Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί – ΕΕ: «Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου»

Όλες οι εξελίξεις.
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες σχεδόν ολόκληρου του δυτικού κόσμου συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για έναν γύρο έκτακτων Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της G7, καθώς προσπάθησαν να ευθυγραμμίσουν τις απαντήσεις τους στην εισβολή της Ρωσίας, με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν νέες κυρώσεις και βοήθεια για τους πρόσφυγες.

Εν τω μεταξύ, μαίνονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία και το ρωσικό σφυροκόπημα σε μεγάλες πόλεις, ενώ παρατηρείται μια στασιμότητα στα μέτωπα,

Όλες οι εξελίξεις: 

Συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου

Σε συμφωνία για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου ήρθαν Ευρωπαϊκή Ένωση – ΗΠΑ.

Η συμφωνία αποσκοπεί στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και όπως αναφέρει το BBC, προβλέπεται ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Ευρωπαίκή Ενωση με επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου, γνωστού ως LNG.

Τουλάχιστον 300 νεκροί στο θέατρο στην Μαριούπολη

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, ενώ έχουν περάσει ήδη 30 μέρες από την εισβολή των στρατευμάτων της Ρωσίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο θέατρο στην Μαριούπολη υπάρχουν τουλάχιστον 300 νεκροί.

Τέσσερις νεκροί από τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις κλινικής που λειτουργούσε ως κέντρο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χάρκοβο

Τέσσερις νεκροί από τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις κλινικής που λειτουργούσε ως κέντρο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η περιφερειακή αστυνομία.

“Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού το πρωί πολιτικής υποδομής από πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών, 7 άμαχοι τραυματίστηκαν, 4 από τους οποίους υπέκυψαν στα τραύματά τους”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Δεν υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί κοντά”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Reuters δεν κατέστη δυνατό να επαληθεύσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

135 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου

Σύμφωνα με την εισαγγελία της Ουκρανίας, 135 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Έως το πρωί της 25ης Μαρτίου, 135 παιδιά πέθαναν στην Ουκρανία λόγω της ένοπλης επίθεσης της Ρωσίας. 184 παιδιά τραυματίστηκαν», ανέφερε σε μια ενημέρωση που κοινοποίησε το κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Δορυφορικές εικόνες καταστροφής από το ισοπεδωμένο κέντρο του Ιζιούμ

Μεγάλο μέρος της πόλης Ιζιούμ έχει καταστραφεί εξαιτίας των έντονων συγκρούσεων, λένε αξιωματούχοι της πόλης, με νέες δορυφορικές εικόνες να αποκαλύπτουν την έκταση της καταστροφής στην πόλη της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι εικόνες τραβήχτηκαν την Πέμπτη από την Maxar Technologies. Σε αυτές απεικονίζεται ένας τεράστιος κρατήρα πλάτους περίπου 12 μέτρων σε ένα χωράφι στην κεντρική περιοχή της πόλης. Τα καμένα συντρίμμια ενός σχολείου βρίσκονται στη μία πλευρά του κρατήρα, με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην άλλη. Τμήμα ενός νοσοκομείου απέναντι φαίνεται επίσης κατεστραμμένο.

Ο βουλευτής Μαξ Στρέλνικ είπε στο CNNi την Πέμπτη ότι η πόλη είχε «καταστραφεί ολοκληρωτικά» από ρωσικά αεροσκάφη και πυροβολικό, παρόλο που οι σκληρές μάχες συνεχίζονταν μέσα στο Ιζιούμ για τον έλεγχο του εδάφους.

CNNi/ Maxar Technologies

Λονδίνο: Η Ουκρανία ανακατέλαβε πόλεις 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, η Ουκρανία κατέλαβε εκ νέου πόλεις και αμυντικές θέσεις έως και 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου.

Πεντάγωνο: Η Ρωσία θα βγει πιο αδύναμη από τον πόλεμο

Η Ρωσία θα βγει πολύ πιο αδύναμη και απομονωμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έκρινε χθες Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

«Θεωρώ με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι η Ρωσία θα βγει από την Ουκρανία πιο αδύναμη από ό,τι μπήκε στη σύρραξη. Στρατιωτικά πιο αδύναμη, οικονομικά πιο αδύναμη, πολιτικά και γεωπολιτικά πιο αδύναμη, πιο απομονωμένη», έκρινε ο υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για πολιτικά θέματα, Κόλιν Καλ.

Σύμφωνα με τον κ. Καλ, το πολυαναμενόμενο κείμενο για την αμυντική στρατηγική και το δόγμα του Πενταγώνου –η δημοσιοποίησή του έχει καθυστερήσει– θα αναφέρεται στη Ρωσία με τον όρο «οξεία απειλή», ωστόσο η Μόσχα «δεν μπορεί» να εγείρει μακροπρόθεσμη στρατηγική απειλή για τις ΗΠΑ, αντίθετα με την Κίνα.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να ξεσπάσει πόλεμος με το NATO.

Ακόμη, ο κ. Καλ είπε ότι το απόθεμα των πυρομαχικών υψηλής ακρίβειας της Ρωσίας εξαντλείται και είναι πιθανότερο να εξαρτάται από μη κατευθυνόμενες βόμβες και από το πυροβολικό στη συνέχεια του πολέμου.

Ζελένσκι: Απένειμε τον τίτλο της «ηρωικής πολής της Ουκρανίας» στη Μπούσα, το Ιρπίν, το Μικολάιβ και την Αχτίρκα

Ουκρανικός στρατός: «Ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρονται»

Ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τις περιοχές στις οποίες είχαν αναπτυχθεί αφού υπέστησαν βαριές απώλειες, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημέρωσή του για την κατάσταση στα πεδία των μαχών νωρίς σήμερα.

Καθώς η ρωσική εισβολή μπήκε στον δεύτερό της μήνα, η κατάσταση στα μέτωπα είναι «πρακτικά παγωμένη», σύμφωνα με τον Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Συνάντηση Μπάιντεν-Φον ντερ Λάιεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής που είναι αφιερωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος εισήλθε πλέον στον δεύτερο μήνα του.

Η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην υπό διαπραγμάτευση συμφωνία για νέες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από τις ΗΠΑ στην ΕΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρώπης να μειώσει και μελλοντικά να τερματίσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Φιλορώσοι αυτονομιστές: Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν μικρή πόλη

Ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό ότι βομβάρδισε με το πυροβολικό τη μικρή πόλη Ζολότε, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ.

Καταστράφηκε πολυκατοικία και άλλο ένα κτίριο, σύμφωνα με ανάρτηση στην πλατφόρμα Telegram αντιπροσώπου της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, που δεν έκανε λόγο για θύματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολυκατοικία χτυπήθηκε από τέσσερις οβίδες 122 χιλιοστών.

Ο στρατηγός της ουκρανικής αστυνομίας προσφέρεται να γίνει όμηρος των ρωσικών στρατευμάτων με αντάλλαγμα την ασφαλή εκκένωση των παιδιών από τη Μαριούπολη

Βίντεο: Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε δεξαμενές καυσίμων κοντά στο Κίεβο

Μητσοτάκης – Μακρόν: Συμφωνία η Ελλάδα να πάρει μέρος σε πιθανή ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν συμφωνήθηκε η Ελλάδα να πάρει μέρος σε πιθανή ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη.

Προσθέτουν πως είναι γνωστό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Μαριούπολη, λόγω της ελληνικής ομογένειας που ήδη θρηνεί απώλειες.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αναφέρθηξε στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Μαριούπολη, η οποία όπως τόνισε «σχεδόν σβήστηκε από τον χάρτη».

Η ΕΕ κατηγορεί τη Ρωσία πως διαπράττει εγκλήματα πολέμου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία πως διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, με την τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες να τονίζει πως η Μόσχα πρέπει να «λογοδοτήσει όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο».

«Η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού και στοχοποιεί πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, δομών υγείας, σχολείων και καταφυγίων», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Τα εγκλήματα πολέμου αυτά πρέπει να σταματήσουν αμέσως», προστίθεται.

Όλη η επικαιρότητα