Categories: Ομογένεια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε εξέλιξη η επιστροφή των Ελλήνων από την Μαριούπολη

Share

Σε εξέλιξη βρίσκεται από σήμερα το πρωί η εκκένωση μέρους του προσωπικού του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Ελλήνων πολιτών της Μαριούπολης στην Ουκρανία.

Η πομπή αυτοκινήτων, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, αναχώρησε οδικώς από τη Μαριούπολη και όπως είναι λογικό υπάρχει αγωνία για την ασφαλή επιστροφή τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πομπή των Ελλήνων που αναχώρησαν από την Μαριούπολη αποτελείται από 21 αυτοκίνητα στα οποία επιβαίνουν συνολικά 82 άτομα. Στόχος τους είναι να είναι όλοι μαζί σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή, ωστόσο αυτό δεν είναι εύκολα εφικτό.

Το σχέδιο διαφυγής από την Μαριούπολη, αποφασίστηκε σε σύσκεψη των τοπικών ελληνικών Αρχών και του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η πόλη έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, που προελαύνουν προς το κέντρο της.

Βάσει του σχεδίου, καραβάνι με τουλάχιστον 15 αυτοκίνητα στα οποία επιβαίνουν ομογενείς και δημοσιογράφοι φεύγουν από ασφαλή δρόμο προς τη Ζαπόριζα. Με τελικό προορισμό τη Ρουμανία, το κομβόι των οχημάτων έχει τις εγγυήσεις των ρωσικών δυνάμεων ότι θα φτάσει ασφαλές.

Την ίδια ώρα, όμως, ανεξάρτητοι πυρήνες παραστρατιωτικών Ουκρανών, που δεν έχουν καμία σχέση με κυβέρνηση και Στρατό προειδοποιούν ότι, «δε θα αφήσουν κανέναν να φύγει».

Ο Βαρβιτσιώτης συνεχάρη τους Έλληνες διπλωμάτες

Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από τη Μαριούπολη αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως πρόκειται για μία δύσκολη αποστολή εν μέσω μίας εμπόλεμης κατάστασης και συνεχάρη τους Έλληνες διπλωμάτες που κράτησαν ανοικτό το προξενείο και συνοδεύουν σήμερα το ανθρωπιστικό κονβόι.

Σχετικά με τη στάση της Ελλάδας, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «βρίσκεται ταγμένη με το διεθνές δίκαιο και είναι ταγμένη απέναντι στον αναθεωρητισμό και σε οποιονδήποτε θέλει να διασαλεύσει την ειρήνη στην Ευρώπη».

Όσον αφορά τον ρόλο της Ευρώπης, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε πως «η Ευρώπη ξύπνησε και πλέον αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να έχει γεωπολιτικό ρόλο στη γειτονιά της και στα ζητήματα ασφάλειας» και ότι ορθώνεται απέναντι σε εκείνους που θεωρούν τον πόλεμο ως μέσο ανατροπής των συνθηκών και των συνόρων.

Έλληνας πρέσβης στη Μαριούπολη: «Η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη»

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος, λίγες ώρες πριν από το «ταξίδι διαφυγής» από την Μαριούπολη προς την Ζαπορίζια, ορισμένων μελών της προξενικής αρχής της Ελλάδας στην πόλη, όσων Ελλήνων και ομογενών ζουν στην περιοχή και θέλουν να την εγκαταλείψουν, καθώς και των δημοσιογραφικών αποστολών από ελληνικά ΜΜΕ που θα απομακρυνθούν από την Μαριούπολη, εν αναμονή ισχυρότερων χτυπημάτων από τις ρωσικές δυνάμεις που πολιορκούν την πόλη.

Όπως είπε ο επικεφαλής της επιχείρησης διαφυγής, πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα επικουρεί τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, «Ξεκινάμε αυτήν την επιχείρηση…. Είναι μια ευκαιρία πολύ στενή, πολύ μικρή, αλλά παρ΄ όλα αυτά, αποφασίσαμε μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών να την εκμεταλλευθούμε, ούτως ώστε να μπορέσουμε μαζί μας να απομακρυνθούν όσοι μπορούν και επιθυμούν με δικά τους μέσα, με δικά τους αυτοκίνητα, βγαίνοντας από την Μαριούπολη και πηγαίνοντας δυτικά για να ξεφύγουν από την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την στιγμή και που φαίνεται ότι θα γίνει πολύ πολύ χειρότερη τις επόμενες ώρες και ημέρες».

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε νωρίτερα ότι πιστεύει ότι η Μαριούπολη που κατέχει στρατηγική θέση στην Αζοφική Θάλασσα είναι περικυκλωμένη – μαζί με το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και τη Χερσόνησο.

Ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονμπάς, Ντένις Πούσιλιν, δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει ότι οι δυνάμεις του θα περικυκλώσουν τη Μαριούπολη άμεσα.

Η Μαριούπολη, ένα βιομηχανικό κέντρο, θεωρείται βασικός στόχος και έχει γίνει πεδίο σφοδρών μαχών από την έναρξη της εισβολής. Η κατάληψή της θα βοηθούσε τη Ρωσία να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας και της ηπειρωτικής της χώρας.

Δημοσιογράφος της βρετανικής Daily Telegraph, έγραψε νωρίτερα στο Twitter ότι ένας Ουκρανός στρατιώτης του είπε ότι οι υπερασπιστές ήταν περικυκλωμένοι.

Πάνω από 100 άμαχοι έχουν τραυματιστεί στη Μαριούπολη

Πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινά», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο αιρετός δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο. Η Μαριούπολη βρίσκεται κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές και είναι το τελευταίο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.

-ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ-

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε Χάρκοβο και Χερσώνα – Συμφωνία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων (LIVE)