Ηλεία Πολιτισμός

Πολύτιμη δωρεά στο Λαογραφικό Μουσείο Καλίδονας

Ακούστε το άρθρο

Της Τριανταφυλλιάς Νιάρχου 

Ένα παραχωρητήριο του 1838, 4 τόμοι Πολεμικού τύπου, που μας παραχωρήθηκαν στο Λαογραφικό μας Μουσείο, ήταν η αφορμή προκειμένου να γράψουμε δύο λόγια για αυτή την πολύτιμη δωρεά. Συλλέγοντας πληροφορίες προέκυψε η παρακάτω πραγματική ιστορία. Ο τόπος μας, αλλά και κάθε τόπος της πατρίδας μας κρύβει την δική του ιστορία. Στο παραχωρητήριο επάνω αναφέρεται το όνομα Γεώργιος Μαυροβουνιώτης.

Αυτή είναι η αρχή της ιστορίας μας. Το 1821 ήρθαν από άλλες χώρες αρκετοί Έλληνες να βοηθήσουν την Επανάσταση. Έτσι ήρθε και ο Γεώργιος Τζιούρος, από το Μαυροβούνι. Πολέμησε γενναία στην Μάχη της Τριπολιτσάς. Ήταν μέσα σε αυτούς που συλλάβανε τον Πασσά, δεν τον σκότωσαν τον φυγάδευσαν, αλλά ο Γιώργος Τζιούρος κράτησε την κόρη του, η οποία ήταν πολύ όμορφη. Την πρόσεξε πολύ, την έκαμε Χριστιανή και την παντρεύτηκε. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Θεόδωρο, και την Όθωνία ( την έβαλαν λόγω του Βασιλιά Όθωνα).

Το Ελληνικό κράτος όμως αναγνώρισε τις υπηρεσίες που προσέφερε για την πατρίδα μας, τον έκαμε Λοχαγό και του παρεχώρησε πολλά στρέμματα στην περιοχή της Κυπαρισσίας και 60 στρέμματα στην περιοχή του Κακοβάτου. Τον έγραψαν δε Μαυροβουνιώτη λόγω του ότι ήρθε από το Μαυροβούνι να πολεμήσει. Στην Κυπαρισσία οι απόγονοι του σιγά σιγά τα πούλησαν. Στον Κακόβατο όμως τα κράτησαν.

Ο γιός του Θεόδωρος απέκτησε δύο αγόρια. Τον Γεώργιο, ο οποίος κράτησε το επώνυμο Τζιόρος και τον Αλέκο που γράφτηκε Μαυροβουνιώτης. Η δε κόρη του Οθωνία παντρεύτηκε κάποιον Μπουκουβάλα, που ήταν ο Παπούλης της Σοφίας Ανδρέα Πούρνου.

Ένα από τα παιδιά του Γεωργίου Τζιούρου ήταν ο Στάθης ο οποίος βρέθηκε λόγω του παραχωρητήριου στον Κακόβατο. Ήταν κωφάλαλος τυπογράφος. Είχε αυτή την υπομονή να κάνει συλλογή του πολεμικού τύπου από το 1940 και μετά.

Η ευγενική αυτή προσφορά στο λαογραφικό μας Μουσείο έγινε από τον Κων/νο Πούρνο του Ανδρέα και της Σοφίας, και ο οποίος μας έδωσε όλες αυτές τις πληροφορίες που είχε πληροφορηθεί από στόμα σε στόμα. Κάπως έτσι γράφεται η ιστορία και οι παραδόσεις μας. Σημειωτέον ο Κώστας έχει καταγωγή από Καλιδονα και μένει μόνιμα με την οικογένειά στον Κακόβατο.

Το ΔΣ τον ευχαριστεί θερμά για την προσφορά του αυτή . Είναι σαν να έκαμε κάποιο μνημόσυνο για τον πατέρα του που μεγάλωσε στην Καλίδονα. Το λαογραφικό μας Μουσείο εμπλουτίστηκε για άλλη μια φορά με έντυπα ανεκτίμητης αξίας

Eνδεικτικά σας παραθέτουμε πολύ λίγο από το έντυπο υλικό που συμπεριλαμβάνουν οι Τόμοι να έχετε άποψη..

 

 

 

 

 

+11

Όλη η επικαιρότητα