Ελλάδα

Πολυφαρμακία: Η ανίατη «νόσος» της Ελλάδας

farmaka-paxisarkia-21.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δίνονται φάρμακα προς τους ασθενείς χωρίς συνταγή ή οι ασθενείς αγοράζουν φάρμακα που δεν χρειάζονται και αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν στην αλόγιστη και ταυτόχρονη χρήση φαρμάκων, ή αλλιώς στην πολυφαρμακία.

Μια μόνο από τις συνέπειες της πολυφαρμακίας είναι η έλλειψη των φαρμάκων στην αγορά, που φυσικά οφείλεται και σε άλλους λόγους, ωστόσο το φαινόμενο αυτό εκφέρει μεγάλους κινδύνους και για την υγεία των ασθενών, κυρίως της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι λαμβάνουν διαφορετικά φάρμακα, χωρίς να έχουν την κατάλληλη ιατρική συνταγή ή να έχουν συμβουλευτεί κάποιον ειδικό. «Στην Ελλάδα και σύμφωνα με στατιστικές μελέτες χρόνων, υπάρχει πολυφαρμακία, δηλαδή πολλοί ασθενείς ή ¨ασθενείς¨ παίρνουν φάρμακα χωρίς να τα χρειάζονται, ακολουθώντας τις συμβουλές του διαδικτύου, ή του γείτονα ή του τηλεπαρουσιαστή ή του κάπου άκουσα ότι…» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Σπύρος Λιβαδάς, προσθέτοντας πως «πρόσφατα τέθηκε επιτέλους σε ισχύ η υποχρεωτική συνταγογράφηση αντιβιοτικών και περιμένουμε τις πρώτες μελέτες για το κατά πόσο μειώθηκε η χρήση τους. Πάντως το γεγονός ότι τα ελληνικά νοσοκομεία είναι στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στις νοσοκομειακές λοιμώξεις από ανθεκτικά σχεδόν σε όλες τις αντιβιώσεις μικρόβια, πρέπει να μας προβληματίσει έντονα, δεδομένου ότι η υπερχρήση αντιβιοτικών εντός των νοσοκομείων, είναι αυστηρά συνταγογραφούμενη.

Επίσης η από χρόνια υποχρεωτική συνταγογράφηση ηρεμιστικών και ναρκωτικών φαρμάκων και τα στατιστικά, που μας κατατάσσουν πανευρωπαϊκούς πρωταθλητές δεν προοιωνίζονται κάτι καλό». Επιπλέον, ο κ. Λιβαδάς τόνισε πως πρόσφατα και με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων τέθηκε έντονα από τον ιατρικό συνδικαλισμό, η υποχρεωτική συνταγογράφηση όλων των φαρμάκων, ως λύση του προβλήματος και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «από την πλευρά των φαρμακοποιών, αυτό είναι ένα ευπρόσδεκτο μέτρο, με την προϋπόθεση, ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι σε θέση να καλύψει με ιατρούς, τις ανάγκες των ασφαλισμένων του με επάρκεια.

Σ. Λιβαδάς, πρόεδρος Φ.Σ. Ηλείας:
«Πολλοί ασθενείς ή ¨ασθενείς¨
παίρνουν φάρμακα χωρίς να τα
χρειάζονται»

Αυτό σημαίνει ότι, οι προσωπικοί γιατροί θα είναι πραγματικοί κι όχι εικονικοί, τα χωριά θα είναι επαρκώς καλυμμένα από αγροτικούς ιατρούς, τα κέντρα υγείας και τα πολυιατρεία θα είναι στελεχωμένα από γιατρούς ειδικοτήτων και τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με το απαιτούμενο προσωπικό. Αυτά θα αποφορτίσουν και την καθημερινότητα ημών των φαρμακοποιών, από το να μπαλώνουμε τις τρύπες του συστήματος υγείας, καλύπτοντας την υποστελέχωση των δομών υγείας με δανεικά φάρμακα, δίνοντας φάρμακα από τηλεφώνου με την υπόσχεση του γιατρού ότι κάποια στιγμή θα τα γράψει και θα μετέχουμε κι εμείς σε μια ονειρική πραγματικότητα. Μέχρι τότε όμως θα παλεύουμε κι εμείς, όπως όλοι όσοι υπηρετούμε το σύστημα υγείας, με τις ανεπάρκειές του, να δίνουμε λύσεις στην καθημερινότητα του πολίτη, με τις όποιες υπερβολές απ’ όλους».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, πολύ πιο σημαντικό είναι «να καλλιεργηθεί από εμάς τους υγειονομικούς και από την πολιτεία μια υγιής αντίληψη στον πληθυσμό για τον ρόλο του φαρμάκου, για το ότι η διάγνωση και η θεραπεία του, αποφασίζονται αποκλειστικά από τον ιατρό και η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά από τον φαρμακοποιό. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι η χρήση του διαδικτύου, οι πληροφορίες του γείτονα ή του τηλεπαρουσιαστή, ενίοτε μπορεί να γίνονται κι επικίνδυνες για την υγεία τους». «Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα παρατηρείται κατάχρηση φαρμάκων, ιδίως εφόσον πολλοί αγοράζουν φάρμακα με δική τους πρωτοβουλία, χωρίς σύσταση ιατρού, από το φαρμακείο της γειτονιάς τους ή ακόμη τώρα τελευταία και μέσω διαδικτύου. Με δεδομένο ότι για κάθε φάρμακο υπάρχει η πιθανότητα, οσοδήποτε μικρή, να προκαλέσει κάποια παρενέργεια, ήπια ή σοβαρή, έπεται ότι η αλόγιστη χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική ένδειξη αναγκαστικά οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των παρενεργειών οι οποίες ενίοτε είναι σοβαρές και συνιστούν φαρμακογενείς νόσους.

Επίσης η κατάχρηση συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων όπως π.χ. των αντιβιοτικών προκαλεί και ειδικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας όπως η ανάδειξη πολυανθεκτικών στελεχών μικροβίων στα αντιβιοτικά» δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης. Η λύση του προβλήματος, όπως εξήγησε ο κ. Γιαννικούλης, μπορεί να προέλθει: α) αφενός από την οφειλόμενη συνειδητοποίηση εκ μέρους των πολιτών των κινδύνων τους οποίους εγκυμονεί η λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική σύσταση, ακόμη περισσότερο μάλιστα όταν τα προμηθεύονται από αμφιβόλου αξιοπιστίας πηγές του διαδικτύου, β) αφετέρου από μέτρα τα οποία οφείλει να λάβει η Πολιτεία, το κυριότερο από τα οποία είναι η απαγόρευση χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

Χ. Γιαννικούλης, πρόεδρος Ι.Σ.
Ηλείας: «Η κατάχρηση συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων
όπως π.χ. των αντιβιοτικών προκαλεί και ειδικότερα προβλήματα
δημόσιας υγείας»

«Το ανωτέρω μέτρο ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται για τα αντιβιοτικά ενώ αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου όσο και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων, όπως ο δικός μας, η επέκταση του μέτρου στο σύνολο των φαρμακευτικών σκευασμάτων» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας

Όλη η επικαιρότητα