H 46η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:
Σύνοψη
- Ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν σήμερα πυραύλους στις ουκρανικές περιοχές Λουχάνσκ και Ντνίπρο, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, καταστρέφοντας ολοσχερώς ένα αεροδρόμιο και προκαλώντας ενδεχομένως απώλειες.
- Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν μια μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάςαπό τη Ρωσία, η οποία έχει ανακοινώσει μια αλλαγή στη στρατιωτική στρατηγική με επίκεντρο τα ανατολικά της χώρας.
- Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερετσούκ ανακοίνωσε εννέα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για εκκένωση την Κυριακή σε μια ανάρτηση στο Telegram.
- Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διόρισε νέο διοικητή, τον στρατηγό του στρατού Αλεξάντερ Ντβορνίκοβ, για την Ουκρανία. Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται ενώ ο Ρώσος πρόεδρος αλλάζει τη στρατηγική του μετά από την αποτυχία στο Κίεβο, όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
- Τουλάχιστον 1.200 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή του Κιέβου, που είχε εν μέρει καταληφθεί για εβδομάδες από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
- Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει 5.600 έρευνες για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στο έδαφός της αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.
- Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιθανότατα θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μόνο μετά από μια αναμενόμενη μεγάλη μάχη για την περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς, δήλωσε την Κυριακή ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ.
• Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως τα ρωσικά στρατεύματα ανασυντάσσονται και φαίνεται πως σκοπεύουν να κατευθυνθούν προς το Χάρκοβο. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή, τότε θα πρόκειται για μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία.
• Ο Ζελένσκι λέει πως χωρίς εμπάργκο στο πετρέλαιο, η Ρωσία έχει ένα αίσθημα ατιμωρησίας.
Ουκρανικές αρχές: 57 οι νεκροί της επίθεσης στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ
Ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντονέτσκ δήλωσε την Κυριακή ότι ο αριθμός των νεκρών από επίθεση ρωσικών πυραύλων στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ της Ουκρανίας, αυξήθηκε στους 57.
«Στις 11 π.μ. σήμερα, 10 Απριλίου [το σύνολο είναι] 57 νεκροί, 109 τραυματίες», είπε ο Πάβλο Κυριλένκο. «Όσοι έχουν ελαφρά τραύματα πήραν εξιτήριο για να πάνε στα σπίτια τους, οι βαριά τραυματίες μεταφέρονται σε ασφαλείς περιοχές και τους παρέχεται η απαραίτητη βοήθεια».
Οι Red Hot Chili Peppers υποστηρίζουν την Ουκρανία
Ο πρώην μποξέρ και αδερφός του δημάρχου του Κιέβου, Βλαντίμιρ Κλίτσκο ευχαρίστησε το αμερικανικό ροκ συγκρότημα Red Hot Chili Peppers για την υποστήριξή τους στους Ουκρανούς πρόσφυγες.
Κάνοντας αναφορά στο τραγούδι τους ‘Can’t Stop’, το οποίο χρησιμοποίησε ως μουσική εισόδου για μέρος της καριέρας του στην πυγμαχία, ο Βλαντίμιρ Κλίτσκο σημείωσε: «Ο κόσμος «Can’t Stop» να νοιάζεται, όλη η υποστήριξη έχει σημασία».
Οι Καλιφορνέζοι ρόκερ είχαν καλέσει τους παγκόσμιους ηγέτες και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να στηρίξουν τους πρόσφυγες με ένα tweet.
Η Ουκρανία θα είναι στην ατζέντα της διαδικτυακής συνάντησης Μπάιντεν-Μόντι τη Δευτέρα
Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα είναι στην ατζέντα της διαδικτυακής συνάντησης τη Δευτέρα μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, σε μια περίοδο που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να δουν αύξηση στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας από την Ινδία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συζητήσει «τις συνέπειες του άγριου πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και πώς θα μετριαστεί ο αποσταθεροποιητικός του αντίκτυπος στον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων και στην αγορά των πρώτων υλών», δήλωσε η εκπρόσωπός του, η Τζεν Ψάκι.
Οι δύο ηγέτες δεν είχαν καταλήξει σε κοινή καταδίκη της ρωσικής εισβολής κατά την τελευταία τους συνομιλία στις αρχές Μαρτίου στο πλαίσιο μιας συνάντησης της λεγόμενης συμμαχίας “Quad”, στην οποία μετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.
Σάλιβαν: Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να παράσχουν στην Ουκρανία «τα όπλα που χρειάζεται»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να παράσχουν στην Ουκρανία «τα όπλα που χρειάζεται» για να αμυνθεί ενάντια στη Ρωσία, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.
Ο Σάλιβαν παραβρέθηκε σε αμερικανικές πολιτικές εκπομπές την Κυριακή για να αποδοκιμάσει τη «συστηματική στόχευση αμάχων από τη Ρωσία, τη φρικιαστική δολοφονία αθώων ανθρώπων, τη βαρβαρότητα, τη διαφθορά» στην Ουκρανία. Όπως είπε, οι πρόσφατες φρικαλεότητες «αποτελούν απολύτως εγκλήματα πολέμου».
Μιλώντας στην εκπομπή Meet The Press του NBC News, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται «όλο το εικοσιτετράωρο για να παραδώσει τα δικά μας όπλα… και να οργανώσει και να συντονίσει την παράδοση όπλων από πολλές άλλες χώρες».
«Θα δώσουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται για να νικήσει τους Ρώσους για να τους εμποδίσουμε να καταλάβουν περισσότερες πόλεις και κωμοπόλεις όπου διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα», σημείωσε σε συνέντευξή του στο ABC.
Στη Ρωσία τη Δευτέρα ο Αυστριακός καγκελάριος – Θα συναντήσει τον Πούτιν
Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στη Ρωσία για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε εκπρόσωπος της αυστριακής κυβέρνησης.
«Πηγαίνει εκεί έχοντας ενημερώσει το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι» για να ενθαρρύνει τον διάλογο, διευκρίνισε εκπρόσωπος του καγκελαρίου.
Η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη ακολουθεί το ταξίδι του Νεχάμερ στην Ουκρανία το Σάββατο, κατά το οποίο ο Αυστριακός καγκελάριος συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Νεχάμερ θα γίνει ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συναντήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Κλοπή θανατηφόρων ραδιενεργών ουσιών από το Τσερνόμπιλ καταγγέλλει η Ουκρανία
Η Ουκρανία κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις που κατέλαβαν τον πρώην πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ ότι έκλεψαν θανατηφόρες ραδιενεργές ουσίες από ερευνητικά εργαστήρια.
Σε μια ενημέρωση που δημοσιεύτηκε στο Facebook, η Κρατική Υπηρεσία για τη Διαχείριση της Ζώνης Αποκλεισμού ισχυρίστηκε ότι Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν στον χώρο αποθήκευσης της ερευνητικής βάσης Ecocentre και πήραν 133 τοξικά υλικά.
«Ακόμα και ένα μικρό μέρος αυτής της δραστηριότητας είναι θανατηφόρο εάν αντιμετωπιστεί αντιεπαγγελματικά», ανέφερε η υπηρεσία.
Πρόσθεσε ότι η τοποθεσία των κλεμμένων ουσιών είναι «άγνωστη προς το παρόν».
«Ο βαθμός διατήρησης και ασφάλειας των πηγών βαθμονόμησης και των δειγμάτων ραδιενεργών διαλυμάτων είναι αδύνατο να καθοριστεί και η κατάσταση των κατεστραμμένων θα προσδιοριστεί μετά την κατάλληλη απογραφή και μετρήσεις».
Η δήλωση δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα.
Τουλάχιστον 1.200 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με τη γενική εισαγγελέα
Τουλάχιστον 1.200 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή του Κιέβου, που είχε εν μέρει καταληφθεί για εβδομάδες από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
«Μέχρι σήμερα, έχουμε 1.222 ανθρώπους που σκοτώθηκαν μόνο στην περιοχή του Κιέβου», δήλωσε η Ιρίνα Βενεντίκτοβα, μιλώντας στα αγγλικά στη συνέντευξη αυτή όπου έκανε επίσης λόγο για 5.600 έρευνες που έχουν ξεκινήσει για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Βενεντίκτοβα, οι υπηρεσίες της οποίας είναι επιφορτισμένες με τον συντονισμό των υπηρεσιών προκειμένου να εξακριβωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την έναρξη του πολέμου, δεν διευκρίνισε σήμερα αν τα πτώματα που ανακαλύφθηκαν είναι μόνο άμαχοι.
Πριν από μία εβδομάδα, η Βενεντίκτοβα είχε κάνει λόγο για τα πτώματα 410 αμάχων που είχαν βρεθεί στα εδάφη που απελευθερώθηκαν στην περιοχή του Κιέβου.
Η εισαγγελέας είχε αφήσει τότε να εννοηθεί πως υπήρχαν χωρίς αμφιβολία και άλλες σοροί που δεν είχαν ακόμη περισυλλεγεί και αξιολογηθεί.
Μόνο στην πόλη Μπούτσα, βορειοδυτικά του Κιέβου, που έχει γίνει ένα σύμβολο της θηριωδίας του πολέμου στην Ουκρανία, σχεδόν 300 άνθρωποι τάφηκαν σε ομαδικούς τάφους, σύμφωνα με απολογισμό που είχαν ανακοινώσει οι ουκρανικές αρχές στις 2 Απριλίου.
Λευκός Οίκος: Η νέα στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας είναι μια συνέχεια «αυτού που έχουμε ήδη δει» στην Ουκρανία
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε ότι ο διορισμός της νέας στρατιωτικής ηγεσίας από τη Ρωσία «δείχνει ότι θα υπάρξει μια συνέχεια αυτού που έχουμε ήδη δει στο έδαφος στην Ουκρανία».
«Και αυτό είναι που περιμένουμε», είπε η Ψάκι σε συνέντευξή της στο Fox News Sunday.
Σημειώνεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν διόρισε νέο διοικητή, τον στρατηγό του στρατού Αλεξάντερ Ντβορνίκοβ, για την Ουκρανία. Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται ενώ ο Ρώσος πρόεδρος αλλάζει τη στρατηγική του μετά την αποτυχία στο Κίεβο, όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Η Ψάκι χαρακτήρισε τον Ντβορνίκοβ υπεύθυνο για τις «θηριωδίες που είδαμε στη Συρία και είπε ότι για την Ουκρανία, οι ΗΠΑ συνεχίζουν με αξιωματούχους να εργάζονται για να βεβαιωθούν ότι έχουν τα όπλα και τη βοήθεια που χρειάζονται για να έχουν επιτυχία στο πεδίο της μάχης.
Σάλιβαν: Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να παράσχουν στην Ουκρανία «τα όπλα που χρειάζεται»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να παράσχουν στην Ουκρανία «τα όπλα που χρειάζεται» για να αμυνθεί ενάντια στη Ρωσία, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.
Ο Σάλιβαν παραβρέθηκε σε αμερικανικές πολιτικές εκπομπές την Κυριακή για να αποδοκιμάσει τη «συστηματική στόχευση αμάχων από τη Ρωσία, τη φρικιαστική δολοφονία αθώων ανθρώπων, τη βαρβαρότητα, τη διαφθορά» στην Ουκρανία. Όπως είπε, οι πρόσφατες φρικαλεότητες «αποτελούν απολύτως εγκλήματα πολέμου».
