Ηλεία

«Πονοκέφαλος» η τιμή του λαδιού

Ακούστε το άρθρο

Την προσεχή Κυριακή 5  Ιουλίου τελικά η τακτική Γ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου – «Το κράτος να δώσει λύσεις στα προβλήματα των αγροτών» Τόνισε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Πύργου κ. Μιχαήλ Πλαστουργός, που αναφέρθηκε και στη χαμηλή τιμή του λαδιού, αλλά και στην κατασκευή ενός νέου σύγχρονου ελαιοτριβείου…

Την προσεχή Κυριακή 5  Ιουλίου θα γίνει τελικά η τακτική γενική συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου, αφού χθες δεν υπήρξε απαρτία.

Έτσι τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν την προσεχή Κυριακή και ώρα 11:30 στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού στον Πύργο (Μ. Αλεξάνδρου και Πατρόκλου γωνία) θα είναι τα εξής :

1) Αυτονομία και προοπτικές εξέλιξης του Αγροτικού συνεταιρισμού Πύργου.

2) Ενημέρωση πεπραγμένων Δ.Σ., Ε.Σ και ΟΕΦ.

3) Ανανέωση και διαχείριση ελαιοτριβείου.

4) Ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση του συνεταιρισμού από 01/01/2019 έως 31/12/19 (οικονομικός απολογισμός).

5) Ενημέρωση – επικαιροποίηση των μελών του Δ.Σ και της ΟΕΦ, ενώ θα συζητηθούν και τρέχοντα θέματα του συνεταιρισμού.

«Κυρίαρχο θέμα το οικονομικό»

Για τη γενική συνέλευση και τα προβλήματα του αγροτικού συνεταιρισμού Πύργου ο πρόεδρος του κ. Μιχαήλ Πλαστουργός τόνισε στην εφ. «Πατρίς».

«Λόγω μη απαρτίας η Γ.Σ. θα γίνει την προσεχή Κυριακή 5 Ιουλίου με τα ίδια θέματα. Είναι υποχρεωτικό μία φορά τον χρόνο να κάνουμε γενική συνέλευση με όλα τα βασικά θέματα του συνεταιρισμού. Όσα δεν μπορεί να τα κάνει από μόνη της η διοίκηση, πρέπει να έχει την εισήγηση ή όχι της Γενικής συνέλευσης. Το πρώτο θέμα και κυριότερο που θα συζητήσουμε είναι το οικονομικό, γιατί ο Συνεταιρισμός από το 2011 με τον νόμο του Σκανδαλίδη έχει βιβλία τρίτης κατηγορίας, οπότε πρέπει να κάνει οικονομικό απολογισμό. Πρέπει να έχουμε και τον ανάλογο λογιστή για να είμαστε σε όλα νομότυποι. Ο Συνεταιρισμός έχει κυρίως δύο βασικές δράσεις, την επιμόρφωση και ενημέρωση των αγροτών, ως προς τα φάρμακα και τη γεωργική χρήση τους, αλλά και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν οι αγρότες. Το πρόγραμμα του ΟΕΦ ως προς τα μηχανήματα, είναι από τα καλύτερα προγράμματα στην Ελλάδα. Τα βασικότερα προβλήματα των αγροτών και του συνεταιρισμού είναι ότι ο Συνεταιρισμός μας είναι ο πιο ιστορικός του νομού και μέσα στους τρεις πρώτους στην Ελλάδα. Έχει από το 1900 ΑΦΜ, ενώ το 1947 ο Συνεταιρισμός έφτιαξε ελαιοτριβείο για τους παραγωγούς με το δάνειο της τότε κυβέρνησης και της τότε ΑΤΕ. Τα χρόνια πέρασαν, τα δάνεια τώρα δεν δίνονται και οι συνεταιρισμοί πέφτουν έξω.

Βάσει του νόμου έχουμε πάγια έξοδα, έχουμε γραφεία, έχουμε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ θα πρέπει να εκσυγχρονίζουμε και το ελαιοτριβείο. Εδώ και τρία χρόνια το λάδι δεν πάει καλά, αφού έχουν πέσει πολύ οι τιμές».

«Εξυπηρετούμε
και φτωχούς ανθρώπους»

 

Ο κ. Πλαστουργός αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε με την πολιτεία για τα θέματα των αγροτών, αλλά και για τις πολύ χαμηλές τιμές το λάδι.

«Εγώ έχω πάει επανειλημμένα στον Υπουργό, είχα πάει και στον κ.  Στουρνάρα, τον σημερινό κεντρικό τραπεζίτη, βέβαια τον ίδιο δεν τον είδα, είδα μία επιτροπή, όπου με είχανε καλέσει για τα χρέη του συνεταιρισμού. Τους εξήγησα τα προβλήματα του συνεταιρισμού, ο οποίος ακόμη και σήμερα κάνει κοινωνικό έργο, αφού έρχονται μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι και βγάζουν 50 με 70 κιλά λάδι και πιο κάτω. Δηλαδή μπορεί το εργοστάσιο να βγάζει τόσο λίγο; Το εργοστάσιο κανονικά πρέπει να βγάζει 1.000 ή 500 κιλά λάδι, αλλά εμείς θα πρέπει να βοηθήσουμε και τη γριούλα στο χωριό για να βγάλει το λάδι της,

Ένα άλλο πρόβλημα που έχουμε είναι ότι ο νόμος μας αναγκάζει να πάρουμε το ελαιοτριβείο από κει που είναι για να το πάμε σε άλλο μέρος. Πού θα βρούμε όμως οικόπεδο για να το μεταφέρουμε; Άρα θέλουμε στήριξη απ’ όλες τις κυβερνήσεις».

Τέλος μας τόνισε ότι στόχος είναι να κατασκευαστεί ένα νέο σύγχρονο ελαιοτριβείο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του συνεταιρισμού.

«Στόχος μας είναι ο Συνεταιρισμός μας, που καλύπτει τις περιοχές Πύργου, Λαμπετίου και Καταράχι να φτιάξει ένα δεκάτονο ελαιοτριβείο, ίσως και για 20 τόνους. Τώρα έχουμε για δύο και έχουμε το ίδιο ρεύμα, έχουμε το ίδιο προσωπικό, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη απόδοση και να βγαίνουμε οικονομικά. Όλα πάνε πάνω, η ΔΕΗ, το νερό, οπότε και εμείς θα πρέπει να βγάζουμε κάποια χρήματα για να μπορούμε να λειτουργούμε αυτόν το συνεταιρισμό».

Όλη η επικαιρότητα