«Όλη η Μάνη χειροκροτεί το φονιά» – Η εκδίκηση ενός πατέρα που σκότωσε το δολοφόνο του 14χρονου γιου του

2 Οκτωβρίου 1984. Μέσα σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές ο 40χρονος Π.Π. βγαίνει από τη δικαστική αίθουσα με τη συνοδεία αστυνομικών. Έχει καταδικαστεί σε 2 χρόνια και 7 μήνες φυλάκισης για το φόνο του 23χρονου Η.Κ. Όλοι όμως είναι με το μέρος του. Ακόμα και ο πατέρας του δολοφονημένου δηλώνει: «Του δίνω 60% δίκιο που σκότωσε το γιο μου και 40% άδικο».

Καθαρά Δευτέρα: Τι γιορτάζουμε, τα έθιμα στην Ελλάδα – Ποια είναι η ιστορία της λαγάνας

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της νηστείας του Πάσχα. Από τους λαογράφους θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών της Αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα.

Copacabana Palace – Εκεί που η Νταϊάνα κολυμπούσε μόνη και η Τζάνις Τζόπλιν γυμνή

Το ξενοδοχείο όπου η Marlene Dietrich κατούρησε σε έναν κουβαδάκι για την άμμο, εκεί όπου η Lady Di κολυμπούσε μόνη της, τόσο μακριά από τον πρίγκιπα Κάρολο, εκεί όπου η Janis Joplin (υποτίθεται ότι) έκανε γυμνή βουτιά και την πέταξαν έξω.

79 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς: Βίντεο-ντοκουμέντο μέσα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης

Σαν σήμερα στις 27 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 79 χρόνια από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς, που έθεσε τέλος στο πιο αποτρόπαιο έγκλημα της ευρωπαϊκής ιστορίας, την προγραμματισμένη εξόντωση των Εβραίων στην Ευρώπη.

Colossus: Ο υπολογιστής που «έσπασε» τους κώδικες των Ναζί

Το Κυβερνητικό Αρχηγείο Επικοινωνιών (GCHQ) της Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε στη δημοσιότητα ανέκδοτες φωτογραφίες του Colossus, του μυστικού βρετανικού υπολογιστή ο οποίος χρησιμοποίθηκε για την αποκρυπτογράφηση των κωδικοποιημένων μηνυμάτων του γερμανικού στρατού και θεωρείται ότι βοήθησε τους συμμάχους να κερδίσουν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Μανούλα δεν θα σκύψω το κεφάλι» – Σπαρακτικά και περήφανα γράμματα Ηλείων από την ξενιτιά

Συγκινητικές μαρτυρίες και διηγήσεις πρώην μεταναστών, τις οποίες είχε δημοσιεύσει παλιότερα, η σχολική εφημερίδα «Σελινούς» σε μια έκδοση έκπληξη, όπου οι μαθητές του Γυμνασίου Κρεστένων Ηλείας ανέδειξαν την μεγάλη περιπέτεια της ξενιτιάς, όπως την έζησαν οι πρόγονοί τους.

Ογδόντα ένα χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

Στις 25 Νοεμβρίου 1942 γράφτηκε μια από τις σημαντικότερες σελίδες στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου από τις Αντιστασιακές ομάδες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ με την συνδρομή Βρετανών κομάντος υπήρξε κορυφαία αντιστασιακή πράξη κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Σε αυτό το μεγάλο για την Ελλάδα ιστορικό γεγονός καθοριστική υπήρξε η συμβολή του αρχηγού του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη που χωρίς την καθοριστική συμβολή του η όλη επιχείρηση ανατίναξη της γέφυρας δεν θα είχε αίσιο τέλος.

83 χρόνια από το Ιστορικό και Μεγάλο ΟΧΙ της 28ηςΟκτωβρίου 1940

Ξημέρωνε Δευτέρα 28 Οκτωβρίου του 1940. Όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες, ξυπνούν από τις σειρήνες που ηχούν επίμονα, μεταφέροντας την είδηση του πολέμου, που επί της ουσίας είχε αρχίσει 2,5 μήνες πριν, τον Δεκαπενταύγουστο, με τον τορπιλισμό του ευδρόμου «Έλλη».

Ισραήλ και Παλαιστίνη συμφώνησαν κάποτε στη λύση των δύο κρατών. Τι πήγε στραβά;

Πριν από τριάντα χρόνια, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ηγέτες συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο για να υπογράψουν μια συμφωνία που πολλοί πίστευαν ότι θα μπορούσε να φέρει οριστικά την ειρήνη στην περιοχή.

To ραντεβού του Ανδρέα με την ιστορία είχε «σταθμό» την Ηλεία!

«Το «ραντεβού με την Ιστορία», ήταν ένα από τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ στις αφίσες της προεκλογικής περιόδου του 1981 και έμελλε να γίνει πραγματικότητα μια μέρα σαν και την χθεσινή πριν από 42 χρόνια. Και αυτό διότι το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου στο τιμόνι κέρδισε τις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, με 48% και σχημάτισε για πρώτη φορά κυβέρνηση στην τρικομματική βουλή που σχηματίστηκε με την συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ.

Γιατί η «μητέρα της ατομικής βόμβας» δεν κέρδισε ποτέ βραβείο Νόμπελ

Υπάρχει μια χαρακτηριστική σκηνή στην ταινία «Oppenheimer» στην οποία ο Λουίς Αλβαρεζ, φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, διαβάζει μια εφημερίδα καθώς κουρεύεται. Ξαφνικά, πετάγεται στον δρόμο για να βρει τον συνάδελφό του, τον θεωρητικό φυσικό Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. 

Οι Ναΐτες Ιππότες στην Ηλεία – Στην Ανδραβίδα η σημαντικότερη βάση τους

Η Ανδραβίδα υπήρξε το σημαντικότερο και μακροβιότερο στρατόπεδο -βάση των Ναϊτών στον Μοριά. Η βορειοδυτική ακτή της Πελοποννήσου που έλεγχε τη θαλάσσια οδό των προσκυνητών που ξεκινούσαν από τη νοτιοδυτική Ιταλία με προορισμό τους Αγίους Τόπους ήταν υπό την εποπτεία τους.

Η ζωή του Πύργου τον παλιό καιρό

Με τη νοσταλγική αφήγηση του αειμνήστου Ιστοριογράφου – Χρονογράφου Βάσου Μικελόπουλου, μεταφερόμαστε στην παλιά εποχή του Πύργου όπου ανθούσαν τα αυτοσχέδια και εποχικά επαγγέλματα τα οποία σήμερα έχουν χαθεί.

Αγουλινίτσα και Μουριά, οι χαμένες λίμνες του Πύργου

Η λίμνη αποξηράνθηκε το 1969 για να αποδοθεί, όπως και η Κάρλα, στη γεωργική χρήση. […] Ο σκοπός ήταν η αποξήρανση της Αγουλινίτσας εντός του όλου έργου της έγγειας βελτίωσης της πεδιάδας του Αλφειού. […]

Η ιστορία της γυναίκας που φέρεται να δολοφόνησε και τα εννέα παιδιά της: Το μικρότερο έζησε μία εβδομάδα

Όταν το 1963 η Marybeth συνάντησε για πρώτη φορά τον Joseph Tinning, σε ένα ραντεβού στα τυφλά που είχαν οργανώσει κοινοί φίλοι, η κοινή ζωή τους έμοιαζε να αρχίζει με έναν δυνατό έρωτα και τους καλύτερους οιωνούς. Παντρεύτηκαν το 1965. Απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, την Barbara, δύο χρόνια αργότερα, για να ακολουθήσει, το 1970, ο Joseph Junior.

Ρόμπερτ Οπενχάιμερ: Η πραγματική ιστορία του πατέρα της ατομικής βόμβας

Όταν ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ συνέλαβε την ιδέα της ατομικής βόμβας, δεν γνώριζε πως η ιστορία της ανθρωπότητας έμελλε να μπει σε μια τροχιά που αν την ήξερε ήδη, θα σιωπούσε για πάντα…

Ηλίας Τσάγκλας: Ο ήρωας που κατέβασε τη σβάστικα από την Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή της Αρχαίας Ολυμπίας

Ο Ηλίας Τσάγκλας από το χωριό Πεύκες Ηλείας, ήταν μόλις 18 ετών, όταν κατέβασε τη σβάστικα μέρα μεσημέρι από το …

Barbie: Το πονηρό παρελθόν της πιο διάσημης κούκλας στον κόσμο

Με ύψος 28 εκατοστών και μακριά ξανθά μαλλιά, η Barbie ήταν η πρώτη κούκλα μαζικής παραγωγής με τα χαρακτηριστικά ενήλικης γυναίκας στις ΗΠΑ. Και η πρώτη αντίδραση στην έκθεση παιχνιδιών της Νέας Υόρκης κάθε άλλο παρά προμήνυε την τεράστια επιτυχία της.

Ποιος ήταν ο Κλέων που δάνεισε το όνομά του στον καύσωνα που έρχεται

Είχε έλθει στο προσκήνιο μετά την ανεπιτυχή εκστρατεία στην Πελοπόννησο που είχε οργανώσει ο Περικλής και ότι όταν είχε εμφανιστεί στην πόλη ο λοιμός, η επιδημία που σκότωσε περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης.

Η απίστευτη ιστορία της κορυφαίας τενίστριας που ήταν κατάσκοπος κατά των Ναζί

Η Άλις Μαρμπλ καθιέρωσε το επιθετικό παίξιμο στο γυναικείο τένις, έφτασε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και λίγα χρόνια αργότερα επέζησε από πυροβολισμό των Ναζί.

Σουζάν Λενγκλέν, η ζωή και o μυστήριος θάνατος της τενίστριας που παρέκαμψε την ποτοαπαγόρευση

«Πιθανότατα του άρεσε να κερδίζει όσο και στην Λενγκλέν, για παράδειγμα» γράφει ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, περιγράφοντας τον Ρόμπερτ Κον στο βιβλίο «Ο ήλιος ανατέλλει ξανά». Η Σουζάν Λενγκλέν έκανε το ντεμπούτο της στο Γουίμπλεντον πριν από 100 χρόνια, ξεκινώντας μια τιτάνια κυριαρχία τόσο στο γήπεδο όσο και στα πρωτοσέλιδα. Διαμορφωτής τάσεων και ριψοκίνδυνη, έζησε μια ζωή γεμάτη μυστήριο – και το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τον θάνατό της.

Βασίλης Τάκος: Ο παιδοκτόνος της Σπάρτης που καταδικάστηκε σε θάνατο – Τα έθαψε ζωντανά…

Η ψυχικά διαταραγμένη μάνα, που μπαινόβγαινε κάθε τόσο στα ψυχιατρεία, ήταν ένα άβουλο ον, αδύναμη να ακολουθήσει ακόμη και το μητρικό της ένστικτο. Ποιος, άραγε, θα την πίστευε αν έλεγε ότι ο άνδρας της είχε θάψει ζωντανά δύο από τα τέσσερα παιδιά τους, στο κατώι του σπιτιού τους, «επειδή ήταν άρρωστα»;

Όλη η επικαιρότητα