Μιλώντας στην εκπομπή Meet The Press του NBC News, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται «όλο το εικοσιτετράωρο για να παραδώσει τα δικά μας όπλα… και να οργανώσει και να συντονίσει την παράδοση όπλων από πολλές άλλες χώρες».
«Θα δώσουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται για να νικήσει τους Ρώσους για να τους εμποδίσουμε να καταλάβουν περισσότερες πόλεις και κωμοπόλεις όπου διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα», σημείωσε σε συνέντευξή του στο ABC.

Στη Ρωσία τη Δευτέρα ο Αυστριακός καγκελάριος – Θα συναντήσει τον Πούτιν
Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στη Ρωσία για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε εκπρόσωπος της αυστριακής κυβέρνησης.
«Πηγαίνει εκεί έχοντας ενημερώσει το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι» για να ενθαρρύνει τον διάλογο, διευκρίνισε εκπρόσωπος του καγκελαρίου.
Η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη ακολουθεί το ταξίδι του Νεχάμερ στην Ουκρανία το Σάββατο, κατά το οποίο ο Αυστριακός καγκελάριος συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Νεχάμερ θα γίνει ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συναντήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ποντόλιακ: Η συνάντηση μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν μπορεί να γίνει μόνο μετά τη μάχη του Ντονμπάς
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιθανότατα θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μόνο μετά από μια αναμενόμενη μεγάλη μάχη για την περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς, δήλωσε την Κυριακή ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ.
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη για μεγάλες μάχες. Η Ουκρανία πρέπει να τις κερδίσει, ιδιαίτερα στο Ντονμπάς. Και μετά από αυτό, η Ουκρανία θα αποκτήσει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση, από την οποία θα μπορεί να υπαγορεύσει ορισμένους όρους. Στη συνέχεια θα συναντηθούν οι πρόεδροι. Αυτό μπορεί να διαρκέσει δύο ή τρεις εβδομάδες», ανέφερε ο Ποντόλιακ σε μήνυμά του που μεταδόθηκε στην τηλεόραση.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν μια μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς από τη Ρωσία, η οποία έχει ανακοινώσει μια αλλαγή στη στρατιωτική στρατηγική με επίκεντρο τα ανατολικά της χώρας.
Σφοδροί βομβαρδισμοί στο αεροδρόμιο του Ντνίπρο – Ολική η καταστροφή
Το αεροδρόμιο του Ντνίπρο, μιας μεγάλης πόλης στην ανατολική Ουκρανία, βομβαρδίστηκε και πάλι σήμερα από τους Ρώσους και καταστράφηκε ολοσχερώς ανακοίνωσε ο τοπικός περιφερειάρχης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο.
«Νέα επίθεση εναντίον του αεροδρομίου του Ντνίπρο. Δεν μένει τίποτα πλέον. Το ίδιο το αεροδρόμιο και οι υποδομές σε κοντινή απόσταση καταστράφηκαν. Και οι πύραυλοι εξακολουθούν να πέφτουν», έγραψε στο Telegram ο Ρεζνιτσένκο. «Ο προσδιορισμός του αριθμού των θυμάτων είναι σε εξέλιξη», συνέχισε.
#Russia artillery attack on #Dnipro airport leaves no infrastructure and destroys everything around the airport. Such a shame, as the airport was completely renovated just last year. All the investments and all the efforts completely wrecked
— Lesia Vasylenko (@lesiavasylenko) April 10, 2022
Συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ και της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας συνεκάλεσε ο Ζ.Μπορέλ
Κοινή συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ και της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας συνεκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Κίεβο και μία ημέρα πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο.
«Έπειτα από συναντήσεις στο Κίεβο με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ντένις Σμιχάλ χθές, συνεκάλεσα σήμερα κοινή συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ και της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας για να συζητήσουμε τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία σε μια στιγμή που αντιμετωπίζει επικείμενες επιθέσεις στο Ντονμπάς και στον Νότο» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Προσθέτει ότι «ως Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε την αιματοχυσία που προκαλεί η Ρωσία στην Ουκρανία: μέσω διπλωματίας, κυρώσεων, οικονομικής στήριξης και όπλων για την Ουκρανία.
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αύριο, θα συζητήσουμε περαιτέρω βήματα με τους υπουργούς».
Τάφος αμάχων αποκαλύφθηκε σε χωριό κοντά στο Κίεβο
Ένας τάφος με τουλάχιστον δύο πτώματα αμάχων βρέθηκε στο χωριό Μπουζόβα κοντά στο Κίεβο, δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος.
Οι Ουκρανικές αρχές μιλούν για ομαδικό τάφο στον οποίο θάφτηκαν τα πτώματα δεκάδων κατοίκων του χωριού το οποίο είχε καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις.
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδοσε ότι τα θύματα έμοιαζαν να ήταν ντυμένα με πολιτικά ρούχα, όμως σύμφωνα με κατοίκους θα μπορούσαν να ήταν μέλη της άμυνας της περιοχής.
Μια γυναίκα που πλησίασε και κοίταξε στο εσωτερικό του τάφου προτού καταρρεύσει, αναγνώρισε το πτώμα του γιου της από τα παπούτσια: «Ο γιος μου, ο γιος μου», κραύγασε.
Η αστυνομία απέκλεισε το σημείο και περίμενε τις μονάδες εξουδετέρωσης ναρκών προτού ανασύρει τις σορούς.
