Πολιτισμός-Ψυχαγωγία και τοπικά προϊόντα της Ηλείας στο λιμάνι του Κατακόλου!

Share

Με πληθώρα εκδηλώσεων Πολιτισμού και ψυχαγωγίας αλλά και μια τετραήμερη έκθεση γευσιγνωσίας-παρουσίασης των τοπικών προϊόντων της Ηλείας θα κυλήσει το υπόλοιπο του φετινού καλοκαιριού στο λιμάνι του Κατακόλου. Αυτό γνωστοποιήθηκε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Λεωνίδας Βαρουξής, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, και ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σάκης Αντωνόπουλος.

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λεωνίδας Βαρουξής δήλωσε: «Η μοναδική “βιομηχανία” της Ελλάδας είναι ο τουρισμός, κομμάτι της οποίας είναι και η κρουαζιέρα. Στην Ηλεία έχουμε την ευλογία να διαθέτουμε την Αρχαία Ολυμπία με την υπεραξία την οποία διαθέτει σε όλο τον πλανήτη. Πύλη της Ολυμπίας είναι το λιμάνι του Κατακόλου και κάθε χρόνο μας τιμούν οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες με τις αφίξεις εντυπωσιακών κρουαζιερόπλοιων και μεγάλο αριθμό τουριστών που αποφέρει μεγάλο έσοδο στην τοπική οικονομία. Όταν κάποιος σου δίνει πρέπει κι εσύ να του παρέχεις κάτι, γεγονός που μέχρι τώρα δεν συνέβαινε. Το χειρότερο ήταν πως ότι γινόταν ήταν αποκομμένο και εξέφραζε ένα μικρό κομμάτι του φορέα που αναλάμβανε την πρωτοβουλία. Για πρώτη φορά, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας πω, ότι το Λιμενικό Ταμείο έχει δίπλα του σε ισότιμο ρόλο το ΕΒΕ Ηλείας και τον πρόεδρο του Κώστα Νικολούτσο και εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιοπουλο, τους οποίους ευχαριστούμε. Για πρώτη φορά επίσης έχουμε τη στήριξη των δυο Εμπορικών Συλλόγων Κατακόλου που προσωπικά μου δίνει μεγάλη χαρά καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ο Φάρος”. Είναι πολύ σημαντικό η προσπάθεια αυτή να έχει την συμπαράσταση όλης της κοινωνίας.  Πιστεύουμε, λοιπόν, πως αυτό που λέγαμε από την πρώτη στιγμή ως Λιμενικό Ταμείο, ότι «το λιμάνι μας ενώνει», φέτος με μεγάλη μας χαρά λέμε ότι το πετύχαμε με συναντίληψη, κατανόηση και σεβασμό των απόψεων όλων. Είναι αυτό που θα καταγράψει και η ιστορία και δεν είναι άλλο από το γεγονός πως ενωνόμαστε όλοι για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Nα προσθέσω πως οι εκδηλώσεις στοχεύουν στους επιβάτες της κρουαζιέρας και των τουριστών αλλά έχουμε, παράλληλα, στόχο να αγκαλιάσουμε όλη την κοινωνία της Ηλείας! Να αποτελέσουν δηλαδή αυτές οι εκδηλώσεις ένα ευρύτερο προσκλητήριο στο οποία θα ανταποκριθεί ολόκληρη η κοινωνία της Ηλείας. Να συμπληρώσω, επίσης, ότι οι φετινές εκδηλώσεις χωρίζονται σε δυο σκέλη, ένα καθαρά πολιτιστικό και ένα κομμάτι που έχει να κάνει με κάτι που μας το ζήτησαν όλοι… δηλαδή την πρωτοβουλία να γνωρίσουν οι τουρίστες καθώς και το σύνολο της κοινωνίας της Ηλείας τα τοπικά αγροτικά μας προϊόντα. Άλλωστε στην ευλογημένη και συνάμα παραμελημένη Ηλεία, δυο πράγματα διαθέτουμε… τουρισμό και αγροτικά προϊόντα! Τέλος θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι συνέδραμαν στην προσπάθεια που κάνουμε φέτος το καλοκαίρι».

Ακολούθως ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος δήλωσε: «Το Κατάκολο κατέχει μια επίζηλη θέση ανάμεσα στα ελληνικά λιμάνια προορισμού της κρουαζιέρας πλην όμως αυτό να μην το θεωρούμε πάντα δεδομένο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνει ο καθένας από την μεριά του τα καλύτερα ώστε να διατηρήσει αυτή την υψηλή θέση που έχει. Και βέβαια το Λιμενικό Ταμείο έχει προγραμματίσει τα έργα τα σημαντικά τόσο σε επίπεδο λιμενικών υποδομών όσο και χερσαίου χώρου και προσβασιμότητας όμως και οι υπόλοιποι φορείς του τόπου έχουν το καθήκον και την υποχρέωση να συμβάλουν και να συνδράμουν κατά τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια διατήρησης της θέσης του Κατακολου. Το Κατάκολο δεν είναι μόνο ένα λιμάνι είναι ένας προορισμός. Ο κόσμος που έρχεται, το επισκέπτεται για να δει κάποια πράγματα, να γευτεί κάποια άλλα και να φύγει με θετική εντύπωση. Σε αυτή την θετική εντύπωση όλοι πρέπει να έχουμε κάποια συμβολή. Δε φτάνει να παρέχουμε απλώς κάποιες υπηρεσίες για τον τουρίστα αλλά και να επιδιώκουμε σαν λιμάνι αύξηση της ποιότητας των τουριστών, πρέπει από δω και πέρα και οι υπηρεσίες μας να πάρουν μια καλύτερη πορεία ώστε το Κατάκολο να μην είναι μόνο φιλικό σαν μέρος, ομορφιά, περιβάλλον και σαν προορισμός της Ολυμπίας αλλά σαν μέρος που η επιχειρηματικότητα δίνει μια ιδιαίτερη ταυτότητα. Πρέπει να παρέχουμε υπηρεσίες όπως εκείνες που παρέχουν σε όλα τα λιμάνια της Αδριατικής που το Κατάκολο είναι κομμάτι του λιμενικού συστήματος της Αδριατικής.

Η κατά κεφαλήν δαπάνη στο Κατάκολο δεν είναι η αναμενόμενη, πρέπει να βελτιωθεί παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Προς τούτο, επιδιώκουμε να δώσουμε στοιχεία της Ηλειακής ταυτότητας. Γιατί το Κατάκολο αποτελεί ένα κομμάτι της λιμενικής υποδομής όλης της Ηλείας και από εκεί εκπέμπει ένα σήμα για όλο τον κόσμο. Άρα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και οι άνθρωποι να δουν τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της Ηλείας. Έχουμε κρασιά, ιδιαίτερα προϊόντα… αυτά πρέπει να τα αναδείξουμε και είναι πεδίο δόξης για κάτι καινούργιο και καινοτόμο. Στα πλαίσια αυτά οργανώνουμε μαζί με το Λιμενικό Ταμείο μια 4ήμερη έκθεση-επίδειξη των ηλειακών προϊόντων με τη συνδρομή γειτονικών επιμελητηρίων, ώστε να δείξουμε την ευρύτερη ταυτότητα του ζωτικού χώρου, του δικού μας».

Τελευταίος πήρε το λόγο ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σάκης Αντωνόπουλος, που είχε και την ευθύνη συντονισμού κατάρτισης του προγράμματος των εκδηλώσεων. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον πρόεδρο Λεωνίδα Βαρουξή, τον πρόεδρο της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ) Ηλείας Ζώη Υφαντή, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κατακόλου «Η Ενότητα» Σάκη Μπουλούτα και τον αντιπρόεδρο της Τ.Κ. Κατακόλου Μάκη Ρομποτή για την στήριξη και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του. Ο κ. Αντωνόπουλος ανέφερε πως οι εκδηλώσεις Πολιτισμού στο λιμάνι του Κατακόλου ξεκίνησαν την Τρίτη 25 Ιουνίου με την Φιλαρμονική Πύργου «Απόλλων» και τους «Τραγουδιστάδες» τού Πύργου ενώ το Σάββατο 1 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατακόλου «Ο Φάρος». Η συνέχεια του προγράμματος, όπως το παρουσίασε ο κ. Αντωνόπουλος, έχει ως εξής:

Η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα πραγματοποιήσει συναυλία στις 4 Αυγούστου.
Στις 29 Ιουλίου η Θεατρική Ομάδα Πύργου θα παρουσιάσει την «Γκόλφω» τού Σπ. Περεσιάδη, σε σκηνοθεσία Ευανθίας Στιβανάκη. more
Τα τοπικά προϊόντα της Ηλείας θα είναι οι «πρωταγωνιστές» του 4ήμερου Φεστιβάλ «Γευσιγνωσία-Τουρισμός-Κρουαζιέρα» που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 8 Αυγούστου. more

15/07/2017: Φιλοξενία ράλι Ιστορικών αυτοκινήτων.

29/07/2017: Θεατρική Ομάδα Πύργου, με την «Γκόλφω» τού Σπ. Περεσιάδη, σε σκηνοθεσία Ευανθίας Στιβανάκη

01/08/2017: Εκδήλωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζακύνθου «Οι Μανώλιες» (περιλαμβάνει βαρκαρόλα με καντάδες και συναυλία).

03/08/2017: «Πάμε σαν άλλοτε» (Μουσική βραδιά).

04/08/2017: Συναυλία με την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, με την συνεργασία και συνδρομή της ΕΑΑΝ Ηλείας.

05/08/2017: Εγκαίνια Φεστιβάλ «Γευσιγνωσία-Τουρισμός-Κρουαζιέρα» (θα πλαισιωθεί με Μουσική βραδιά).

06-07-08/08/2017: Διάφορες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ με επίκεντρο την προβολή παραδοσιακών προϊόντων στους
Πλοιάρχους, cruise managers και επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που θα αφιχθούν στο Κατάκολο εκείνες τις ημέρες (συνοδεία πληθώρας μουσικών εκδηλώσεων). Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην έκθεση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους κ.κ. Μπουλούτα (6944 772997), Γεράνιο (6947 808039) και Αγάλου (6994 41814).

12/08/2017: Συναυλία με την Ορχήστρα «Χρώματα της Ήλιδας».

20/08/2017: Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων με επίσκεψη στο Φάρο Κατακόλου, σε συνεργασία με την ΕΑΑΝ Ηλείας.

25 ή 26/08/2017: Βραδιά αφιερωμένη στον Άγιο Διονύσιο, εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατακόλου «Ο Φάρος».

07/09/2017: Πανσέληνος Σεπτεμβρίου με την χορωδία της Φιλαρμονικής Πύργου και τους «Τραγουδιστάδες του Πύργου».

30/09/2017: Εορτασμός Ναυμαχίας Κατακόλου σε συνεργασία με την ΕΑΑΝ Ηλείας.

Ξέχωρα από όλα τα παραπάνω ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρθηκε και στην έκθεση με τίτλο «Μύθοι και τέρατα», στο αλσύλλιο του Κατακόλου, που θα κάνει τα εγκαίνια της το Σάββατο 8 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να «ζήσουν στιγμές» από την Ελληνική  μυθολογία! Επίσης στο χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργήσει Έκθεση Φωτογραφίας. Τα εκθέματα προσφέρονται ευγενώς από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας κατόπιν παρέμβασης της ΕΑΑΝ Ηλείας. Τέλος έγινε αναφορά και στο Port Festival με τους διοργανωτές του οποίου γίνονται συζητήσεις για την πραγματοποίηση του.