Αχαϊα Εκπαίδευση

«Πόλεμος» στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο μετά την πρόταση Γαβρόγλου για συγχώνευση τμημάτων ΤΕΙ και ΕΑΠ

Ακούστε το άρθρο

«Μπαλάκι» στις εξελίξεις έχουν γίνει οι φοιτητές

Εντονη αντίδραση της κοινότητας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) προκαλεί η πρόταση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να απορροφηθεί από το ΕΑΠ μέρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, καθώς δεν το δέχεται, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Διακινείται μάλιστα και κείμενο προς υπογραφή που ζητεί «να μην ακυρωθεί ο ανοικτός και εξ αποστάσεως χαρακτήρας του ΕΑΠ, να μην ακυρωθεί ο σημαντικός κοινωνικός του ρόλος, να μη διαλυθεί το ΕΑΠ και μετατραπεί σε μόρφωμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κακέκτυπο προσάρτημα σε άλλο φορέα. Το ακαδημαϊκό έργο, η κοινωνική συμβολή και η αποστολή του ΕΑΠ είναι αναγνωρισμένα πανελλήνια και δεν θα πρέπει να γίνει “δορυφοροποίηση” του ΕΑΠ ή αλλοίωση του χαρακτήρα του μέσω ενοποίησης με άλλο συμβατικό ίδρυμα, που δεν σχετίζεται με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δύο διαφορετικές φιλοσοφίες και πρακτικές δεν χωρούν σε ένα ίδρυμα. Και το ΕΑΠ θα πρέπει να μείνει ίδρυμα ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και να ενισχυθεί τουλάχιστον ακαδημαϊκά, οργανωτικά και δομικά για να παραμείνει ανοικτό, εξ αποστάσεως, δημοκρατικό, ευέλικτο, εναλλακτικό, σύγχρονο Ανοικτό Πανεπιστήμιο».

Οι κοσμήτορες του ΕΑΠ συναντήθηκαν με την υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως, η οποία δήλωσε κάθετα αντίθετη στην πρόταση του υπουργείου.

«Την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί ένα σχέδιο για τη διοίκηση του νέου Πανεπιστημίου στην Πάτρα, που θα προκύψει από τη συγχώνευση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας» ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξη στην «Πελοπόννησο» τονίζοντας οτι «σ’ αυτό το Πανεπιστήμιο θα ενταχθεί η δομή του ΕΑΠ ως έχει, ταυτόχρονα θα έχει και παραδοσιακά Τμήματα. Αυτή η δομή του ΕΑΠ θα μπορέσει τώρα να αναβαθμιστεί, όχι μόνο μέσω συνεργειών αλλά και μέσω των δυνατοτήτων που θα έχει στο πλαίσιο ενός πολύ μεγαλύτερου Πανεπιστημίου. Τα μέλη ΔΕΠ, οι καθηγητές του Ανοιχτού Πανεπιστημίου θα μείνουν σε αυτή τη δομή. Θα συνεχίσουν να κάνουν την ίδια δουλειά».

Η αρχική πρόταση, ήταν το ΤΕΙ να συγχωνευθεί με το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά αντιδρά η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία αρνείται να απορροφήσει τα τμήματα θετικών επιστημών του ΤΕΙ. Μετά την άρνηση της Πολυτεχνικής Πατρών, σχεδιάζεται η δημιουργία νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος με τα τμήματα που έχουν έδρα σήμερα στο Αγρίνιο και ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών και τα «απορριφθέντα» τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος.

«Μπαλάκι» σε όλες αυτές τις εξελίξεις έχουν γίνει οι φοιτητές. Μεταφορά στην Πάτρα, αντί για ενσωμάτωσή τους στη Γεωτεχνική Σχολή, ζητούν οι φοιτητές του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (ΔΠΦΠ) και οι φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΔΕΑΠΤ), που εδρεύει στο Αγρίνιο.

Οι φοιτητές είναι αντίθετοι στο σχεδιασμό ενσωμάτωσης του τμήματος στην υπό ίδρυση Γεωτεχνική Σχολή και ζητούν την συγχώνευση με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Πάτρας. Οι φοιτητές, που έχουν γίνει «μπαλάκι» στο ζήτημα των συγχωνεύσεων Πανεπιστημίων με ΤΕΙ, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των σχολών τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των φοιτητών: «Την τελευταία χρονική περίοδο, ο ορίζοντας για το τμήμα μας, Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΔΕΑΠΤ), που έχει έδρα το Αγρίνιο και υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, είναι σκούρος! Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις περί ιδρύσεως Γεωτεχνικής σχολής στο Αγρίνιο που έχει ως στόχο την ενσωμάτωση σε αυτήν του τμήματος μας, καθώς και των τμημάτων Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, το οποίο υπάγεται στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Οι φοιτητές βρίσκονται αντιμέτωποι με το “λουκέτο” που θέλουν κάποιοι να βάλουν στα τμήματα. Κανένας υπεύθυνος δεν διασφαλίζει το μέλλον του τμήματός μας και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και των ενεργεία φοιτητών. Μετά από παρουσία μας στη συνέλευση καθηγητών έχουμε παρατηρήσει ότι ακόμα και οι απόψεις των ιδίων διίστανται, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση μεταξύ των δυο τομέων του τμήματος και όχι η αρμονική συνύπαρξη τους. Ο μόνος τρόπος λοιπόν για την κατοχύρωση των παραπάνω ήταν ο σύλλογος να προβεί σε κατάληψη επ’ αόριστον με μοναδικά αιτήματα: • Τη συγχώνευση του Τ. Δ.Ε.Α.Π.Τ. με το τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων της Πάτρας με αυτούσιο πρόγραμμα σπουδών διατηρώντας έτσι τον κλάδο των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και εξασφαλίζοντας τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά μας δικαιώματα! • Όλοι οι καθηγητές του τμήματος να στηρίξουν την συγχώνευση μόνο με τη διοίκηση επιχειρήσεων του πανεπιστήμιου Πατρών και να μεταφερθούν μαζί με τους φοιτητές στην Πάτρα».

«Πολεμική» πάντως ήταν η ατμόσφαιρά στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με φόντο την ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ότι την άλλη εβδομάδα θα ανακοινώσει ένα πρώτο Σχέδιο της συγχώνευσης του ΕΑΠ με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Οι Κοσμήτορες των Σχολών του Ιδρύματος και ο εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ έθεσαν στη συνεδρίαση της Διοικούσας το θέμα της εφεξής εκπροσώπησης του Πανεπιστημίου στις όποιες συζητήσεις προκύψουν με το υπουργείο Παιδείας, από πρόσωπα που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ , όπως υποστήριξαν, και συγκεκριμένα είτε τον Αντιπρόεδρο Ακαδημαϊκών Θεμάτων, Γ. Τσιμουρή, Αν. Καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος της ΔΕ του ΕΑΠ, είτε τους Κοσμήτορες των Σχολών του ΕΑΠ.

Οι Κοσμήτορες καταγγέλλουν ότι μετά την πρότασή τους ο Πρόεδρος της ΔΕ καταφέρθηκε με οξείς χαρακτηρισμούς κατά των παρόντων Κοσμητόρων αλλά και του Αντιπροέδρου Ακαδημαϊκών Θεμάτων.Οι κοσμήτορες κάνουν λόγο για πρόχειρη ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάταξης της ανώτατης εκπαίδευσης, υποστηρίζουν ότι το σχέδιο δεν υποστηρίζεται από ακαδημαϊκά κριτήρια, κατηγορούν τον υπουργό ότι δεν έγινε διάλογος και καλούν τον υπουργό Παιδείας να μην γίνει αυτός που θα καταργήσει το μοναδικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο της χώρας.

«Μην γίνετε ο ολετήρας του μοναδικού ιδρύματος που επί 20 χρόνια προσφέρει υψηλής ποιότητας προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές μέσω της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καθώς και δια βίου μάθηση, όπως όλες οι εκθέσεις της ΑΔΙΠ και των φορέων που αξιολόγησαν το ίδρυμα τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν» ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται: «Σας δηλώνουμε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΕΑΠ θα συνεχίσει σύσσωμη τον αγώνα της να εμποδίσει μία τέτοια προοπτική, που δεν δικαιολογείται επιστημονικά, που θα οδηγήσει ταχύτατα στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ΕΑΠ, στην υποβάθμισή του και τελικά στην ακύρωση της αποστολής και της ύπαρξής του.»

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Όλη η επικαιρότητα