WEB tv Ελλάδα Πολιτική

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου – Πέρασε με 148 «ναι» (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για την ταυτότητα φύλου και το επίμαχο άρθρο 3.

«Ναι» ψήφισαν στο άρθρο 3,  148 βουλευτές και παρόντες ήταν 285 βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 124 βουλευτές. Το άρθρο πέρασε λόγω των απουσιών που υπήρξαν, καθώς έτσι δεν απαιτούνται 151 βουλευτές.

«Ναι» επί της αρχής ψήφισαν 171 βουλευτές, «όχι» 114 βουλευτές.

Διαρροές υπήρξαν από την κυβερνητική πλευρά καθώς η Γεωργία Γενιά καταψήφισε το συγκεκριμένο άρθρο.

Οι κ.κ. Μπόλαρης και Μιχελογιαννάκης απουσίαζαν από την ψηφοφορία ενώ όλοι οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων ψήφισαν όχι εκτός τον υφυπουργό Παιδείας κ. Κώστα Ζουράρι ο οποίος το ψήφισε.

Μάλιστα και ο Πάνος Καμμένος καταψήφισε το συγκεκριμένο άρθρο, ενώ ψήφισε με επιστολική «ναι» επί της αρχής για την ταυτότητα φύλου.

Ειδικότερα καταψήφισαν το άρθρο 3 του νομοσχεδίου για τη διόρθωση της ταυτότητας φύλου οι ΑΝΕΛ, με πρώτο τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Διαφορετική στάση από τους βουλευτές του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου στην τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».

Αρνητική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας να αποτελέσει βάση νομοθέτησης η πρόταση που κατέθεσε χθες το κόμμα.

Αρνητική ψήφο και από ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων.

Στο μεταξύ εγκρίθηκε η τροπολογία για την τουρκική ένωση Ξάνθης.

Τσίπρας: Λαϊκίζετε για τους δεκαπεντάχρονους και δεν ξέρετε ότι στα 12 δίνουμε ταυτότητα στα παιδιά;

Υπήρξαν από νωρίς πολλές εντάσεις, ενώ σκληρή κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον εξωγήινο από τον Υμηττό.

«Η συζήτηση που διεξάγεται σε αυτή την αίθουσα έχει βαθιά υποκριτική διάσταση», ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός και προσέθεσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ που προσερχόμενος στην αίθουσα αντέδρασε σε όσα λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει: «Εγώ κύριε Μητσοτάκη δεν ανέβηκα στον Υμηττό για να ρωτήσω τους εξωγήινους για να αλλάξω γνώμη. Έχω άποψη, έχω θέση, έχω ευθυκρισία! Και δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου».

Ο πρωθυπουργός είπε πως αυτές τις δύο ημέρες αντί να συζητάμε μια μεγάλη και ουσιαστική τομή που αφορά έναν στοιχειώδη εκσυγχρονισμό και που 19 χώρες έχουν εντάξει στο δίκαιό τους, τη δυνατότητα στους πολίτες που το επιλέγουν να αυτοπροσδιοριστούν δηλαδή, συζητάμε με περισσή υποκρισία την υπόθεση που αφορά την ηλικία των 15 ετών. «Για τους ανήλικους πολίτες των 15 ετών, τα διεμφυλικά αυτά παιδιά, που υφίστανται τρομακτικό bullying στα Λύκεια, αυτό το οποίο έπρεπε να βαραίνει στη συνείδησή μας είναι αν θα τους δώσουμε τη νομική δυνατότητα να σταματήσει αυτή η δραματική συμπεριφορά που υφίστανται. Αυτό πρωτίστως θα έπρεπε να μας αφορά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι την ίδια ώρα που αναφέρεται σε ψυχιάτρους και σε πρόσωπα που ανεβαίνουν στον Υμηττό και μιλούν με εξωγήινους, δεν αναφέρεται στις δεκάδες απόπειρες αυτοκτονίας στα σχολεία μας, και στην ελληνική επαρχία, που κρύβονται κάτω από το χαλί, εξαιτίας της ύπαρξης ενός θεσμικού πλαισίου που δεν δίνει τη διέξοδο της κανονικότητας.

«Λαϊκίζετε για τους δεκαπεντάχρονους και δεν ξέρετε ότι στα 12 δίνουμε ταυτότητα στα παιδιά;», επέμεινε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι διαμορφώνεται σήμερα ένα πλαίσιο που με τη συναίνεση των γονέων και την ιατρική γνωμάτευση που δίνεται από διεπιστημονική επιτροπή, θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε στη δικαστική διαδικασία προκειμένου να αποκτήσουν την ταυτότητα με βάση την συμπεριφορά, την αίσθηση που έχουν για τον αυτοπροσδιορισμό τους.

«Η συζήτηση γίνεται με όρους σκοταδισμού από την πλευρά σας. Εμείς λοιπόν βγαίνουμε μπροστά κύριε Μητσοτάκη. Έχουμε την ευθύνη της γνώμης και της άποψης μας και δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», είπε ο πρωθυπουργός και επέμεινε ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να ανακαλέσει το απαράδεκτο παράδειγμα που έδωσε διότι είναι προσβλητικό απέναντι σε μια κοινωνική κατηγορία και δεν έχει κανένα δικαίωμα να προσβάλλει σε αυτούς τους ανθρώπους». «Δεν έχετε δικαίωμα να τους προσβάλλετε και να τους εξευτελίζετε», είπε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Θα συνιστούσα να είστε πιο ψύχραιμος, να μην δείχνετε τόσο πάθος

Για ανευθυνότητα και εθελοτυφλία κατηγόρησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ εξαπέλυσε επίθεση και στον Πάνο Καμμένο.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ανέφερε: «Θα συνιστούσα να είστε πιο ψύχραιμος, να μην δείχνετε τόσο πάθος για ζητήματα που σας δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα. Αυτό το θέμα το εργαλειοποιείτε για να συσπειρώσετε την κοινοβουλευτική σας ομάδα». Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για πρόβλημα στη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ο κ. Καμμένος που είναι; και στον Άρη θα πήγαινε για να μην είναι παρών. Εκείνος που πήγαινε στον Αρχιεπίσκοπο και του έλεγε ότι θα έριχνε ακόμη και την κυβέρνηση. Αυτή είναι η υποκρισία αυτού του ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού».

Όταν ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με επιστολική ψήφο ο Πάνος Καμμένος ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο και ότι στο παρελθόν έχει ψηφίσει και άλλα παρόμοια νομοσχέδια που αφορούν ατομικά δικαιώματα, ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε λέγοντας: «Ο κ. Καμμένος δεν είναι ακροδεξιός, τυχοδιώκτης είναι. Δεν θυμάμαι τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ να είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης. Ο κ. Καμμένος δεν το ψήφισε, το ψήφισα εγώ και άλλοι 18 βουλευτές, αυτή είναι η υποκρισία που σας διακρίνει… Ο κ. Καμμένος θα καταδικαστεί σε πολιτική αφάνεια. Με τις πολιτικές πιρουέτες που κάνει δεν τον βλέπω να μπαίνει στην Βουλή εκτός αν του δώσετε διέξοδο και του προσφέρετε μία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας».

Αναφέρθηκε και στο θέμα για το οποίο τον εγκάλεσε ο πρωθυπουργός (Στην πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης είναι αναφερθεί στην περίπτωση, που του ανέφερε ψυχίατρος, 18χρονου που αποφάσισε να αλλάξει φύλο γιατί πήγε στον Λυκαβηττό και του το είπαν οι εξωγήινοι), ότι υποτιμά και προσβάλλει τους διεμφυλικούς και δείχνει περιορισμένη ευαισθησία απαντώντας: «Αυτή την ιστορία μου την ανέφερε ένας άνθρωπος που για 40 χρόνια ασχολείται με προβλήματα διεμφυλικών», και προσέθεσε ότι χρησιμοποίησε το παράδειγμα για να δείξει ότι απαιτείται αυξημένη συνείδηση και δικλείδες ασφαλείας. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Φίλτρο ασφαλείας, προτείναμε και μία διάγνωση, να πάει κάποιος σε έναν ειδικό στο πιστοποιημένο κέντρο στο Αιγινήτειο και να τον διαβεβαιώσει για τις ευθύνες που αναλαμβάνει με την αλλαγή ταυτότητας. Δεν είναι ζήτημα ψυχοπάθειας, είναι ζήτημα στοιχειώδους ευαισθησίας. Η δύσκολη απόφαση δεν είναι να αλλάξει ταυτότητα, η δύσκολη απόφαση είναι να αποφασίσει ένα αγόρι να βγει από το σπίτι ντυμένο κορίτσι. Αν δεν το βλέπετε εθελοτυφλείται και είστε ανεύθυνος. Μίλησα και με την κοινότητα (των ΛΟΑΤΚΙ) και αναγνωρίζω το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, αλλά χρειαζόμαστε και μία δικλείδα ασφαλείας».

Θεοδωράκης: Η αλλαγή φύλου δεν είναι καπρίτσιο

 «Είναι μία ευκαιρία να θυμηθούμε ότι η βασική αξία της δημοκρατίας είναι η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ομιλία του στη Βουλή για την αναγνώριση νομικής ταυτότητας φύλου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επισήμανε ότι «σήμερα που συζητάμε για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου πρέπει να σκεφτόμαστε τις ζωές των ανθρώπων που τους αφορούν, ανθρώπους που ζουν ανάμεσα μας και κάποιοι από εσάς κάνετε πως δεν τους βλέπετε» ενώ κάλεσε τους συναδέλφους του να «νομοθετήσουν χωρίς φόβο, χωρίς να κρύβονται και χωρίς το βλέμμα να είναι στην κάλπη».

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην περιθωριοποίηση, αλλά και στο bullying, το οποίο αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας που προσδιορίζονται ως trans. «Η αλλαγή φύλου, όπως και η αλλαγή του καταχωρισμένου φύλου, δεν είναι μία χομπίστικη επιλογή, δεν είναι καπρίτσιο, δεν είναι κάτι που κάποιος κάνει γιατί είναι της μόδας. Είναι μία περιπέτεια που πολλές φορές έχει πολύ πόνο. Είναι ένας μονόδρομος για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων» σημείωσε.

Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική και σε κάποιους «ακραίους της Ορθοδοξίας», όπως είπε, οι οποίοι αντί να μιλήσουν με επιχειρήματα καταφεύγουν σε άναρθρες κραυγές και κατηγορούν πολιτικούς ότι τάχα δεν υπερασπίζονται τα ιερά και τα όσια της πατρίδας. «Τα ιερά και τα όσια, όπως εκείνοι τα θεωρούν βέβαια. Γιατί και για μένα, και για πολλούς από εμάς -θέλω να πιστεύω- τα ιερά και τα όσια της πατρίδας είναι να μην έχεις παιδιά και αποπαίδια. Η αγάπη και η αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας είναι η βάση των χριστιανικών διδαχών. Το κέντρο είναι ο άνθρωπος και όχι οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, ο φόβος. Αυτό πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας: Ότι δεν υπάρχουν “παιδιά ενός κατώτερου Θεού”» πρόσθεσε.

4251236 1

(Πηγή:EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Τέλος ο κ. Θεοδωράκης άσκησε κριτική και για τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που υιοθετεί την άποψη «να μην ψηφίζουμε τίποτε που δεν ψηφίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ».

«Όταν κινδυνεύει η χώρα, όπως το καλοκαίρι του 2015, και όταν μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εμείς δεν κρυβόμαστε. Ψηφίζουμε αυτό που επιτάσσει το πατριωτικό καθήκον στα μεγάλα εθνικά θέματα και αυτό που λέει η συνείδησή μαςγια το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς, χωρίς παζάρια. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν θέλουμε να γίνουμε αυτό που πάντα απεχθανόμασταν, δηλαδή πολιτικοί που πιστεύουν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Η νέα προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα -και αυτές τις μέρες δημιουργείται- αυτό θα κάνει! Θα είναι παρούσα. Δεν θα κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα, στην εξέλιξη, στη λογική, στα δικαιώματα» υπογράμμισε.

Λεβέντης: Πρέπει να σεβόμαστε τις αρχές και τις αξίες της Εκκλησίας

Την άποψη ότι «θα δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα εάν ψηφιστεί η αλλαγή φύλου» εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης επετέθη στην κυβέρνηση λέγοντας: «Με 35% πήρατε την εξουσία. Τι νομίζετε ότι είστε; Δικτάτορες και αγνοείτε την εκκλησία και τους πάντες;».

Αναφερόμενος δε στο νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι «το να αλλάζει ο άνθρωπος τη φύση του είναι ανώμαλα πράγματα» σημειώνοντας ότι η άποψή του αυτή δεν είναι ρατσιστική.

4251235

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Μιλώντας για την Εκκλησία ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε ότι «δεν νομοθετεί αλλά θέλει να σέβεσαι τις αρχές της» και απευθυνόμενος στο σώμα ρώτησε: «Έστειλε ποτέ επιστολή η εκκλησία στους βουλευτές που υποδείκνυε τι να ψηφίσουν; Όχι. Αλλά θέλει να σεβόμαστε τις αρχές και τις αξίες της».

«Εγώ από την Ευρώπη παίρνω τα καλά της, όχι αρχές και αξίες. Κανονικά εμείς οι Έλληνες έπρεπε να δίνουμε στην Ευρώπη τις αξίες μας. Τι είμαστε; Φραγκολεβαντίνοι; Εάν είναι έτσι να φέρουμε τότε και έναν έπαρχο να μας κυβερνάει» σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο αλλά τάσσεται υπέρ του να δοθεί εργασία και σύνταξη στα «άτομα αυτά».

«Θερμό» επεισόδιο Κοντονή – βουλευτών Χρυσής Αυγής

«Θερμό» επεισόδιο ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τους χρυσαυγίτες υπήρξε πριν από λίγο στη Βουλή με αφορμή τις επικλήσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη στάση της Εκκλησίας επί του ζητήματος της αλλαγής ταυτότητας φύλου.

«Για του Χριστού την Πίστη την Αγία σκοτώσατε τον Φύσσα, κυνηγάτε τους μετανάστες, όπως δείχνουν οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις;» ήταν το δριμύ κατηγορώ του υπουργού Δικαιοσύνης προς τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που επεσήμανε πως ο Χριστιανισμός είναι η θρησκεία της Αγάπης και η Χρυσή Αυγή είναι η πολιτική παράταξη του μίσους και της μισαλλοδοξίας.

4251389

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από πλευράς χρυσαυγιτών με τον αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο, να ισχυρίζεται ότι ο Σταύρος Κοντονής επιχείρησε ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Κατηγόρησε δε, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προστατεύει τρομοκράτες και εγκληματίες.

Πηγή: newsbeast.grcnn.gr

Όλη η επικαιρότητα