Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε από Ζαπορίζια το κονβόι με τους Έλληνες πολίτες

Χθες, στη διαδρομή από Μαριούπολη προς Ζαπορίζια έπεσαν πυρά προς την κατεύθυνση και των αυτοκινήτων που μετέφεραν την ελληνική αντιπροσωπεία.
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών και μέρους του προσωπικού του προξενείου Μαριούπολης από την Ουκρανία (Νόστος 3).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κονβόι ξεκινάει από τη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσε, θα μετακινηθεί προς το Κιροβοχράντ (Kirovohrad) και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Χθες, στη διαδρομή από Μαριούπολη προς Ζαπορίζια έπεσαν πυρά προς την κατεύθυνση και των αυτοκινήτων που μετέφεραν την ελληνική αντιπροσωπεία.

Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», σύμφωνα με τις αναφορές επιβαινόντων στα αυτοκίνητα, σε ένα από αυτά τρύπησε το λάστιχο από σφαίρα. Σήμερα θα συνεχιστεί η πορεία προς τα δυτικά και ευλόγως στην αποστολή υπάρχει αυξημένη ανησυχία, καθώς τα χθεσινά 240 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη προς τη Ζαπορίζια ήταν εφιαλτικά.

Είναι ασαφές από ποια πλευρά προέρχονταν τα πυρά και αν αυτά είχαν στόχο το κονβόι ή ήταν «αδέσποτα» πυρά από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Η πορεία του κονβόι υποδηλώνει και τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο της μάχης, καθώς εντός μιας ζώνης των πρώτων 70-80 χιλιομέτρων οι έλεγχοι ήταν εξαιρετικά αυστηροί.

Επειτα από απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, κατ’ αρχάς αποφασίστηκε ότι επικεφαλής της αποστολής εκκένωσης θα τεθεί διπλωμάτης (ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος), ο οποίος μετά το πέρας της αποστολής θα επιστρέψει στη Μαριούπολη, όπου παραμένει ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης.

Αποτελεί σαφή επιλογή της Αθήνας να παρέχει υπηρεσίες σε όποιο μέλος της ελληνικής κοινότητας τις ζητήσει. Στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης κατοικούν περίπου 120.000 μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας και μέχρι χθες είχαν καταγραφεί τουλάχιστον δέκα επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές.

Όλη η επικαιρότητα