Ηλεία

Πολλά τα θέματα και οι εντάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας

Αύξηση τελών με τον... Νόμο και όχι με πλειοψηφία.
Ακούστε το άρθρο

Γεμάτη εντάσεις και έντονους διαλόγους ήταν η δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής για την αύξηση των δημοτικών τελών να προκαλεί τις περισσότερες προστριβές και εν τέλει να περνά ως η μοναδική κατατεθείσα πρόταση παρά τις περισσότερες αρνητικές ψήφους που έλαβε από τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης έλαβε πρώτος το λόγο εκφράζοντας την επιθυμία να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός πριν το κλείσιμο του μήνα αφού έχει καθυστερήσει η διαδικασία συγκριτικά με άλλες χρονιές, ενώ έριξε ευθύνες και στην κυβέρνηση για το γεγονός πως έχει ορίσει υπεύθυνους τους δήμους για την είσπραξη των τελών.

Πέρασαν οι αυξήσεις δημοτικών τελών

Εκ των σημαντικότερων θεμάτων που συζητήθηκαν στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο ήταν και η πρόταση της Δημοτικής αρχής για αύξηση των δημοτικών τελών, με τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους να την καταψηφίζουν. Συγκεκριμένα, έλαβε 7 θετικές ψήφους, 12 αρνητικές και 1 παρών, με την πρόταση να περνά και να ξεκινούν οι αυξήσεις κλιμακωτά έως του ποσοστού 30%.

Την πρόταση ψήφισαν τα μέλη της δημοτικής αρχής, με την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας να καταθέτει δική της πρόταση εγγράφως στο προεδρείο για κάλυψη των εξόδων με ιδία έσοδα, ενώ το ίδιο έπραξε και η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας, με αυτή του κ. Κράλλη να ψηφίζει ΟΧΙ. Αξίζει να σημειωθεί πως την πρόταση της δημοτικής αρχής καταψήφισε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος του Γιάννη Λυμπέρη Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος στήριξε την πρόταση Χριστοδουλόπουλου.

Τώρα όσον αφορά την πρόταση του κ. Χριστοδουλόπουλου, υπήρξε ένταση μεταξύ του ίδιου και του προέδρου κ. Ζαχαρόπουλου που υποστήριζε ότι δεν μπορεί να κατατεθεί μιας και δεν έχει περάσει από Οικονομική Επιτροπή, με το δήμαρχο να του επισημαίνει πως θέλει να γίνει δεκτή η πρόταση του κ. Χριστοδουλόπουλου και τον κ. Ζαχαρόπουλο να επιμένει στη μη αποδοχή της πρότασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση Χριστοδουλόπουλου τελικώς δεν συμπεριελήφθη στο αποφασιστικό μέρος της απόφασης η οποία εστάλη στον ελεγκτή νομιμότητας.

Να σημειωθεί πάντως πως πρόκειται για ένα θέμα που είχε συζητηθεί και στις αρχές Δεκεμβρίου, όμως η απόφαση που πάρθηκε από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων ήταν αρνητική. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά τον έλεγχο νομιμότητας της αρχικής απόφασης διαπίστωσε πως υπάρχει θέμα και επέστρεψε το φάκελο αναφέροντας πως θα πρέπει να υπάρχει αιτιολόγηση των αρνητικών ψήφων με πρόταση που θα φέρει την έγκριση της Οικονομικής Υπηρεσίας. Με αυτή την αιτιολογία και βάση του νόμου για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού που θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένος, το θέμα «περνά» μόνο με τις ψήφους των μελών της συμπολίτευσης.

Περιμένει απαντήσεις!

Αναφερόμενος στο θέμα των εξωλίμνιων εκτάσεων, ο δήμαρχος Ήλιδας εκτιμά πως περιμένει να λάβει απαντήσεις σε ερωτήματα που έχει καταθέσει στην «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου» πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 30 Ιανουαρίου, ενώ αναμένει να δώσουν το παρόν σε αυτήν εκπρόσωποι της Ένωσης αλλά και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης προκειμένου να μιλήσουν για το θέμα της επένδυσης με τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Επιπλέον, έλαβε θέση για το ζήτημα αυτό επισημαίνοντας πως θα προχωρήσει κάθε νόμιμη διαδικασία προκειμένου να εμποδίσει την επένδυση αυτή και πως σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει θα φροντίσει ώστε οι πολίτες στις συγκεκριμένες εκτάσεις να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.

Αντίδραση αντιπολίτευσης

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΗΛΙΔΑ ΝΕΑ ΜΕΡΑ» Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ζήτησε να μάθει αν ο Δήμος κατέθεσε κάποιο υπόμνημα στην αναπληρώτρια υπουργό, εστίασε και ο ίδιος στην προκλητική απάντηση της συγκεκριμένης Ένωσης μέσω επιστολής, χαρακτήρισε «ταφόπλακα» για την περιοχή του φράγματος Πηνειού μια τέτοια επένδυση, ενώ τέλος προχώρησε και σε δύο σημαντικές καταγγελίες πολιτών.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ήλιδας Άγγελος Κολόσακας αιτήθηκε να αποτραπεί με κάθε τρόπο οποιοσδήποτε σχεδιασμός για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην περιοχή του φράγματος Πηνειού, ενώ κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του απαίτησε αναβάθμιση όλων των δομών υγείας.

Τέλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΗΛΙΔΑ-ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΙΔΕΩΝ» Δημήτρης Κράλλης στη σύντομη τοποθέτησή του ζήτησε από το δήμαρχο να του αναφέρει εάν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός για το νοσοκομείο Αμαλιάδας από πλευράς κυβέρνησης, ενώ εστίασε και στην ανακοίνωση της «Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου» που ουσιαστικά όπως τόνισε παρουσιάζονται ως «σωτήρες», γεγονός που θίγει τους πάντες και ο δήμος θα πρέπει να είναι παράγοντας συμμετοχής.

Ενημέρωση για Νοσοκομείο-Κάμπινγκ

Ενημέρωση πραγματοποίησε ο κ. Λυμπέρης στη συνέχεια και για την επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στο νοσοκομείο Αμαλιάδος, όπου η ίδια θεώρησε απαράδεκτο μία τέτοια μονάδα πλήρως εξοπλισμένη να παραμένει κλειστή και παράλληλα μίλησε για άμεση έναρξη του σχεδιασμού για την υγεία, δίχως ωστόσο να αναφέρεται συγκεκριμένα στην εν λόγω νοσηλευτική μονάδα.

Στα θέματα προς ενημέρωση τέθηκε και το Κάμπινγκ Κουρούτας, στο οποίο εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να παραχωρηθεί από την ΕΤΑΔ άμεσα.

Παρέμβαση Μπακέλα

Αποκλειστικά και μόνο για το ζήτημα της υγείας μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ο Ηλείος» Γιώργος Μπακέλας, ο οποίος απευθυνόμενος προς το δήμαρχο Γιάννη Λυμπέρη τόνισε πως κατά την προεκλογική περίοδο το Νοσοκομείο αποτελούσε «σημαία» του και στην πορεία η δυναμική του μειώθηκε αισθητά. «Η «φλόγα» που είχες στην αρχή, δεν υφίσταται», του είπε συγκεκριμένα.

Όσον αφορά περί ευθυνών όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Μπακέλας επεσήμανε πως δε θα έπρεπε κανείς να επιρρίπτει ευθύνες προς συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά αντ’  αυτού σημείωσε πως θα έπρεπε ήδη να έχουν πάει στον Εισαγγελέα για όλα όσα απειλούν τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Προς έκπληξή του όμως, όπως ανέφερε, σε επίσκεψή του στη Νομική Σύμβουλο του δήμου, έλαβε απάντηση πως δεν είχε λάβει καμιά σχετική εντολή ή οδηγία για το θέμα αυτό.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και για την επίσκεψη της κ. Γκάγκα, για την οποία εκτιμά πως ήρθε προϊδεασμένη για το τι θα αντικρίσει, ενώ εστίασε και στην απάντηση που έλαβε από την ίδια και η οποία ανέφερε πως πρώτο της μέλημα είναι το Νοσοκομείο του Πύργου και πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η Αμαλιάδα να κάνει «συνταγογραφήσεις», γεγονός που αποτέλεσε και τη βασική αιτία αποχώρησης του ίδιου από το χώρο.

Υπογράμμισε το αίτημα της κ. Αυγερινοπούλου για Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο, εκτιμώντας πως στο τέλος δε θα επιβιώσει ούτε αυτό του Πύργου μιας και εκτιμά πως στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει ένα νοσοκομείο σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και όλα τα υπόλοιπα να είναι ακτινωτά πρωτοβάθμια Νοσοκομεία.

Κατά το κλείσιμό του, ζήτησε να δοθεί το βήμα στο λαό με διεξαγωγή λαϊκού δημοψηφίσματος και εκτίμησε πως μπορούν να συγκεντρωθούν 25.000 ψήφοι που θα αλλάξουν εντελώς τους όρους διαπραγμάτευσης, ενώ δήλωσε πως δε θα μετέχει σε καμία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έως ότου ο δήμος αντιμετωπίσει το θέμα του νοσοκομείου όπως πρέπει.

Αποχωρήσεις και κόντρες

Μετά την αποχώρηση Μπακέλα, οι τόνοι ανέβηκαν λίγο αργότερα και μεταξύ Λυμπέρη-Γκουβίτσας, με τη δεύτερη να αποχωρεί φωνάζοντας πως κοροϊδεύει το λαό και δεν τηρεί όσα έχει πει.

Ακολούθησε και σύντομος διάλογος μεταξύ Λυμπέρη-Κράλλη, με το δεύτερο να ζητά την παραίτηση του πρώτου και ο πρώτος να τον ρωτά αν σκοπεύει να ξαναβάλει υποψήφιος και πως ο κόσμος ήταν αυτός που του έδειξε την εμπιστοσύνη του και τον ψήφισε, με τον κ. Κράλλη να ανταπαντά και να αναφέρει πως επιθυμεί δήμαρχο που να αγωνίζεται.

Να σημειωθεί πως εκ των θεμάτων του δημοτικού συμβουλίου ήταν και η παραίτηση του δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Μαυρίκου, η οποία και έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τους παρόντες. Τη θέση του σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει ο ορθοπαιδικός του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Κώστας Καραΐνδρος.

Όλη η επικαιρότητα