Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Αποχωρούν ταχέως» οι Ρώσοι από Κίεβο και Τσερνίγκιφ – «Πάνω από 30 οικισμοί απελευθερώθηκαν»

Όλες οι εξελίξεις
Ακούστε το άρθρο

Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις από την 38η ημέρα εισβολής

Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

Ουκρανία: “Πιθανές” οι απευθείας συνομιλίες των προέδρων Ρωσίας-Ουκρανίας, δηλώνει ο Ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίν Αραχάμια

Ένας από τους διαπραγματευτές της ουκρανικής πλευράς δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι τα προσχέδια μιας συνθήκης ειρήνης είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο ώστε να καθίστανται πιθανές οι απευθείας διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Interfax, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αραχάμια είπε επίσης στην ουκρανική τηλεόραση ότι η Ρωσία αποδέχεται σε γενικές γραμμές τις θέσεις της Ουκρανίας, εξαιρουμένης της στάσης της σε ό,τι αφορά την Κριμαία.

Ρωσία: Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έφτασε ούτε σήμερα στη Μαριούπολη

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι οι αυτοκινητοπομπές που θα βοηθούσαν στην απομάκρυνση των αμάχων δεν κατάφεραν να φτάσουν στην πολιορκημένη Μαριούπολη ούτε χθες, ούτε και σήμερα και επέρριψε την ευθύνη στις «καταστροφικές ενέργειες» της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό RIA, ένας Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι λόγω των ενεργειών του Ερυθρού Σταυρού οι αυτοκινητοπομπές ξεκίνησαν πολύ αργά και δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στη Μαριούπολη.

Η αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού με προορισμό τη Μαριούπολη αναγκάστηκε να κάνει στροφή και να γυρίσει πίσω την Παρασκευή επειδή ήταν αδύνατον να συνεχιστεί η αποστολή της και να αρχίσει την εκκένωση της πόλης, ανέφερε η Διεθνής Επιτροπή. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα προσπαθούσε ξανά σήμερα να φτάσει στην πόλη.

Το πρακτορείο Interfax επικαλείται τον συνταγματάρχη Μιχαήλ Μιζίντσεφ, τον διευθυντή του Ρωσικού Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι ο Ερυθρός Σταυρός επέδειξε αδυναμία στην παροχή οποιασδήποτε βοήθειας για την απομάκρυνση πολιτών από την πόλη. Ο Μιζίντσεφ είπε ότι λόγω των ενεργειών του Ερυθρού Σταυρού οι αυτοκινητοπομπές αναχώρησαν πολύ αργά την 1η και στις 2 Απριλίου και δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στη Μαριούπολη.

Την Παρασκευή, υποστήριξε ο Μιζίντσεφ, οι εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού έκαναν μη προγραμματισμένες στάσεις και ορισμένα οχήματα αποσπάστηκαν από την κυρίως φάλαγγα και κατόπιν γύρισαν πίσω.

Ο Ερυθρός Σταυρός δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτές τις κατηγορίες.

Ουκρανία: Η Ρωσία χρησιμοποιεί παιδιά ως «ανθρώπινες ασπίδες»

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί παιδιά ως «ανθρώπινες ασπίδες» καθώς ανασυντάσσει τις δυνάμεις της.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας συγκεντρώνει έναν φάκελο με ισχυρισμούς ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν παιδιά για την αποφυγή πυρών, καθώς υποχωρούν από το Κίεβο και άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πούλμαν με παιδιά τοποθετήθηκαν μπροστά από τανκς στο χωριό Νόβι Μπικίφ, κοντά στην περικυκλωμένη πόλη Τσερνίχιβ, 100 μίλια βόρεια του Κιέβου.

Αναφέρεται επίσης ότι παιδιά κρατήθηκαν όμηροι σε μια σειρά από περιοχές συγκρούσεων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ντόπιοι δεν θα έδιναν πληροφορίες για τις κινήσεις του εχθρού στις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της περιφέρειας του Κιέβου

Οι Ουκρανοί ανέκτησαν τον έλεγχο όλης της περιοχής του Κιέβου, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από πόλεις-κλειδιά στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ.

Οι κοινότητες «Ιρπίν, Μπούτσα, Χοστόμελ και όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκαν από τον εισβολέα» ανέφερε η Μαλιάρ σε ανάρτηση στο Facebook.

Όλες αυτές οι πόλεις έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις μάχες που μαίνονταν από την αρχή της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.

Την περασμένη Δευτέρα οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν το Ιρπίν, το οποίο είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Ρώσοι από τα τέλη Φεβρουαρίου. Σήμερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου κατάφεραν να πάνε στην Μπούτσα, στην οποία απαγορευόταν η πρόσβαση στους εκπροσώπους του Τύπου εδώ και περίπου έναν μήνα.

Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιφέρειες του Κιέβου και του Τσερνίχιφ, στα βόρεια της Ουκρανίας, με στόχο να ανασυνταχθούν στα ανατολικά και τα νότια.

Στην Ουκρανία αύριο ο Νίκος Δένδιας

Στην Οδησσό μεταβαίνει αύριο Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας .

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών θα τεθεί επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη. Θα γίνουν έλεγχοι ασφαλείας προληπτικά πριν αποφασιστεί οριστικά η μετάβασή του, καθώς η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη.

Σχεδόν 300 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί σε μαζικούς τάφους στην Μπούτσα

Ουκρανία: Σχεδόν 300 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί σε μαζικούς τάφους στην Μπούτσα

Σκληρές μάχες στη Μαριούπολη – Βομβαρδισμός με ρωσικά δακρυγόνα στη Ζαπορίζια

Σκληρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ειδικά στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου περίπου 160.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι. Από διάδρομο διαφυγής άμαχοι έφτασαν χθες το βράδυ στη Ζαπορίζια, ωστόσο οι επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους οποίους μιλούν τα διεθνή μέσα δεν έχουν ακόμα ανοίξει.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της περιφέρειας του Κιέβου

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο όλων των εδαφών της περιφέρειας του Κιέβου, ανακοίνωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ.

«Όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκε από τον εισβολέα» ανέφερε η Μαλιάρ σε ανάρτηση στο Facebook.

Ένα αεροδρόμιο και μια αποθήκη καυσίμων καταστράφηκαν σε αεροπορική επιδρομή στην πόλη Μίρχοροντ, στην Πολτάβα

Ένας διάδρομος προσγείωσης αεροδρομίου και μια αποθήκη καυσίμων υπέστησαν ζημιές κοντά στην πόλη Μίρχοροντ, στην περιφέρεια της Πολτάβας, από ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Την πληροφορία αυτή ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Ντμίτρο Λούνιν, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Οι ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν διαδήλωση των κατοίκων του Ενερχοντάρ – Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στο Ενερχοντάρ, στη νότια Ουκρανία, όταν οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση οβίδων και βομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσουν μια διαδήλωση των κατοίκων, σύμφωνα με μια Ουκρανή αξιωματούχο.

«Σήμερα στο Ενερχοντάρ οι κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν και πάλι για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο», έγραψε στο Facebook η Λιουντμίνα Ντενισόβα, η οποία είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο. «Οι κατακτητές χρησιμοποίησαν βομβίδες κρότου και άνοιξαν πυρ με όλμους εναντίον των κατοίκων. Τέσσερις άνθρωποι υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα», πρόσθεσε.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν ανθρώπους να φεύγουν τρέχοντας από μια πλατεία του Ενερχοντάρ, ενώ γύρω σημειώνονται εκρήξεις και υψώνονται σύννεφα λευκού καπνού.

«Ορισμένοι διαδηλωτές οδηγήθηκαν δια της βίας σε αστυνομικά βανάκια και μεταφέρθηκαν σε άγνωστο σημείο», πρόσθεσε η Ντενίσοβα, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι «τρομοκρατούν τον πληθυσμό» από την ημέρα που κατέλαβαν την πόλη, στις αρχές Μαρτίου.

Τουλάχιστον 20 πτώματα ανδρών εντοπίστηκαν σε έναν δρόμο της πόλης Μπούτσα μετά την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών

Τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων, που ήταν ντυμένα με πολιτικά ρούχα, εντοπίστηκαν σε έναν δρόμο στην Μπούτσα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου που οι Ουκρανοί στρατιώτες ανακατέλαβαν από τους Ρώσους, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ένας από τους νεκρούς άνδρες είχε τα χέρια δεμένα. Τα πτώματα ήταν σκορπισμένα σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων.

Προς το παρόν είναι άγνωστο πώς σκοτώθηκαν. Ο ένας έφερε ένα μεγάλο τραύμα στο κεφάλι.

Τις τελευταίες ημέρες οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από πολλές κοινότητες κοντά στην πρωτεύουσα, αφού δεν κατάφεραν να την περικυκλώσουν.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η Μπούτσα «απελευθερώθηκε» όμως η κωμόπολη έχει υποστεί τεράστια καταστροφή από τις μάχες. Οι δημοσιογράφοι που πήγαν εκεί είδαν τεράστιες τρύπες, που προφανώς προκλήθηκαν από βλήματα, στα σπίτια και πολλά αυτοκίνητα, κατεστραμμένα ολοσχερώς.

Τα 16 από τα πτώματα που βρέθηκαν σε αυτόν τον δρόμο βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο ή στην άκρη του. Τα τρία ήταν στη μέση του δρόμου και άλλο ένα στην αυλή ενός σπιτιού. Ένα ανοιχτό ουκρανικό διαβατήριο βρισκόταν στο έδαφος, δίπλα στον άνδρα που βρέθηκε με τα χέρια δεμένα στην πλάτη με ένα κομμάτι άσπρο ύφασμα.

