Ήταν 28 Δεκεμβρίου του 1989, όταν το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ζάκυνθος», βυθίστηκε 3 χλμ ανοιχτά του Αρκουδίου. Στο πλοίο επέβαιναν 34 άτομα, ανάμεσά τους και ο 40χρονος οδηγός Αλέξανδρος Μπεκίρης, από την Αχαΐα, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός.

Ήταν 28 Δεκεμβρίου του 1989, όταν το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ζάκυνθος», βυθίστηκε 3 χλμ ανοιχτά του Αρκουδίου. Στο πλοίο επέβαιναν 34 άτομα, ανάμεσά τους και ο 40χρονος οδηγός Αλέξανδρος Μπεκίρης, από την Αχαΐα, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός.
Σε μια προσπάθεια ερμηνείας της πολιτικής που ακολούθησε τελικά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά και του χαρακτήρα που εξέλαβαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ισχυρά συμφέροντα, κυρίως πολιτικά και οικονομικά, θα βλάπτονταν από την υιοθέτηση της πρότασης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Είναι Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου του 1956. Ο καιρός είναι ακόμη πολύ καλός, και η αμαξοστοιχία που εκτελεί το δρομολόγιο Βαρθολομιό – Λουτρά Λίντζι, είναι γεμάτη λουόμενους που επισκέπτονται την περιοχή για να απολαύσουν τον ήλιο και την θάλασσα. Τίποτα δεν προμηνύει την τραγωδία που θα ακολουθήσει…
Δυστυχώς η τραγωδία στα Τέμπη με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, δεν είναι η μοναδική που συμβαίνει στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
Διαβάζουμε στην εφημερίδα «Πατρίς» της 9ης Φεβρουαρίου.
Πολλές περιοχές που σήμερα σφύζουν από ζωή, κάποτε ήταν… άβατα, πολλά προαύλια σχολικών συγκροτημάτων, που πλέον φιλοξενούν μόνο γέλια και μαθητικές δραστηριότητες, κάποτε ήταν στέκια, και «καβάτζες» ναρκομανών! Η Ηλεία, κυρίως την δεκαετία του 90′., έζησε πολλές μαύρες ημέρες, βλέποντας τα παιδιά της να «πνίγονται» στον βούρκο των ουσιών.
Το Νοέμβριο του 1930, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ως Υπουργός Παιδείας, της κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου επισκέπτεται τον Πύργο στα πλαίσια περιοδείας του για την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος ανέγερσης σχολικών κτιρίων.
Ήταν Ιανουάριος του 1996, όταν στην θέση «Αλή Ζορμπά», της κοινότητας Βυτινεΐκων, του δήμου Πύργου, ανευρέθησαν ομαδικοί τάφοι.
Μια απίστευτη ιστορία, που θυμίζει σενάριο αστυνομικού θρίλερ, εκτυλίχθηκε πριν από αρκετά χρόνια, στην Ηλεία, και πιο συγκεκριμένα, στην πόλη του Πύργου.
1697. Ο τότε πρόεδρος του συλλόγου των εν Αθήναις Ολυμπίων Γεώργιος Κανελλάκης (ήταν ο μακροβιότερος πρόεδρος, από το 1956-1995 προτείνει στο Γιάννη Λάτση να αναλάβει τη χορήγηση υποτροφιών στους αριστεύοντες και άπορους φοιτητές των επαρχιών Ηλείας και Ολυμπίας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίζουν τις σπουδές τους στα Πανεπιστήμια και σε άλλες Ανώτατες σχολές.
Ξεφυλλίζοντας κανείς τους πρώτους τόμους του αρχείο της εφημερίδας “Πατρίς”, συναντά συχνά απίστευτες ιστορίες, που φαντάζουν τραγελαφικές στον αναγνώστη του σήμερα, και αφορούν την τοπική κοινωνία του Πύργου, καθώς και άλλων περιοχών της Ηλείας.
Είναι ξημέρωμα της 9ης Μαρτίου του 1960. Σε ένα μικρό χωριατόσπιτο της Ναυπακτίας, η 25χρονη εγκυμονούσα, Π.Κ., ξυπνά από φριχτούς πόνους. Καθώς σηκώνεται από το κρεβάτι της, συνειδητοποιεί ότι είναι έτοιμη να γεννήσει πρόωρα. Με την βοήθεια του συζύγου της, του 37χρονου Ν.Κ., γεννά… όρθια. Το βρέφος προς μεγάλη απογοήτευση των γονιών του… είναι κοριτσάκι.
Το περίφημο πανηγύρι του Βάραγκα, που αναβίωσε για ακόμη μια χρονιά, πριν λίγες ημέρες, έχει τις ρίζες του βαθιά πίσω στο χρόνο, και πιο συγκεκριμένα, στις αρχές της δεκαετίας του 1930.
Ο Ηλίας Τσάγκλας από το χωριό Πεύκες Ηλείας, ήταν μόλις 18 ετών, όταν κατέβασε τη σβάστικα μέρα μεσημέρι από το …
Είναι καλοκαίρι του 1950, και ένα μεγάλο έργο που ανέμεναν καιρό οι Ηλείοι, έχει σχεδόν περατωθεί. Επρόκειτο φυσικά, για την περίφημη γέφυρα της Τσεμπερούλας.
Θα μπορούσε κανείς να πει λοιπόν ότι από μικρός, ο πρωταγωνιστής της φωτογραφίας είχε ηγετικές ικανότητες, αλλά και σαν πρόσκοπος ενδιαφέρον φυσικά και ευαισθησία για τους συνανθρώπους τους. Πράγμα που το απέδειξε με το πέρασμα των χρόνων.
Είναι χειμώνας του 1993. Η 39χρονη Ι.Λ., μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, συλλαμβάνεται για την δολοφονία του ανάπηρου κουνιάδου της, τον οποίον πέταξε σε πηγάδι για να πνιγεί. Όταν οι αστυνομικοί την ρωτούν γιατί το έκανε, εκείνη τους αποκαλύπτει μια τραγική οικογενειακή ιστορία.
Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα “Πατρίς” της 14ης Σεπτεμβρίου του 1963, ο διάσημος “κροίσος”, είχε εκδηλώσει την επιθυμία να δημιουργήσει παραθαλάσσιες τουριστικές εγκαταστάσεις σε όλη την λωρίδα από τον Άγιο Ανδρέα μέχρι την Κουρούτα.
Η Μαργαρίτα, Κόμισσα του Σνόουντον ήταν η νεότερη κόρη του Γεωργίου ΣΤ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και η μόνη αδελφή της Ελισάβετ Β΄. Επισκέφτηκε την Αρχαία Ολυμπία, με τον σύζυγό της, το 1963.
Η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα στις 2 Ιουνίου 1953 σε ηλικία 26 ετών και πολύ γρήγορα έδειξε τον τρόπο που θα αντιμετώπιζε τις χώρες της βρετανικής Κοινοπολιτείας, με την άρνησή της να απονείμει χάρη στους Κύπριους αγωνιστές, Μιχαλάκη Καραολή, Ανδρέα Δημητρίου και Ευαγόρα Παλληκαρίδη κατά τη δεκαετία του 1950, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην αγχόνη στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας από τις βρετανικές δυνάμεις της Κύπρου.
Είναι Σεπτέμβριος του 1960, και η είδηση πως ένας άνδρας δολοφονήθηκε κοντά στο Ινστιτούτο του ΑΣΟ, στον Πύργο πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία στην τοπική κοινωνία. Ο 82χρονος Θ.Τ., χτυπήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι με ρόπαλο από τον 33χρονο επιστάτη του, Χ.Χ. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για οικονομικές διαφορές μεταξύ δράστη και θύματος. Η αλήθεια όμως ήταν πολύ διαφορετική.
Ήταν Σεπτέμβριος του 1972, όταν η 68χρονη «Σάσα», η περίφημη -στους ροζ κύκλους- της Αττικής, μαστροπός, πιάστηκε στην «παγίδα», που της είχαν στήσει οι αστυνομικοί της Ασφάλειας. Περίπου δύο χρόνια αργότερα, θα καταδικαστεί σε τέσσερα έτη φυλάκισης, ενώ θα κληθεί να πληρώσει και πρόστιμο ύψους δέκα χιλ. δραχμών.
Ήταν καλοκαίρι του 1995, όταν ο «καλός μας άνθρωπος», ο σπουδαίος και πάντοτε σεμνός ηθοποιός, Θανάσης Βέγγος, ήταν ο Τρυγαίος, στην Ειρήνη του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη.
Ήταν Οκτώβριος του 1939, όταν ένα αιματηρό επεισόδιο έκανε άνω-κάτω το χωριό Καράτουλα, του δήμου Πύργου. Πιο συγκεκριμένα, ένας γάμος παραλίγο να εξελιχθεί σε τραγωδία, όταν ένας άνδρας μαχαίρωσε συγχωριανό του, για μια… παραγγελιά.