After the occupiers left, a mass grave was found in the village of #Buzovaya, #Kyiv region, in which the bodies of dozens of local residents were buried, according to Taras Didych, chairman of the #Dmitrov territorial community.https://t.co/xuVLMHHz2C
— NEXTA (@nexta_tv) April 10, 2022
Bρετανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο χάρτης των εχθροπραξιών στις 10 Απριλίου
Map of hostilities in #Ukraine on April 10 according to #British intelligence. pic.twitter.com/QzcH4L1Y8T
— NEXTA (@nexta_tv) April 10, 2022
Στόλτενμπεργκ-Φον ντερ Λάιεν: Θα ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία συζήτησαν για την πρόσφατη αποστολή της στο Κίεβο και τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι ενωμένα, με αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό» αναφέρει ο κ. Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στο τουίτερ.
Spoke with EU President @vonderleyen about her recent visit to Kyiv & meeting with President @ZelenskyyUa. We are determined to continue to strengthen our support for #Ukraine. #NATO and the #EU stand united, in solidarity with the Ukrainian people.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) April 10, 2022
Έκκληση του πάπα Φραγκίσκου για «εκεχειρία του Πάσχα» στην Ουκρανία
Ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στους πιστούς που γέμισαν σήμερα την πλατεία του Αγίου Πέτρου για τις τελετές της Κυριακής των Βαΐων των Καθολικών, ζήτησε να σταματήσουν οι μάχες στην Ουκρανία και να επιτευχθεί «εκεχειρία του Πάσχα».
Πιο αναλυτικά, ο Φραγκίσκος υπογράμμισε:
«Ας σιγήσουν τα όπλα, ας ξεκινήσει μια εκεχειρία του Πάσχα. Όχι για να ξαναγεμίσουν τα όπλα και να αρχίσουν και πάλι οι μάχες. Μια εκεχειρία για να φτάσουμε στην ειρήνη, διαμέσου μιας πραγματικής διαπραγμάτευσης, κάνοντας και κάποιες θυσίες για το καλό των πολιτών. Άλλωστε, τι είδους νίκη θα είναι εκείνη που θα καταφέρει να αναρτήσει σημαία σε σωρούς από συντρίμμια;»
Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ – Φον ντερ Λάιεν για την αποστολή της στο Κίεβο
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία συζήτησαν για την πρόσφατη αποστολή της στο Κίεβο και τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι ενωμένα, με αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό» αναφέρει ο κ. Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στο τουίτερ.
Επικοινωνία Ζελένσκι – Σολτς για πιθανές νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Ο Ζελένσκι μίλησε με τον Όλαφ Σολτς για πιθανές νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την πιθανότητα νέου γύρου ρωσικών κυρώσεων.
Οι δύο ηγέτες μίλησαν επίσης για τις δυνατότητες νέας αμυντικής και οικονομικής υποστήριξης προς την Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή. Ξεχωριστά, ο Ζελένσκι πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με Ουκρανούς αξιωματούχους.
Had a phone conversation with @OlafScholz. We emphasized that all perpetrators of war crimes must be identified and punished. We also discussed anti-Russian sanctions, defense and financial support for Ukraine.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 10, 2022
Δύο νεκροί στο Ντερχάτσι, βορειοανατολικά του Χάρκοβου
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν στην ουκρανική πόλη Ντερχάτσι, βορειοανατολικά του Χάρκοβου, όπως δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Ολέχ Σινιεχούμποβ σε ανάρτησή του στο Facebook.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει 66 επιθέσεις πυροβολικού σε διάφορες περιοχές.
«Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, υπάρχουν θύματα», λέει ο ίδιος και σημειώνει: «Όπως μπορείτε να δείτε, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να μάχεται με τον άμαχο πληθυσμό, επειδή δεν φέρει νίκες στο μέτωπο».
Ερυθρός Σταυρός: Δύσκολη η πρόσβαση στη Μαριούπολη, μετά την επίθεση στο Κραματόρσκ ο κόσμος προτιμά να φεύγει με αυτοκίνητα
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Ουκρανία δήλωσε ότι η ομάδα του δεν μπόρεσε να φτάσει στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι προσπαθούσαν επί πέντε ημέρες.
Όπως είπε ο Πασκάλ Χαντ είπε στο Sky News: «Οι συνθήκες ασφαλείας δεν ήταν καλές, ούτε οι εγγυήσεις ασφαλείας που πήραμε. Περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε».
Ο Ερυθρός Σταυρός συγκέντρωσε αμάχους στο δρόμο και με ιδιωτικά αυτοκίνητα εντάχθηκαν στη συνοδεία υπό τη σημαία της οργάνωσης, με περισσότερα από 1.000 άτομα να φτάσουν τελικά στη Ζαπορίζια.
«Πολλές τέτοιες επεμβάσεις θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες. Είναι επείγον και είμαστε πραγματικά σε επαφή με τις ρωσικές αρχές και τις ουκρανικές αρχές για να διασφαλίσουμε ότι παρέχεται ασφαλής διέλευση σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν ελεύθερα και με ασφάλεια σε ένα πολύ πιο ασφαλές μέρος», λέει ο ίδιος.
Ο Χαντ είπε επίσης ότι μετά τη επίθεση με πυραύλους στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, η κατάσταση είχε επιδεινωθεί, με πολύ κόσμο να χρησιμοποιεί ιδιωτικά αυτοκίνητα αντί για τρένα για να φύγει από πολιορκημένες περιοχές.
Κραματόρσκ: Ουκρανοί καθαρίζουν ό,τι απέμεινε από τον ρωσικό βομβαρδισμό στον σταθμό

Συνεργεία καθαρισμού βρίσκονται στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου δεκάδες Ουκρανοί σκοτώθηκαν από ρωσικό πυραυλικό την Παρασκευή, πριν προλάβουν να φύγουν από την πόλη.
Το CNNi μεταδίδει πως εργαζόμενοι που φορούσαν πλαστικά γάντια μάζευαν τα διάσπαρτα ανθρώπινα λείψανα. Άλλοι μάζευαν χαρτιά και έγγραφα που ήταν σκορπισμένα στον σταθμό.
Πλαστικές σακούλες ήταν γεμάτες με τρόφιμα που κείτονταν στο έδαφος, δίπλα σε κομμένα καπέλα, γάντια και παπούτσια.
Ο βομβαρδισμός άφησε πίσω του εικόνες φρίκης: λίμνες αίματος, κατεστραμμένα οχήματα, νεκρά ζώα…
Τουλάχιστον 50 άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν στην επίθεση, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι την Παρασκευή, ενώ δεκάδες μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε τοπικά νοσοκομεία.
Τα υπολείμματα του πυραύλου που γράφει πάνω «για τα παιδιά» περισυνελέγησαν από ειδικούς.
Διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στο Σαντιάγο της Χιλής
Οι διαδηλωτές έχουν ξαπλώσει στο δρόμο αναπαριστώντας τις σκηνές φρίκης στην Μπούτσα και άλλες ουκρανικές πόλεις.

Παγίδες με βόμβες μέχρι και στα πλυντήρια ρούχων
Μέχρι και πλυντήρια ρούχων παγιδεύουν με εκρηκτικά οι Ρώσοι σε σπίτια, όπως καταγγέλλει η Ουκρανία.
Όπως αναφέρει ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, ο ρωσικός στρατός τοποθετεί βόμβες σε εισόδους σπιτιών και κοντά σε φράκτες, ενώ έχει δημοσιευτεί και βίντεο με εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε ένα πλυντήριο.
Denis Monastyrsky, head of the #Ukrainian Ministry of Internal Affairs, said that the occupiers leave explosive “surprises”:
“Where the occupiers lived, where they stayed overnight, they put banners. Stretch bombs were placed at the entrances to houses and near fences”. pic.twitter.com/RoK8PmhZAe
— NEXTA (@nexta_tv) April 10, 2022
Ρωσία: Οι στρατιωτές δυνάμεις κατέστρεψαν ουκρανικό στρατιωτικό κομβόι
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ουκρανικό κομβόι θωρακισμένων οχημάτων και αντιαεροπορικός οπλισμός καταστράφηκαν από ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα.
«Μαχητικά ελικόπτερα KA-52 (…) κατέστρεψαν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση χωρίς να διευκρινίζεται ο τόπος ούτε η ώρα κατά την οποία σημειώθηκε η επίθεση.
Προς το παρόν δεν έχει καταστεί δυνατό να σχολιάσουν την είδηση αυτή Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ενώ το Reuters επισημαίνει επίσης ότι δεν έχει προς το παρόν κατορθώσει να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.
Η Ρωσία επιβεβαιώνει την ανταλλαγή κρατουμένων με την Ουκρανία
Η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας Τατιάνα Μοσκάλκοβα επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία προχώρησαν το Σάββατο, σε ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Η Μοσκάλκοβα σημείωσε ότι μεταξύ αυτών που παραδόθηκαν στη Ρωσία υπήρχαν τέσσερις εργαζόμενοι στην Κρατική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας Rosatom και στρατιώτες.
«Νωρίς σήμερα το πρωί προσγειώθηκαν στο ρωσικό έδαφος», αναφέρει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Μοσκάλκοβα.
Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού ζήτησε να συμπεριληφθεί η Οδησσός στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
The #Italian Minister of Culture called for #Odesa to be included on the #UNESCO World Heritage List. https://t.co/Fse2boYk6p
— NEXTA (@nexta_tv) April 10, 2022
Σύμβουλος Ζελένσκι: Σημαντική η επίσκεψη Τζόνσον στο Κίεβο, δεν ήρθε με άδεια χέρια

Η επίσκεψη του Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο χαρακτηρίζεται πως «επίκαιρη και πολύ σημαντική», από σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ίγκορ Ζχόβκα, ανώτερος διπλωματικός σύμβουλος του Ζελένσκι δήλωσε στο BBC, ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου «δεν ήρθε με άδεια χέρια» και συζήτησε με τον Ουκρανό πρόεδρο τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει η Βρετανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, συζήτησαν για την αποστολή πυραύλων που θα στοχεύουν κατά πλοίων καθώς και οικονομική υποστήριξη.
Όπως λέει ο Ζχόβκα, οι πύραυλοι κατά πλοίων θα βοηθούσαν στην άμυνα πόλεων όπως η Οδησσός, που πολιορκείται από ρωσικά πολεμικά πλοία.
Ο σύμβουλος του Ζελένσκι τονίζει στο βρετανικό μέσο πως αυτό που χρειάζεται η χώρα του είναι «όπλα, όπλα και περισσότερα όπλα» για να συνεχίζουν τον αγώνα κατά της Ρωσίας.
Ουκρανία: 177 παιδιά έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο
Τραγικός είναι ο απολογισμός της γενικής εισαγγελίας της Ουκρανίας για τα παιδιά θύματα του πολέμου.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τουλάχιστον 177 παιδιά έχουν σκοτωθεί συνολικά στη χώρα και 336 έχουν τραυματιστεί.
The Office of the Prosecutor General reports that since the beginning of the war in #Ukraine, 177 children have been killed and more than 336 have been wounded. pic.twitter.com/DTtWKLtDAa
— NEXTA (@nexta_tv) April 10, 2022
Θα τιμωρηθεί η Ρωσία για την Ουκρανία; Το περίπλοκο και εύθραυστο Διεθνές Δίκαιο
Όσο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη, γράφονται και λέγονται πολλά για την πιθανή παραπομπή του Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ρωσίας στα διεθνή δικαστήρια για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Πόσο πιθανό είναι αυτό και τέλος πάντων, τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο;
Το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει κατ’ αρχήν ότι αυτό που έκανε η Ρωσία, να εισβάλλει στην Ουκρανία δηλαδή, ακόμη κι αν δεν σκοτωνόταν ούτε ένας άνθρωπος, είναι από μόνο του πάρα πολύ παράνομο.
Εννέα τρένα για την απομάκρυνση κατοίκων από το Λουχάνσκ
Ο περιφερειάρχης του Λουχάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Telegram ότι οι κάτοικοί της θα έχουν σήμερα, Κυριακή στη διάθεσή τους εννέα τρένα για την απομάκρυνσή τους από την περιφέρεια που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.
Προς ένταξη στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία
Η Φινλανδία εισέρχεται αυτή την εβδομάδα σε αποφασιστική φάση σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά της προς ένταξη στο NATO, με την τελική επιλογή της να αναμένεται στα τέλη του Ιουνίου.
Η κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας θα δώσει στη δημοσιότητα –κατά όσα είναι γνωστά, την Πέμπτη– «λευκή βίβλο» για τις συνέπειες του νέου προσώπου που αποκάλυψε η γειτονική της Ρωσία.
Το κείμενο, που δόθηκε εντολή να συνταχθεί στις αρχές του Μαρτίου, θα σηματοδοτήσει την έναρξη διαδικασίας στο κοινοβούλιο και εθνικού διαλόγου που μάλλον θα κρατήσει αρκετές εβδομάδες, ενώ το ζήτημα τίθεται επίσης πιεστικά και για τη γειτονική Σουηδία.
«Θα κάνουμε διεξοδικές συζητήσεις» αλλά δεν θα κρατήσουν «πάνω απ’ ό,τι χρειάζεται», είπε την Παρασκευή η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν. «Θεωρώ πως θα έχουμε ολοκληρώσει τις συζητήσεις μας πριν από τα τέλη Ιουνίου», πρόσθεσε η νεαρή σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός.
«Εκτιμώ ότι η υποψηφιότητα θα υποβληθεί κάποια στιγμή τον Μάιο» ώστε να ληφθεί απόφαση στη σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ, υποστηρικτής της ένταξης.
Η Φινλανδία έχει πολλαπλασιάσει τις διαβουλεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες με πρακτικά όλα τα κράτη του 30μελούς Οργανισμού.
Όπως και η γειτονική Σουηδία, η χώρα έλαβε σαφείς διαβεβαιώσεις από τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ πως η πόρτα είναι ανοικτή και αρκετές εκφράσεις υποστήριξης και παραίνεσης, από τις ΗΠΑ ως τη Γερμανία περνώντας από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η αντιστροφή της κοινής γνώμης είναι θεαματική: οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πλέον ότι το 60% των Φινλανδών τάσσεται υπέρ, ποσοστό διπλάσιο από ό,τι πριν από την εισβολή. Το ποσοστό όσων εναντιώνονται έχει πέσει στο 20%.
Αν και δεν έχουν εκφράσει όλοι θέση, καθαρή πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου τάσσεται επίσης υπέρ της ένταξης στο NATO.
Όπως αρκετοί συνάδελφοί του, ο βουλευτής του κόμματος του Κέντρου Γιόνας Κόντα θεωρούσε ως πρότινος πως «δεν χρειαζόμασταν» την ένταξη στη συμμαχία, αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «άλλαξε ανεπιστρεπτί την Ευρώπη» και «το να είμαστε μέλος του NATO θα μας προσέφερε περισσότερη αξία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια».
Οι βουλευτές που τάσσονται κατά είναι λιγοστοί, ανάμεσά τους ο Μάρκους Μουστάγιαρβι της Συμμαχίας της Αριστεράς, που κρίνει ότι το ότι η Φινλανδία έμεινε εκτός στρατιωτικών συμμαχιών έφερε τη «σταθερότητα» σε όλη «τη βόρεια Ευρώπη».
Παραμένει το ερώτημα ποια θα είναι η αντίδραση της Μόσχας.
Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από την ανατολική Ουκρανία
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι το Κίεβο συμφώνησε σε 9 ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να βοηθήσει τους αμάχους να φύγουν ανατολικά της χώρας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.
«Όλοι οι ανθρωπιστικοί διαδρόμοι στην περιοχή του Λουχάνσκ θα λειτουργούν όσο υπάρχει κατάπαυση του πυρός από τα ρωσικά στρατεύματα», αναφέρει η ίδια στο Telegram.
Συνολικά 4.553 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων το Σάββατο, ενώ την Παρασκευή διέφυγαν 6.665 πολίτες.
Μήνυμα Μπορέλ στην Ουκρανία: Η Ευρώπη είναι δίπλα σας σε κάθε βήμα
«Η Ουκρανία θα επικρατήσει και θα επανέλθει ακόμα πιο δυνατή. H Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα σας σε κάθε βήμα. Ζήτω η Ουκρανία», έγραψε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζοζέπ Μπορέλ στο Twitter το πρωί της Κυριακής.
3. We need to continue to increase our pressure on Russia. We have imposed massive sanctions already but more needs to be done on the energy sector, incl oil.
4.On Monday, I am convening an EU Foreign Affairs Council #FAC to discuss next steps. pic.twitter.com/6qDyGU32US
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) April 9, 2022
18.493 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα από την έναρξη του πολέμου
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (9/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 306 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 57 ανήλικοι.
Αναλυτικά:
Από τον Προμαχώνα: 94
Από Ευζώνους: 20
Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 103
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 87 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 2.
Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 18.493 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.451 ανήλικοι.
Ένας τραυματίας από τους βομβαρδισμούς σε Λουχάνσκ και Ντνίπρο
Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από τις οβίδες που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια Λουχάνσκ και την πόλη Ντνίπρο στην Ουκρανία.
Ένα σχολείο και μια πολυκατοικία βομβαρδίστηκαν στην πόλη Σιεβιεροντονέτσκ στην πολιορκούμενη Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε νωρίτερα ο περιφερειάρχης της.
Στην πόλη Ντνίπρο, στην κεντροανατολική Ουκρανία, ένας άνθρωπος τραυματίστηκε όταν επλήγη ένα κτήριο. Ο βομβαρδισμός αυτός προκάλεσε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε, δήλωσε ο περιφερειάρχης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ένας πύραυλος έπληξε κτήριο στην περιοχή Πάβλογκραντ της Ντνίπρο, διευκρίνισε ο Ρεζνιτσένκο.
Ουκρανία: Απετράπησαν οκτώ ρωσικές επιθέσεις σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ
Απετράπησαν οκτώ ρωσικές επιθέσεις σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όπως αναφέρει στην τελευταία επιχειρησιακή του έκθεση ο ουκρανικός στρατός.
Την ίδια ώρα, τονίζεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν τέσσερα τανκ, οκτώ μονάδες τεθωρακισμένων οχημάτων και 13 εναέριους στόχους, μεταξύ των οποίων τρία αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, πέντε drone και τέσσερις πυραύλους.
Βρετανία: Η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 10 April 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/8yjYrVmzHe
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/Xd1tmsCDme
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) April 10, 2022
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιδιώκουν να ενισχύσουν σε αριθμό τα στρατεύματά τους με προσωπικό που έχει απολυθεί από την στρατιωτική του θητεία από το 2012, καθώς αυξάνονται οι απώλειες από την εισβολή τους στην Ουκρανία, αναφέρει η υπηρεσία πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας.
Στις ενέργειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για την ενίσχυση της μαχητικής τους δύναμης περιλαμβάνεται και προσπάθεια στρατολόγησης από την μη αναγνωρισμένη περιοχή της Υπερδνειστερίας στην Μολδαβία.
Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
Εικόνα από τον σημερινό βομβαρδισμό στο Λουχάνσκ
In the morning, #Russian occupiers shelled a school and two residential buildings in #Severodonetsk.
The shelling of civilian objects was reported by the head of the #Luhansk Regional State Administration, Serhiy Gaidai. Fortunately, there were no casualties. pic.twitter.com/AgFyBlL4Ig
— NEXTA (@nexta_tv) April 10, 2022
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ρωσικό κομβόι ανατολικά του Χαρκόβου
Δορυφορικές εικόνες που συγκέντρωσε και ανέλυσε η εταιρεία Maxar Technologies έδειξαν ένα ρωσικό κομβόι οκτώ χιλιομέτρων να κινείται νότια, διαμέσου της ουκρανικής πόλης Βελίκι Μπουρλούκ, στις 8 Απριλίου.
Η πόλη είναι ανατολικά του Χαρκόβου, κοντά στα ουκρανικά σύνορα με τη Ρωσία.
Οι εικόνες δείχνουν τεθωρακισμένα οχήματα, φορτηγά και εξοπλισμό, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.
Βομβαρδίστηκαν ένα σχολείο και μια πολυκατοικία στην περιφέρεια του Λουχάνσκ
Ένα σχολείο και μια πολυκατοικία βομβαρδίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο Σιεβιεροντονέτσκ, στην πολιορκημένη περιφέρεια του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της.
«Ευτυχώς δεν υπάρχουν απώλειες», αναφέρει σε μήνυμά του στο Telegram ο Σέρχι Γκαϊντάι.
Το Reuters δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.
Ο περιφερειάρχης της Λουχάνσκ ανακοίνωσε επίσης με μήνυμά του στο Telegram ότι οι κάτοικοί της θα έχουν σήμερα στη διάθεσή τους 9 τρένα για την απομάκρυνσή τους από την περιφέρεια αυτή που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.
Για «νέο ομαδικό τάφο» σε χωριό κοντά στο Κίεβο, μιλούν οι τοπικές αρχές
Νέος ομαδικός τάφος με δεκάδες πτώματα αμάχων βρέθηκε χθες Σάββατο στο Μπουζόβα, χωριό κοντά στο Κίεβο που ανακτήθηκε προ ημερών από τον στρατό της Ουκρανίας, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.
Ο Τάρας Ντίντιτς, κοινοτάρχης στη δημοτική ενότητα Ντίμτριβκα, στην οποία υπάγεται το Μπουζόβα και αρκετά άλλα παρακείμενα χωριά, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό πως τα πτώματα βρέθηκαν σε τάφρο κοντά σε πρατήριο καυσίμων. Ο αριθμός τους δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη, διευκρίνισε.
«Τώρα επανερχόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, αλλά κατά τη διάρκεια της κατοχής είχαμε ‘καυτά σημεία’, πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν», είπε ο κ. Ντίντιτς.
Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, διευκρινίζει το Reuters.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο στις αρχές Απριλίου για δεκάδες νεκρούς στο χωριό Μπουζόβα και γύρω από αυτό, για περίπου 30 πτώματα.
Ο εντοπισμός ομαδικών τάφων και πτωμάτων αμάχων σε πόλεις και χωριά γύρω από το Κίεβο που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις αφού αποσύρθηκε ο ρωσικός στρατός προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, ειδικά στην Μπoύκα, βορειοδυτικό προάστιο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
CNN: Στροφή προς το Ντονμπάς «δείχνει» η επιλογή νέου στρατηγού
Τις χθεσινές πληροφορίες του BBC περι αλλαγής στην ηγεσία των ρωσικών επιχείρησεων στην Ουκρανία επιβεβαίωνει και το CNN, επικαλούμενο έναν Ευρωπαίο και έναν Αμερικανό αξιωματούχο.