Όλοι οι άνδρες φορούσαν χειμωνιάτικα παλτά ή ζακέτες, παντελόνι τζιν ή φόρμα και αθλητικά παπούτσια ή μπότες. Δύο κείτονταν δίπλα σε μηχανάκια, ένας δίπλα σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιοι ήταν ξαπλωμένοι ανάσκελα, άλλοι μπρούμυτα. Εκτιμάται ότι τα πτώματα βρίσκονταν εκεί επί αρκετές ημέρες.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγορεί τους Ρώσους ότι ναρκοθετούν τις περιοχές απ’ όπου αποχωρούν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τους Ρώσους στρατιώτες ότι ναρκοθετούν σκοπίμως τις περιοχές της βόρειας Ουκρανίας από όπου αποσύρονται ή εκδιώκονται από τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο τουλάχιστον 30 κωμοπόλεων και χωριών στην περιοχή του Κιέβου αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις της γύρω από την πρωτεύουσα για να επικεντρωθεί στις μάχες στα ανατολικά.

«Στον βορρά της χώρας μας, οι εισβολείς φεύγουν. Αργά, αλλά αισθητά. Σε ορισμένες περιοχές τους διώχνουμε με μάχες. Αλλού, εγκαταλείπουν οι ίδιοι τις θέσεις τους», ανέφερε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χωρίς να παρουσιάσει κάποιες αποδείξεις. «Ναρκοθετούν όλα αυτά τα εδάφη. Τα σπίτια, τον εξοπλισμό, ακόμη και τα πτώματα», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτούς τους ισχυρισμούς και το Reuters δεν ήταν σε θέση να τους επιβεβαιώσει από άλλες, ανεξάρτητες πηγές.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κάλεσαν τους κατοίκους των περιοχών που μόλις απελευθερώθηκαν κοντά στο Κίεβο να είναι σε επαγρύπνηση γιατί, όπως λένε, βρέθηκαν πάνω από 1.500 εκρηκτικά μέσα σε μία ημέρα, σε έρευνες στο χωριό Ντμιτρίφκα, στα δυτικά της πρωτεύουσας.

Ο Ζελένσκι είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την αποναρκοθέτηση των περιοχών και συμβούλευσε τους κατοίκους που έφυγαν να μην επιστρέψουν τώρα. «Είναι ακόμη αδύνατον να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική ζωή», προειδοποίησε.

Κάρλα ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

Την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε η πρώην Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε.

Σε συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα Le Temps, η Κάρλα Ντελ Πόντε είπε ότι «ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου».

Οι ρωσικές δυνάμεις “αποχωρούν ταχέως” από το Κϊεβο και το Τσερνίγκιφ

Οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ, στη βόρεια Ουκρανία, με στόχο να αναδιαταχθούν προς τα ανατολικά και τα νότια, εκτίμησε σήμερα ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, ένας άλλος σύμβουλος της προεδρίας, ο Ολέξι Αρέστοβιτς, διαβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «εκδίωξαν τον εχθρό προς τα σύνορα’ και ότι «περισσότερες από 30 κοινότητες απελευθερώθηκαν».

«Πήραμε μεγάλο αριθμό στρατιωτικών οχημάτων που είχαν εγκαταλειφθεί, χωρίς καύσιμα», πρόσθεσε στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία.

Οι Ρώσοι «αποχωρούν από την περιοχή του Τσερνίγκιφ», επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης αυτής της επαρχίας, Βιατσεσλάβ Τσαούς, σημειώνοντας ότι στην ομώνυμη πόλη δεν έγιναν νέοι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Μετά την ταχεία αποχώρηση των Ρώσων από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιγ και λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις και τις συγκεντρώσεις των δυνάμεων του κατακτητή, είναι προφανές ότι η Ρωσία επέλεξε μια άλλη τακτική», έγραψε εξάλλου ο Ποντόλιακ στο Telegram. Η τακτική αυτή συνίσταται στην «αναδίπλωση προς τα ανατολικά και τα νότια» ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να διατηρήσουν τον έλεγχο των μεγάλων εδαφών που κατέλαβαν, όχι μόνο στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, πρόσθεσε.

Ο στόχος της Ρωσίας είναι «να εγκατασταθεί» στα νότια και τα ανατολικά και «να υπαγορεύσει με σκληρότητα τους όρους της», συνέχισε.

Ο Αρέστοβιτς είπε επίσης ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να φέρουν στρατιώτες από την περιοχή του Κουρσκ, στη δυτική Ρωσία. «Όμως δεν πρόκειται για ενισχύσεις, δεν είναι μια προσπάθεια συγκρότησης μια νέας ομάδας επίθεσης, είναι μια προσπάθεια προστασίας» των μονάδων που βρίσκονται ήδη στο ουκρανικό έδαφος, υποστήριξε, εκτιμώντας ότι «οι στρατιώτες αυτοί δεν απειλούν ούτε το Σούμι, ούτε το Τσερνίγκιφ, ούτε το Κίεβο». «Είναι προσπάθειες ενίσχυσης των στρατευμάτων ώστε να μην τα διαλύσουμε τελείως όσο υποχωρούν προς τα σύνορα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Αρέστοβιτς, «μια από αυτές τις αυτοκινητοπομπές που μπήκε στην Ουκρανία την περασμένη νύχτα υπέστη ένα πολύ ισχυρό πλήγμα».

Ρώσοι στρατιώτες διέλυσαν διαδήλωση υπέρ του Κιέβου στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ

Οι τοπικές αρχές στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες προχώρησαν σήμερα στη χρήση βίας για να διαλύσουν μία διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας, ενώ συνέλαβαν μερικούς από τους διαδηλωτές.

Κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ενερχοντάρ που βρίσκεται στα νότια της Ουκρανίας μιλώντας και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της χώρας, όταν έφτασαν Ρώσοι στρατιώτες που οδήγησαν μερικούς από τους διαδηλωτές σε στρατιωτικά οχήματα, όπως ανέφερε η τοπική διοίκηση σε μία ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι κατακτητές διαλύουν τη διαδήλωση με εκρήξεις» ανέφερε μία σχετική ανάρτηση (Telegram) μαζί με ένα βίντεο που έδειχνε τη χρήση καπνογόνων, αλλά και τη συγκέντρωση χαρακτηριστικού λευκού καπνού, δίπλα στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης.

Σε εξέλιξη σκληρές μάχες στις ανατολικές και νότιες περιοχές

Σκληρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ειδικότερα, στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, δήλωσε σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος Ολέξι Αρέστοβιτς.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Αρέστοβιτς δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο έχουν ανακαταλάβει περισσότερες από 30 πόλεις και χωριά στην ίδια περιοχή, ενώ διατηρούν μία γραμμή του μετώπου κατά των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά.

Ουκρανοί αξιωματούχοι: Αποσύρονται από την πόλη Μπροβάρι οι Ρώσοι, αλλά τοποθετούν νάρκες

Μια πόλη στρατηγικής σημασίας ανατολικά του Κιέβου που βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή, ανακατελήφθη από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, όμως τα ρωσικά στρατεύματα που αποσύρονται φέρονται να τοποθετούν μεγάλο αριθμό από νάρκες στο πέρασμά τους.

Ο δήμαρχος του Μπροβάρι είπε ότι η πόλη απελευθερώθηκε, με τις ουκρανικές δυνάμεις να προσπαθούν να οδηγήσουν εκτός της τα τελευταία ρωσικά στρατεύματα και να καθαρίσουν την περιοχή από «στρατιωτικό εξοπλισμό».

Πάνω από 2,4 εκατ. οι πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Πολωνία

Συνολικά 2.437.000 άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν καταφύγει στην Πολωνία από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή.

Στη Μόσχα, συνεχίζονται οι συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Τοκάγιεφ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ηγέτης του Καζακστάν Κασίμ-Τζορμάτ Τοκάγιεφ συμφώνησαν σήμερα, στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, ότι είναι σημαντικό για την επίτευξη μιας συμφωνίας, να υπάρξει μία ουδέτερη, αδέσμευτη και χωρίς πυρηνικά όπλα Ουκρανία, όπως ανέφερε το προεδρικό γραφείο στο Καζακστάν.

Μία απομαγνητοφώνηση της τηλεφωνικής συνομιλίας ανέφερε ότι ο πρόεδρος Πούτιν ενημέρωσε τον Τοκάγιεφ για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Η ουκρανική σημαία κυματίζει και πάλι στο Τσερνόμπιλ

Ουκρανός δημοσιογράφος νεκρός στο Κίεβο

Έμμεση κριτική στον πρόεδρο Πούτιν από τον Πάπα Φραγκίσκο

Ο Πάπας Φραγκίσκος ήρθε σήμερα περισσότερο από ποτέ πιο κοντά, στην άσκηση έμμεσης κριτικής στο πρόσωπο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι ένας «ηγεμόνας» υποκινεί πολεμικές συγκρούσεις εθνικιστικών συμφερόντων.

Από την πλευρά της, η Μόσχα υποστηρίζει ότι η ενέργεια της 24ης Φεβρουαρίου, είναι μία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο όχι την κατάληψη εδαφών, αλλά την αποστρατικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής Ουκρανίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει ήδη απορρίψει αυτή την ορολογία, χαρακτηρίζοντας την δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως πόλεμο.

Ανάλυση BBC: Γιατί είναι τόσο δύσκολη η εκκένωση της Μαριούπολης

Η Ρωσία είναι απίθανο να επιτρέψει έναν πραγματικό ανθρωπιστικό διάδρομο στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, ενώ εξακολουθεί να μάχεται για τον έλεγχο της πόλης, αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στη Ζαπορίζια, Wyre Davies.

Την Παρασκευή, επιτράπη η είσοδος μόνο στη μικρότερη συνοδεία τριών οχημάτων του Ερυθρού Σταυρού. Στον Ερυθρό Σταυρό δεν δόθηκε άδεια να βάλει στην πόλη δύο μεγάλα φορτηγά γεμάτα ζωτικής σημασίας εξοπλισμό, παρά την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης εκεί μέρα με τη μέρα.

Στην πόλη δεν υπάρχει φαγητό ή νερό, πτώματα βρίσκονται στους δρόμους.

Μέχρι να νικήσει η Ρωσία ό,τι έχει απομείνει από τον ουκρανικό στρατό μέσα στη Μαριούπολη -πολλοί από τους οποίους είναι μέλη του ακροδεξιού τάγματος Αζόφ – δεν προβλέπεται να επιτρέψουν έναν κατάλληλο ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη για τον Ερυθρό Σταυρό ή για οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία.

Αυτή είναι η περιοχή που η Ρωσία θέλει πραγματικά να κρατήσει.

Αποτελεί μέρος της περιοχής του Ντονμπάς – και υπάρχουν πολύ λίγα σημάδια αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από κάποιες από τις πόλεις και τα χωριά της περιοχής.

Εάν τα ρωσικά στρατεύματα όντως υποχωρήσουν από το βορρά, ίσως είναι για να επικεντρωθούν στην προσπάθεια να παραμείνουν στα τμήματα του Ντονμπάς.

Ο πόλεμος εδώ μπορεί να διαρκέσει αρκετό διάστημα.

Η Gazprom κλείνει τη θυγατρική εταιρεία στη Γερμανία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» αποχωρίστηκε από τη γερμανική θυγατρική της Gazprom Germania GmbH και την Gazprom Marketing & Trading με έδρα το Λονδίνο.

Η γερμανική εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στη μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Στις 31 Μαρτίου, ο όμιλος Gazprom τερμάτισε το μερίδιό του στη γερμανική εταιρεία Gazprom Germania GmbH και σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom Marketing & Trading Ltd.», ανακοίνωσε ο ρωσικός όμιλος στο κανάλι του στο Telegram χθες Παρασκευή (1/4), χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στους 32 οι νεκροί από την επίθεση σε κατοικίες στο Μικολάιβ

Επίσκεψη Πάπα στο Κίεβο;

O Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στο Κίεβο.

Η δήλωση έγινε από το προσωπικό του αεροσκάφος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου από το ίδιο αεροσκάφος και σε πτήση από τη Ρώμη προς τη Μάλτα, αν ο ίδιος σκέφτεται την πρόσκληση που του έγινε από τις πολιτικές και θρησκευτικές αρχές της Ουκρανίας, ο Πάπας Φράνσις απάντησε: “Ναι είναι στο τραπέζι.”

Ο ίδιος, δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σταθερά στα 26,25 δισεκ. ευρώ τα ουκρανικά αποθέματα χρυσού και ξένου συναλλάγματος

Τα αποθέματα χρυσού και ξένου συναλλάγματος της Ουκρανίας καταγράφονται στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια (26,25 δισεκατομμύρια ευρώ), πρόκειται για το ίδιο ακριβώς επίπεδο καταγραφής, πριν από την εισβολή της Ρωσίας, το οποίο διατηρήθηκε μετά την υποστήριξη από το εξωτερικό, όπως δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο Όλεχ Ουστένκο, προεδρικός σύμβουλος για οικονομικά θέματα.

«Πριν από τον πόλεμο ήταν στα 26,25 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά μειώθηκαν στα 24,89 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ υπήρξε μία εισροή ξένου συναλλάγματος και επανήλθαν στο επίπεδο των 26,25 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο ίδιος, εκφράζοντας την πεποίθησή του, ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ουκρανικού νομίσματος (γρίβνα) θα διατηρηθεί σταθερή.

Τζεντιλόνι: Οι «27» εξετάζουν νέες κυρωσεις κατά Μόσχας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, όμως οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα δεν θα επηρεάσουν τον ενεργειακό τομέα, δήλωσε σήμερα στο Τσερνόμπιο ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι.

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν μια επιβράδυνση της ανάπτυξης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά όχι ύφεση, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4% είναι υπερβολικά αισιόδοξη και η ΕΕ δεν θα την επιτύχει.

Η Ρωσία απαγόρευσε την προβολή επεισοδίου δημοφιλούς σειράς καρτούν

Η Masyanya, η άτακτη και πνευματώδης ηρωίδα μιας σειράς κινουμένων σχεδίων στο διαδίκτυο, είναι ευρέως δημοφιλής στους Ρωσόφωνους. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στο κανάλι του καρτούν στο YouTube.

Ωστόσο, το τελευταίο επεισόδιο αφιερωμένο στον πόλεμο στην Ουκρανία έφερε επαίνους και απειλές. Αμέσως μετά τη δημοσίευση του επεισοδίου, οι ρωσικές αρχές το απαγόρευσαν και ζήτησαν από τον δημιουργό του καρτούν, Όλεγκ Κουβάεφ, να το αφαιρέσει από τον ιστότοπό του επειδή «δυσφημεί τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Νέα κατάσχεση ιδιωτικού αεροσκάφους Ρώσου ολιγάρχη από τη Βρετανία

Δραματικές προβλέψεις για την ουκρανική οικονομία

Η ουκρανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 16% το πρώτο τρίμηνο του 2022, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Οικονομίας.

Έχει επίσης προβλεφθεί ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 40% το 2022.

Αισιοδοξία για την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη

Σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία περιμένει καλές ειδήσεις στη διάρκεια του σαββατοκύριακου όσον αφορά την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

Στους σχεδιαζόμενους διαδρόμους περιλαμβάνονται ένας για ανθρώπους που απομακρύνονται με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς από τη Μαριούπολη και με λεωφορεία για τους κατοίκους της Μαριούπολης που φεύγουν από το Μπερντιάνσκ, δήλωσε η Βερεστσούκ.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι Ολέξι Αρέστοβιτς δήλωσε από την πλευρά του πως «η αντιπροσωπεία μας πέτυχε μια συμφωνία στην Κωνσταντινπούπολη (στη διάρκεια των ουκρανορωσικών ειρηνευτικών συνομιλιών) για απομακρύνσεις αμάχων».

«Πιστεύω πως σήμερα ή ίσως αύριο θα ακούσουμε καλές ειδήσεις για την απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έστειλε χθες, Παρασκευή, μια ομάδα για να ηγηθεί οχηματοπομπής 54 ουκρανικών λεωφορείων και άλλων ιδιωτικών οχημάτων που θα αναχωρούσε από την πόλη, όμως υποχρεώθηκε να ανακρούσει πρύμναν, λέγοντας πως οι συνθήκες καθιστούσαν αδύνατο το εγχείρημα. Η ομάδα της ΔΕΕΣ πρόκειται να προσπαθήσει και πάλι σήμερα.

Συμφωνία για επτά ανθρωπιστικούς διαδρόμους σήμερα

Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των ανθρώπων από τις πολιορκημένες περιοχές της Ουκρανίας έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ.

Σύμφωνα με το Reuters, οι προγραμματισμένοι διάδρομοι περιλαμβάνουν έναν για τους ανθρώπους που απομακρύνονται με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς από την πόλη της Μαριούπολης και με λεωφορεία για τους κατοίκους της Μαριούπολης από την πόλη Μπερντιάνσκ, πρόσθεσε η Βερεστσούκ.

Ακόμη 300 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα έφτασαν 300 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 78 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 161

Από Ευζώνους: 27

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 62

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφτασαν 40, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 7 και σε άλλα αεροδρόμια 3.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 16.431 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.036 ανήλικοι.

Unesco: 53 ιστορικά αξιοθέατα στην Ουκρανία έχουν υποστεί ζημιές

Η πολιτιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η Unesco, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 53 πολιτιστικά σημαντικοί τόποι έχουν υποστεί ζημιές από την έναρξη του πολέμου.

Αυτό περιλαμβάνει 29 εκκλησίες, 16 ιστορικά κτήρια, τέσσερα μουσεία και τέσσερα μνημεία.

Αρκετές τοποθεσίες που έχουν υποστεί ζημιές βρίσκονται στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας – το Κίεβο και το Χάρκοβο – αλλά και στο Τσερνίχιβ, μια από τις παλαιότερες πόλεις της.

«Αυτή είναι η πιο πρόσφατη λίστα, αλλά δεν είναι εξαντλητική, καθώς οι ειδικοί μας συνεχίζουν να επαληθεύουν μια σειρά από αναφορές», φέρεται να είπε ένας εκπρόσωπος στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η Unesco λέει ότι χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες και αναφορές μαρτύρων για να επαληθεύσει τη ζημιά.

The Saint Sophia Cathedral, a UNESCO World Heritage Site is seen from a surrounding wall tower in Kyiv, Ukraine, Saturday, March 26, 2022. As Russia continues to pound cities throughout Ukraine a caretaker of the site expressed, during an interview with the Associated Press, concerns that due to its fragile foundation, the cathedral may suffer serious damage from vibrations should Russian bombardments hit the central area of the Ukrainian capital. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Ρωσικά πλήγματα στην κεντρική Ουκρανία

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην κεντρική Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και κτήρια κατοικιών, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας Πολτάβα.

«Πολτάβα. Ένας πύραυλος έπληξε στη διάρκεια της νύκτας μία από τις εγκαταστάσεις υποδομής», έγραψε σε καταχώρισή του στο Ίντερνετ ο Ντμίτρι Λούνιν. «Κρεμεντσούκ. Πολλές επιθέσεις το πρωί εναντίον της πόλης».

Η πόλη Πολτάβα είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Πολτάβα, ανατολικά του Κιέβου, και η Κρεμεντσούκ είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα, δήλωσε ο Λούνιν. Το Reuters δεν μπορούσε να επαληθεύσει άμεσα την πληροφορία από ανεξάρτητη πηγή.

Βρετανία: Συνεχίζεται η προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων γύρω από το Κίεβο

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στις περιοχές γύρω από το Κίεβο απ’ όπου αποσύρονται ρωσικές δυνάμεις, έκανε σήμερα γνωστό η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται επίσης ότι έχουν αποχωρήσει από το αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στην πρωτεύουσα, στο οποίο διεξάγονταν μάχες από την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης, αναφέρει σε τακτικό δελτίο Τύπου το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Στην ανατολική Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν μια σημαντική οδό στο ανατολικό Χάρκοβο έπειτα από σκληρές μάχες», πρόσθεσε το υπουργείο.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα στην πληροφορία.

Αντιαεροπορικοί πύραυλοι στην Λιθουανία από τη Γερμανία

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις Μπούντεσβερ μετέφεραν αντιαεροπορικούς πυραύλους στην ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση επιχείρηση με ανάρτηση στο Twitter.

Το αντιαεροπορικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα έφτασε εκεί την Πέμπτη, σύμφωνα με το tweet.

Η Μπούντεσβερ ηγείται της ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.

Η ομάδα έχει ήδη ενισχυθεί πολλές φορές ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το ελαφρύ σύστημα αεράμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας Ocelot προστατεύει τις χερσαίες δυνάμεις από μαχητικά-βομβαρδιστικά και μαχητικά ελικόπτερα που πετούν χαμηλά.

Αποστολή αρμάτων μάχης σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία από ΗΠΑ και συμμάχους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με συμμάχους της για την μεταφορά στην Ουκρανία αρμάτων μάχης σοβιετικής κατασκευής για την ενίσχυση της στρατιωτικής άμυνας της χώρας στην περιοχή του Ντονμπάς, μετέδωσε χθες η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη έναν Αμερικανό αξιωματούχο.

Οι μεταφορές των αρμάτων μάχης, που έχει ζητήσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα ξεκινήσουν σύντομα, δήλωσε στους NYT ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να πει πόσα άρματα μάχης θα σταλούν ή από ποιες χώρες αυτά θα προέλθουν.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Είναι η πρώτη φορά στον πόλεμο που οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδράμουν στη μεταφορά αρμάτων μάχης, σημειώνουν οι NYT.

Επίθεση των Anonymous στην Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία

Συνελήφθη Ουκρανός υποστράτηγος που προσπάθηε να φύγει από τη χώρα

Ένας έφεδρος υποστράτηγος της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας SBU συνελήφθη καθώς αποπειράθηκε παράνομα να φύγει από την χώρα του την ώρα που αυτή πολεμά κατά της ρωσικής εισβολής, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές.

Τον υποστράτηγο τον σταμάτησαν σε ένα συνοριακό πέρασμα προς την Ουγγαρία. Ο αξιωματικός παρουσίασε πλαστά έγγραφα που έδειχναν ότι δεν ήταν υπό επιστράτευση για στρατιωτική θητεία, δήλωσε το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας στο Κίεβο. Ο αξιωματικός δήλωσε τον στρατιωτικό του βαθμό ως ιδιώτη. Ο υποστράτηγος συνελήφθη, ανέφερε η αρχή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι καθαίρεσε από τους στρατιωτικούς τους βαθμούς δύο ταξίαρχους της SBU, χωρίς όμως να αιτιολογήσει την απόφασή του αυτή, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του.

Ένας από αυτούς ήταν ο πιο πρόσφατος επικεφαλής της SBU στην περιοχή Χερσώνα στη νότια Ουκρανία, η οποία τώρα καταλαμβάνεται από ρωσικά στρατεύματα.

«Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με προδότες», είπε ο Ζελένσκι, ενώ επαίνεσε τις προσπάθειες του υπόλοιπο προσωπικού της SBU που μάχεται στον πόλεμο κατά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Εν καιρώ πολέμου ένας Ουκρανός υποστράτηγος αποπειράθηκε να φύγει από τη χώρα και συνελήφθη στα σύνορα

Ένας έφεδρος υποστράτηγος της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας SBU συνελήφθη καθώς αποπειράθηκε παράνομα να φύγει από την χώρα του την ώρα που αυτή πολεμά κατά της ρωσικής εισβολής, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές.

Τον υποστράτηγο τον σταμάτησαν σε ένα συνοριακό πέρασμα προς την Ουγγαρία. Ο αξιωμαικός παρουσίασε πλαστά έγγραφα που έδειχναν ότι δεν ήταν υπό επιστράτευση για στρατιωτική θητεία, δήλωσε το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας στο Κίεβο. Ο αξιωματικός δήλωσε τον στρατιωτικό του βαθμό ως ιδιώτη. Ο υποστράτηγος συνελήφθη, ανέφερε η αρχή.

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί Ουκρανούς συνεργούς των Ρώσων σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε συνεργούς Ρώσων σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στο νότιο τμήμα της χώρας να μην συνεργάζονται με τους κατακτητές.

Ο ίδιος είπε ότι η ανάληψη ευθύνης για μια τέτοια συνεργασία θα ήταν «αναπόδραστη». Μιλώντας ρωσικά, ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στους γονείς των νεαρών ανδρών στη Ρωσία που επιστρατεύτηκαν.

«Προστατέψτε τα παιδιά σας!» είπε. Οι γονείς πρέπει να κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τους γιους τους από τον στρατό. Ο κίνδυνος να σταλούν στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μεγάλος. «Είναι βέβαιος θάνατος για πολλά πολύ νεαρά παιδιά».

Κυβερνητικές «εφεδρείες» έναντι της ουκρανικής κρίσης

Τη στρατηγική της κυβέρνησης να κρατήσει οικονομικές εφεδρείες, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η οικονομική κρίση, αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη συζήτηση που είχε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. «Η κυβέρνηση θα είναι κοντά στους πολίτες, όπως ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια των δυσκολιών που μας προέκυψαν –και δεν ήταν λίγες– και βέβαια πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι, όπως το κάναμε και στην πανδημία –όπου παρά τις προτροπές τότε της αντιπολίτευσης να τα δώσουμε όλα σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή– κρατάμε δυνάμεις, κρατάμε εφεδρείες, γιατί δεν γνωρίζουμε πολύ απλά πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση», είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας την τοποθέτησή του στην Πρόεδρο.

