Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρεις νεκροί μετά από βομβιστική επίθεση στο Κίεβο

Μετά από την βομβιστική επίθεση στο Κίεβο ζημιές υπέστησαν ιατρικές εγκαταστάσεις, νηπιαγωγείο, πολυκατοικίες και αυτοκίνητα.
Ακούστε το άρθρο

Τρεις νεκροί, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, ήταν το αποτέλεσμα χθεσινοβραδινής βομβιστικής επίθεσης στο Κίεβο και παράλληλα τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.  

Μετά από την βομβιστική επίθεση στο Κίεβο ζημιές υπέστησαν ιατρικές εγκαταστάσεις, νηπιαγωγείο, πολυκατοικίες και αυτοκίνητα.

Όπως ανακοίνωσαν αρχικά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο και οι στρατιωτικές αρχές της πρωτεύουσας της Ουκρανίας «τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν στη συνοικία Ντεσνιάνσκι».  «Ανάμεσα στους τρεις νεκρούς στη συνοικία Ντεσνιάνσκι είναι δυο παιδιά (ηλικίας 5-6 και 12-13 ετών)», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επανειλημμένες ρωσικές επιδρομές με πυραύλους και UAVs-καμικάζι στην ουκρανική πρωτεύουσα έχουν καταγραφεί την τρέχουσα εβδομάδα. Τη Δευτέρα, ασυνήθιστη επιδρομή κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάγκασε πολλούς κατοίκους να σπεύσουν σε υπόγεια καταφύγια, ιδίως σε σταθμούς του μετρό.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία 

Στο μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συμμετέχουν σήμερα στη δεύτερη ημέρα συνομιλιών για τις νέες αμυντικές τους δαπάνες και για τη μελλοντική σχέση της στρατιωτικής συμμαχίας με την Ουκρανία.

«Κάθε ρωσικό drone και κάθε πύραυλος θα μας κάνει μόνο να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο τους Ουκρανούς στη νόμιμη άμυνά τους», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ ενόψει των συνομιλιών.

Η συνάντηση αποτελεί προεργασία ενόψει της συνόδου κορυφής του NATO στο Βίλνιους, την 11η και τη 12η Ιουνίου, με σκοπό να υπάρξει συμφωνία για το πώς θα ενισχυθούν οι δεσμοί με την Ουκρανία, η οποία θέλει να ενταχθεί στην ατλαντική συμμαχία.

Το NATO επέδειξε ενιαία στάση μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά δεν έχει ακόμη συμφωνήσει στον οδικό χάρτη της εισδοχής της χώρας αυτής.

Η συμμαχία πρέπει να «αυξήσει τόσο την ανθρωπιστική όσο και τη στρατιωτική βοήθεια» που παρέχει στην Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ανίκεν Χούιτφελτ ενόψει των σημερινών συνομιλιών, επιλέγοντας να αφήσει κατά μέρος το ζήτημα της ένταξης.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης σήμερα ότι πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία «στο εγγύς μέλλον», προκειμένου να προσπαθήσει να άρει τα τελευταία εμπόδια για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. «Συνομίλησα με τον πρόεδρο Ερντογάν στις αρχές της εβδομάδες και θα μεταβώ στην Άγκυρα στο εγγύς μέλλον», προκειμένου «η Σουηδία να γίνει μέλος της Συμμαχίας το συντομότερο δυνατό», διευκρίνισε ο Στόλτενμπεργκ από το Όσλο, όπου διεξάγεται η διήμερη σύνοδος υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία.

«Όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η Μόσχα δεν έχει δικαίωμα βέτο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ», επεσήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Προχωράμε, οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa

Όλη η επικαιρότητα