Categories: Κόσμος

Πολιτική κρίση στη Σρι Λάνκα: Διαδηλώσεις, λεηλασίες και δακρυγόνα μετά τη φυγή του προέδρου

Share

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε σήμερα η Σρι Λάνκα, λίγες ώρες μετά την… απόδραση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα στις Μαλδίβες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.

Ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας ορίστηκε ως προσωρινός πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρόεδρου της Βουλής. «Λόγω της απουσίας του από τη χώρα, ο πρόεδρος Ρατζαπάξα μου είπε ότι έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε να ενεργεί ως πρόεδρος, όπως προβλέπει το Σύνταγμα», δήλωσε σε σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα ο Μαχίντα Γιάπα Αμπεϊουαρντένα.

Η νησιωτική χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων βιώνει πιο σοβαρή πολιτικοοικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948, όπως σχολιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, τα πράγματα στη χώρα είναι πολύ χειρότερα ακόμα και από την περίοδο του εμφυλίου με τους αυτονομιστές Τίγρεις των Ταμίλ, που συνέτριψε ο στρατός υπό την ηγεσία του Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, άλλοτε στρατιωτικού, την εποχή που ήταν υπουργός Άμυνας, το 2009.

Καταφύγιο στις Μαλδίβες βρήκε ο Ρατζαπάξα

Ο Ρατζαπάξα βρήκε καταφύγιο στις Μαλδίβες, αφού πλήθος διαδηλωτών εισέβαλε στην κατοικία του το Σάββατο, αναγκάζοντάς τον να την εγκαταλείψει και να ανακοινώσει αργότερα την παραίτησή του. Ο ίδιος δραπέτευσε από τη χώρα με στρατιωτικό αεροσκάφος που προσγειώθηκε στις Μαλδίβες. Η αποχώρησή του σημαίνει ότι κανένα μέλος της οικογένειας Ρατζαπάξα δεν απομένει πλέον σε θέση εξουσίας.

Όπως αναφέρει το CNN, o 73χρονος πρόεδρος, ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός Άμυνας, είχε ήδη προσπαθήσει να διαφύγει χθες από τη χώρα, όταν διώχτηκε ταπεινωτικά από το διεθνές αεροδρόμιο του Κολόμπο.

Τελικά, στρατιωτικό αεροσκάφος Αντόνοφ An-32 απογειώθηκε νωρίς σήμερα (τοπική ώρα),- χθες το βράδυ ώρα Ελλάδας- μεταφέροντας τον ίδιο, τη σύζυγό του κι έναν σωματοφύλακα, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών μετανάστευσης.

Οι πολίτες ξεσηκώθηκαν κατά του νεποτισμού

Πλέον, το κτίριο της επίσημης κατοικίας του πρωθυπουργού, όπου διέμενε μέχρι πρότινος ο Μαχίντα Ρατζαπάξα, μεγαλύτερος αδελφός και προκάτοχος του νυν προέδρου, έχει καταληφθεί από διαδηλωτές.

Ο λαός της Σρι Λάνκα αποκήρυξε τον νεποτισμό της πολιτικής δυναστείας Ρατζαπάξα, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ένας διαδηλωτής.

Ο πρωθυπουργός Μαχίντα Ρατζαπάξα παραιτήθηκε τον Μάιο, κατά συνέπεια ο γιος του Γιοσίντ έπαψε να είναι προσωπάρχης του. Ο άλλος του γιος, ο Ναμάλ, ο μεγαλύτερος αδελφός του Τσαμάλ και τα νεότερα αδέλφια του Μπάζιλ και Σασίντρα εγκατέλειψαν τους υπουργικούς τους θώκους τον Απρίλιο.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μπάζιλ Ρατζαπάξα, που είναι επίσης Αμερικανός υπήκοος, εμποδίστηκε και αυτός να εγκαταλείψει χθες τη χώρα από εργαζόμενους της υπηρεσίας μετανάστευσης, που ανησυχούσαν για την αντίδραση των πολιτών εάν τον άφηναν να φύγει.

«Αφού ο πρόεδρος εγκατέλειψε τη χώρα, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στη χώρα», δήλωσε ο Ντινούκ Κολομπάζ εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επ’ αόριστον

Η αστυνομία ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας επ’ αόριστον στη δυτική επαρχία, αυτή που περιλαμβάνει και την πρωτεύουσα Κολόμπο, με στόχο να περιοριστούν οι διαδηλώσεις.

Στο μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν συγκεντρωμένοι μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού, με τις δυνάμεις της τάξης να κάνουν χρήση δακρυγόνων σε μια προσπάθεια να τους εμποδίσουν να εισβάλουν σε αυτό.

«Γίνονται διαδηλώσεις μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού στο Κολόμπο και χρειαζόμαστε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας για να ελέγξουμε την κατάσταση», ανέφερε αξιωματούχος της αστυνομίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αστυνομία έχει λάβει εντολή να καταστέλλει τις διαδηλώσεις που εμποδίζουν τη λειτουργία του κράτους.

Η φυγή του προέδρου της χώρας είναι το αποτέλεσμα της οργής των κατοίκων για τους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες της χώρας, θεωρώντας τους απολύτως υπαίτιους για την εξαθλίωσή του, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

Στερούνται ακόμη και βασικά αγαθά

Εδώ και χρόνια, οι πολίτες της Σρι Λάνκα, στερούνται κυριολεκτικά τα πάντα: από την πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα, μέχρι τα βασικά τρόφιμα για να συντηρήσουν τις οικογένειες τους. Στους παράγοντες απόγνωσης, ο πληθωρισμός που καλπάζει επισφράγισε την πιο οδυνηρή ύφεση της τελευταίας πενταετίας στη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, σχεδόν εννέα στις δέκα οικογένειες παραλείπουν γεύματα ή κάνουν άλλες περικοπές για να τους φτάσει το φαγητό, ενώ 3 εκατομμύρια πολίτες λαμβάνουν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι γιατροί έχουν καταφύγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταφέρουν να αποκτήσουν κρίσιμες προμήθειες εξοπλισμού και φαρμάκων. Όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Σρι Λάνκααναζητούν διαβατήρια για να φύγουν στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας.

Την 1η Απριλίου ξεκίνησε η εξέγερση των πολιτών

Η αντίστροφη μέτρηση για την εξέγερση στη Σρι Λάνκα ξεκίνησε την 1η Απριλίου, όταν ο λαός ζήτησε την παραίτηση του προέδρου Ρατζαπάξα με τον ίδιο να κηρύσσει προσωρινά τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ταυτόχρονα παραχώρησε υπερεξουσίες στα σώματα ασφαλείας της Σρι Λάνκα,προκειμένου να διαλύσει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του.

Με αυτό τον τρόπο, δημιουργήθηκε ένα κλίμα τρομοκρατίας στη χώρα. Ανά πάσα στιγμή, κάθε πολίτης μπορούσε να θεωρηθεί ύποπτος για συνωμοσία εναντίον του κράτους και να βρεθεί στη φυλακή. Δύο ημέρες μετά, στις 3 Απριλίου, παραιτήθηκε όλο το όλο το υπουργικό συμβούλιο με τον πρόεδρο Ρατζαπάξα και τον αδελφό του Μαχίντα, ο οποίος ήταν και πρωθυπουργός, να βρίσκονται σε πολιτική απομόνωση. Ένα 24ωρο αργότερα, παραιτείται και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, αγνοώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις να ζητήσει στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Ρατζαπάξα χάνει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία καθώς πρώην σύμμαχοι τον παροτρύνουν να παραιτηθεί. Ο ίδιος αίρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κρίση στη χώρα βαθαίνει όταν, στις 10 Απριλίου, η Ιατρική Ένωση ανακοινώνει ότι τελειώνουν τα φάρμακα για σοβαρές ασθένειες. Οι γιατροί της χώρας κρούουν τον κώδωνα επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη στα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς φορείς της χώρας και ότι η έλλειψη φαρμάκων πιθανότατα θα σκοτώσει περισσότερους πολίτες απ’ ότι η νόσος Covid.

Στάση πληρωμών κήρυξε η κυβέρνηση

Η μόνη κίνηση της κυβέρνησης είναι να ανακοινώσει ότι κηρύσσει στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος, ύψους 51 δισ. δολαρίων, αφού πρώτα έχει ξεμείνει από συνάλλαγμα για να εισάγει τα απολύτως απαραίτητα αγαθά.

Στις 19 Απριλίου, καταγράφεται ο θάνατος ενός διαδηλωτή που είναι και το πρώτο θύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που διαρκούν αρκετές εβδομάδες.
Την επόμενη ακριβώς ημέρα, το ΔΝΤ ανακοινώνει ότι ζήτησε από τη Σρι Λάνκα να αναδιαρθρώσει το υπέρογκο εξωτερικό της χρέος πριν συμφωνηθεί ένα πακέτο διάσωσης. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αφήνει τις διαδηλώσεις να μαίνονται.

Λίγες μέρες μετά, το υπουργείο Άμυνας διατάσσει τα στρατεύματα να ανοίγουν πυρ εναντίον όποιου εμπλέκεται σε λεηλασίες ή άλλου είδους φθορές ή επιθέσεις σε κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο, οι διαδηλωτές αψηφούν τη νέα κυβερνητική απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία καταργείται στο τέλος της ίδιας εβδομάδας.

Μόλις στις 10 Ιουνίου, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν ήδη ανάγκη από βοήθεια. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού είχαν ελλιπή ή καθόλου πρόσβαση σε βασικά είδη τροφίμων.

Πριν την εκπνοή του Ιουνίου, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ότι η χώρα δεν διαθέτει καθόλου καύσιμα και σταματά την πώληση βενζίνης. Στις αρχές Ιουλίου θα δουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ για ένατο συνεχόμενο μήνα. Όσα συνέβησαν την 9η Ιουλίου ήταν απλώς η κλιμάκωση της πολιτικοοικονομικής κρίσης σε μία χώρα 22 εκατομμυρίων πολιτών.

Διαδηλώσεις και λεηλασίες σε κυβερνητικές κατοικίες

Μετά την παραίτηση του προέδρου Ρατζαπάξα, ο οποίος για την ώρα έχει φυγαδευτεί στις Μαλδίβες, η χώρα σπαράσσεται από διαδηλώσεις και λεηλασίες σε κυβερνητικές κατοικίες.

Πλάνα από το εσωτερικό του προεδρικού μεγάρου δείχνουν πεινασμένους διαδηλωτές να πηδούν στην πισίνα και να εξερευνούν τα μεγαλοπρεπή δωμάτια, να επεξεργάζονται πολύτιμα αντικείμενα και να αναζητούν φαγώσιμα, αλλά και τιμαλφή για να πάρουν μαζί τους.

Οι σκηνές όπου πολίτες περιφέρονται με έκπληξη και οργή στα πολυτελή δωμάτια της προεδρικής κατοικίας συγκλονίζουν όπως και τα λόγια τους: «Υποφέραμε, ενώ αυτοί ζούσαν μέσα στην πολυτέλεια».

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει έτοιμο σχέδιο διάσωσης ύψους 3 δισ. δολαρίων, μόνο, όμως, σε περίπτωση που υπάρξει «ειρηνική μετάβαση εξουσίας». Κάτι όμως που δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί.