Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο – Σε κλοιό Χάρκοβο και Μαριούπολη – Ο ΟΗΕ απαιτεί να τερματιστεί ο πόλεμος (LIVE)

Για έβδομη ημέρα συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις.
Ακούστε το άρθρο

Για έβδομη ημέρα συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τις μάχες να είναι σε εξέλιξη σε Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη και άλλες πόλεις. Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε γειτονιές του Κιέβου, ενώ την Τρίτη η Μόσχα προειδοποίησε τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας να φύγουν.

Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές σήμερα στη Χαρκίβ (Χάρκοβο), ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχη σε εξέλιξη στην πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας.

Η στρατηγικής σημασίας Μαριούπολη έχει περικυκλωθεί ενώ στο Κίεβο αυτή τη στιγμή ακούγονται ισχυρές εκρήξεις. Υπάρχουν ανησυχίες για μεγάλες μάχες σήμερα στο Κίεβο.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

Σύνοψη της έβδομης ημέρας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία:

  • Ο δήμαρχος της Χερσώνας Ιγκόρ Κολικάγεφ δήλωσε απόψε ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και ότι εισέβαλαν νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο. Η ουκρανική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει σήμερα τις αναφορές ότι η Χερσώνα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά σε μεγάλη πόλη της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη εβδομάδα.
  • Τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν σήμερα τον σουηδικό εναέριο χώρο πάνω από την Βαλτική Θάλασσα, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας. «Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, αντιμετωπίζουμε αυτό το συμβάν πολύ σοβαρά», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας.
  • Σε διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η οικονομία της Γαλλίας θα πληγεί από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο -όπως είπε- η κυβέρνησή του θα προστατεύσει τα νοικοκυριά. Ο Μακρόν επεσήμανε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη η αμυντική στρατηγική της Ευρώπης να περάσει σε μια νέα φάση.
  • Πυρά δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, τεχνικοί και Έλληνες ομογενείς. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ, Σταύρος Ιωαννίδης, σε μπλόκο από Ρώσους, γύρισαν το πυροβόλο και σημάδευαν τα οχήματα, ενώ ένα άρμα επίσης σημάδευε το πρώτο αυτοκίνητο. Μετά από διαπραγματεύσεις οι στρατιωτικές δυνάμεις τους άφησαν να φύγουν. Στη συνέχεια, η αυτοκινητοπομπή έφθασε σε ένα χωριό, όπου δέχθηκε πυρά, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συζήτησαν σήμερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με πρωτοβουλία της ισραηλινής πλευράς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
  • Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας». Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία με 141 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, 5 κατά και 35 να δηλώνουν αποχή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
  • Οι αρχές στην στρατηγικής σημασίας Χερσώνα, στα νότια της Ουκρανίας, διέψευσαν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν την πόλη, λέγοντας ότι μόνο το λιμάνι και ο σιδηροδρομικός σταθμός έπεσαν.
  • Ρώσοι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, στις 3 τα ξημερώματα, δήλωσαν οι αρχηγοί ασφαλείας, μετά από βομβαρδισμούς πολλών ημερών, από τους οποίους έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί δεκάδες πολίτες. Άλλοι 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, δήλωσαν οι τοπικές αρχές, προσθέτοντας ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.
  • Η πρωτεύουσα, Κίεβο, δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν την επίθεσή τους και μετακινούν τις δυνάμεις πιο κοντά στην πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να την περικυκλώσουν.
  • Η στρατηγικής σημασίας πόλη της Μαριούπολης φέρεται επίσης να έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε τους τραυματίες από τους δρόμους και τα σπίτια, καθώς οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης.
  • Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας. Εκατοντάδες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και κατοικιών έχουν καταστραφεί, τονίζει το Κίεβο.
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι σχεδόν 6.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις πρώτες έξι ημέρες της εισβολής της Μόσχας και ότι το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να καταλάβει τη χώρα του με βόμβες και αεροπορικές επιδρομές. Η Ρωσία στοχεύει να «αφανίσει την Ουκρανία, την ιστορία και τον λαό της», πρόσθεσε.
  • Τον πρώτο απολογισμό για τα θύματα του ρωσικού στρατού, από την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας πως 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.597 έχουν τραυματιστεί έως τώρα.
  • Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός αναμένεται μεταξύ των δύο πλευρών, με το πρακτορείο TASS να αναφέρει πως θα διεξαχθούν το πρωί της Πέμπτης. Η Ουκρανία επαναλαμβάνει ότι τα αιτήματα της Μόσχας είναι απαράδεκτα και ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις πριν να καθήσουν στο τραπέζι των συζητήσεων.
  • Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουκρανία, τονίζει ότι η «ανθρωπιστική κρίση» είναι πολύ κοντά.
  • Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 836.000 άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή από την έναρξη της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων πολλών φοιτητών και μεταναστών που ζούσαν στην Ουκρανία. Περισσότεροι από 450.000 έχουν περάσει τα σύνορα με την Πολωνία.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη χορήγηση προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.
  • Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία αποτελούν ήδη έγκλημα πολέμου.
  • Η Κίνα δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της χώρας.
  • Οι διπλωμάτες της ΕΕ ενέκριναν νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για τον υποστηρικτικό της ρόλο, στοχεύοντας αρκετές βασικές βιομηχανίες.

Επικρατεί «ησυχία» στο Κίεβο – Σταμάτησαν οι εκρήξεις

Ρώσοι στρατιώτες στους δρόμους της Χερσώνας – Δραματική έκκληση του δημάρχου

Ο δήμαρχος της Χερσώνας Ιγκόρ Κολικάγεφ δήλωσε απόψε ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και ότι εισέβαλαν νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει σήμερα τις αναφορές ότι η Χερσώνα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά σε μεγάλη πόλη της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους Ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους.

«Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνο άμαχους… Ανθρώπους που θέλουν να ΖΗΣΟΥΝ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.

Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και στη Μολδαβία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί από τις 3 έως τις 8 Μαρτίου στο Βέλγιο, την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και τη Μολδαβία για να επιβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν θα αναχωρήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες αύριο, Πέμπτη, και θα κάνει έναν πρώτο σταθμό στις Βρυξέλλες για συνεδριάσεις με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του ΝΑΤΟ προκειμένου να «συζητήσουν την παγκόσμια απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας» στην Ουκρανία, διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Στις 5 Μαρτίου ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Πολωνία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την υποδοχή των προσφύγων που φεύγουν από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο Μπλίνκεν θα συζητήσει με την πολωνική ηγεσία μια «πρόσθετη βοήθεια στο θέμα της ασφάλειας απέναντι στη συνεχιζόμενη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Θα ευχαριστήσει επίσης την Πολωνία που υποδέχθηκε με γενναιοδωρία εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους από την Ουκρανία και θα συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αυξήσουν τις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας για όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο του Πούτιν».

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ, η Πολωνία έχει δεχθεί περισσότερους από 450.000 Ουκρανούς, δηλαδή περισσότερους από τους μισούς πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε πρόσφατα ότι φοβάται μια ρωσική επίθεση στην Πολωνία, τη Φινλανδία ή τις χώρες της Βαλτικής. Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τα στρατιωτικά του μέσα στην ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κυρίως στις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία), την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Στη συνέχεια, ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Κισινάου, στη Μολδαβία, ενώ δυτικοί ηγέτες έχουν μιλήσει για τον κίνδυνο να δουν την επίθεση της Μόσχας κατά του Κιέβου να επεκτείνεται σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία που βρίσκεται μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, η οποία δέχεται εισροή Ουκρανών προσφύγων.

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει στις πρωτεύουσες των χωρών της Βαλτικής, το Βίλνιους στις 6 Μαρτίου, στη Ρίγα και το Ταλίν στις 8 Μαρτίου.

ΟΗΕ: 227 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 525 τραυματίστηκαν

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα πως επιβεβαίωσε ότι 227 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 525 τραυματίστηκαν στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μέχρι χθες Τρίτη.

Οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες προκλήθηκαν από οβίδες πυροβολικού, πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση στην οποία εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός ενδέχεται να είναι «σημαντικά μεγαλύτερος».

Συνετρίβη στρατιωτικό ελικόπτερο της Ρουμανίας – Πέντε νεκροί

Ένα ελικόπτερο της ρουμανικής αεροπορίας, που βρισκόταν σε αποστολή έρευνας και διάσωσης, όταν ένα μαχητικό Mig 21 LanceR χάθηκε από τα ραντάρ, συνετρίβη, οδηγώντας στον θάνατο και τους πέντε στρατιωτικούς που επέβαιναν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Κονσταντίν Σπίνου.

Ο πιλότος του ελικοπτέρου IAR 330-Puma είχε αναφέρει δυσμενείς καιρικές συνθήκες και είχε κληθεί πίσω στη βάση του, λίγο πριν από τη συντριβή, ανέφερε το υπουργείο. Η τύχη αεροσκάφους MIG παραμένει άγνωστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερ κατέπεσε 11 χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο Γκούρα Ντομπρογκέι.

Η Σερβία αναθεωρεί τη στάση της και καταδικάζει την εισβολή – Αρνείται ωστόσο να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία

Η Σερβία υπερψήφισε στη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Πρόκειται για μερική αναθεώρηση της στάσης της Σερβίας μιας και μέχρι σήμερα το Βελιγράδι επικαλούμενο την αρχή της ουδετερότητας και τα εθνικά συμφέροντα απέφευγε να καταδικάσει την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι η υποστήριξη του ψηφίσματος στον ΟΗΕ δεν σημαίνει και αλλαγή της στάσης στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Σερβία αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία παρά τις πιέσεις που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε φόβους ότι οι ραγδαίες αλλαγές στο διεθνές πολιτικό περιβάλλον που θα ακολουθήσουν θα δημιουργήσουν δυσμενές κλίμα για την υπεράσπιση των σερβικών εθνικών συμφερόντων.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποπομπής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την κατάργηση του ψηφίσματος 1244 του 1999 που ορίζει το Κόσοβο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας. «Χωρίς το ρωσικό βέτο το ψήφισμα του 1999 θα τεθεί εκτός ισχύος, η Σερβία θα απολέσει του νομικού δικαιώματος να υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα και το Κόσοβο θα αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος και από τις πέντε χώρες της ΕΕ που σήμερα δεν το αναγνωρίζουν» εκτίμησε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα βοηθήσει το Κόσοβο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε μη φιλική την στάση αυτή της Τουρκίας και ανήγγειλε νότα διαμαρτυρίας από το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Ρωσία να μην εισβάλει στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων

Ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από Ρώσους ομολόγους τους στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, επικαλούμενοι στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν και έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με τους Times, έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών δείχνει ότι Κινέζοι αξιωματούχοι γνώριζαν για τα σχέδια ή τις προθέσεις της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία.

Κ. Μητοτάκης: Ο ΟΗΕ μίλησε ξεκάθαρα και ηχηρά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter χαιρέτισε το ψήφισμα του ΟΗΕ με το οποίο καταδικάζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο ΟΗΕ μίλησε ξεκάθαρα και ηχηρά καταδικάζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία . Αυτή η ιστορική ψήφος δεν είναι μόνο έκφραση διεθνούς αλληλεγγύης, αλλά άμεση απαίτηση να αποσύρει η Ρωσία αμέσως και πλήρως τα στρατεύματά της. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η ισχυρή έκρηξη κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου ενδέχεται να έχει διακόψει την παροχή κεντρικής θέρμανσης σε περιοχές της ουκρανικής πρωτεύουσας εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Καθ’οδόν για το σημείο των συνομιλιών η ουκρανική αντιπροσωπεία

Όπως μεταδίδει ο Guardian, επικαλούμενος το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η ουκρανική αντιπροσωπεία βρίσκεται καθ’ οδόν για τη συνάντηση με τους Ρώσους  στο Belovezhskaya Pushcha, κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας – Πολωνίας, για τον 2ο γύρο συνομιλιών.

Το Sputnik μεταδίδει πως η ρωσική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην τοποθεσία αυτή.

Τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο

Τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν σήμερα τον σουηδικό εναέριο χώρο πάνω από την Βαλτική Θάλασσα, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας.

«Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, αντιμετωπίζουμε αυτό το συμβάν πολύ σοβαρά», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας.

Η παραβίαση του σουηδικού εναέριου χώρου σημειώθηκε ανατολικά της νήσου Γκότλαντ, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ισχυρή έκρηξη στο Κίεβο

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου λίγο πριν τις 22.00 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών ενδέχεται λόγω της έκρηξης να έχει διακοπεί η παροχή κεντρικής θέρμανσης σε περιοχές της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από το Κίεβο, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, μετέδωσε το Reuters.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

ΗΠΑ: 450 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί εναντίον ουκρανικών στόχων τις τελευταίες επτά ημέρες

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να γίνονται πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών εντός του Κιέβου, όπου έχει καταγραφεί αύξηση των επιθέσεων με πυραύλους και πυρά πυροβολικού, δήλωσε σήμερα Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Παρατηρήσαμε, όπως σίγουρα όλοι έχετε παρατηρήσει, μια αύξηση εκτόξευσης πυραύλων, χρήσης πυροβολικού που στοχεύουν την πόλη και αυτή την (αυξάνουσα) επιθετικότητα όσον αφορά μόνο τον οπλισμό που μεταφέρουν στην πόλη».

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι 450 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί εναντίον ουκρανικών στόχων τις τελευταίες επτά ημέρες από τις ρωσικές δυνάμεις.

Γερμανία: Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποσύρουν τα ρωσικά προϊόντα

Μεγάλες αλυσίδες γερμανικών σούπερ μάρκετ αποσύρουν ρωσικά προϊόντα από τα ράφια τους, σε μια έκφραση διαμαρτυρίας για τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στη δράση συμμετέχουν μέχρι τώρα οι αλυσίδες Netto, Edeka, Rewe, Aldi Sued και Aldi Nord, οι οποίες σταμάτησαν να πωλούν είδη όπως η βότκα και πολλά τυποποιημένα προϊόντα. Η Rewe μάλιστα και η θυγατρική της, Penny, ανακοίνωσαν ότι σταματούν να παραγγέλνουν οτιδήποτε από τη Ρωσία, ενώ η Edeka δήλωσε ότι στηρίζει απολύτως τις κυρώσεις που ξεκίνησαν από την ΕΕ και τη γερμανική κυβέρνηση και η Netto διευκρίνισε ότι θα εφαρμόσει την ίδια τακτική και στα καταστήματά της σε άλλες χώρες.

Εβδομη ημέρα της ρωσικής εισβολής: Σε κλοιό Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη – 836.000 πρόσφυγες

Για έβδομη ημέρα συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τα ρωσικά στρατεύματα να πολιορκούν το Κίεβο, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, πραγματοποιώντας συνεχείς βομβαρδισμούς. Εικόνες καταστροφής και στην Χερσώνα, με τους Ρώσους να κάνουν λόγο για κατάληψη της πόλης και τους Ουκρανούς να διαψεύδουν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ρωσία αναμένει τους Ουκρανούς αξιωματούχους να φτάσουν στη Λευκορωσία αύριο το πρωί για τον επόμενο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών, κατά τον οποίο θα συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία, ενώ η Ουκρανία επαναλαμβάνει ότι τα αιτήματα της Μόσχας είναι απαράδεκτα.

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Προς πώληση η Τσέλσι

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Ρόμαν Αμπράμοβιτς δήλωσε σήμερα ότι αποφάσισε να πουλήσει την ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι και -όπως είπε- θα δωρίσει τα χρήματα από την πώληση για να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία.

Πυρά δέχθηκε η ελληνική αυτοκινητοπομπή από τη Μαριούπολη

Πυρά δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, τεχνικοί και Έλληνες ομογενείς.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ, Σταύρος Ιωαννίδης, σε μπλόκο από Ρώσους, γύρισαν το πυροβόλο και σημάδευαν τα οχήματα, ενώ ένα άρμα επίσης σημάδευε το πρώτο αυτοκίνητο. Μετά από διαπραγματεύσεις οι στρατιωτικές δυνάμεις τους άφησαν να φύγουν

Στη συνέχεια, η αυτοκινητοπομπή έφθασε σε ένα χωριό, όπου δέχθηκε πυρά, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Αυτή τη στιγμή η πομπή έχει σταθμεύσει στη Ζαπορίζια.

Σε συζητήσεις η Ελλάδα για προμήθεια ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια της Βουλγαρίας

Η Ελλάδα εξετάζει τη σύναψη συμφωνίας για προμήθεια ενέργειας από νέο πυρηνικό αντιδραστήρα, τον οποίο ενδέχεται να ανεγείρει η Βουλγαρία, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «πολύ πρώιμο στάδιο», ενώ δεν υπάρχει καμία τελική απόφαση όσον αφορά την ποσότητα της ενέργειας που σκοπεύει να αγοράσει η ελληνική πλευρά. Επίσης, δεν υπάρχει καμία δεσμευτική προσφορά ως προς την τιμή ή το χρονικό πλαίσιο.

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Σύνοψη της έβδομης ημέρας

  • Οι αρχές στην στρατηγικής σημασίας πόλη Χερσώνα, στα νότια της Ουκρανίας, διέψευσαν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν την πόλη, λέγοντας ότι μόνο το λιμάνι και ο σιδηροδρομικός σταθμός έπεσαν.
  • Ρώσοι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, στις 3 τα ξημερώματα, δήλωσαν οι αρχηγοί ασφαλείας, μετά από βομβαρδισμούς πολλών ημερών, από τους οποίους έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί δεκάδες πολίτες. Άλλοι 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, δήλωσαν οι τοπικές αρχές, προσθέτοντας ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.
  • Η πρωτεύουσα, Κίεβο, δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν την επίθεσή τους και μετακινούν τις δυνάμεις πιο κοντά στην πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να την περικυκλώσουν.
  • Η στρατηγικής σημασίας πόλη της Μαριούπολης φέρεται επίσης να έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε τους τραυματίες από τους δρόμους και τα σπίτια, καθώς οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης.
  • Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας. Εκατοντάδες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και κατοικιών έχουν καταστραφεί, τονίζει το Κίεβο.
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι σχεδόν 6.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις πρώτες έξι ημέρες της εισβολής της Μόσχας και ότι το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να καταλάβει τη χώρα του με βόμβες και αεροπορικές επιδρομές. Η Ρωσία στοχεύει να «αφανίσει την Ουκρανία, την ιστορία και τον λαό της», πρόσθεσε.
  • Τον πρώτο απολογισμό για τα θύματα του ρωσικού στρατού, από την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας πως 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.597 έχουν τραυματιστεί έως τώρα.
  • Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός αναμένεται μεταξύ των δύο πλευρών, με το πρακτορείο TASS να αναφέρει πως θα διεξαχθούν το πρωί της Πέμπτης. Η Ουκρανία επαναλαμβάνει ότι τα αιτήματα της Μόσχας είναι απαράδεκτα και ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις πριν να καθήσουν στο τραπέζι των συζητήσεων.
  • Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουκρανία, τονίζει ότι η «ανθρωπιστική κρίση» είναι πολύ κοντά.
  • Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 836.000 άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή από την έναρξη της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων πολλών φοιτητών και μεταναστών που ζούσαν στην Ουκρανία. Περισσότεροι από 450.000 έχουν περάσει τα σύνορα με την Πολωνία.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη χορήγηση προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.
  • Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία αποτελούν ήδη έγκλημα πολέμου.
  • Η Κίνα δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της χώρας.
  • Οι διπλωμάτες της ΕΕ ενέκριναν νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για τον υποστηρικτικό της ρόλο, στοχεύοντας αρκετές βασικές βιομηχανίες.

Έκτακτη Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Το ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής

140 χώρες υπέρ της καταδίκης της Ρωσίας, 5 κατά και 35 χώρες απείχαν:

ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση «απαιτεί» με συντριπτική πλειοψηφία από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα ψήφισμα που «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας». Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία με 141 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, 5 κατά και 35 να δηλώνουν αποχή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, από τα 193 μέλη.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα.

Το ψήφισμα απαιτεί από τη Μόσχα «άμεσα, πλήρως και άνευ όρων να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από την Ουκρανία και καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας «να αυξήσει τον συναγερμό των πυρηνικών της δυνάμεων».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, TASS, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο ενώ ένα θέμα συζητήσεων θα είναι και η κατάπαυση του πυρός.

TASS: Αύριο ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών – Θα συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός

Η Ρωσία αναμένει τους Ουκρανούς αξιωματούχους να φτάσουν στη Λευκορωσία αύριο το πρωί για τον επόμενο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών, κατά τον οποίο θα συζητηθεί μια κατάπαυση του πυρός, αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία, επικαλούμενα τον Ρώσο διαπραγματευτή Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Ο ρωσικός στρατός θα παράσχει έναν ασφαλή διάδρομο για την ουκρανική αντιπροσωπεία, ανέφερε ο Μεντίνσκι, σύμφωνα με το TASS.

Λευκός Οίκος: Η στοχοποίηση του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας μπορεί να είναι αντιπαραγωγική

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν επιθυμεί να στοχοποιήσει τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βλάψει τους Αμερικανούς καταναλωτές και να οδηγήσει σε αύξηση των παγκόσμιων τιμών με έναν τρόπο που να υπονομεύει τον αντίκτυπο στη Μόσχα, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Μπάρατ Ραμαμούρτι δήλωσε στο MSNBC ότι τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού σε ό,τι αφορά το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά σημείωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν θέλει να κάνει μια κίνηση που θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγική.

Η χώρα που οι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν «παρκάρει» έως και 300 δισ. δολάρια

Μετά από δεκαετίες ουδετερότητας, η Ελβετία αποφάσισε να πάρει θέση και να διαλέξει πλευρά στην εν εξελίξει πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, επιβάλλοντας κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας και αποκλείοντας τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη.

Κι αυτό, παρότι η χώρα των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί τόπο έλξης πολλών Ρώσων ολιγαρχών, χάρη στη χαμηλή φορολογία και τον περιορισμένο εποπτικό έλεγχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ρωσικές καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες ξεπερνούν τα 11 δισ. δολάρια, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με ό,τι ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

H Γεωργία θα καταθέσει αίτημα ένταξης στην Ε.Ε.

Η γεωργιανή κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 3 Μαρτίου, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο πηγές του κυβερνώντος κόμματος.

Μπάιντεν: «Ξεκάθαρο» ότι η Ρωσία στοχοποιεί αμάχους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η Ρωσία στοχοποιεί σκόπιμα Ουκρανούς πολίτες, αλλά αρνήθηκε να πει εάν θεωρεί πως διαπράττονται εγκλήματα πολέμου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι στοχοποιούν αμάχους», είπε ο Μπάιντεν.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν πιστεύει πως η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Το παρακολουθούμε πολύ στενά. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο».

