To doodle της Google τιμά την εργατική Πρωτομαγιά

Το κεφαλαίο γράμμα «G» απεικονίζει έναν μάγειρα που κρατάει ένα μπολ, ενώ τα δύο συνεχόμενα «o» απεικονίζουν έναν αγρότη να κάθεται πάνω σε ένα πορτοκάλι και έναν ελαιοχρωματιστή, που βάφει, αντίστοιχα.

Η ιστορία της Εύα Μπράουν: Ερωμένη του Αδόλφου Χίτλερ για δεκατρία χρόνια και σύζυγός του για ένα εικοσιτετράωρο

Γερμανίδα καλλονή, ερωμένη του Αδόλφου Χίτλερ για δεκατρία χρόνια και σύζυγός του για ένα εικοσιτετράωρο. Η Εύα Μπράουν (Eva Braun) γεννήθηκε στο …

Η ιστορία του Δώρου του Πάσχα

Το Δώρο του Πάσχα είναι ένα χρηματικό βοήθημα, που δίνεται από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο, ενόψει των εορτών του Πάσχα. Συνίσταται σε μισό μισθό ή 15 ημερομίσθια, κατ’ ανώτατο όριο και καταβάλλεται από τον εργοδότη έως τη Μεγάλη Τετάρτη.

Η Σφαγή στο Δήλεσι

Ένα από τα πιο θλιβερά γεγονότα στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους, που οδήγησε στον διεθνή διασυρμό της χώρας. Κατά τη …

Πώς προέκυψε η πολυσυζητημένη φράση του Κολοκοτρώνη «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους»

Χρησιμοποιείται από ανακοινώσεις κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς έως τη Δεξιά, με τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Αβέρωφ να την μεταφέρει ως τίτλο στο βιβλίο του («Φωτιά και Τσεκούρι», 1973) που αφορά τον Εμφύλιο Πόλεμο και τις διενέξεις της περιόδου 1946 – 1949.

Η εκπαίδευση πριν την Επανάσταση του 1821

Σημαντικές σχολές ελληνικής Παιδείας, καθώς επίσης κατά τόπους σχολεία, οικοδιδασκαλεία και άτυπη διδασκαλία από τους εγγράμματους για τη βασική γνώση ανάγνωσης και γραφής, συνθέτουν την εικόνα της εκπαίδευσης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Ένδοξοι ήρωες του 1821 που είχαν άδοξο τέλος

Αγωνίστηκαν με όλη τη δύναμη της ψυχής και του σώματός τους προκειμένου να δουν τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ελεύθερο, έχασαν τα μονάκριβα παιδιά τους στις μάχες, φλέρταραν πολλές φορές με τον θάνατο και χάρισαν τις περιουσίες τους, για να αγοραστούν κανόνια και να συντηρηθούν πλοία που συνέβαλαν τα μέγιστα στην Επανάσταση του 1821.

Ψωροκώσταινα: Η Αιβαλιώτισσα πρόσφυγας στο Ναύπλιο, συνώνυμο του νεοελληνικού κράτους

Στις 27 Μαΐου του 1821, στον όρμο της Ερεσού ο Παπανικολής πυρπολεί το οθωμανικό δίκροτο. Η πυρπόληση δίνει την αφορμή για τη σφαγή Μυτιληνιών χριστιανών, γνωστή σαν το «μεγάλο τζουλούσι».

Η Εταιρεία που άναψε την σπίθα για την Επανάσταση του 1821

Με το συνωμοτικό δίκτυο που διέθετε κατάφερε να οργανώσει τους σκλαβωμένους Έλληνες αλλά και αυτούς που ζούσαν στο εξωτερικό και να ανάψει την σπίθα για τον εθνικό ξεσηκωμό που δεν άργησε να έρθει.

Η πρώτη πολεμική επιχείρηση του 1821 έγινε στα Καλάβρυτα | Ποιοι ορκίστηκαν «ελευθερία ή θάνατος» στην Αγία Λαύρα (vid)

Στις 21 Μαρτίου 1821 οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα και η πρώτη πολεμική επιχείρηση του αγώνα είναι γεγονός.

Ο πρώτος εορτασμός της 25ης Μαρτίου

Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική εορτή της χώρας μας στις 15 Μαρτίου 1838, με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα, που εκτελούσε παράλληλα και τα καθήκοντα του πρωθυπουργού εκείνη την περίοδο.

25η Μαρτίου 1821 και Εθνική Επέτειος – Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου τιμούμε και γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Εκ των πραγμάτων είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, ως αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας.

Οι πρώτες μάχες του Ελληνικού Αγώνα στην περιοχή της Ηλείας

Η Ελληνική Επανάσταση, σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε η Φιλική Εταιρεία στα μέλη της θα ξεκινούσε το 1821 είτε στις 25 Μαρτίου (εορτή Ευαγγελισμού) είτε την 23η Απριλίου (εορτή του Αγίου Γεωργίου) είτε στις 21 Μαΐου (εορτή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης).

Νομός Ηλείας και σιδηρόδρομος – Με τον «Κωλοσούρτη» στο Κατάκολο, τη «Ριρίκα» στην Κυλλήνη και το «Μοτράκι» στα Ολύμπια

Ο νομός Ηλείας από τα τέλη του 19ου αιώνα, διαθέτει ένα πυκνό σιδηροδρομικό δίκτυο, που αποτελεί τμήμα του πάλαι ποτέ ένδοξου δικτύου των ΣΠΑΠ

Η πρώτη αλλαγή φύλου στην Ελλάδα έγινε το 1951 – Η Ζωή που έγινε Ζώης

Στις 17 Ιανουαρίου 1951 στο χειρουργείο του γυναικολογικού τμήματος του Μαιευτηρίου «Αλεξάνδρα», πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα εγχείρηση αλλαγής φύλου.

Ο Δανός θεολόγος που “μελέτησε” τον Επικούριο Απόλλωνα και γέμισε ένα πλοίο με αρχαιότητες από την Τζιά

Ο Δανός αρχαιολόγος, θεολόγος και φιλόλογος Peter Oluf Brønsted (1780-1842), φτάνει στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1810, πραγματοποιώντας την πρώτη, ουσιαστικά, επίσκεψη Δανού περιηγητή στην χώρα.

Η ιστορία του βαμβακιού στην Ελλάδα ξεκινά από την… Ηλεία

Το θαμνώδες φυτό τους βύσσου, το οποίο πιθανότατα είχε προέλθει από τη Φοινίκη, καλλιεργούνταν αποκλειστικά στην Ηλεία. Υπάρχουν αρκετές διαφωνίες, ως προς την άποψη του Παυσανία ότι η βύσσος ήταν ένα λεπτό είδος λιναριού, ωστόσο μέχρι εκείνα τα χρόνια, μονάχα ένα είδος λιναριού καλλιεργούνταν, οπότε είναι δύσκολο να έκανε λάθος ο περιηγητής.

Η απίστευτη ιστορία της κορυφαίας τενίστριας που ήταν κατάσκοπος κατά των Ναζί

Η Άλις Μαρμπλ καθιέρωσε το επιθετικό παίξιμο στο γυναικείο τένις, έφτασε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και λίγα χρόνια αργότερα επέζησε από πυροβολισμό των Ναζί.

Εκτροχιασμός τρένου: Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Δερβένι που συγκλόνισε την Ελλάδα το 1968

Δυστυχώς η τραγωδία στα Τέμπη με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, δεν είναι η μοναδική που συμβαίνει στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. 

Όλη η επικαιρότητα