Παιδί

Πώς μπορώ να προετοιμάσω το μεγαλύτερο παιδί μου για τον ερχομό του μωρού;

Ακούστε το άρθρο

Ο ερχομός του μωρού στο σπίτι είναι λίγο διαφορετικός από αυτόν του πρώτου σας παιδιού.  Με το πρώτο παιδί σας, πιθανώς επικεντρωθήκατε στην ανάκτησης δυνάμεων σας από τον τοκετό και στην αναζήτηση τρόπων φροντίδας του μωρού. Με το δεύτερο μωρό, πολύ πιθανόν να αναρωτιέστε πως θα αντιδράσει το μεγαλύτερο παιδί σας – και πως θα καταφέρετε να καλύψετε τις ανάγκες τους.  Εδώ είναι που η προετοιμασία βοηθά στην προσαρμογή του.

 Πώς μπορώ να προετοιμάσω το μεγαλύτερο παιδί μου για τον ερχομό του μωρού;

Αρχίστε να συζητάτε με το παιδί σας για την επερχόμενη άφιξη του νέου μέλους της οικογενείας.  Δείξτε στο μεγαλύτερο  παιδί σας την κοιλίτσα σας που μεγαλώνει ή ζητήστε του να σας βοηθήσει να αγοράσετε πράγματα για το μωρό ή να φτιάξετε μαζί το δωμάτιο του μωρού. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε αν υπάρχει κάποιο σχετικό σεμινάριο για το πώς μπορείτε να προετοιμάσετε το  μεγάλο  αδελφάκι  για τον ερχομού του μωρού στο σπίτι.

Εξηγήστε στο μεγαλύτερο παιδί σας ότι το μωρό που θα έρθει σε λίγο πιθανώς  να τρώει, να κοιμάται και να κλαίει τις περισσότερες φορές. Το μωράκι δεν θα μπορεί να παίξει αμέσως μόλις έρθει. Για να ελαχιστοποιήσετε το άγχος που μπορεί να βιώσει το παιδί σας με τον ερχομό του μωρού, προετοιμαστείτε. Εάν το παιδί σας χρειάζεται να αλλάξει δωμάτιο ή να μετακινηθεί από την κούνια του για να κάνει χώρο για το μωρό, κάντε το πριν την γέννηση του μωρού. Αυτό θα δώσει στο μεγαλύτερο παιδί την δυνατότητα να συνηθίσει στη νέα κατάσταση πριν να έρθει αντιμέτωπο με άλλες αλλαγές που σχετίζονται με τον ερχομό του μωρού. Εάν είναι δυνατόν, ολοκληρώστε την διαδικασία εκπαίδευσης της τουαλέτας πριν τη γέννηση του μωρού. Διαφορετικά, περιμένετε λίγους μήνες μετά, αφού φέρετε το παιδί στο σπίτι, για να ξεκινήσετε την διαδικασία. Φροντίστε για την φροντίδα του μεγαλύτερου παιδιού σας  κατά την διάρκεια του χρόνου που θα βρίσκεστε στο μαιευτήριο και ενημερώστε το για να γνωρίζει τι να περιμένει.

Πώς πρέπει  να παρουσιάσω στο μεγαλύτερο παιδί μου το νέο αδελφό ή τη νέα αδελφή;

Όταν γεννηθεί το μωρό σας, ζητήστε από τον σύζυγο σας να φέρει το παιδί σας στο νοσοκομείο  για μια σύντομη επίσκεψη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ζητήστε από τον σύντροφο σας  να κρατήσει το μωρό για λίγο, ώστε να μπορείτε να δώσετε στο μεγαλύτερο σας παιδί  πολλές αγκαλίτσες. Σκεφτείτε την πιθανότητα να δώστε στο μεγαλύτερο παιδί σας  ένα δώρο που είναι από το μωρό, όπως ένα μπλουζάκι που γράφει  ο μεγάλος αδελφός ή  η μεγάλη αδελφή. Όταν είστε σπίτι, ενδέχεται να μπορείτε να πάτε με το μεγαλύτερο παιδί σας  σε κάποιο μέρος — όπως σε ένα εστιατόριο — να γιορτάσετε την άφιξη του νέου μωρού.

Τι πρέπει να κάνω για να βοηθήσω το μεγαλύτερο παιδί μου να προσαρμοστεί για τον ερχομό του δεύτερου παιδιού;

Η ηλικία του μεγαλύτερου παιδιού σας και η ανάπτυξη του θα επηρεάσει  το πως θα αντιδράσει στον ερχομό του δεύτερου παιδιού. Ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά είναι συνήθως πρόθυμα να συναντήσουν το νέο μέλος, τα μικρότερα παιδιά μπορεί να είναι αναστατωμένα ή αγχωμένα. Σκεφτείτε τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί.

Για παράδειγμα:

Παιδιά μικρότερα των 2 ετών. Πιθανόν τα μικρά παιδιά να μην καταλάβουν ακόμη τι σημαίνει να έχουν ένα νέο αδελφάκι. Συζητήστε με το παιδί σας για το νέο μέλος στην οικογένειά σας. Κοιτάξτε εικονογραφημένα βιβλία για μωρά και οικογένειες.