Όπως μεταδίδεται, τα ηνία της επίθεσης αναλαμβάνει ο στρατηγός Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, ο οποίος είχε διατελέσει πρώτος διοικητής και στις επιχειρήσεις στη Συρία.
Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, η αλλαγή επικεφαλής έχει σαν στόχο να αλλάξει ο συντονισμός των ρωσικών δυνάμεων, με στόχο, πλέον, μια μεγάλης κλίμακας επίθεση με αποκλειστικό στόχο το Ντονμπάς, αντί μιας γενικευμένης επιχείρησης σε όλη την ουκρανική επικράτεια.
Ουκρανικές αρχές: Μπαράζ επιθέσεων σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ – Πίεση στο Χάρκοβο
Σύμφωνα με την ημερήσια αναφορά του ουκρανικού ΓΕΣ, οι Ρώσοι επιχειρούν να διασπάσουν τη γραμμή άμυνας στο Ιζούμ και το Χάρκοβο, στα ανατολική, μεταφέροντας επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Μαριούπολη.
Στο Χάρκοβο, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, καθώς και ο μερικός αποκλεισμός της πόλης, όπως αναφέρεται.
Όπως αναφέρεται, τις τελευταίες ώρες, οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν συνολικά οκτώ επιθέσεις στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ
Εν αναμονή αποφάσεων: Η Φιλανδία «ζυγίζει» τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ
Η Φιλανδία ετοιμάζεται να λάβει την ιστορική απόφαση για το εάν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ «πριν από τα μέσα καλοκαιριού», απαντώντας με αυτό τον τρόπο στη ρωσική επιθετικότητα.
Παρότι παραδοσιακά η σκανδιναβική αυτή χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων δεν είχε ευθυγραμμιστεί στρατιωτικά με τη συμμαχία για να μην ενοχλήσει τη γειτονική της Ρωσία -με την οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων- οι πολίτες φαίνεται τώρα πως στηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian το ποσοστό των πολιτών που βλέπει θετικά μια τέτοια κίνηση αυξήθηκε από το 30 στο 60%.
«Μην υποτιμάτε τη δυνατότητα των Φιλανδών να λαμβάνουν ταχύτατα αποφάσεις όταν αλλάζει ο κόσμος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο τέως Φιλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στο κοινοβούλιο της χώρας έκθεση για την εθνική ασφάλεια της χώρας, που θα βοηθήσει τους βουλευτές να λάβουν αποφάσεις για το σημαντικό αυτό θέμα.
Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή:
«Θα πρέπει να λάβουμε προσεκτικές αποφάσεις αλλά χωρίς να καθυστερήσουμε περισσότερο από όσο πρέπει».
«Νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε κάποια απόφαση πριν από τα μέσα καλοκαιριού» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.
Με τη σειρά του, ο τέως πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ εκτίμησε πως η αίτηση για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ θα κατατεθεί κάποια στιγμή μέσα τον Μάιο, πριν από τη σύνοδο της βορειοατλαντικής συμμαχίας στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.
Ο Ζελένσκι ζητά εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε στο βραδινό διάγγελμά του την απαίτηση να κηρυχθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Ρωσία.
«Όταν η τυραννία επιτίθεται εναντίον όλων όσα διατηρούν την ειρήνη στην Ευρώπη, πρέπει να αναληφθεί δράση αμέσως», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος.
«Το εμπάργκο στο πετρέλαιο πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Από όλες τις δημοκρατίες, όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Τότε θα το αισθανθεί η Ρωσία. Τότε θα έχει νόημα για αυτή να επιδιώξει ειρήνη, να σταματήσει την ανώφελη βία», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι.
«Ο δημοκρατικός κόσμος ασφαλώς μπορεί να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο και να το κάνει τοξικό για όλες τις άλλες χώρες», επέμεινε.
Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε ακόμη πως ο σκοπός της «αντιπολεμικής συμμαχίας μας» είναι να τερματιστεί η σύρραξη «το συντομότερο δυνατόν», κάτι που χαρακτήρισε όχι μόνο «ηθικό καθήκον για όλες τις δημοκρατίες» αλλά και «στρατηγική άμυνας για κάθε πολιτισμένο κράτος».
«Η ρωσική επίθεση δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στην Ουκρανία», προειδοποίησε ο κ. Ζελένσκι, «ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι στόχος για τη Ρωσία», έκρινε.
Στόλτενμπεργκ: Σχέδιο για την ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα της συμμαχίας
Σχέδια για την ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στα εξωτερικά του σύνορα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση της Ρωσίας επεξεργάζεται το NATO, αποκάλυψε ο επικεφαλής της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.
Το NATO «βρίσκεται εν μέσω μιας πολύ θεμελιακής μεταμόρφωσης», που θα αντανακλά «τις μακροπρόθεσμες συνέπειες» των ενεργειών του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα.
«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι νέα πραγματικότητα, νέα ομαλότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Κατά συνέπεια, ζητήσαμε από τους στρατιωτικούς διοικητές μας να μας παρουσιάσουν επιλογές για αυτή που αποκαλούμε επανεκκίνηση, μακροπρόθεσμη αναπροσαρμογή του NATO», δήλωσε ο νορβηγός επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ, που πρόσφατα ανακοίνωσε πως θα παραμείνει στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού για έναν χρόνο ακόμη, είπε επίσης στη συνέντευξή του στην Τέλεγκραφ ότι οι οριστικές αποφάσεις για τις αλλαγές αυτές θα ληφθούν στη σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση προσφύγων στη Γηραιά Ήπειρο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξώθησε τις κυβερνήσεις των κρατών της Δύσης να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους για την άμυνα.