Αρθρογραφία

Πολιτική επιλογή η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια εις βάρος της μεσαίας τάξης και της ελληνικής κοινωνίας

Άρθρο του καθηγητή Γιώργου Παναγιωτόπουλου.
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία διανύει μια πρωτοφανή δοκιμασία, που αποτελεί συνέχεια της δεκαετούς περιόδου των μνημονίων, με τις κοινωνικές – οικονομικές συνέπειες της πανδημίας , απειλώντας την υπόσταση της κοινωνικής συνοχής.

Εν μέσω αυτών των συνεπειών, έρχεται και επιδρά στο ήδη εφιαλτικό περιβάλλον και η κρίση του ενεργειακού τομέα από τον εξελισσόμενο πόλεμο της Ουκρανίας.

Κάθε  κρίση όμως, ως συνεπακόλουθο,  συμπεριλαμβάνει, την αποκάλυψη των αδυναμιών και παθογενειών της οργάνωσης του κράτους και των ασκούμενων πολιτικών.

Ιδιαίτερα δε, το τελευταίο διάστημα, με σαφή την πολιτική επιλογή και ευθύνη της κυβέρνησης, αναπτύσσεται ραγδαία, μια άνευ προηγουμένου, αφαίμαξη του εναπομείναν εισοδήματος  της μεσαίας τάξης της κοινωνίας.

Η εκρηκτική αύξηση των τιμών της ενέργειας, ακινητοποίησε τον τραυματισμένο παραγωγικό ιστό και συμπαρέσυρε αναλογικά κάθε αγαθό που συνδέεται με την καθημερινότητα και γενικότερα με την ποιότητα ζωής του πολίτη.

Είναι γνωστό πως ερμηνεύουν την κατάσταση οι κυβερνώντες.

Χωρίς στοιχειώδη πολιτική ενδοσκόπηση, αφού φαίνεται να επιχειρείται εντέχνως η μετακύλιση της ευθύνης οπουδήποτε αλλού, η χώρα ζει σε ρυθμούς αισχροκέρδειας με τραγικές επιπτώσεις στην πλειοψηφία του λαού και άκρατο πλουτισμό των συνδαιτημόνων της εξουσίας.

Μάλιστα χωρίς «αιδώ», πολιτικά στελέχη και πολλαπλασιαστές της ακολουθούμενης πολιτικής, διασκεδάζουν τις εντυπώσεις και «τζογάρουν» επικοινωνιακά  στις πλάτες των βαλλόμενων οικογενειών και πολιτών.

Τα συμφέροντα των ολιγαρχιών του τόπου, υπερβαίνουν το κοινωνικό και πολιτικό «δέον».

Χαρακτηριστικές δηλώσεις, αποκαλύπτουν τον τρόπο ανάγνωσης των δυσκολιών που βιώνει η ελληνική οικογένεια και καταδεικνύει τα κυρίαρχα πολιτικά προτάγματα  εκ μέρους της κυβέρνησης.

Για την επιβεβαίωση της κρίσης μου,

Οικονόμου Βασίλης Βουλευτής ΝΔ.  Δήλωσε ότι «σε αυτή τη χώρα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ο τσάμπας πέθανε» και πως κάποιοι χρησιμοποιούν ως δικαιολογία το υψηλό κόστος του ρεύματος γιατί έχουν τη νοοτροπία του «δεν πληρώνω».

Ο συγκεκριμένος κοινοβουλευτικός, προκλητικά καθιστά υπεύθυνους τους πολίτες για την εξωπραγματική αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αποκρύπτοντας επιδεικτικά την υπαιτιότητα της κυβέρνησης για την βίαιη μετάβαση  του ρεύματος από κοινωνικό αγαθό σε χρηματιστηριακό προϊόν.

Αυτιάς Γιώργος δημοσιογράφος , πολλαπλασιαστής της κυβερνητικής πολιτικής. Δήλωσε ότι «Φιλότιμοι άνθρωποι όσοι δεν τρώνε φαγητό 2 εβδομάδες για να πληρώσουν το ρεύμα».

Η δημοσιογραφία και η ενημέρωση στην υπηρεσία των μεγάλων παικτών της αγοράς ενέργειας και των πολιτικών πατρώνων τους.

Χαρακτηριστικές φιγούρες πολιτικής αγηρτείας που θυμίζουν την σοφή παροιμία με καίρια την διαπίστωσή της, «Τον καθρέφτη, όπως τον κοιτάς σέ βλέπει».

Οι πολίτες κρίνουν και μορφώνουν άποψη αλλά και βεβαιότητες  για τους αρχιτέκτονες των συνθηκών της ζωής τους .

Θα επαναφέρουν όμως  την πολιτική όπως την προσδιόριζε ο Πλάτων : «Ο αληθινός άρχων ου πέφυκε το αυτώ συμφέρον σκοπείσθαι αλλά το τω αρχομένω».

Η  πολιτική ευθύνη δεν θα μείνει …. στα «αζήτητα». Θα αποδοθεί.

Η τεκμηρίωσή του προκύπτει  από πλήθος ανεξάρτητων και έγκυρων  ερευνών αυτή την περίοδο.

Και κάτι τελευταίο.  Στην Ελλάδα, οι εκλογές κερδίζονται και χάνονται με βάση την αβεβαιότητα που βιώνει η μεσαία τάξη. Ας το έχουν υπόψη τους όλοι.

*O Γιώργος Παναγιωτόπουλος είναι Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών | Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας Κυλλήνης

Όλη η επικαιρότητα