Open: Νεκρός κάμεραμαν από τον βαμβαρδισμό στο Κίεβο

Το κανάλι Open μετέδωσε πως ένας κάμεραμαν έπεσε νεκρός από τον βομβαρδισμό στον Πύργο τηλεπικοινωνιών στο Κίεβο, χθες.

Βίντεο: Όταν έμαθε ο Ζελένσκι για τους χθεσινούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας μόλις είχε ολοκληρώσει μια συνέντευξη χθες όταν έμαθε για το ρωσικό χτύπημα στον τηλεοπτικό πύργο του Κιέβου Κίεβο, κοντά στο Babyn Yar, ένα μνημείο για το Ολοκαύτωμα.

Ουκρανός ΥΦΥΠΕΞ: Δεχόμαστε μια απάνθρωπη επίθεση

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας καταχειροκροτήθηκε μετά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την οποία ολοκλήρωσε λέγοντας: «Δεχόμαστε μια απάνθρωπη επίθεση».

Διαμεσολαβήτρια Ουκρανίας: 21 παιδιά έχουν σκοτωθεί, 55 έχουν τραυματιστεί

Η διαμεσολαβήτρια της ουκρανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι 21 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 55 έχουν τραυματιστεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής στη χώρα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Επικοινωνία Ζελένσκι – Μισέλ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι δήλωσε σήμερα ότι αναμένει νεότερα σχετικά με το αίτημα του Κιέβου για ένταξη στην Ε.Ε., μετά από συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Συζητήσαμε για την τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο της μάχες και για τις διπλωματικές προσπάθειες. Αναμένουμε θετικά σημάδια σε ό,τι αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.», ανέφερε ο Ζελένσκι, αποκαλώντας «έμπιστο φίλο» του τον Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει των εθνικών ηγετών του μπλοκ.

Μαρτυρία από το Χάρκοβο: «Επικρατεί κόλαση, προσπαθούμε να κρατηθούμε»

https://www.patrisnews.com/polemos-stin-oykrania-martyria-apo-to-charkovo-epikratei-kolasi-prospathoyme-na-kratithoyme/

Κίεβο: Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα

Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας.

Όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, επικαλούμενο την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών, η οποία αναρτήθηκε στο Facebook, στους 2.000 πολίτες δεν περιλαμβάνονται οι υπηρετούντες στις δυνάμεις άμυνας.

Η ρωσική αντιπροσωπεία βρίσκεται καθ’οδόν για την τοποθεσία όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες με τους Ουκρανούς, σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσειων Belta.

Επικοινωνία Ζελένσκι – Μπένετ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, σχετικά με την ρωσική επιθετικότητα, είχε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση πτήσεων ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ

Το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ και η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας ανακοίνωσαν ότι από την Πέμπτη 4.00 π.μ (ώρα Ελλάδας) τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση πτήσεων ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Η απαγόρευση περιλαμβάνει πτήσεις μεταφοράς επιβατών και φορτίων.

Ζαπορίζια: Υπό ρωσικό έλεγχο η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Ρώσοι διπλωμάτες στη Βιέννη ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ ότι το προσωπικό συνεχίζει κανονικά να εργάζεται και τα επίπεδα ραδιενέργειας «παραμένουν κανονικά», δήλωσε ο Γκρόσι. Σημειωτέον, ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης.

Η Ουκρανία ζήτησε από τον Πάπα να μιλήσει με τον Πούτιν για τους αμάχους

Η Ουκρανία ζήτησε από τον Πάπα Φραγκίσκο να μιλήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, δήλωσε την Τετάρτη η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Ο ουκρανικός στρατός καλεί τις μητέρες των αιχμαλώτων Ρώσων στρατιωτών να έρθουν να τους παραλάβουν

Ο ουκρανικός στρατός κάλεσε σήμερα τις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν στην ουκρανική επικράτεια να έρθουν να τους παραλάβουν. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι έχει αιχμαλωτίσει δεκάδες στρατιώτες από την έναρξη της εισβολής.

«Λήφθηκε απόφαση να επιστραφούν οι αιχμάλωτοι Ρώσοι στρατιώτες στις μητέρες τους, αν έρθουν στην Ουκρανία, το Κίεβο για να τους παραλάβουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ουκρανός αξιωματούχος διαψεύδει ότι η Χερσώνα καταλήφθηκε από τους Ρώσους

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία δεν έχει καταλάβει τη Χερσώνα, μια νότια πόλη-λιμάνι την οποία η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι κατέλαβε.

Ο Ολέκσιι Αρέστοβιτς δήλωσε πως οι μάχες συνεχίζονται για την επαρχιακή πρωτεύουσα των περίπου 250.000 κατοίκων που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η πόλη δεν έχει πέσει, η πλευρά μας εξακολουθεί να αμύνεται», δήλωσε ο Αρέστοβιτς σε απευθείας ενημέρωση των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της προεδρίας. «Οι οδομαχίες συνεχίζονται».

«Οι πληροφορίες ότι η Χερσώνα έχει πέσει και ούτω καθεξής δεν είναι αλήθεια. Ο στρατός μας και οι ντόπιοι υπερασπιστές της πόλης εξακολουθούν να αντιστέκονται στην πόλη και γύρω από αυτήν».

Το Ρωσικό Ταμείο Εθνικού Πλούτου υποστηρίζει μια ειρηνευτική δυμφωνία

Το Ρωσικό Ταμείο Εθνικού Πλούτου που έχει πληγεί από τις κυρώσεις της Δύσης δήλωσε την Τετάρτη πως ελπίζει ότι Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι μπορούν να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

Έβδομη μέρα πολέμου: Η κατάσταση στο πεδίο

Εβδομη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους σε πολλές πόλεις, με τον ρωσικό στρατό να ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει το λιμάνι της Χερσώνας και νέα πλήγματα να σφυροκοπούν το Χάρκιβ.

Από την έναρξη της επίθεσης, περισσότεροι από 2000 Ουκρανοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά, σύμφωνα την ανακοίνωση σήμερα το μεσημέρι των ουκρανικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Εκατοντάδες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων συγκοινωνιών, νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και κατοικιών, έχουν καταστραφεί σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Παιδιά, γυναίκες και μέλη των δυνάμεων άμυνας χάνουν τη ζωή τους κάθε ώρα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη νύχτα ότι φοβάται εισβολή λευκορωσικών δυνάμεων από το βορρά.

Ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία εκτινάχθηκε, φθάνοντας τους 835.928 από την 1η Μαρτίου, εκ των οποίων οι 453.982 έχουν βρει καταφύγιο στην Πολωνία, σύμφωνα με την καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες την Τετάρτη.

Ακολουθεί μια ενημέρωση για την κατάσταση στο πεδίο, με βάση ανταποκρίσεις δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφορές υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, καθώς και δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων και δημάρχων. Ελάχιστη είναι η ενημέρωση που έρχεται από την πλευρά της Μόσχας.

Χερσώνα

Σήμερα το πρωί το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη-λιμάνι Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες ώρες.

Ωστόσο, λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 08:43 ώρα Ελλάδος, ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ δήλωσε ότι η περιοχή εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των Ουκρανών.

Η πόλη και η περιφέρειά της έχουν υποστεί τις τελευταίες ώρες σφοδρούς βομβαρδισμούς. Η περιοχή της Χερσώνας, η οποία συνορεύει με την Κριμαία, δέχθηκε επίθεση από την αρχή της ρωσικής εισβολής την αυγή της 24ης Φεβρουαρίου.

Χάρκιβ

Ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα προσγειώθηκαν στην πόλη Χάρκιβ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός τα ξημερώματα χωρίς να δώσει αναφορά για τον αριθμό τους.

Μετά από πολυάριθμες βομβιστικές επιθέσεις την Τρίτη στο κέντρο της πόλης, οι οποίες σκότωσαν τουλάχιστον 21 ανθρώπους σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, νέα πλήγματα έπληξαν το περιφερειακό αρχηγείο των δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας σήμερα, πρωί της Τετάρτης, καθώς και το πανεπιστήμιο αυτής της μητρόπολης που βρίσκεται 50 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε αυτούς τους βομβαρδισμούς.

Οι διασώστες λένε ότι έχουν αναπτύξει 21 οχήματα και 90 άτομα για την κατάσβεση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και τη φροντίδα των θυμάτων.

Μαριούπολη

Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος έχει ήδη καταλάβει το λιμάνι του Μπερντιάνσκ, αυτή τη στιγμή επιτίθεται σε αυτό της Μαριούπολης, επίσης στην Θάλασσα του Αζόφ.

Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν την Τρίτη από ρωσικά πυρά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το δημαρχείο.

Ο έλεγχος αυτού του λιμανιού είναι κρίσιμης σημασίας για τον ρωσικό στρατό, προκειμένου να διασφαλίσει την εδαφική συνέχεια μεταξύ των δυνάμεών του από την Κριμαία και εκείνων από τα αυτονομιστικά εδάφη του Ντονμπάς. Οι δύο ομάδες ένωσαν τις δυνάμεις τους την Τρίτη, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Κίεβο

Στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, περίπου 500 χιλιόμετρα δυτικότερα, οι κάτοικοι που δεν τράπηκαν σε φυγή προετοιμάζονταν για μια επίθεση επί μέρες, επικρατούσε σχετική ηρεμία μετά από μια αεροπορικά την προηγούμενη μέρα στον τηλεοπτικό πύργο που είχε αποτέλεσμα πέντε νεκρούς.

Άνδρες με στρατιωτική στολή τύλιξαν τα πτώματα -προφανώς τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας και έναν δημοσιογράφο από την κρατική τηλεόραση- για να τα μεταφέρουν στο νεκροτομείο, σημείωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πύργος βρίσκεται δίπλα στο μνημείο Babi Yar όπου σχεδόν 34.000 Εβραίοι σφαγιάστηκαν μέσα σε δύο ημέρες από τους Ναζί κατακτητές το 1941.

Φωτογραφίες από την αμερικανική εταιρεία δορυφορικών εικόνων Maxar που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη νύχτα από Δευτέρα προς Τρίτη έδειξαν μια μακρά ρωσική οχηματοπομπή να προελαύνει προς την πρωτεύουσα.

Ο «χάρτης» των βομβαρδισμών στο Χάρκοβο – Η Ρωσία μετατοπίζει τους στόχους στο κέντρο της πόλης 

Στο γράφημα που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο, απεικονίζεται η μετατόπιση του επίκεντρου των βομβαρδισμών προς το κέντρο του Χαρκόβου, όπου σημειώθηκαν σφοδρές επιθέσεις χθες και σήμερα.

“Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά όχι και να δεχτούμε ρωσικά τελεσίγραφα”, διαμηνύει το Κίεβο

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά όχι και να δεχτούμε ρωσικά τελεσίγραφα, διεμήνυσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα τονίζοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα διεξαχθούν περισσότερες συνομιλίες με τη Ρωσία και ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας είναι οι ίδιες με εκείνες που διατύπωνε ο Πούτιν πριν από τον πόλεμο.

Οπως είπε ο Ουκρανός υπουργός, η Λευκορωσία θα αντιμετωπίσει τις ίδιες κυρώσεις με τη Ρωσία αν οι δυνάμεις της εισέλθουν στην Ουκρανία, ενώ είπε ότι σήμερα συζήτησε για νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας.

Συζητήσαμε για τις “συντονισμένες νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, για την βάρβαρη επιθετικότητά της εναντίον της Ουκρανίας καθώς και για τα βήματα για να κλείσουν τυχόν ‘παραθυράκια’ και να μην μείνει καμία δυνατότητα στη Ρωσία να παρακάμψει τις σημερινές και τις μελλοντικές κυρώσεις”, έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου

Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και αναμεταδίδει το Reuters.

Ο σύμβουλος, ο Ολεκσίι Αρέστοβιτς, έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Ukraine-24 TV, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Ρωσία: Την απαγόρευση καταβολής μερισμάτων και τόκων σε ξένους επενδυτές ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα

Tην απαγόρευση πληρωμών μερισμάτων και τόκων (coupons) σε ξένους επενδυτές που κατέχουν μετοχές ρωσικών εταιρειών και ρωσικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το ρούβλι (γνωστά ως OFZs) ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική κεντρική τράπεζα.

Η Ρωσία μπλοκάρει τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν ρωσικές μετοχές και ομόλογα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τη πώληση των περιουσιακών αυτών στοιχείων μετά το κύμα οικονομικών κυρώσεων που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Τράπεζα της Ρωσίας δεν ανέφερε πόσο θα διαρκέσουν οι περιορισμοί αυτοί, οι οποίοι δεν ισχύουν για τους εγχώριους επενδυτές.

«Οι εκδότες μπορούν να πάρουν αποφάσεις για την πληρωμή μερισμάτων και τις πληρωμές για άλλα χρεόγραφα», δήλωσε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της «Αλλά οι πληρωμές… σε ξένους πελάτες δεν θα γίνονται. Αυτό ισχύει και για τα OFZs», πρόσθεσε.

Οι ξένοι επενδυτές κατείχαν ομόλογα OFZs αξίας 3 τρισ. ρουβλιών (28 δισ. δολαρίων) σε μία αγορά συνολικού ύψους 15,5 τρισ. ρουβλιών, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα την 1η Φεβρουαρίου.

Το ρωσικό σύστημα που εποπτεύει την πώληση χρεογράφων (NSD) ανακοίνωσε ότι περιορίζει τις δυνατότητες πληρωμών σε ξένα φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που κατέχουν ρωσικά χρεόγραφα καθώς και το δικαίωμα μεταβίβασης αυτών των περιουσιακών στοιχείων, συμμορφούμενο με αίτημα της κεντρικής τράπεζας.

Τα μεγαλύτερα παγκόσμια συστήματα διακανονισμού συναλλαγών, το Euroclear και το Clearstream, δεν δέχονται πλέον ρωσικά στοιχεία ενεργητικού, κλείνοντας ουσιαστικά μία οδό διαφυγής για τους ξένους επενδυτές.

Το Euroclear, που έχει την έδρα του στο Βέλγιο, ανέφερε χθες ότι το NSD μπλόκαρε τους λογαριασμούς μετά τα μέτρα που πήρε η κεντρική τράπεζα. Ανέφερε, επίσης, ότι θα απενεργοποιήσει άμεσα τον λογαριασμό που έχει στην ανταποκρίτρια τράπεζά του στη Ρωσία, την ολλανδική ING.

To Clearstream ενημέρωσε, επίσης, τους πελάτες του χθες το βράδυ ότι το NSD μπλόκαρε όλα τα χρεόγραφα που είχε στον λογαριασμό του μέχρι νεοτέρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε επτά ρωσικές τράπεζες από το SWIFT

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκλείει επτά ρωσικές τράπεζες από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT που εξασφαλίζει τις παγκόσμιες τραπεζικές συναλλαγές, στο πλαίσιο των κυρώσεών της για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τράπεζες, στις οποίες θα δοθεί προθεσμία 10 ημερών για να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσω του SWIFT, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ρωσίας, η VTB, καθώς και οι Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazban, Bank Rossiya, Sovkomank και VEB.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ εξήγησε ότι οι τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο επελέγησαν βάσει των διασυνδέσεών τους με το ρωσικό κράτος, καθώς οι δημόσιες τράπεζες τελούσαν ήδη υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

«Όλες αυτές οι τράπεζες που περιλάβαμε στον κατάλογο για το SWIFT … βασίζονται όλες στη διασύνδεσή τους με το κράτος και την έμμεση διασύνδεσή τους με την πολεμική προσπάθεια. Δεν επιβάλαμε καθολική απαγόρευση σε όλο το τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, και η Gazprombank δεν περιλήφθηκαν στον κατάλογο επειδή είναι οι κύριοι δίαυλοι για τις πληρωμές για το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, που οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να αγοράζουν παρά τη σύγκρουση.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό απλώς να επιτραπούν οι συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια και να αποκλεισθούν άλλες, καθώς το SWIFT δεν μπορεί να διακρίνει ανάμεσα σε τύπους πληρωμών. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως σε βάρος αυτών των δύο τραπεζών έχουν ωστόσο επιβληθεί άλλα μέτρα.

Συμφωνία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων το βράδυ ανακοίνωσε σύμβουλος του Ζελένσκι

Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών με τη Ρωσία θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της 2ας Μαρτίου, οι αντιπροσωπείες θα είναι στην ίδια σύνθεση, – δήλωσε ο Δημόσιος Σύμβουλος του Προέδρου της OPU Arestovich

Χάρκοβο: Τουλάχστον 4 νεκροί και 9 τραυματίες στις σημερινές μάχες

AP Photo/Pavel Dorogoy

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 9 τραυματίστηκαν από τους πρωινούς ρωσικούς βομβαρδισμούς που είχαν στόχο την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας και πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο, στην βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και ο δήμαρχος της πόλης Ιχόρ Τερέχοφ, ο οποίος τόνισε ότι η πόλη του δεν θα παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις.

«Το Χάρκοβο είναι μια ρωσόφωνη πόλη. Ένας στους τέσσερις στην Χαρκίβ έχει συγγενείς στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αλλά η στάση της πόλης σήμερα προς τη Ρωσία είναι εντελώς διαφορετική από αυτό που ήταν πριν», σημείωσε ο δήμαρχός της σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

«Δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό: απόλυτη καταστροφή, αφανισμός, γενοκτονία κατά του ουκρανικού λαού – αυτό είναι ασυγχώρητο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές πλήττουν κατοικημένες περιοχές.

Χθες, Τρίτη, ακόμη 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς, κυρίως κατά της έδρας της τοπικής διοίκησης.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, αποτελεί στόχο πυρών και βρίσκεται στο επίκεντρο μαχών από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εικόνες από την Μαριούπολη:

Κίνα: Δεν θα ακολουθήσουμε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Κίνα δεν θα ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της χώρας.

Η Κίνα είναι σημαντικός αγοραστής ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και η μόνη μεγάλη κυβέρνηση που απέφυγε να επικρίνει την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία, αναφέρει το Associated Press.

Το Πεκίνο αντιτίθεται στις κυρώσεις, δήλωσε ο Guo Shuqing, πρόεδρος της ρυθμιστικής επιτροπής τραπεζών και ασφαλίσεων της Κίνας.

Ο Guo είπε σε συνέντευξη Τύπου:

«Δεν θα συμμετάσχουμε σε τέτοιες κυρώσεις και θα διατηρήσουμε κανονικές οικονομικές, εμπορικές και χρηματοοικονομικές ανταλλαγές με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Αποδοκιμάζουμε τις οικονομικές κυρώσεις, ιδιαίτερα αυτές που επιβλήθηκαν μονομερώς, επειδή δεν έχουν μεγάλη νομική βάση και δεν θα έχουν καλά αποτελέσματα».

Σε νέο ιστορικό χαμηλό το ρούβλι

Στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου υποχώρησε σήμερα το ρούβλι, με τη χρηματιστηριακή αγορά να παραμένει κλειστή, καθώς το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα γονατίζει υπό το βάρος των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το ρούβλι σημείωσε νωρίτερα πτώση 7,3% στα 108,60 έναντι του δολαρίου στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα, έχοντας υποχωρήσει σήμερα το πρωί στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110,0. Το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές τους έτους. Έναντι του ευρώ, σημείωσε νωρίτερα πτώση 7,1% στα 120,50.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών EBS, το ρούβλι κινούνταν στο επίπεδο των 115 έναντι του δολαρίου αν και απέχει από το ιστορικό χαμηλό των 120 στο οποίο υποχώρησε τη Δευτέρα.

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Το εύκολο «όχι στον πόλεμο» είναι ευχή

Στο ζοφερό φόντο που δημιουργούν οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, τo μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας εξέπεμψε εκ νέου ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

BMW και Porsche κλείνουν προσωρινά εργοστάσια στη Γερμανία λόγω έλλειψης εξαρτημάτων

Να αναστείλουν τη λειτουργία εργοστασίων τους εντός Γερμανίας αναγκάζονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες BMW και Porsche λόγω έλλειψης εξαρτημάτων που προμηθεύονται από την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η BMW ανακοίνωσε σήμερα τη διακοπή της παραγωγής στο εργοστάσιο του Ντίνγκολφινγκ, στη Βαυαρία, η οποία θα επηρεάσει χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ προανήγγειλε καθυστερήσεις και διακοπές στη λειτουργία και άλλων μονάδων σε όλη την Ευρώπη.

Η BMW ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι αναστέλλει την παραγωγή αυτοκινήτων της στο εργοστάσιο του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας, αλλά και τις εξαγωγές αυτοκινήτων προς τη χώρα.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Porsche, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει την παραγωγή της στο εργοστάσιο της Λειψίας, σε πρώτη φάση έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, λόγω προβλημάτων στην παράδοση εξαρτημάτων από την Ουκρανία.

Στη συγκεκριμένη μονάδα, όπου κατασκευάζονται τα μοντέλα Macan και Panamera, οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε καθεστώς εργασίας περιορισμένου χρόνου, ενώ δεν αποκλείεται ανάλογες αποφάσεις να ληφθούν και σε άλλα σημεία παραγωγής της εταιρίας του Ομίλου Volkswagen.

Ιστορικό ρεκόρ της τιμής του φυσικού αερίου

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, το ολλανδικό TTF, αυξήθηκε σήμερα στο ιστορικό ρεκόρ των 194,715 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh) λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Κύπρος: Σύσκεψη για τις επιπτώσεις από το Ουκρανικό

Ευρεία υπουργική σύσκεψη προκειμένου να συζητηθεί ο αντίκτυπος των εξελίξεων στην Ουκρανία στην Κυπριακή Δημοκρατία συγκάλεσε για αύριο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, οι υφυπουργοί Τουρισμού, Σάββας Περδίος και Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Λαβρόφ: Ενας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα ήταν πυρηνικός και ολέθριος

Σε νέες, συγκεκαλυμμένες απειλές προχώρησε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο RIA, o Λαβρόφ είπε ότι εάν ξεσπάσει ένας Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, θα περιελάμβανε χρήση πυρηνικών όπλων και θα ήταν καταστρεπτικός.

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας «θα αντιμετώπιζε πραγματικό κίνδυνο εάν το Κίεβο αποκτούσε πυρηνικά όπλα».

Reuters

Σκληρές μάχες στη Μαριούπολη – Ανθίσταται ο ουκρανικός στρατός

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε σήμερα ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο, όμως διεξάγονται μάχες με ρωσικά στρατεύματα.

Το δημοτικό συμβούλιο έκανε γνωστό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ρώσοι επιτιθέμενοι βομβαρδίζουν με πυροβολικό τοποθεσίες, περιλαμβανομένων συγκροτημάτων κατοικιών και κοιτώνων για ανθρώπους που έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των μαχών.

Κίεβο: Εξετάζεται η διεξαγωγή περισσότερων συνομιλιών με τη Ρωσία, εξαρτάται από την ατζέντα

Η διεξαγωγή περισσότερων συνομιλιών με τη Ρωσία τελεί υπό συζήτηση, δήλωσε σήμερα ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, στο Reuters, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μια “ουσιαστική ατζέντα”.

