Ηλεία

Πωλήσεις-Ενοικιάσεις Ακίνητων: Νέες τάσεις στην Αγορά λόγω… ιού

Ακούστε το άρθρο

Μεσίτες του Πύργου και της Αμαλιάδας μιλούν για τις αλλαγές που καταγράφονται στο χώρο..

Διαφοροποιήσεις σημειώνονται στο χώρο των ακινήτων λόγω και της πανδημίας του Κορωναιού και των συνεπειών αυτής. Σύμφωνα με μεσίτες σε Πύργο και Αμαλιάδα οι τάσεις που καταγράφονται μετά την άρση της καραντίνας έχουν να κάνουν με την αύξηση της προσφοράς ακινήτων πάσης φύσεως για πώληση με τις τιμές να έχουν πέσει. Ενδιαφέρον υπάρχει και για ενοικίαση-πώληση νόμιμων παραθεριστικών κατοικιών αφού πολλοί ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb.

Παράλληλα συνεχίζει να υπάρχει το ενδιαφέρον που υπήρχε και προ κορωναιού για ενοικίαση κατοικιών, ζήτηση που όμως δεν μπορεί να ικανοποιηθεί…  Τέλος το ενδιαφέρον για φοιτητική στέγη είναι σχεδόν ανύπαρκτο όπως ομολογούν οι επαγγελματίες του χώρου, με τους ίδιους να επισημαίνουν ότι οι μειώσεις ενοικίων σε επαγγελματικούς χώρους θα πρέπει να παραμείνουν έως το τέλος της χρονιάς που διανύουμε…

Ρεπορτάζ: Γιώργος Γουβιάς – Παναγιώτης Πεντάζος

 

Ολυμπία Βλάχαντώνη (Μεσιτικό γραφείο «Βλαχαντώνη», Πύργος – Αμαλιάδα)

«Υπάρχει μία κίνηση όσον αφορά τις πωλήσεις ακινήτων αφού μετά την καραντίνα αρκετοί έσπευσαν για να πουλήσουν τα ακίνητα τους είτε πρόκειται για χωράφια, για σπίτια ή μαγαζιά. Η προσφορά είναι μεγάλη αλλά η ζήτηση είναι πολύ μικρή.

Υπάρχει μία σχετική ζήτηση για πρώτη κατοικία, αφού οι τράπεζες δίνουν δάνεια, όχι βέβαια με τη μορφή και την ποσότητα που γινόταν στο παρελθόν. Σε ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχει ζήτηση για εξοχικές κατοικίες.

Όσον αφορά την ενοικίαση, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον, δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα, υπάρχουν πολύ λίγα σπίτια για ενοίκιο, έχει σταματήσει και η οικοδομή να κινείται. Μηδαμινό είναι το ενδιαφέρον για τη φοιτητική στέγη.

Για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για την μείωση ενοικίων απαιτείται μεγαλύτερη διάρκεια, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ξεκινήσουν να πληρώνουν δόσεις στην Εφορία και τα πράγματα θα γίνουν πάρα πολύ δύσκολα. Δεν θα είναι εύκολο να πληρώνει κάποιος το 100% του ενοικίου του. Αυτό που χρειάζεται ο επαγγελματικός κόσμος είναι επιδοτήσεις και όχι δάνεια».

 

Βασίλης Τσατάς (Μεσιτικό Γραφείο «Τσατάς», Πύργος)

«Θεωρούμε με βάση τα σημερινά δεδομένα ότι η κορύφωση στις μειώσεις στις τιμές των πωλήσεων αναμένεται να κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο. Θα εξαρτηθεί από το αν υπάρξει και δεύτερο κύμα πανδημίας. Στη συνέχεια για ένα χρονικό διάστημα θα υπάρξει μία σταθεροποίηση και σιγά-σιγά και καλώς εχόντων των πραγμάτων πιστεύω ότι θα επανέλθουμε στα προ κορωναιού επίπεδα, εκεί που βρισκόμασταν τον περασμένο Φεβρουάριο – Μάρτιο. Τότε υπήρχε μία σχετική αισιοδοξία στην αγορά ακινήτων όσον αφορά τις αγορές και τις πωλήσεις γενικότερα.

Αυτή τη στιγμή βάσει και των πληροφοριών που έχουμε μεγάλη ζήτηση έχουν τα ενοίκια αφού πολλοί δεν μπορούν να αγοράσουν κατοικία, όπως τα καινούργια ζευγάρια καινούργια δεν μπορούν να αγοράσουν… έτσι υπάρχει μεγάλη αύξηση στη ζήτηση για ενοίκια για κατοικίες και πτώση στις τιμές για αγορά περίπου 10%. Αυτή η πτώση δεν θα αυξηθεί για τα καλά ακίνητα ενώ θα συμβεί το αντίθετο για ακίνητα δευτερεύουσας αξίας όπου η πτώση θα είναι μεγαλύτερη…

Στον Πύργο γενικότερα υπάρχει ζήτηση για τα καλά παραθαλάσσια, νόμιμα, ακίνητα καθώς και για κάποια αγροτεμάχια που έχουν αξιόλογο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Την φοιτητική στέγη κοντεύουμε να την ξεχάσουμε, η πορεία είναι φθίνουσα διότι έχουν μειωθεί τα τμήματα και έχουμε καιρό να δούμε φοιτητές.

Στα επαγγελματικά ακίνητα λόγω της πανδημίας και της κατάστασης των μειωμένων ενοικίων, έως 40%, είχε επέλθει μία αβεβαιότητα στους αγοραστές, μία σύγχυση. Αυτό γιατί δεν θεωρούν ότι η επένδυση τους μπορεί να είναι επικερδής και είναι επιφυλακτικοί στις αγορές τους. Κοιτάζουν να βρουν πολύ καλό ακίνητο, παζαρεύουν, πολύ δύσκολα όμως γίνονται αγοραπωλησίες και υπογράφονται συμβόλαια».

Μάκης Στούμπανος (Μεσιτικό Γραφείο «Στούμπανου» Αμαλιάδα)

«Γενικώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών για την φετινή θερινή περίοδο και κυρίως από Έλληνες του εσωτερικού. Σημειώνεται ότι αρκετοί πελάτες μας από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από Ελβετία, ακύρωσαν τις κρατήσεις. Παρ’ όλη την πολύ-αναφερόμενη και αναμενόμενη ύφεση, υπάρχει όπως προανέφερα μεγάλη ζήτηση σε παραθαλάσσια ακίνητα για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακόμα και στην πόλη της Αμαλιάδας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις παραλίες της Κουρούτας, Παλουκίου, Μαραθιάς κ.τ.λ.».

Γιάννης Σκουρφούντας (Μεσιτικό Γραφείο «Ιδέα», Αμαλιάδα)

«Η ζήτηση κρίνεται μέτρια έως σήμερα. Λόγω του ιού η τουριστική περίοδος έχει πληγεί πάρα πολύ και ο κόσμος θα αποφασίσει τελευταία στιγμή αν θα πάει διακοπές και τον τρόπο με τον οποίο θα περάσει αυτές τις μέρες όσον αφορά την διαμονή.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω Airbnb και booking, οι ιδιοκτήτες δεν «δίνουν» κατοικίες στα μεσιτικά για μίσθωση. Φέτος αυτό έχει αλλάξει και μας τα προσφέρουν για μίσθωση σε μεγαλύτερο βαθμό. Θέλουν μια βοήθεια. Οι τιμές είναι καλές, αλλά είναι δύσκολη η περίοδος. Θεωρώ ότι αυτό το διάστημα απαιτείται υπομονή και επιμονή και όλα θα πάνε καλά».

 

Όλη η επικαιρότητα