Καθ’ οδόν για την Μαριούπολη αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού σε μια νέα απέλπιδα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων

Μια αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού που ταξιδεύει στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη θα επιχειρήσει σήμερα Σάββατο ακόμη μια προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων πολιορκούμενη πόλη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να ανασυντάσσονται για νέες επιθέσεις στα νοτιοανατολικά.

Η Μαριούπολη, που παραμένει υπό πολιορκία από τις πρώτες μέρες της εισβολής της Ρωσίας που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, ήταν ο κύριος στόχος της Μόσχας στη νοτιοανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας. Δεκάδες χιλιάδες βρίσκονται εκεί παγιδευμένοι με ελάχιστη πρόσβαση σε τροφή και νερό.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) έστειλε χθες μια ομάδα για να ηγηθεί μιας πομπής περίπου 54 ουκρανικών λεωφορείων και άλλων ιδιωτικών οχημάτων να φύγουν από την πόλη, αλλά γύρισαν πίσω, λέγοντας ότι οι συνθήκες καθιστούσαν αδύνατη τη συνέχιση της διαδρομής.

Πλήγμα στο σινορωσικό εμπόριο λόγω ρουβλίου

Το διμερές εμπόριο ανάμεσα στην Κίνα και στη Ρωσία υφίσταται τους κραδασμούς του πολέμου στην Ουκρανία εν μέρει εξαιτίας της αστάθειας στην ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος.

Ουκρανία: Το Κίεβο με νόμο απαγορεύσει τη χρήση των ρωσικών στρατιωτικών συμβόλων «Z» και «V»

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια νομοθεσία με την οποία απαγορεύεται η χρήση των ρωσικών στρατιωτικών συμβόλων «Z» και «V», μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Ρωσία χαρακτηρίστηκε «χώρα-τρομοκράτης» βάσει του νόμου που ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ουκρανικής Βουλής την 1η Απριλίου, με νόμο που προώθησε το κόμμα του Υπηρέτη του Λαού της Ουκρανίας.

Ο Νικίτα Ποτιράγιεφ, ένας από τους βουλευτές που εισηγήθηκε τον νέο νόμο, υποστήριξε ότι η προπαγάνδα για την επιθετική ενέργεια κατά της Ουκρανίας απαγορεύεται απολύτως.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι «διασώθηκαν» από τη Μαριούπολη

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι «διασώθηκαν» από τη Μαριούπολη, την πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Την Παρασκευή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι μπόρεσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρεις περιοχές: Ντονέσκτ, Λουχάνσκ και Ζαπορόζια. Καταφέραμε να διασώσουμε 6.266 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 3.071 από τη Μαριούπολη», είπε.

Ζελένσκι: Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στην Αν. Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέσνκσι δήλωσε τα ξημερώματα ότι η κατάσταση σε στρατιωτικό επίπεδο στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και τόνισε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς στην περιοχή του Ντονμπάς και στην πόλη του Χάρκοβο.

Σε μια βιντεοσκοπημένη του ομιλία είπε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της χώρας υποχωρούν, αργά αλλά αισθητά.

ΗΠΑ: Ειδική μονάδα κρούσης του υπ. Δικαιοσύνης εντοπίζει Ρώσους ολιγάρχες που επιχειρούν να αποφύγουν τις κυρώσεις

Η ειδική μονάδα κρούσης του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που έχει επιφορτιστεί με την στοχοθέτηση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών έχει εντοπίσει αποδείξεις για προσπάθειες αποφυγής των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία ή μετακίνησης περιουσιακών στοιχείων πριν από πιθανές κυρώσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της μονάδας αυτής.

Ο Άντριου Άνταμς, βετεράνος εισαγγελέας που επιλέχτηκε να ηγηθεί της νέας ομάδας κρούσης «KleptoCapture» του υπουργείου που συγκροτήθηκε τον περασμένο μήνα, δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του ότι το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των χωρών σε έρευνες για παράνομα κέρδη ολιγαρχών έχει φτάσει σε «πρωτοφανές υψηλό επίπεδο» στον απόηχο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Η αντιαεροπορική άμυνα απέτρεψε την πυραυλική επίθεση στην περιοχή της Οδησσού

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε χθες αργά το βράδυ ότι η αντιαεροπορική άμυνα απέτρεψε απόπειρα πυραυλικής επίθεσης κατά κρίσιμων υποδομών στην περιοχή της Οδησσού.

Νωρίτερα ο κυβερνήτης Μαξίμ Μαρτσένκο είχε γνωστοποιήσει ότι τρεις πύραυλοι έπληξαν κατοικημένη περιοχή κοντά στην Οδησσό, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν θύματα.

«Ο εχθρός προσπάθησε με ύπουλο τρόπο να πλήξει κρίσιμες υποδομές, η καταστροφή των οποίων θα ήταν επικίνδυνη για τον άμαχο πληθυσμό», ανέφερε η τοπική στρατιωτική διοίκηση σε ανάρτησή της στο Facebook. «Χάρη στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση της αντιαεροπορικής άμυνας, οι πύραυλοι δεν έπληξαν τους στόχους που ήθελε ο εχθρός», υπογραμμίζει.

Όλη η επικαιρότητα