Πολιτική

Πολιτικός «σεισμός» για τις υποκλοπές – Τι λένε Κυβέρνηση, Ηλείοι βουλευτές και Αντιπολίτευση

Για το ζήτημα μίλησαν στην εφημερίδα «Πατρίς» καταθέτοντας την άποψή τους οι Ηλείοι Βουλευτές. Παράλληλα ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ Αλκιβιάδης Τζοΐτης μας εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικός «σεισμός», έχει προκληθεί από το θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη με συμπολίτευση και αντιπολίτευση να ανταλλάσουν πυρά. Αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η απόφαση της κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής καθώς και για νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Για το ζήτημα αυτό μίλησαν στην εφημερίδα «Πατρίς» καταθέτοντας την άποψή τους οι Ηλείοι Βουλευτές. Παράλληλα ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ Αλκιβιάδης Τζοΐτης μας εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Πως λειτουργεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών

Γ ια τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και κάτω από ποιες συνθήκες επιτρέπονται τέτοιου είδους επισυνδέσεις μίλησε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ κ Αλκιβιάδης Τζοΐτης. Ειδικότερα επεσήμανε: «Ουσιαστικά το έργο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών έγκειται στην πρόληψη, την αποτροπή και την εξουδετέρωση κάθε κατασκοπευτικής δραστηριότητας ή τρομοκρατικής απειλής. Με στόχο τη θωράκιση της χώρας, της Δημοκρατίας τηςεκάστοτε κυβέρνησης και την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Όπως γνωρίζουμε όλοι μας, ζούμε σεένα πολυδιάστατο διεθνές περιβάλλον, εξαιρετικά απαιτητικό, με διαρκείς και συνεχείς προκλήσεις που ανακύπτουν τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Το προσωπικό που υπηρετεί στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει στόχο να επιτελέσει αυτό το σημαντικό έργο με εθνική συνείδηση,επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα. Να συλλέξει πληροφορίες, να τις επεξεργαστεί, να τις αναλύσει και να τις διαβιβάσει εκεί που πρέπει ούτως ώστε να τις εκμεταλλευτεί η πολιτεία μας, και να διαφυλαχτεί με αυτόν τον τρόπο η ασφάλειά της. Η ΕΥΠ αξιοποιεί την εμπειρία, την ικανότητα καθώς και διάφορα τεχνικά μέσα που διαθέτει, πάντα μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, προκειμένου να συλλέξει με διαφόρους τρόπους, πρωτογενείς ή άλλες πληροφορίες.

Αναφερόμενος στο σύστημα επισυνδέσεων και το ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται ο κ. Τζοΐτης μαςεξήγησε:«Ύστερα από διάταξη του Εισαγγελικού Λειτουργού που εποπτεύει την Υπηρεσία μπορεί να πραγματοποιηθεί άρση απορρήτου επιστολών και τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας καθώς και καταγραφή των δραστηριοτήτων διαφόρων προσώπων. Η διάταξη αυτή υποβάλλεται προς έγκριση στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών εντός 24 ωρών. Αυτά πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων για την προστασία και την προάσπιση των πολιτικών, οικονομικών, στρατιωτικών και εν γένει Εθνικών στρατηγικών συμφερόντων της χώρας. Καθώς επίσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση δραστηριοτήτων που συνιστούν απειλή κατά του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ασφάλειας του Ελληνικού Κράτους καθώς και του εθνικού πλούτου της χώρας. Όπως επίσης και την πρόληψη και την αντιμετώπιση δραστηριοτήτων τρομοκρατικών οργανώσεων καθώς και άλλων ομάδων οργανωμένου εγκλήματος.

Μόνο για αυτούς τους λόγους, τόνισε ο κ. Τζοΐτης, μπορεί να γίνει χρήση τέτοιων διατάξεων και να παγιδευτούν τηλεφωνικές συνδέσεις. Πρέπει ουσιαστικά να υπάρχουν αυτά τα στοιχεία για να είναι η επισύνδεση μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και της Δημοκρατίας που διέπει τη χώρα μας και των νόμων που υπάρχουν για τη λειτουργία αυτής της υπηρεσίας».

Μιχάλης Κατρίνης Επικεφαλής Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ «Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού»

«Έκπληκτοι οι Έλληνες πολίτες βλέπουν να εξελίσσεται μία νοσηρή κατάσταση, με την κυβέρνηση να παραδέχεται πλέον την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την ΕΥΠ. Είναι πρωτοφανής περίπτωση να παρακολουθείται ένας εκλεγμένος Έλληνας Ευρωβουλευτής από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Αυτές οι πρακτικές υπονομεύουν το Δημοκρατικό μας Πολίτευμα και εκθέτουν τη χώρα στην Ευρώπη. Υπάρχουν δεδομένες πολιτικές ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού που μπορεί μεν να θυσιάζει τον κ. Δημητριάδη και τον Διοικητή της ΕΥΠ για να διασωθεί ο ίδιος, αλλά οι ευθύνες είναι μεγάλες και θα του αποδοθούν από τους πολίτες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξαναγυρίζει τη χώρα 30 χρόνια πίσω, τότε που μία κυβέρνηση πάλι της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου και τους πολιτικούς της –και όχι μόνοαντιπάλους. Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι το θέμα είναι λήξαν, κάνει ένα ακόμα μεγάλο λάθος. Το θέμα δεν κλείνει εδώ, αντίθετα τώρα ανοίγει για να φωτιστούν όλες οι πτυχές του. Να λάμψει η αλήθεια και να καταλογιστούν οι ευθύνες».

Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής ΝΔ «Η κυβέρνηση θα διαλευκάνει την υπόθεση»

«Κατά αρχάς πρέπει να πούμε ότι το ζήτημα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων με κακόβουλα λογισμικά αφορά δεκάδες πολιτικά και όχι μόνο πρόσωπα αλλά και δημόσια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και Διεθνώς, μεταξύ των οποίων προφανώς και ο κ. Ανδρουλάκης. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα μόλις τη προηγούμενη εβδομάδα και αμέσως ζήτησε να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Ενεργοποιήθηκε και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και διευκρινήσεις ζητήθηκαν και από την ΕΥΠ και έγινε η ακρόαση στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου. Μάλιστα η κυβέρνηση επιδίωξε και μέσα από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη για τα ζητήματα που τον αφορούν σχετικά με αυτή τη νόμιμη επισύνδεση που έγινε στο κινητό του. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση ενημέρωσης από τη πλευρά της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός η κυβέρνηση θα διαλευκάνει την υπόθεση και τη στιγμή που θα κατατεθεί αίτημα για σχετική εξεταστική επιτροπή θα ανταποκριθούμε θετικά σε αυτό το αίτημα και θα μπορέσει να διαλευκανθεί η υπόθεση στο 100%. Ήδη έχει γίνει η παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ σχετικά με αυτό το θέμα και σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω ότι η παραίτηση του κ. Γρηγόρη Δημητριάδη σχετίζεται μόνο με το τοξικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το πρόσωπό του. Ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού έχει δεχθεί όλα αυτά τα χρόνια διάφορες επικρίσεις για μυθώδη θέματα και βεβαίως υπήρξε μία κόπωση του ιδίου. Δεν σχετίζεται με οποιοδήποτε λογισμικό και οποιαδήποτε διαδικασία παρακολούθησης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη. Να μην συγχέουμε αυτά τα πράγματα γιατί γίνεται μία προσπάθεια σύγχυσης αυτών των θεμάτων. Από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης της ΝΔ και δική μου προσωπικά ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να διαλευκανθούν εντελώς και βεβαίως να αποκατασταθεί η τάξη».

Κώστας Τζαβάρας, Βουλευτής ΝΔ «Να μην μείνει η παραμικρή αμφιβολία για τη νομιμότητα των χειρισμών»

«Η υπόθεση αυτή έτσι όπως έχει εμφανιστεί στη δημοσιότητα εμφανίζει στοιχεία που επιβάλλουν την άμεση εκκαθάρισή της. Αφήνει σκιές στη λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος που κανένας πολίτης και ενεργός πολιτικός δεν μπορεί να ανεχθεί να σέρνονται και να δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να μην μείνει η παραμικρή αμφιβολία για τη νομιμότητα των χειρισμών που έχουν γίνει ή για την άμεση δίωξη όσων ευθύνονται με τυχόν παράνομους χειρισμούς».

Ανδρέας Νικολακόπουλος, Βουλευτής ΝΔ «Τη νόμιμη επισύνδεση που γίνεται για λόγους Εθνικής Ασφάλειας την ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ»

«Αντιληφθήκαμε όλοι ότι ήδη υπάρχει ένα πολύ έντονο κλίμα τοξικότητας τη στιγμή που η κοινωνία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μίας πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπης, μία ενεργειακή, μία βιοποριστική κρίση. Βλέπουμε λοιπόν όλα τα γεγονότα να χρησιμοποιούνται ως μοχλός άσκησης έντονης, σκληρής και θα έλεγα και σε κάποιες περιπτώσεις συκοφαντικής αντιπολίτευσης. Θα συμφωνήσω καταρχάς ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως. Αυτό το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή που ο αρχηγός της ελλάσονος αντιπολίτευσης ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά και είπαμε ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως, να ερευνηθεί η υπόθεση δικαστικώς. Βεβαίως αμέσως ζητήσαμε και τη σύγκλιση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση. Από εκεί και πέρα όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα θέμα νόμιμης επισύνδεσης η οποία διατάχθηκε μετά από έγκριση εισαγγελικού λειτουργού.

Αυτό δεν γίνεται όπως αντιλαμβάνεστε για έναν απλό λόγο. Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία έγιναν τον καιρό που ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ήδη Ευρωβουλευτής. Από εκεί και πέρα υπάρχει μία νομοθετική ρύθμιση η οποία ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, και την οποία κατά την ψήφιση στη βουλή συμφώνησε και το ΠΑΣΟΚ. Η οποία λέει ότι όταν η νόμιμη επισύνδεση γίνεται για λόγους Εθνικής Ασφάλειας δεν υπάρχει νόμιμη ενημέρωση. Από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός όταν ενημερώθηκε την Πέμπτη, υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, για τους χειρισμούς, έστω και αν υπάρχει νόμιμη επισύνδεση σε ένα αρχηγό κόμματος αντιπολίτευσης, με τους οποίους προφανώς διαφώνησε με τον διοικητή της ΕΥΠ, ζήτησε την παραίτησή του. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μία απουσία πολιτικών ή σοβαρών πολιτικών προτάσεων η αξιόπιστων σε μία σοβαρή ενεργειακή και πληθωριστική κρίση από την αντιπολίτευση αλλά αυτά τα γεγονότα χρήζουν μίας ιδιαίτερης προσοχής, πολύ δε περισσότερο όταν εμπεριέχουν Εθνικής Ασφάλειας. Δεν αρνηθήκαμε ούτε ενημέρωση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και θα το ξανακάνουμε επαναλαμβάνω εφόσον ζητήσει πάλι κάποιο από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα ενημερωθούν πλήρως και βεβαίως εάν ζητήσουν σύσταση εξεταστικής επιτροπής πάλι θα είμαστε σύμφωνοι. Να ριχθεί άπλετο φως σε ότι ακριβώς έχει συμβεί, αυτό θέλουμε. Ο κ. Γεραπετρίτης ζήτησε να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη για τα θέματα που τον αφορούσαν δεν βρήκε όμως ανταπόκριση αλλά εμείς θα το κάνουμε επίσημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας».

Διονύσης Καλαματιανός για τις παρακολουθήσεις «Ομολογία ενοχής οι παραιτήσεις στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού»

«Όλα όσα βγαίνουν στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις παρακολουθήσεις σοκάρουν. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές μεταπολιτευτικό σκάνδαλο, με τεράστιες προεκτάσεις. Τι άλλο θα μπορούσε να είναι η παράνομη παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων; Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ αποκαλύπτουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι κάτι «σάπιο» υπάρχει. Αποτελούν ομολογία ενοχής. Παράλληλα, καταδεικνύουν τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες του Πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να γλυτώσει και να διασωθεί μόνο και μόνο επειδή παραιτήθηκαν δύο εξαιρετικά στενοί του συνεργάτες. Δεν μπορεί να τα “φορτώσει” αλλού, με δεδομένο, μάλιστα, ότι με νόμο της σημερινής κυβέρνησης ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι επικεφαλής της ΕΥΠ. Έχει χρέος να απολογηθεί και να εξηγήσει αναλυτικά και πειστικά στον ελληνικό λαό αυτό που ακριβώς έχει συμβεί. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να σταματήσει την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της ελληνικής κοινωνίας, κατηγορώντας τους πολιτικούς της αντιπάλους για δημιουργία κλίματος τοξικότητας. Οι κυβερνώντες όσο και αν επιθυμούν να αλλάξουν την ατζέντα, δεν θα τα καταφέρουν. Όσο και να θέλουν να το αποφύγουν, θα χυθεί άπλετο φως σε αυτή την θολή ιστορία και θα φωτιστούν όλες οι σκοτεινές πτυχές της. Ο Ελληνικός λαός απαιτεί ξεκάθαρες απαντήσεις δίχως περιστροφές. Απαιτεί τη διερεύνηση του σκανδάλου και την απόδοση των ευθυνών. Είναι ζήτημα δημοκρατίας.

Γιάννης Οικονόμου, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος «Δεν ανταποκρίθηκε ο κ. Ανδρουλάκης στο κάλεσμα για να ενημερωθεί»

«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η Κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί. Σύμφωνα με διαρροέςτουΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η Κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία. Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

Όλη η επικαιρότητα