κιέβου.

Από το Βερολίνο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Γερμανίδα ομόλογό της Ανναλένα Μπέρμποκ, η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι είναι αισιόδοξη ότι όσοι εξακολουθούν να είναι αντίθετοι σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ένωση θα μπορούσαν να πειστούν και ότι η Ένωση θα καταλήξει σε συμφωνία.

«Πρέπει να υιοθετήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα το έκτο πακέτο κυρώσεων που προβλέπει το σταδιακό τέλος των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και να άρουμε την εναπομένουσα επιφυλακτικότητα», τόνισε η Κολονά.

«Ελπίζουμε να το κάνουμε γρήγορα και είμαι αισιόδοξη».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος μέχρι στιγμής αντιτάσσεται σε ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι είναι απίθανο να βρεθεί λύση από μια σύνοδο των αρχηγών κρατών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα και ότι η Βουδαπέστη δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσει.

Η Κολονά, στο πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό μετά τον διορισμό της ως υπουργός Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα, προσπάθησε να υπογραμμίσει τη σημασία της γαλλογερμανικής εταιρικής σχέσης καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στον τέταρτο μήνα.

«Η επίσκεψη στο Βερολίνο ως πρώτη χειρονομία ήταν προφανής. Η γαλλογερμανική συνεργασία είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ σε καιρούς κρίσης», είπε.

Οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι οι χώρες τους θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Μαριούπολη: Αναφορές ότι βρέθηκαν πάνω από 200 πτώματα σε υπόγειο γκρεμισμένου κτιρίου

Τα πτώματα εκατοντάδων ανθρώπων ανακαλύφθηκαν στα ερείπια μιας πολυκατοικίας στην ουκρανική πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο.

Ο Petro Andryushchenko, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης Vadym Boychenko, είπε ότι οι εργαζόμενοι βρήκαν τα πάνω από 200 πτώματα ενώ έσκαβαν σε ένα υπόγειο κάτω από κτίριο που κατέρρευσε.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο Guardian, ο Andryushchenko έγραψε στο Telegram:

«Κατά την αποξήλωση των αποφράξεων ενός πολυώροφου κτιρίου κοντά σε προαστιακό πρατήριο βενζίνης, βρέθηκαν νεκρά στο υπόγειο περίπου 200 πτώματα σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Λόγω της άρνησης των ντόπιων να περισυλλέξουν τα πτώματα, το ρωσικό υπουργείο εκτάκτων αναγκών εγκατέλειψε το εργοτάξιο».

Ο Anton Gerashchenk, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ουκρανίας, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να αναγκάσουν τους ντόπιους να βγάλουν τα πτώματα έξω. Όταν αρνήθηκαν, ο αυτοσχέδιος «τάφος» απλώς εγκαταλείφθηκε.

Πάντως δεν κατέστη δυνατή η ανεξάρτητη επαλήθευση αυτών των αναφορών, επισημαίνει ο Guardian.

Ουκρανία: Το 82% των Ουκρανών απαντά κατηγορηματικά «όχι» σε εδαφικές παραχωρήσεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Το 82% των Ουκρανών πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραχωρήσει κανένα από τα εδάφη της στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, σύμφωνα με νέα έρευνα ενός από τα πιο έγκυρα δημοσκοπικά ινστιτούτα της Ουκρανίας.

Στη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου μεταξύ 13 και 18 Μαΐου και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το 82% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν στηρίζει εδαφικές παραχωρήσεις, ακόμη και αν η αυτή η θέση παρατείνει τον πόλεμο και αυξήσει την απειλή για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Ποινική δίωξη σε Ρώσο μπλόγκερ για δυσφήμηση του στρατού

Δικαστήριο της Μόσχας διέταξε σήμερα ερήμην τη σύλληψη του Ρώσου μπλόγκερ Μιχαήλ Νάκε, ο οποίος κατηγορείται για δυσφήμηση του ρωσικού στρατού και της επίθεσής του στην Ουκρανία.

Ο μπλόγκερ, ο οποίος διατηρεί εκτός της Ρωσίας ένα μπλογκ με βίντεο στο YouTube με περισσότερους από 700.000 εγγεγραμμένους, κατηγορείται ότι μετέδωσε ψευδείς πληροφορίες για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το δικαστήριο του Μπασμάνι στη Μόσχα, το οποίο διέταξε να τεθεί υπό κράτηση, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.

Ορμπαν: Πολύ απίθανη μια συμφωνία της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο τις επόμενες μέρες

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος εμποδίζει την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, θεώρησε «πολύ απίθανη» την επίτευξη μιας συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες, σε μια επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σε αυτή την επιστολή με χθεσινή ημερομηνία, ο Ούγγρος ηγέτης προσθέτει ότι θα ήταν «αντιπαραγωγικό» να συζητηθεί «ελλείψει συναίνεσης» αυτό το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των 27 που έχει προγραμματιστεί για τις 30 και 31 Μαΐου.

Μπέρμποκ: Θα συμφωνήσουμε σύντομα σε ένα 6ο πακέτο κυρώσεων

Τη βεβαιότητά της ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν σύντομα σε ένα 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξέφρασε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Η Ουκρανία χρειάζεται τεράστια στρατιωτική υποστήριξη, η Γερμανία και οι σύμμαχοί της θα συνεχίσουν να παραδίδουν όπλα, πρόσθεσε η ίδια.

Συνομιλία Μπλίνκεν με Κουλέμπα για την επισιτιστική κρίση

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε την Τρίτη με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα και συζήτησε πιθανούς τρόπους για να βγουν τα ουκρανικά σιτηρά από τη χώρα, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα σχετικά με την πρόσθετη υποστήριξη προς την Ουκρανία και τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στην παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας που προκύπτει από τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο του προέδρου Πούτιν κατά της Ουκρανίας», έγραψε ο Μπλίνκεν στο twitter.

Ρώσοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι ο πόλεμος θα έχει διάρκεια

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η Μόσχα εσκεμμένα επιβραδύνει την επίθεσή της στην Ουκρανία προκειμένου να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι η Μόσχα δεν «κυνηγάει προθεσμίες» στον πόλεμο.

Τα σχόλιά τους αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία δεν διαβλέπει άμεσο τέλος στη σύρραξη, ενώ επιδιώκει να διαλύσει την όποια εντύπωση ότι η παρατεταμένη και δαπανηρή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» βρίσκεται σε τέλμα.

H Μόσχα δεν έχει δει το ιταλικό σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία

Η Ρωσία δεν έχει ακόμη δει το ειρηνευτικό σχέδιο της Ιταλίας για την Ουκρανία, αλλά ελπίζει να το λάβει μέσω διπλωματικών οδών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δεν το έχουμε δει ακόμη, ελπίζουμε να μας παραδοθεί μέσω διπλωματικών οδών και να το εξετάσουμε», επεσήμανε ο Πεσκόφ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πλέον αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, έχει απορρίψει το συγκεκριμένο σχέδιο και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες της Δύσης.

«Φαίνεται ότι δεν καταρτίστηκε από διπλωμάτες, αλλά από ντόπιους πολιτικούς επιστήμονες που έχουν διαβάσει πολλές επαρχιακές εφημερίδες και λειτουργούν μόνο με βάση τις ουκρανικές ψευδείς ειδήσεις», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Telegram.

Η Τουρκία θα συζητήσει την Τετάρτη με Φινλανδία, Σουηδία για το ΝΑΤΟ

Τούρκοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν με αντιπροσωπείες από την Σουηδία και την Φινλανδία την Τετάρτη για να συζητήσουν τις αιτήσεις ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε την Τρίτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Τούρκος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει αντιταχθεί στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες των δύο σκανδιναβικών χωρών το Σάββατο και συζήτησε τις ανησυχίες του.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με ένοπλες ομάδες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Time: Στις 100 προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμπεριελήφθη στον κατάλογο του περιοδικού Time με τις 100 προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022.

«Η μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει η Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς είναι «η μεγαλύτερη σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ντούντα: Ο πόλεμος μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων στην Αφρική

Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλέσει ελλείψεις τροφίμων στη Βόρεια Αφρική, αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση προς την Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας.

«Εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει πείνα στη Βόρεια Αφρική…η Ισπανία και η υπόλοιπη νότια Ευρώπη θα έχουν ένα τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα», δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα σε πάνελ στο Νταβός. «Σήμερα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να μπορεί η Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της».

Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματα – Σύντομα σε λειτουργία νέοι σταθμοί LNG σε Ελλάδα, Κύπρο, Πολωνία

Η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματά της, αλλά λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και όσον αφορά στα αποθέματα τροφίμων, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Μόσχα: Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν αποθήκη όπλων

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έπληξαν αποθήκη όπλων στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, η οποία χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση βλημάτων για τα αμερικανικής παραγωγής πυροβόλα M777 χόβιτσερ.