Ερωτηθείς σχετικά με την ημερομηνία ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στην γειτονική της χώρα την περασμένη εβδομάδα, ο Ποντόλιακ δήλωσε: “Τελεί υπό συζήτηση προς το παρόν. Χρειάζεται μια ουσιαστική ατζέντα”.

Ξεκίνησε η εκκένωση μέρους του προσωπικού του Γενικού Προξενείου και Ελλήνων πολιτών από τη Μαριούπολη

Ξεκίνησε η εκκένωση μέρους του προσωπικού του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η πομπή αυτοκινήτων, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, αναχώρησε οδικώς από τη Μαριούπολη.
Write to Ροή Site

Συνεχίζεται η ησυχία στο Κίεβο μετά την ήρεμη νύχτα – BBC

Μετά από μια σχετικά ήσυχη νύχτα, η ηρεμία συνεχίζεται στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Αυτό το πρωινό επικρατεί τέτοια ησυχία που μπορεί κανείς να ακούσει τον αέρα να φυσάει ανάμεσα στα κτήρια, αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC.

Την τελευταία εβδομάδα κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο.

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στο Χάρκοβο και τη Μαριούπολη αλλά και στη Χερσώνα, όπου οι ρωσικές συνάμεις έχουν επικεντρώσει την πίεσή τους σήμερα.

Η Ουκρανία αρνείται την κατάληψη της Χερσώνας από τους Ρώσους

Τις αιτιάσεις της Ρωσίας, ότι η πόλη της Χερσώνας έπεσε στους Ρώσους, διέψευσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας

«Σύμφωνα με πληροφορίες από την ταξιαρχία μας, οι μάχες βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Η πόλη δεν έχει καταληφθεί εντελώς, κάποια σημεία της είναι υπό έλεγχο».

Νωρίτερα, ρωσικά κρατικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει ότι ρωσικά στραυτεύματα είχαν πάρει τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

«Επιθετικό στρατιωτικό υλικό» στέλνει η Ισπανία

Η Ισπανία αποφάσισε να στείλει «επιθετικό στρατιωτικό υλικό» στην «ουκρανική αντίσταση», δήλωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

«Καθώς βλέπω ότι υπάρχουν (πολιτικές) ομάδες που αμφισβητούν τη δέσμευση της κυβέρνησης» να συμμετάσχει στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, «θέλω να σας ανακοινώσω ότι η Ισπανία θα στείλει επιθετικό στρατιωτικό υλικό στην ουκρανική αντίσταση», επεσήμανε ο Σάντσεθ.

Τσαβούσοβλου: Η Μόσχα ματαίωσε την αποστολή πολεμικών πλοίων της στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία ματαίωσε την αποστολή τεσσάρων πολεμικών πλοίων της στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των τουρκικών υδάτων έπειτα από αίτημα της Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη πριν η Άγκυρα κλείσει τα στενά λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Προχθές, Δευτέρα, η Άγκυρα ανακοίνωσε πως έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936, που της επιτρέπει να περιορίζει τον διάπλου μερικών ρωσικών πολεμικών σκαφών. Από τη συνθήκη εξαιρούνται πολεμικά πλοία που επιστρέφουν στη βάση τους.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε μιλώντας αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ στο δίκτυο Haberturk πως η Τουρκία ζήτησε από τη Ρωσία να μην στείλει τα πλοία της στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των στενών πριν ακόμη χαρακτηρίσει «πόλεμο», την Κυριακή, την εισβολή της Μόσχας, κάτι που της επιτρέπει νομικά να περιορίσει τις διελεύσεις βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ.

«Η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι τέσσερα από τα πλοία της θα διαπλεύσουν τα στενά στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, τρία από τα οποία δεν είναι καταγεγραμμένα σε βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Είπαμε στη Ρωσία να μην στείλει αυτά τα πλοία και η Ρωσία είπε ότι τα πολεμικά σκάφη δεν θα διασχίσουν τα στενά».

Ρωσικά ΜΜΕ: Το βράδυ πιθανότατα οι νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας

Διαστάσεις θρίλερ έχει πάρει ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων για τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, λόγω της συνέχισης των σφοδρών επιχειρήσεων από την ρωσική πλευρά.

Ο δεύτερος γύρος, για τον οποίο δεν υπάρχει αισιοδοξία για έκβαση θετικού αποτελέσματος, θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Μπρεστ, στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία.

Για ενδεχόμενο η νέα συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας στο έδαφος της Λευκορωσίας να διεξαχθεί το βράδυ σήμερα κάνουν λόγο ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν μπορεί να μας κερδίσει με «βόμβες και ρουκέτες»

Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο με «βόμβες, χτυπήματα και ρουκέτες», που πέφτουν βροχή στις ουκρανικές πόλεις τις τελευταίες ημέρες, τόνισε σε νέο του διάγγελμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός ηγέτης υποστήριξε επίσης ότι η Μόσχα «στοχεύει να διαγράψει την ιστορία μας» μετά το χτύπημα του μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Babyn Yar στο Κίεβο από ρωσικό πύραυλο την Τρίτη.

Όπως τόνισε σχεδόν 6.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής στα πεδία των μαχών.

Ρωσικά πλήγματα κατά κτιρίου της αστυνομίας και πανεπιστημίου στο Χάρκοβο

Oι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο ρωσικός πύραυλος έπληξε στις 8:10 τοπική ώρα κτίριο της αστυνομίας και ένα πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο.

Η «πολιορκία» της Ουκρανίας από τα ρωσικά στρατεύματα μέσα από τον χάρτη του βρετανικού υπουργείου Άμυνας

Τουλάχιστον 21 νεκροί και 112 τραυματίες στη Χαρκίβ τις τελευταίες 24 ώρες

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στην πόλη Χαρκίβ (Χάρκοβο) της ανατολικής Ουκρανίας τις προηγούμενες 24 ώρες, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Οι αρχές της Χαρκίβ έχουν επισημάνει ότι ο στρατός της Ρωσίας εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις που έπληξαν το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και το κτίριο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αερομεταφερόμενες δυνάμεις της Ρωσίας επιτίθενται στο Χάρκοβο

Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές σήμερα στη Χαρκίβ (Χάρκοβο), ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχη σε εξέλιξη στην πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας.

«Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στη Χαρκίβ (…) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

Χάρτης με τις περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία και τις αεροπορικές επιδρομές

Rochan Consulting, Institute for the study of war

Πάνω από 100 άμαχοι έχουν τραυματιστεί στη Μαριούπολη

Πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά) έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.

«Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινή», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο αιρετός δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Μαριούπολη βρίσκεται κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές και είναι το τελευταίο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στο Χάρκοβο

Τέσσερις νεκροί σε ρωσικό πλήγμα στη Ζιτόμιρ

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη όταν χτυπήθηκαν σπίτια στην ουκρανική πόλη Ζιτόμιρ (βορειοδυτικά) από ρωσικό πύραυλο Κρουζ που κατά τα φαινόμενα είχε στόχο παρακείμενη αεροπορική βάση, ανέφερε μέσω Telegram ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν, πήραν φωτιά σπίτια κοντά στη βάση της 95ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού στη Ζιτόμιρ, 120 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, και «μέχρι στιγμής» έχουν διαπιστωθεί οι θάνατοι «τεσσάρων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου «ενός παιδιού».

Η Μόσχα προειδοποίησε νωρίτερα χθες τους κατοίκους του Κιέβου να φύγουν, ενώ εξαπέλυσε πλήγματα με ρουκέτες εναντίον της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης, της Χαρκίβ, την έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, καθώς η τακτική των ρώσων διοικητών μοιάζει να μεταβάλλεται και να μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο αστικά κέντρα.

Παράλληλα, ο Ουκρανός υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο ανέφερε μέσω Facebook ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν παιδίατρο αναισθησιολόγο ανοίγοντας πυρ εναντίον του αυτοκινήτου της καθώς μετέφερε τραυματισμένο ανιψιό της σε νοσοκομείο από το χωριό Κουχάρι, στην περιφέρεια του Κιέβου.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, συνολικά 16 κατευθυνόμενοι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προχθές Δευτέρα από τις 19:07 ως τις 19:51 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας) εναντίον συνοικιών της Χαρκίβ από ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό το οποίο βρισκόταν στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Μπιέλγκοροντ της Ρωσίας.

Πάντα κατά το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, καταστράφηκαν «πολυκατοικίες, σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλες υποδομές» και «δεκάδες κάτοικοι της Χαρκίβ, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν».

«Δυστυχώς, με την τρέχουσα κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολο η αεροπορία να καλύπτει τον εναέριο χώρο σε αυτή την περιοχή, διότι μέρος του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας καταστράφηκε από ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους Κρουζ», πρόσθεσε το υπουργείο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα κανένα από τα συμβάντα αυτά.

Ιαπωνία και Βέλγιο κλείνουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο

Οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και του Βελγίου ανακοίνωσαν σήμερα και αργά χθες βράδυ αντιστοίχως πως κλείνουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο μέχρι νεοτέρας λόγω της ρωσικής εισβολής.

Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι λειτουργεί γραφείο εκπροσώπησης των ιαπωνικών συμφερόντων στην πόλη Λβιβ (δυτικά), κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, και ότι οι ιάπωνες πολίτες μπορούν να ζητούν προξενική συνδρομή και υποστήριξη σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων όσων προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.

Από την πλευρά του, το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο την επιδείνωση της κατάστασης, ενημέρωσε ότι η πρεσβεία είναι πλέον κλειστή, το προσωπικό έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και ότι θα παρέχεται προξενική συνδρομή στα σύνορα της Ουκρανίας με άλλες χώρες. Προ ημερών, η βελγική πρεσβεία είχε μεταφερθεί σε αυτή τη Γαλλίας.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, είχαν ήδη αναστείλει τη λειτουργία των διπλωματικών αντιπροσωπειών τους στο Κίεβο.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν την Χερσώνα

Η Ρωσία φαίνεται να έχει καταλάβει την πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, ύστερα από αρκετές ημέρες σφοδρών μαχών και βομβαρδισμών.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Χερσώνας, Igor Kolyhav, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το λιμάνι και τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το CNN, ρωσικά στρατιωτικά οχήματα φέρονται να εισήλθαν στη Χερσώνα μετά από σφοδρό βομβαρδισμό και να κατέλαβαν τη νότια πόλη.

Οι τελευταίες εξελίξεις για την Ουκρανία

Ομιλία Μπάιντεν: Ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη και θα ξεκινήσουν έρευνα για τους Ρώσους ολιγάρχες. Παράλληλα, επανέλαβε πως οι ΗΠΑ δεν θα αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία.

Μάχες στο Κίεβο: Η ουκρανική πρωτεύουσα δέχτηκε επιθέσεις με ρουκέτες την Τρίτη, με μνημείο του Ολοκαυτώματος και μια μαιευτική κλινική να έχουν χτυπηθεί λίγες ώρες αφότου η Μόσχα κάλεσε τους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη και προειδοποίησε για «πλήγματα υψηλής ακρίβειας». Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επίθεση σε πύργο τηλεπικοινωνιών στο Κίεβο.

Πόλεις υπό πολιορκία: Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση σε πολλές πόλεις, κλιμακώνοντας τους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο. Επίσης κατέλαβαν την Χερσώνα, μια στρατηγικής σημασίας πόλη βόρεια της Κριμαίας.

Νεκροί: Ο ΟΗΕ ανέφερε πως τουλάχιστον 136 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, αν και ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος. Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας κάνει λόγο για 352 νεκρούς αμάχους και 1.684 τραυματίες.

Η συνέντευξη Ζελένσκι στο CNNi: Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο CNNi ο Ουκρανός πρόεδρος προέτρεψε τον Τζο Μπάιντεν να στείλει ηχηρό μήνυμα για την ρωσική εισβολή. Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει πως χάνουν τον χρόνο τους στις συνομιλίες με τη Ρωσία απάντησε «θα δούμε». Παράλληλα, έκανε για ακόμη μια φορά έκκληση για την άμεση ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

Δεύτερος γύρος συνομιλιών Ουκρανίας – Ρωσίας: Αξιωματούχοι των δύο χωρών συναντήθηκαν τη Δευτέρα για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου. Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο δεύτερος γύρος θα γίνει σήμερα, Τετάρτη, ωστόσο δεν το έχει επιβεβαιώσει η κυβέρνηση του Κιέβου.

Μπάιντεν: Ο Πούτιν «είναι πιο απομονωμένος παρά ποτέ»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άρχισε την ομιλία του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο για την «κατάσταση της ένωσης» καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να σηκωθούν όρθια για να δείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους διαβεβαίωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «δικτάτορα», είναι «πιο απομονωμένος παρά ποτέ».

Ο κ. Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα κλείσει την αμερικανικό εναέριο χώρο «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις».

Ακόμη, σημείωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συστήνει ειδική επιχειρησιακή ομάδα για να καταδιώξει ρώσους «ολιγάρχες» για τα εγκλήματά τους και ότι οι ΗΠΑ, από κοινού με τους συμμάχους τους στην Ευρώπη, θα «βρουν και θα κατασχέσουν τα γιοτ σας, τα πολυτελή διαμερίσματά σας, τα ιδιωτικά σας αεροσκάφη», όπως είπε απειλητικά απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο σε κορυφαία στελέχη του ρωσικού επιχειρηματικού κόσμου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι σκοπός της κυβέρνησής του είναι να στραγγαλίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογικά μέσα, να υπονομεύσει την οικονομική της ισχύ και να εξασθενίσει τον στρατό της τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Πούτιν μπορεί να σημειώσει κέρδη στα πεδία των μαχών αλλά θα το πληρώσει ακριβά μακροπρόθεσμα, διεμήνυσε.

Αναφερόμενος σε αυτή που περιγράφει ως μάχη «των δημοκρατιών» εναντίον των «αυταρχικών καθεστώτων», είπε ότι «οι δημοκρατίες ήταν πιστές στο ραντεβού» αλλά ο αγώνας θα «πάρει χρόνο».

Περνώντας στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι το να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός είναι η κορυφαία προτεραιότητά του, ενώ αναφερόμενος στην πανδημία, είπε πως θα στείλει σύντομα στο Κογκρέσο αίτημα για επιπρόσθετη χρηματοδότηση των αμερικανικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

«Η πανδημία του νέου κορωνοϊού “δεν διαφεντεύει” πια “τις ζωές μας”» 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας για την «κατάσταση της ένωσης» ενώπιον του Κογκρέσου το βράδυ χθες Τρίτη (τα ξημερώματα σήμερα ώρα Ελλάδας) ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού «δεν χρειάζεται πια να διαφεντεύει τις ζωές μας», καθώς η χρήση χειρουργικής μάσκας είναι πλέον προαιρετική στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε εναντίον του ιού αυτού, όπως κάνουμε και με τις άλλες ασθένειες», είπε ο αρχηγός του κράτους, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε» για τις νέες παραλλαγές και την εξάπλωση του SARS-CoV-2.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει αργότερα σήμερα νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την πανδημία, που θα περιγράφει το πώς «θα προχωρήσουμε μπροστά με ασφάλεια» καθώς «θα επιστρέφουμε στην ομαλότητα».

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που καταγράφει τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων εξαιτίας της πανδημίας παγκοσμίως. Ως χθες, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είχαν φθάσει τους 950.481, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα