Κόσμος

Πολωνία: Το σεξουαλική σκάνδαλο με ιερείς ρίχνει στα τάρταρα τα ποσοστά της κυβέρνησης

Ακούστε το άρθρο

Τεράστια βουτιά στα ποσοστά της κυβέρνησης δείχνει δημοσκόπηση ενόψει των ευρωεκλογών λόγω του σεξουαλικού σκανδάλου με ιερείς.

Με βάση αυτή την δημοσκόπηση η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση στην Πολωνία έχει ξεκάθαρο προβάδισμα 10 μονάδων έναντι του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών, μετά το ντοκιμαντέρ που παρουσιάζειτο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς της καθολικής εκκλησίας.

Το ντοκιμαντέρ «Απλώς μην το πείτε σε κανέναν», παρουσιάζει θύματα να αντιμετωπίζουν τους ιερείς που τα κακοποίησαν σεξουαλικά και έχει σοκάρει τους Πολωνούς, με το κυβερνών Κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) να έχει πολύ στενές σχέσεις με την Καθολική Εκκλησία.

Όπως δείχνει η δημοσκόπηση ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός, στον οποίο συμμετέχουν φιλοευρωπαϊκά κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα, εμφανίζεται να κερδίζει το 43,6% των ψήφων στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, έναντι 32,9% για το PiS, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 14 ως τις 16 Μαΐου.

Στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις το κυβερνών κόμμα ήταν μπροστά στην πρόθεση ψήφου τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και η κάθετη πτώση του ποσοστού του συνδέεται με τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το ντοκιμαντέρ, εκτιμά ο Λούκας Παβλόφσκι.

«Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στην ομάδα των ψηφοφόρων που δεν συνδέονται στενά με την εκκλησία. Προφανώς η διαρροή (ψηφοφόρων από το PiS) συνδέεται με το σκάνδαλο με τους ιερείς και ωφελεί τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό», επεσήμανε στο περιοδικό Newsweek, ενώ πρόσθεσε ότι τα μικρότερα δεξιά κόμματα είδαν επίσης τα ποσοστά τους να αυξάνονται.

newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα