Τον Αύγουστο του 1811 η διεθνής ομάδα των Ευρωπαίων αρχαιοκαπήλων με επικεφαλής τον Βρετανό, Τσαρλς Κόκερελ, έφτασε στη Φιγαλεία της Πελοποννήσου με σκοπό να λεηλατήσει τον περίφημο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

Τον Αύγουστο του 1811 η διεθνής ομάδα των Ευρωπαίων αρχαιοκαπήλων με επικεφαλής τον Βρετανό, Τσαρλς Κόκερελ, έφτασε στη Φιγαλεία της Πελοποννήσου με σκοπό να λεηλατήσει τον περίφημο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα.
Ο Ηλίας Τσάγκλας από το χωριό Πεύκες Ηλείας, ήταν μόλις 18 ετών, όταν κατέβασε τη σβάστικα μέρα μεσημέρι από το …
Η λίμνη αποξηράνθηκε το 1969 για να αποδοθεί, όπως και η Κάρλα, στη γεωργική χρήση. […] Ο σκοπός ήταν η αποξήρανση της Αγουλινίτσας εντός του όλου έργου της έγγειας βελτίωσης της πεδιάδας του Αλφειού. […]
Η Marianne βρέθηκε στη δίνη ενός ανεπανάληπτου κυκλώνα. Η δίκη της συγκέντρωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Αυτή η «αδίστακτη πράξη εκδίκησης», όπως έγραψε αμερικανική εφημερίδα, την είχε κάνει διασημότητα
Ο νομός Ηλείας είναι ένας νομός με πλούσια ιστορία. Πολλοί υπήρξαν οι αγνοί αγωνιστές που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία του τόπου μας και πολλούς απ’ αυτούς είτε δεν τους γνωρίζουμε είτε γνωρίζουμε ελάχιστα για την ζωή και τη δράση τους.
Η Φειά ή Φεά, στο σημερινό κόλπο του Αγίου Ανδρέα, στην περιοχή του Κατακόλου, αποτελούσε κατά την αρχαιότητα σημαντικό λιμάνι, επίνειο της Πισάτιδας και όριό της με την βορείως κειμένη περιοχή της Κοίλης Ήλιδας.
Μέχρι το 1875 ο αμύθητος αρχαιολογικός θησαυρός της αρχαίας Ολυμπίας παρέμενε θαμμένος στη γη. Η αποκάλυψή του έγινε από Γερμανούς επιστήμονες και αποτέλεσε σημείο καμπής στα παγκόσμια αρχαιολογικά χρονικά.
Το «αντιπεπονθός» ως παγκόσμιο φαινόμενο…
Από το 1830 η κορινθιακή σταφίδα ήταν το «χρυσάφι» της ελληνικής οικονομίας και το πρώτο εξαγωγικό προϊόν της χώρας. Αμέτρητες ποσότητες έφευγαν από τα λιμάνια της Πελοποννήσου με προορισμό τις ευρωπαϊκές χώρες. Το 1875 μία κρίση υπερπαραγωγής χτύπησε την αγορά.
Το Δώρο του Πάσχα είναι ένα χρηματικό βοήθημα, που δίνεται από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο, ενόψει των εορτών του Πάσχα. Συνίσταται σε μισό μισθό ή 15 ημερομίσθια, κατ’ ανώτατο όριο και καταβάλλεται από τον εργοδότη έως τη Μεγάλη Τετάρτη.
Ήταν 25 Νοεμβρίου του 2006, όταν πέντε φίλοι και κυνηγοί, όλοι συγγενείς μεταξύ τους, ξεκίνησαν από ένα χωριό του Αγρινίου για να κυνηγήσουν λίγο έξω από ένα άλλο κοντινό χωριό, τα Kαλύβια. Επρόκειτο για τα αδέλφια Bασίλη, 23 ετών, και Xρήστο Nικολόπουλο, 21 ετών, και για τα πρώτα ξαδέρφια τους Λάμπρο Aντρέσσα, 33 ετών, Hλία Πίπα, 32 ετών, και Aλέξη Nικολόπουλο, 17 ετών.
Ο Ιωσήφ Στάλιν (το πλήρες όνομά του είναι Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν) θεωρείται από πολλούς ένας από τους μεγάλους ηγέτες που πέρασαν από τον μάταιο τούτο κόσμο.
Ο 67χρονος πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφαλιστικών Εταιρειών Νίκος Σωτηρόπουλος είχε αναλάβει να «καθαρίσει» την ελληνική ασφαλιστική αγορά, όμως μπήκε σε επικίνδυνα «χωράφια».
Ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό γύρω του, ζούσε με στερήσεις, την ώρα που, όπως αποδείχθηκε αργότερα, λάτρευε το …
Η υπόθεση της Πάτρας με τον θάνατο των τριών παιδιών και η σύλληψη της μητέρας τους ως κατηγουρουμένης για ανθρωποκτονία, φέρνει στο φως παλαιά εγκλήματα που είχαν σοκάρει το πανελλήνιο.
Ο οδηγός της χρηματαποστολής είδε τέσσερις οπλισμένους κουκουλοφόρους να τον απειλούν. Οι τρεις κρατούσαν από ένα πιστόλι, κι ο τέταρτος μία χειροβομβίδα. Λίγα λεπτά πριν είχαν εμβολίσει το θωρακισμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε, είχαν πέσει πάνω του με ένα κλεμμένο φορτηγό και τώρα βαρούσαν με βαριοπούλα το παρμπρίζ του.
Συγκινητικές μαρτυρίες και διηγήσεις πρώην μεταναστών, τις οποίες είχε δημοσιεύσει παλιότερα, η σχολική εφημερίδα «Σελινούς» σε μια έκδοση έκπληξη, όπου οι μαθητές του Γυμνασίου Κρεστένων Ηλείας ανέδειξαν την μεγάλη περιπέτεια της ξενιτιάς, όπως την έζησαν οι πρόγονοί τους.
Κατά την περίοδο της Κατοχής, πάνω από 200 άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, φυλακίστηκαν εκεί, ενώ πολλοί από αυτούς εκτελέστηκαν. Κανείς από τους φυλακισμένους δεν κατάφερε να δραπετεύσει από την φυλακή του ναζιστικού καθεστώτος.
Αγωνίστηκαν με όλη τη δύναμη της ψυχής και του σώματός τους προκειμένου να δουν τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ελεύθερο, έχασαν τα μονάκριβα παιδιά τους στις μάχες, φλέρταραν πολλές φορές με τον θάνατο και χάρισαν τις περιουσίες τους, για να αγοραστούν κανόνια και να συντηρηθούν πλοία που συνέβαλαν τα μέγιστα στην Επανάσταση του 1821.
Στις 27 Μαΐου του 1821, στον όρμο της Ερεσού ο Παπανικολής πυρπολεί το οθωμανικό δίκροτο. Η πυρπόληση δίνει την αφορμή για τη σφαγή Μυτιληνιών χριστιανών, γνωστή σαν το «μεγάλο τζουλούσι».
Μια τεράστια γαλανόλευκη σημαία, φωτίζει από χτες το βράδυ ολόκληρο το 15ώροφο κτίριο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην Λεωφ. Κατεχάκη, σε ένδειξη τιμής για την επέτειο της Επανάστασης του 1821 και τη μνήμη των ηρώων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία.
Με το συνωμοτικό δίκτυο που διέθετε κατάφερε να οργανώσει τους σκλαβωμένους Έλληνες αλλά και αυτούς που ζούσαν στο εξωτερικό και να ανάψει την σπίθα για τον εθνικό ξεσηκωμό που δεν άργησε να έρθει.
Η Ελληνική Επανάσταση, σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε η Φιλική Εταιρεία στα μέλη της θα ξεκινούσε το 1821 είτε στις 25 Μαρτίου (εορτή Ευαγγελισμού) είτε την 23η Απριλίου (εορτή του Αγίου Γεωργίου) είτε στις 21 Μαΐου (εορτή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης).
Στις 21 Μαρτίου 1821 οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα και η πρώτη πολεμική επιχείρηση του αγώνα είναι γεγονός.