Κόσμος

Πόλεμος στην Ουρκανία: Εντείνεται η αγωνία για χρήση πυρηνικών – Εικόνες αυτοκινητοπομπής που μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό

«Θα βασιστούμε στο πυρηνικό μας δόγμα» διαμηνύει η Μόσχα - Τρόμος μετά το κάλεσμα του Καντίροφ προς τον Πούτιν τον οποίο κάλεσε να πατήσει το «κουμπί» - Αυστηρές προειδοποιήσεις από τη Δύση
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται ο φόβος για τη χρήση πυρηνικών από το Κρεμλίνο, με τη Δύση να προειδοποιεί πως θα «υπάρξουν καταστροφικές επιπτώσεις» σε περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν πατήσει το «κουμπί».

«Μήνυμα» από το καθεστώς του Κρεμλίνου προς τις δυνάμεις που υποστηρίζουν το Κίεβο ενδέχεται, σύμφωνα με ειδικό, να αποτελούν οι εικόνες αυτοκινητοπομπής που μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό.

Στις εικόνες διακρίνεται, ειδικότερα, μια σιδηροδρομική γραμμή να κινείται στην κεντρική Ρωσία. Σύμφωνα με τον αναλυτή θεμάτων άμυνας και διευθυντή της στρατιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας Rochan στην Πολωνία, Κόνραντ Μούζικα, το τρένο συνδέεται με την 12η Κεντρική Διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που διαχειρίζεται δεκάδες αποθήκες πυρηνικών όπλων.

«Το τρένο μεταφέρει εξοπλισμό για τη 12η Κεντρική Διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Η μονάδα αυτή είναι αρμόδια για πυρηνικά βλήματα, την αποθήκευση, τη συντήρηση, τη μεταφορά και τη διανομή τους», είπε.

Αν και σύμφωνα με τον ειδικό το βίντεο δεν συνιστά απόδειξη «προετοιμασίας» για πλήγματα με πυρηνικά, ο ίδιος εξήγησε ότι έρχεται στο φως μετά τις προειδοποιήσεις της Ουκρανίας για τον «πολύ υψηλό» κίνδυνο να χρησιμοποιήσει η Ρωσία τακτικά πυρηνικά όπλα. «Μπορεί να είναι μια μορφή μηνύματος στη Δύση ότι η Μόσχα το κλιμακώνει», είπε ο Μούζικα αναφερόμενος στις πρόσφατες πυρηνικές απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο αναλυτής εκτιμά ότι η Ρωσία πιθανώς να μετακινεί τον οπλισμό αυτό ενόψει ασκήσεων των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεών της (RSVN), την κύρια μονάδα πυρηνικής αποτροπής της Μόσχας. «Οι δυνάμεις RVSN της Ρωσίας συνήθως προχωρούν σε εκτεταμένες ασκήσεις την περίοδο του φθινοπώρου», είπε ο Μούζικα.

«Η Ρωσία ίσως διεξάγει ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής Grom («κεραυνός») τον Οκτώβριο, άρα το τρένο αυτό μπορεί να εντάσσεται στο πλαίσιο της σχετικής προετοιμασίας».

Τρόμος από μήνυμα Καντίροφ σε Πούτιν: Ρίξε πυρηνικά!

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της Τσετσενίας και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει ότι η Μόσχα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μικρής ισχύος πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, μετά τις νέες ήττες που υπέστη στο πεδίο της μάχης.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, στην οποία επικρίνει τους Ρώσους διοικητές επειδή εγκατέλειψαν την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία, ο Καντίροφ γράφει: «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις μεθοριακές περιοχές και τη χρήση μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων».

Όπως είναι γνωστό ο Τσετσένος ηγέτης και οι μαχητές του είχαν καθοριστική συμβολή στην κατάληψη της Μαριούπολης από τους Ρώσους στα τέλη Μαρτίου.

Οι δηλώσεις Καντίροφ γίνονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να υποχωρεί στα μέτωπα του Χαρκόβου από την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων

Όλη η επικαιρότητα