Ηλεία

Πολιτική ενδυνάμωση για την διεκδίκηση του ΤΕΦΑΑ στον Πύργο

Οι βουλευτές της Ηλείας στηρίζουν το μέτωπο διεκδίκησης που δημιουργεί ο δήμος Πύργου

Με τους βουλευτές της Ηλείας να δηλώνουν (σ.σ. είτε με την παρουσία τους ή μέσω μηνυμάτων) ότι στηρίζουν και συμπαρατάσσονται στο κοινό μέτωπο διεκδίκησης, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Λάτσειο, η σύσκεψη για την λειτουργία τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στον Πύργο που είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος. Μια εξέλιξη που ισχυροποιεί το μέτωπο διεκδίκησης και αναμένεται να δημιουργήσει τη σχετική πίεση προς κάθε κατεύθυνση μέσα στο επόμενο διάστημα…

Ως γνωστό αφετηρία της νέας κινητικότητας που καταγράφεται γύρω από το θέμα δεν είναι άλλη από την κίνηση βουλευτών της Λακωνίας και του δημάρχου Σπάρτης να αιτηθούν, μεταξύ άλλων, σε συνάντηση τους με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως την ίδρυση ΤΕΦΑΑ στη Σπάρτη.

Μια σχολή που θυμίζουμε είχε -επί της προηγούμενης Κυβέρνησης- επιλεγεί να φιλοξενηθεί στον Πύργο, πλην όμως η παρούσα Κυβέρνηση ανέστειλε την λειτουργία του (σ.σ. μαζί με ακόμα 37 νέα τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας)…

Στη χθεσινή σύσκεψη έδωσαν το παρόν οι βουλευτές Ανδρέας Νικολακόπουλος (ΝΔ) και Διονύσης Καλαματιανός (ΣΥΡΙΖΑ), Δήλωσαν όμως τη συμπαράταξη τους στο κοινό μέτωπο διεκδίκησης του αιτήματος η Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου (ΝΔ), ο Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ) και ο Μιχάλης Κατρίνης (ΚΙΝΑΛ), είτε δια της παρουσίας αντιπροσώπου τους είτε συνομιλώντας με τον δήμαρχο Πύργου τηλεφωνικά…

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «Πλέον πρέπει να συγχρονίσουμε το βηματισμό μας με τα νέα δεδομένα, το νέο κανονιστικό πλαίσιο και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέσα σε ένα ορίζοντα διετίας αναμένεται να αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι με τα νέα ιδρύματα και με την αξιολόγηση τους να γίνεται από μια νέα ανεξάρτητη Αρχή.

Εμείς ήδη έχουμε επαρκή φάκελο με τις υποδομές που διαθέτει η περιοχή μας και μπορούν στηρίξουν την λειτουργία ΤΕΦΑΑ. Παράλληλα υπάρχει σε ισχύ απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών που είναι θετική στην ίδρυση της σχολής στον Πύργο. Διαθέτουμε επίσης ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το γεγονός ότι η ίδρυση του τμήματος στον Πύργο είχε ανακοινωθεί –από την προηγούμενη Κυβέρνηση-  αποτελεί ένα ακόμα πλεονέκτημα στην διεκδίκηση μας. Διεκδίκηση που είναι δίκαια γιατί ορθώς θεωρούμε ότι η περιοχή μας ως γενέτειρα του Ολυμπισμού, μπορεί να φιλοξενήσει μια τέτοια σχολή.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η υπερκομματική στήριξη του ζητήματος αφού όλοι οι βουλευτές Ηλείας στηρίζουν το αίτημα.

Τα επόμενα βήματα που θα κάνουμε μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι μια ακόμα επίσκεψη στην Πρύτανι του Πανεπιστημίου της Πάτρας κα Κυριαζοπούλου, ενώ θα συγκαλέσουμε κι άλλη, ευρεία σύσκεψη, για το ζήτημα».

Ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος δήλωσε πως «Το ΤΕΦΑΑ στον Πύργο είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα της Ηλείας κι εγώ θα ανταποκριθώ σε όποιες μελλοντικές ενέργειες αποφασίσουμε σε ένα κοινό μέτωπο διεκδίκησης ενός, για εμένα, αυτονόητου αιτήματος. Στη Γη του Ολυμπισμού είναι απολύτως δικαιολογημένο να έχουμε ένα τμήμα ΤΕΦΑΑ. Έχουμε όλα τα εχέγγυα για να προχωρήσουμε και να διεκδικήσουμε ένα τέτοιο αίτημα, αυτονόητο και σωστό, με κοινή προσπάθεια και αγώνα».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Διονύσης Καλαματιανός είπε ότι «Αξίζουν συγχαρητήρια στην δημοτική αρχή που εκφράζει ένα καθολικό και πάγιο αίτημα των πολιτών της Ηλείας. Είναι αυτονόητη η προώθηση του αιτήματος για το ΤΕΦΑΑ στη Γη της Ολυμπίας. Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα που ζητά ο Ηλειακός λαός εδώ και δεκαετίες. Ιδρύθηκε πλην όμως ανεστάλη η λειτουργία του και πλέον χρειάζεται συστράτευση όλων των Ηλείων, για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο».

Το λόγο πήρε και ο Περιφερειακός σύμβουλος Ηλείας Παναγιώτης Μπράμος που, μεταξύ άλλων, ανέφερε ποιες μπορεί να είναι οι κινήσεις ισχυροποίησης της διεκδίκησης του αιτήματος επικεντρώνοντας στη συνέργεια μεταξύ δήμου Πύργου και Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), που εδρεύει στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος αναφέρθηκε ειδικότερα στις υποδομές που διαθέτει ο δήμος τονίζοντας ότι υπάρχει συνολικό σχέδιο. Σχέδιο που έχει να κάνει με μελέτες για την βελτίωση και ανάπλαση των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου Πύργου που θα δημιουργήσουν ένα πλήρη και ισχυρό φάκελο υποψηφιότητας.

Όλη η επικαιρότητα