Οικονομία

Πολιτική συμφωνία για την αξιολόγηση μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου

Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για το κρίσιμο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου όπου Κυβέρνηση και θεσμοί αναμένουν κλείσει σηματοδοτεί η σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργού Oικονομικών.

Παρότι σήμερα η Ελλάδα δεν θα είναι επισήμως θέμα συζήτηση, στην συνάντηση θα είναι παρόντες οι επικεφαλείς της ομάδας στον θεσμών αφού το συμβούλιο έχει ζητήσει ενημέρωση για τον πρώτο κύκλο των συζητήσεων της τρίτης αξιολόγησης που έγινε στην Αθήνα.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει ένα καλό βαθμό από τους δανειστές καθώς η εξέλιξη των συζητήσεων έκλεισε θέματα από τις πρώτες μέρες αφήνοντας πολύ πίσω την παράδοση της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης.

Παράλληλα βέβαια θα αναφερθεί η υπεραπόδοση που αναμένεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον προϋπολογισμό του 2017 με το πρωτογενές πλεόνασμα να υπολογίζεται στο 2,8% έναντι 1,75% του στόχου του προγράμματος . Επίσης αναμένεται να επιβεβαιωθεί και δημόσια ότι οι προβλέψεις των ελληνικών αρχών για το 2018 είναι ορθές και άρα ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι εφικτός με την προϋπόθεση διατήρησης τις ίδιας δημοσιονομικής πολιτικής.

Ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα παραλείψουν να αναφέρουν και τα θέματα που έμειναν ανοιχτό στο πρώτο γύρο των συζητήσεων οι οποίες αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την αναστοχοθέτηση των κοινωνικών επιδομάτων και τις αποκρατικοποιήσεις.

Το κοινωνικό μέρισμα

Τα μέλη του οικονομικού επιτελείου αναμένεται στο περιθώριο της συνόδου να θέσουν στους επικεφαλείς των Ευρωπαίων δανειστών το θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος.

Μετά την κατά αρχήν αποδοχή των θεσμών στο υπέρ – πλεόνασμα του 2017 θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το ποσό του μερίσματος (η ελληνική πλευρά μιλάει για την διανομή ενός ποσού άνω των 1,2 δις ευρώ) και το τμήμα του που θα διατεθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών. Με τον τρόπο θα οριστικοποιηθεί και το ποσό που θα διατεθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να προσέρχεται στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να μένουν λίγα να συμφωνηθούν κατά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα στο τέλος του μήνα.

Ένας μήνας προθεσμία

Με το τέλος του σημερινού Eurogroup η Κυβέρνηση θα έχει περίπου ένα μήνα προθεσμία να βρει «συμβατές» λύσεις με τους θεσμούς στα περίπου 70 προαπαιτούμενα που είναι ακόμη ανοιχτά . Στόχος είναι στο αμέσως επόμενο Eurogroup να υπάρξει με του δανειστές συμφωνία σε επίπεδο θεσμών ( stuff level Agreement ) η οποία θα επικυρωθεί και από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης. Μετά τις εορτές θα υπάρχει άλλος ένα μήνας προθεσμία ώστε όσα συμφωνηθούν να εφαρμοστούν.

Αν αυτό επιτευχθεί πλέον η Ελλάδα να μπορεί να πάρει και την επόμενη δόση του δανείου η οποία μπορεί να φτάνει τα 10 δις ευρώ, μεγάλο μέρος της οποίας θα αποτελέσει δημοσιονομικό μαξιλάρι για την εποχή μετά το πρόγραμμα.

Πηγή: news247.gr 

Όλη η επικαιρότητα