Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι θα συμβεί αν η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου για την Ευρώπη

Οι εκτιμήσεις του Bruegel
Ακούστε το άρθρο

Αν η Ρωσία σταματήσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη- ως αντίποινα για τις κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία- η «γηραιά» ήπειρος θα μπορούσε να βγάλει τον επόμενο χειμώνα, αλλά αυτό δεν θα ήταν εύκολο, ούτε φτηνό.

Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης που δημοσίευσε το Bruegel τη Δευτέρα. Το think tank, που έχει έδρα στις Βρυξέλλες, προειδοποιεί ότι «πρέπει να γίνουν προετοιμασίες για έναν πλήρη τερματισμό» όλων των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Αν η ΕΕ αναγκαστεί ή είναι πρόθυμη να επιβαρυνθεί με το κόστος, θα είναι δυνατό να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο ήδη από τον επόμενο χειμώνα, χωρίς να καταστραφεί η οικονομική δραστηριότητα, να παγώσουν οι πολίτες ή να υπάρχουν αναταράξεις στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος», αναφέρουν οι ερευνητές του Bruegel.

«Όμως, θα πρέπει να αναθεωρηθούν δεκάδες κανονισμοί, να επανεξεταστούν οι συνήθεις διαδικασίες και επιχειρήσεις, να δαπανηθούν γρήγορα πολλά χρήματα και να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις», συμπληρώνουν.

Χάρη στις εισαγωγές- ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου από χώρες όπως οι ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, η Ευρώπη θα μπορούσε να αντέξει το καλοκαίρι χωρίς σοβαρές ενεργειακές ελλείψεις, ακόμη κι αν η Ρωσία εσκεμμένα διακόψει όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου, ή αν κρίσιμες υποδομές υποστούν ζημιές εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Όμως, το Bruegel επισημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται πώς θα αναπληρώσει τα αποθέματά της, στα οποία βασίζονται χώρες σε όλη την Ευρώπη για να έχουν ηλεκτρισμό ή θέρμανση στα σπίτια τους.

Η Ευρώπη εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη. Η Ρωσία παρέχει περίπου το μισό φυσικό αέριο που χρειάζεται. Η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία παίρνουν περίπου το 60% του φυσικού αερίου τους από τη Ρωσία, ενώ η Πολωνία το 80%.

Αν σταματήσουν οι εισαγωγές από τη Ρωσία, η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο κατά περίπου 400 τεραβατώρες ή 10-15% της ετήσιας ζήτησης, σύμφωνα με το Bruegel. Αυτό είναι εφικτό, αλλά θα απαιτήσει αλλαγές στην πολιτική, σημειώνει το think tank.

Ανάμεσα στις επιλογές είναι η ενίσχυση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, η καθυστέρηση της σταδιακής κατάργησης πυρηνικών εργοστασίων ή η μείωση της ζήτησης από τη βιομηχανία.

Αυτό το σενάριο επίσης υποθέτει ότι η ΕΕ «μπορεί να παράξει άνευ προηγουμένου ποσότητες LNG, ότι οι παράγοντες της αγοράς θα έχουν επαρκή κίνητρα για να αποκτήσουν και να αποθηκεύσουν αέριο σε υψηλές τιμές και ότι στη συνέχεια αυτό θα διανεμηθεί απρόσκοπτα στις χώρες».

Η μεγαλύτερη χρήση του άνθρακα ιδιαίτερα θα έχει μεγάλες συνέπειες για το κλίμα. Μεγάλη έκθεση, με τη στήριξη του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, διαπιστώνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι σε τροχιά για να αλλάξει τη ζωή στη Γη όπως την ξέρουμε, με επιπτώσεις πολύ μεγαλύτερες και εκτεταμένες από αυτό που ανέμεναν οι επιστήμονες πριν από 20 χρόνια.

Στο μεταξύ, η Ευρώπη ήδη αρχίζει να προετοιμάζεται. Την Κυριακή ο Όλαφ Σολτς, που την προηγούμενη εβδομάδα φρέναρε την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα κατασκευάσει δύο νέους τερματικούς σταθμούς LNG. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα προκειμένου να προστατεύσουμε την παροχή ενέργειας στη χώρα μας», δήλωσε ο Σολτς. Επίσης, η Γερμανία να εξετάζει το αν θα επεκτείνει τον χρονο ζωής των τριών πυρηνικών εργοστασίων που έχουν απομείνει στη χώρα, τα οποία αναμενόταν να κλείσουν φέτος.

Το κόστος διαχείρισης, όπως και ο συντονισμός ανάμεσα σε κυβερνήσεις και εταιρείες, θα αποδειχθεί πρόκληση καθώς η Ευρώπη θα προσπαθεί να αναπληρώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου, σημειώνει το Bruegel. Οι τιμές στην Ευρώπη ειναι κάτω από τα ρεκόρ που κατέγραψαν τον Δεκέμβριο, αλλά παραμένουν αυξημένες.

Η προσθήκη περίπου 70 τεραβατωρών φυσικού αερίου στα αποθέματα της ΕΕ προκαταβολικά για τον επόμενο χειμώνα θα κοστίσει τουλάχιστον 70 δισεκατομμύρια ευρώ, από 12 δισεκατομμύρια ευρώ τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το Bruegel.

Με πληροφορίες από CNN

Όλη η επικαιρότητα