Η Μόσχα δεν κυνηγά προθεσμίες στην Ουκρανία, λέει ο επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας

Η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία και δεν κυνηγάει προθεσμίες, δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ. «Όλοι οι στόχοι που έχει ορίσει ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν) θα εκπληρωθούν. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, επειδή η αλήθεια, περιλαμβανομένης της ιστορικής αλήθειας, είναι με την πλευρά μας», σημείωσε ο Πατρούσεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Argumenty i Fakty.

Μολδαβία: Υπό κράτηση ο φιλορώσος πρώην πρόεδρος

Ο φιλορώσος πρώην πρόεδρος της Μολδαβίας Ιγκορ Ντοντόν τέθηκε υπό κράτηση ως ύποπτος για προδοσία και διαφθορά, ανακοίνωσε η εισαγγελία, σε μία χώρα όπου η ένταση ανάμεσα σε φιλοδυτικούς και φιλορώσους αυξήθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πούτιν: Η ρωσική οικονομία θα παραμείνει ανοικτή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι η ρωσική οικονομία στις νέες συνθήκες θα είναι πάντα ανοιχτή.

«Και υπό τις νέες συνθήκες, η ρωσική οικονομία θα είναι σίγουρα ανοιχτή», είπε ο Ρώσος ηγεμόνας την Τρίτη σε μια συνάντηση για την ανάπτυξη ορισμένων περιοχών του εγχώριου συστήματος μεταφορών.

«Επιπλέον, θα επεκτείνουμε τη συνεργασία με εκείνες τις χώρες που ενδιαφέρονται για αμοιβαία επωφελή συνεργασία», τόνισε ο κ. Πούτιν, λίγες ώρες αφού ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για ρωσική προτεραιότητα στις σχέσεις με την Κίνα.

Μην αγοράζετε σιτηρά που εκλάπησαν από την Ουκρανία, λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα κάλεσε μέσω Twitter όλα τα κράτη να αρνηθούν τις ρωσικές προσφορές για αγορά σιτηρών που έχουν κλαπεί στην Ουκρανία.

«Ρώσοι εγκληματίες κλέβουν ουκρανικά σιτηρά, τα φορτώνουν σε πλοία, περνούν από τον Βόσπορο και προσπαθούν να τα πουλήσουν στο εξωτερικό. Καλώ όλα τα κράτη να είναι σε εγρήγορση και να αρνηθούν οποιαδήποτε τέτοια πρόταση. Μην αγοράζετε κλοπιμαία. Μην γίνετε συνεργοί στα ρωσικά εγκλήματα. Η κλοπή δεν έφερε ποτέ καλή τύχη σε κανέναν», προειδοποίησε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Ζαχάροβα: «Η νέα πραγματικότητα αντιτίθεται στη δικτατορία του φιλελευθερισμού»

Την προτίμηση του ρωσικού καθεστώτος σε μη φιλελεύθερα συστήματα παραδέχθηκε εμμέσως την Τρίτη η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Σε δηλώσεις της ισχυρίστηκε ότι «εάν πάρουμε την κατάσταση ευρύτερα, πιο σφαιρικά, πιστεύω ότι η νέα πραγματικότητα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αντίθεση στη δικτατορία του φιλελευθερισμού», όπως είπε στο διεθνές φόρουμ «New Meanings».

«Τώρα το θέμα είναι πώς θα εκτυλιχθεί αυτή η αντιπαράθεση και πόσο όλοι, ολόκληρος ο πλανήτης θα έχει τη δύναμη να αποκρούσει αυτήν την τρομερή και απολύτως εγκληματική δικτατορία του φιλελευθερισμού», πρόσθεσε η Ρωσίδα διπλωμάτης.

Ο Μπαχτσελί απειλεί με έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

Σε νέα σειρά σκληρών σχολίων του κατά της Δύσης, της Σουηδίας και της Φινλανδίας και εν μέσω επαίνων για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική ιστορία, ο ηγέτης των Τούρκων εθνικιστών και κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν αποκλείεται να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ εάν ενταχθούν σε αυτό η Φινλανδία και η Σουηδία.

Μιλώντας την Τρίτη είπε ότι στέλνει σαφές μήνυμα στο ΝΑΤΟ ότι τυχόν αποδοχή του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης στους κόλπους του θα οδηγήσει σε συζητήσεις για αποχώρηση της Άγκυρας, και αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να πλήξει την ισχυρή Τουρκία.

Αφού κατηγόρησε τη Σουηδία ότι φιλοξενεί αρχηγείο του ΡΚΚ («το δεύτερο βουνό Καντίλ βρίσκεται στη Σουηδία», είπε με αναφορά στο ιρακινό όρος όπου βρίσκεται το αρχηγείο των Κούρδων μαχητών), τόνισε με έμφαση:

«Η Τουρκία δεν είναι χωρίς επιλογές. Ακόμη και η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη. Δεν γεννηθήκαμε με το ΝΑΤΟ. Δεν θα χαθούμε χωρίς το ΝΑΤΟ», είπε ο επικεφαλής του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης.

Αλεξέι Ναβάλνι: Απορρίφθηκε η έφεση από το ρωσικό δικαστήριο

Παραμένει η ποινή της εννιαετούς κάθειρξης για τον Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς η έφεσή του απορρίφθηκε σήμερα από ρωσικό δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικριτής του Κρεμλίνου καταδικάστηκε τον Μάρτιο σε εννιά χρόνια φυλακή για απάτη και ασέβεια προς το δικαστήριο – δύο κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος έχει αρνηθεί. Παράλληλα, υπηρετεί ήδη ποινή 2,5 ετών.

Ο Ναβάλνι μίλησε σήμερα στο δικαστήριο μέσω βιντεοκλήσης από το κελί της φυλακής και ήταν καυστικός απέναντι στον Πούτιν, χαρακτηρίζοντας «ανόητο» τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Σουηδοί και Φινλανδοί στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις

Αντιπροσωπείες από τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα φτάσουν την Τρίτη στην Άγκυρα για να συζητήσουν με Τούρκους εκπροσώπους το θέμα της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, και ο Σεντάτ Ονάλ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, θα συναντηθούν με τις αντιπροσωπείες των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη στο προεδρικό μέγαρο και στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η Λιθουανία εγκαθιστά κάμερες σε όλα τα σύνορά της με τη Λευκορωσία

Ολόκληρη η περίμετρος των συνόρων με τη Λευκορωσία, που είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξοπλιστεί με συστήματα παρακολούθησης βίντεο, ανακοίνωσε στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας η υπουργός Εσωτερικών Άγκνε Μπιλοτάιτε την Τρίτη.

«Μέχρι το τέλος αυτού του έτους, τα σύνορα με τη Λευκορωσία δεν θα έχουν μόνο ένα φυσικό φράγμα υπό κατασκευή, αλλά τα σύνορα σε όλη την περίμετρο θα είναι εξοπλισμένα με συστήματα παρακολούθησης», είπε.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών, πριν από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης το 2021, όταν παράνομοι μετανάστες από χώρες της Ασίας και της Αφρικής ξεχύθηκαν στη Λιθουανία μέσω του εδάφους της Λευκορωσίας, λιγότερο από το ήμισυ της συνοριακής γραμμής ήταν εξοπλισμένο με τέτοια παρακολούθηση εξοπλισμός.

«Τότε, η βιντεοεπιτήρηση παρείχε μόνο το 38% των κρατικών συνόρων με τη Λευκορωσία», είπε ηα κα Μπιλοτάιτε. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, διαβεβαίωσε, θα κατασκευαστεί φράχτης και μέχρι το τέλος του έτους θα εγκατασταθούν συστήματα βιντεοεπιτήρησης.

Ναβάλνι: «Ένας τρελός έχει τα νύχια του στην Ουκρανία»

Σε δήλωσή του από ρωσικό δικαστήριο ο έγκλειστος σε φυλακή ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κατήγγειλε την Τρίτη την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία ως τον «ανόητο πόλεμο του Πούτιν».

«Αυτός είναι ένας ηλίθιος πόλεμος που ξεκίνησε ο Πούτιν σας», είπε ο κ. Ναβάλνι σε εφετείο στη Μόσχα μέσω σύνδεσης βίντεο από σωφρονιστικό κατάστημα. «Αυτός ο πόλεμος χτίστηκε στα ψέματα».

«Ένας τρελός έχει τα νύχια του στην Ουκρανία και δεν ξέρω τι θέλει να κάνει με αυτό – αυτός ο τρελός κλέφτης”, είπε ο κ. Ναβάλνι για τον κ. Πούτιν.

ΗΠΑ: Φινλανδία και Σουηδία θα τα βρουν με τους Τούρκους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη βεβαιότητα ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να διασκεδάσουν ό,τι ανησυχίες έχει η Άγκυρα σχετικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε από το Όσλο η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας Καθλίν Χικς το πρωί της Τρίτης, μιλώντας με τρόπο που απέκλειε αμερικανική διαμεσολάβηση.

«Πιστεύουμε ότι Φινλανδία και Σουηδία θα είναι σε θέση να επιλύσουν τα θέματα αυτά απευθείας με τους Τούρκους», δήλωσε η κα Χικς μιλώντας δίπλα στον Νορβηγό ομόλογό της.

Οι ρωσικές απώλειες, σύμφωνα με τους Ουκρανούς


Ξεπέρασαν τους 30.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα

Το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα εισήλθαν 286 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 60 ανήλικοι, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Αναλυτικά, εισήλθαν στη χώρα:

  • Από τον Προμαχώνα 136 Ουκρανοί πρόσφυγες
  • Από Ευζώνους 48
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 36
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 55, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 5 και στα λοιπά αεροδρόμια 6.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 30.108 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.715 ανήλικοι.

Ήσυχη νύχτα στο Λβιβ

Ο κυβερνήτης του Λβιβ ανέφερε μέσω Telegram ότι δεν ήχησαν σειρήνες τη νύχτα στην περιοχή, στη δυτική Ουκρανία.

Η Ρωσία θα δημιουργήσει στρατιωτική βάση στη Χερσώνα

H νέα διοίκηση της πόλης της Χερσώνας, που όρισε το Κρεμλίνο μετά την κατάληψή της, θα ζητήσει από τη Μόσχα να δημιουργηθεί στρατιωτική βάση στην περιοχή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της – όπως αποκαλείται – «πολιτικής και στρατιωτικής» διοίκησης της Χερσώνας είπε ότι ο πληθυσμός της περιοχής «έχει ανάγκη» μια ρωσική στρατιωτική βάση, η οποία θα λειτουργεί ως «εγγυήτρια της ασφάλειας».

Λαβρόφ: Ανοιχτή σε μια πρόταση από τη Δύση η Μόσχα

Η Ρωσία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των δεσμών με την Κίνα και θα σταματήσει να εξαρτάται από τη Δύση για διάφορα αγαθά, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Δύση έχει «στάση δικτάτορα» εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, οπότε το Κρεμλίνο έχει αποφασίσει να στραφεί προς την Κίνα.

«Αν θέλουν [οι ηγέτες της Δύσης] να προτείνουν κάτι για τη συνέχιση των σχέσεων, τότε θα εξετάσουμε σοβαρά αν τις χρειαζόμαστε ή όχι», ανέφερε σε λόγο του ο Λαβρόφ, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Κίνα έχει τεχνολογίες που «δεν υστερούν» σε σχέση με αυτές των δυτικών χωρών.

«Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε εξαρτημένοι στις προμήθειες οποιουδήποτε αγαθού από τη Δύση και να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη σημαντικών τομέων για την ασφάλεια, την οικονομία και την κοινωνία της πατρίδας μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, όπως είπε, η Ρωσία θα υπολογίζει μόνο τον εαυτό της και τις χώρες που «έχουν αποδείξει ότι είναι έμπιστες».

Μπάιντεν: Η κρίση στην Ουκρανία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα το οποίο έχει ενισχύσει τη σημασία της διατήρησης της παγκόσμιας τάξης, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας. «Είναι κάτι περισσότερο από ένα ευρωπαϊκό θέμα, είναι ένα παγκόσμιο θέμα», τόνισε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά την έναρξη της συνόδου της Quad στην οποία συμμετέχει με τους ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας.

Αυστραλός πρωθυπουργός: Επαίσχυντη η ρωσική επίθεση

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι σημείωσε ότι η «μονομερής» επίθεση της Ρωσίας εναντίον του λαού της Ουκρανίας είναι επαίσχυντη.

Πίεση στη Ρωσία για ανταλλαγή κρατουμένων ζητεί ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία «ακόμη και αύριο», παροτρύνοντας τους συμμάχους της χώρας του να πιέσουν τη Μόσχα. Η ανταλλαγή «είναι ανθρωπιστικό ζήτημα» και «πολιτική απόφαση, που θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη πολλών κρατών», ανέφερε με ακροατήριο τους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

«Είναι σημαντικό», συνέχισε «να ασκηθεί πολιτική πίεση σε κάθε επίπεδο» από επιχειρηματίες, «με το κλείσιμο επιχειρήσεων, με εμπάργκο στο πετρέλαιο, και μέσω αυτών των απειλών να αυξηθεί η ανταλλαγή των ανθρώπων μας με ρώσους στρατιωτικούς», καθώς «δεν χρειαζόμαστε τους Ρώσους, χρειαζόμαστε όμως τους δικούς μας». «Είμαστε έτοιμοι για να γίνει ανταλλαγή ακόμη και αύριο», επέμεινε.

Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: «Κλειδί» για το Λουχάνσκ η μάχη της Σεβεροντονιέτσκ

Η Ρωσία έχει αυξήσει την ένταση των επιχειρήσεών της στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, καθώς προσπαθεί να περικυκλώσει τις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Λισιχάνσκ και Ρουμπίζνε, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Η Μόσχα είχε κάποιες επιτυχίες στην περιοχή, αλλά οι Ουκρανοί αντιστέκονται σθεναρά.

Όπως εκτιμά το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, αν πέσει η Σεβεροντονιέτσκ, τότε ολόκληρη η περιοχή του Λουχάνσκ θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου. Αν πάλι το μέτωπο του Ντονμπάς μετακινηθεί πιο δυτικά, τότε η Ρωσία ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα μειονέκτημα, καθώς θα είναι δύσκολο να επαναπρομηθεύει τα στρατεύματά της.

Το σίγουρο είναι ότι η μάχη του Σεβερεντονιέτσκ εξελίσσεται σε «κλειδί» για τον πόλεμο, καθώς είναι μια από τις λίγες πόλεις στο ανατολικό Λουχάνσκ που ακόμα ελέγχεται από το Κίεβο.

Οι απώλειες και οι εκτοπισμένοι

Σε τρεις μήνες, χιλιάδες άνθρωποι, άμαχοι και στρατιωτικοί, έχουν σκοτωθεί, χωρίς όμως να υπάρχει σαφής απολογισμός. Μόνο στη Μαριούπολη, οι ουκρανικές αρχές μιλούν για 20.000 νεκρούς.

Στο στρατιωτικό επίπεδο, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας διατείνεται ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει 29.200 άνδρες, 204 αεροσκάφη και 1.300 άρματα μάχης από την έναρξη του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου. Το Κρεμλίνο παραδέχεται ότι η Ρωσία έχει υποστεί «μεγάλες απώλειες», χωρίς να γίνεται πιο σαφές. Δυτικές πηγές κάνουν λόγο για 12.000 ρώσους στρατιωτικούς νεκρούς. Γαλλική στρατιωτική πηγή ανέβασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο τον αριθμό τους στους 15.000.

Αν οποιοσδήποτε από τους αριθμούς αυτούς είναι ακριβής, σημαίνουν πως οι απώλειες της Ρωσίας ξεπερνούν εκείνες που υπέστη σε εννέα χρόνια ο σοβιετικός στρατός στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Όσο για την Ουκρανία, δεν ανακοινώνει ως τώρα σαφή στοιχεία για τις απώλειες του δικού της στρατού.

Ο πόλεμος ανέτρεψε εξάλλου τη δημογραφική εικόνα της χώρας. Πάνω από οκτώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Σε αυτούς προστίθενται 6,5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε κράτη του εξωτερικού, οι μισοί και πλέον (3,4 εκατ.) στην Πολωνία.

Στρατιωτική βοήθεια από 20 χώρες

Ενώ η Μόσχα κλιμακώνει την προσπάθεια να καταλάβει όλο το Ντονμπάς, το Κίεβο, που επιμένει να ζητά περισσότερα όπλα, εξασφάλισε υποσχέσεις για υποστήριξη από δυτικά κράτη. Σε ψηφιακή σύνοδο της «Ομάδας επαφής για την υπεράσπιση της Ουκρανίας» 44 κράτη συζήτησαν χθες τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Είκοσι δεσμεύτηκαν να στείλουν κι άλλα όπλα, ενώ άλλες να εκπαιδεύσουν τον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας, τον Λόιντ Όστιν. Ο ίδιος απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις για τα όπλα που θα στείλουν οι ΗΠΑ, μετά την έγκριση από το Κογκρέσο του γιγαντιαίου πακέτου βοήθειας στην Ουκρανία, με αξία 40 δισεκ. δολαρίων συνολικά.

Πάντως ανάμεσα στα όπλα που θα σταλούν θα είναι πύραυλοι κατά πλοίων επιφανείας Harpoon, μαζί με έναν αυτοκινούμενο εκτοξευτήρα τους, που υποσχέθηκε η Δανία. Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του θεωρούν πως με αυτούς τους πυραύλους μπορεί να κατορθωθεί να αρθεί ο αποκλεισμός του λιμανιού της Οδησσού, κόμβου των εξαγωγών σιτηρών από τη χώρα, οι οποίες είναι κρίσιμες όχι μόνο για την ουκρανική οικονομία αλλά και για τον εφοδιασμό με τρόφιμα αρκετών άλλων χωρών. Θεωρητικά οι πύραυλοι αυτοί θα μπορούσαν να απειλήσουν ως και την Κριμαία, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Σταθερό το νότιο μέτωπο

Το νότιο μέτωπο μοιάζει σταθερό, αν και οι Ουκρανοί λένε πως σημείωσαν κέρδη. Η διοίκηση των δυνάμεών τους στον νότο έκανε λόγο σήμερα για «προέλαση» στην περιοχή της Μικολάιφ «προς την κατεύθυνση της περιφέρειας της Χερσώνας», όπου οι νέες φιλορωσικές αρχές ανακοίνωσαν πως θέλουν να καθιερώσουν το ρούβλι. Κατηγόρησε εξάλλου τις ρωσικές δυνάμεις πως σκότωσαν άμαχους που προσπαθούσαν να φύγουν οδικώς, με τοποθέτηση ναρκών σε δρόμο και με βόμβες και κατόπιν εκτελώντας όσους επέζησαν.

«Υποχρεωτικές» εκκενώσεις

Η πτώση της Μπαχμούτ, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, θα έδινε στους Ρώσους τον έλεγχο ενός στρατηγικού σταυροδρομιού, που αποτελεί επιπλέον το τρέχον διάστημα αυτοσχέδιο κέντρο διοίκησης των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή. Οι κάτοικοί της αρνούνται να την εγκαταλείψουν, παρά τον κίνδυνο: «Ο κόσμος δεν θέλει να φύγει», είπε ο αντιδήμαρχος της Μπαχμούτ, ο Μαξίμ Σούτκοβι, μπροστά σε μισοάδειο λεωφορείο που υποτίθεται πως θα μετέφερε άμαχους προς πιο ασφαλείς περιοχές.

Οι αρχές πλέον φθάνουν «στο σημείο που θα κάνουμε υποχρεωτικές εκκενώσεις», είπε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στην Μπαχμούτ, ο Σερχίι Κάλιαν. Όσοι παραμένουν λένε πως οι πύραυλοι και οι βόμβες αρχίζουν να πέφτουν τα ξημερώματα και συνεχίζουν ως το μεσημέρι γύρω από την Μπαχμούτ.

Η πόλη Σεβεροντονιέτσκ βομβαρδίζεται «24 ώρες το 24ωρο», από τους Ρώσους, που «χρησιμοποιούν τακτική καμένης γης, καταστρέφουν εσκεμμένα την πόλη», κατήγγειλε προχθές Κυριακή ο ουκρανός περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι. Η τύχη του Σεβεροντονιέτσκ ενδέχεται να είναι παρόμοια με αυτή της Μαριούπολης, του λιμανιού στρατηγικής σημασίας που καταστράφηκε σχεδόν εντελώς έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας.

Δυσφορία Ζελένσκι για τις αργές παραδόσεις όπλων – Νέοι μισθοφόροι στο Ντονμπάς

Νέα έκκληση προς τη Δύση να αποστείλει έγκαιρα στην Ουκρανία όσα όπλα είναι αναγκαία για να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων, ιδίως στο Ντονμπάς, απηύθυνε ο Ζελένσκι από το Νταβός. Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η στήριξη της διεθνούς κοινότητας δεν είναι πάντα αρκετά γρήγορη, σημειώνοντας ότι εάν το Κίεβο «είχε λάβει το 100% των αναγκών τον Φεβρουάριο, το αποτέλεσμα θα ήταν δεκάδες χιλιάδες ζωές που θα είχαν σωθεί».

Η δήλωση Ζελένσκι δεν ήταν τυχαία, ούτε γενική. Αλλά εδραζόταν στις ανησυχητικές εξελίξεις, τόσο με την ολιγωρία του Βερολίνου να αποστείλει στην Ουκρανία τον βαρύ οπλισμό, που έχει δεσμευτεί να παραδώσει, όσο και με το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός σφυροκοπά το ανατολικό μέτωπο, προελαύνοντας με σκοπό τον απόλυτο έλεγχο των περιφερειών Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.

Ως προς το πρώτο, η κυβέρνηση Σολτς δέχεται έντονη κριτική ότι καθυστερεί και διστάζει να παραδώσει τα όπλα που έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου και στέλεχος των Φιλελευθέρων Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι την ενοχλεί «το γεγονός ότι θα μπορούσε η παράδοση του βαρέως οπλισμού να είχε ξεκινήσει ήδη πριν από εβδομάδες».

Οι Χριστιανοδημοκράτες σημειώνουν επίσης ότι παρά τη δυνατότητα της γερμανικής στρατιωτικής βιομηχανίας να παραδώσει εδώ και καιρό 100 τεθωρακισμένα Λέοπαρντ και 100 Μάρντερ, δεν έχει εκτελέσει μέχρι σήμερα καμία παραγγελία.

Στο μεταξύ τα πράγματα στο ανατολικό μέτωπο γίνονται όλο και πιο δύσκολα για τους Ουκρανούς. Το Κίεβο παραδέχθηκε χθες ότι «ματώνει» και χάνει πολλούς στρατιώτες καθημερινά στις μάχες σε αυτές τις περιοχές. Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την άμυνα δεκάδες στόχους, έχοντας ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες, μετά την πτώση και του Azovstal στη Μαριούπολη.

Ένας από τους τελευταίους θύλακες αντίστασης σε ένα μεγάλο μέτωπο, η πόλη Σεβεροντονέτσκ στο Ντονμπάς δέχεται σφοδρές επιθέσεις, καθώς ο ρωσικός στρατός επιδιώκει να περικυκλώσει τις εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις.

Η Μόσχα μάλιστα ενισχύει κι άλλο τις δυνάμεις της εκεί. Δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Libération αναφέρει ότι μεταφέρονται στην περιοχή Σύριοι μισθοφόροι. Γίνεται δε λόγος για περίπου 40.000 άνδρες, που έχουν στρατολογηθεί και περιμένουν να ενταχθούν στις γραμμές του μετώπου για λογαριασμό της Ρωσίας.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Η συμπλήρωση τριών μηνών πολέμου βρίσκει την Ουκρανία να έχει καταληφθεί κατά το ένα πέμπτο από τους Ρώσους, τους νεκρούς να ανέρχονται σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς κοντά στους 100.000, και το διπλωματικό πεδίο να μοιάζει λιγότερο με πλαίσιο επίλυσης της διαμάχης και περισσότερο με ναρκοπέδιο της βόρειας Ουκρανίας.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη των εξελίξεων τις τελευταίες ώρες:

  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα στον ουκρανικό στρατό, τον θάνατο 87 μαχητών σε στρατόπεδο που επλήγη από ρωσική επίθεση στη βόρεια Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.
  • Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας είπε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είναι πλέον θέμα ημερών.
  • Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του ελπίζουν ότι με τους πυραύλους κατά πλοίων που θα στείλει η Δανία στην Ουκρανία οι ουκρανικές δυνάμεις θα ελέγξουν ξανά τα παράλια του Ευξείνου Πόντου.
  • Η πόλη του Σεβεροντονέτσκ, κοντά στο Λουχάνσκ καταστρέφεται, προειδοποιεί ο Ουκρανός περιφερειάρχης του Λουχάνσκ, Σερχίι Γκαϊντάι, τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει τοποθετήσει στην περιφέρεια 12.500 στρατιώτες με σκοπό την πλήρη κατάκτησή της.
  • Σε ισόβια δεσμά καταδίκασε ουκρανικό δικαστήριο τον πρώτο Ρώσο που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
  • Ο κ. Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι το Κίεβο είναι πάντα έτοιμο για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, και ότι είναι διατεθειμένο να ανταλλάξει Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου με Ουκρανούς ακόμη και αύριο.
  • Η ρωσόφιλη ηγεσία που τοποθέτησαν οι εισβολείς στη Χερσώνα, στον ουκρανικό Νότο, θα ζητήσει από τη Μόσχα την τοποθέτηση στρατιωτικής βάσης των Ρώσων.