Τα παιδιά ηλικίας 2 έως 4 ετών. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορεί να αισθάνονται άβολα να μοιράζονται την προσοχή σας με ένα νεογέννητο. Να εξηγήσετε στο μεγαλύτερο παιδί σας ότι το μωρό θα χρειαστεί πολλή φροντίδα. Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή του μεγαλύτερου παιδιού σας παίρνοντας το μαζί σας για την αγορά  προμηθειών του μωρό ή ψάξτε μαζί μέσα στα δικά του πράγματα αν υπάρχουν πράγματα που μπορεί να δώσει στο μωρό για να τα  χρησιμοποιήσει, πράγματα που είναι για μωρά και όχι για μεγάλα παιδιά. Διαβάστε  στο μεγαλύτερο παιδί σας για τα μωρά, για αδέλφια και για αδελφές. Δώστε στο μεγαλύτερο παιδί σας μια κούκλα, έτσι ώστε να μπορεί και εκείνο να την φροντίζει.  Κοιτάξτε μαζί φωτογραφίες του μεγαλύτερου παιδιού σας όταν ήταν μωρό και μιλήστε του για την δικιά του  γέννηση.

Παιδιά σχολικής ηλικίας. Μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ζήλεια για την  προσοχή που δείχνετε στο νέο μωρό. Συζητήστε με το μεγαλύτερο παιδί σας για τις ανάγκες του νεογέννητου. Να επισημάνετε τα πλεονεκτήματα του να είσαι  μεγαλύτερος, όπως το να πηγαίνεις για ύπνο αργότερα ή να παίζεις με ορισμένα παιχνίδια. Μπορεί να τοποθετήσετε ζωγραφικές του μεγαλύτερου παιδιού σας στο δωμάτιο του μωρού ή να ζητήσετε από το  μεγαλύτερο παιδί σας να βοηθήσει στη φροντίδα του μωρού. Αφήστε το να κρατήσει το μωρό υπό την επιτήρησή σας.

Ανεξάρτητα από την ηλικία του μεγαλύτερου  παιδιού σας, βεβαιωθείτε ότι εσείς και οι  άλλοι αγαπημένοι του, του δίνεται την απαραίτητη προσοχή, όταν το νέο μωρό έρθει. Εάν βγάζετε φωτογραφίες ή τραβάτε βίντεο να συμπεριλαμβάνετε και το μεγαλύτερο παιδί σας. Τραβήξτε μερικές φωτογραφίες ή βίντεο μόνο με αυτό, καθώς και με το νέο μωρό. Σκεφτείτε να αγοράσετε παιχνιδάκια και να τα έχετε κάπου πρόχειρα για το μεγαλύτερο παιδί σας,  σε περίπτωση που οι φίλοι σας επισκεφτούν και φέρουν δώρα μόνο για το νέο μωρό.

Προετοιμάστε το μεγαλύτερο παιδί σας

Το μεγαλύτερο παιδί σας μπορεί να προσπαθήσει να τραβήξει την προσοχή σας με το “σπάσιμο” των κανόνων — ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι αυτός ή αυτή θα τιμωρηθούν. Για να αποτρέψετε αυτή τη συμπεριφορά, να επαινέσετε το μεγαλύτερο  παιδί σας, όταν  συμπεριφέρεται καλά.  Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας συμπεριφέρεται άσχημα για να τραβήξει την προσοχή σας,  αγνοήστε αυτή  την συμπεριφορά του. Αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει το παιδί σας για να ψάξει θετικούς τρόπους για να τραβήξει τη  προσοχή σας. Λάβετε υπόψη ότι τα αδέλφια μερικές φορές παλινδρομούν μετά την άφιξη ενός νέου μωρού-είτε έχοντας ατυχήματα στην εκπαίδευση τουαλέτας  ή είτε  πίνοντας  νερό από το μπουκάλι — για να τραβήξουν την προσοχή σας. Δεν υπάρχει λόγος  να τιμωρηθούν αυτού του είδους οι  συμπεριφορές. Αντιθέτως, δώστε στο μεγαλύτερο παιδί σας άφθονη αγάπη και επιβεβαίωση.

Πώς μπορώ να παροτρύνω το μεγαλύτερο παιδί μου το φέρεται ευγενικά στο μωρό;

Μερικές φορές τα μεγαλύτερα παιδιά-αγχωμένα από τις αλλαγές που γίνονται γύρω τους-εκφράζουν την απογοήτευση τους στο νέο μέλος της οικογενείας. Εάν το μεγαλύτερο σας παιδί προσπαθεί να πάρει το μπουκάλι του μωρού ή να βλάψει το μωρό με οποιονδήποτε τρόπο, είναι χρόνος για συζήτηση. Καθίστε με το παιδί σας και εξηγήστε του ότι δεν επιτρέπεται να βλάψει το μωρό.  Δώστε στο μεγαλύτερο παιδί σας επιπλέον προσοχή και συμπεριλάβετε το μέσα στις δραστηριότητες με το μωρό σας, όπως το τραγούδι, το μπάνιο ή αλλαγή πάνας του μωρού. Επαινέστε το μεγαλύτερο παιδί σας όταν δείχνει την αγάπη του στο μωρό.

Ακόμη και εάν το παιδί σας φαίνεται να τα πηγαίνει καλά με το μωρό, η επίβλεψη είναι απαραίτητη. Μην αφήνετε το νεογέννητο σας μόνο του με το αδελφάκι του ή με άλλα παιδιά μικρότερα από 12 ετών.

Πώς το μεγαλύτερο παιδί σας αντιδρά βλέποντας σας να θηλάζεται το μωρό;

Εάν προγραμματίζετε να θηλάσετε το μωρό  σας, μπορεί να αναρωτιέστε πως το μεγαλύτερο παιδί σας θα αντιδράσει όταν το θηλάζετε — ή πως να κρατήσετε το μεγαλύτερο παιδί σας απασχολημένο ενώ θηλάζετε το μωρό σας. Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε. Το μεγαλύτερο παιδί σας θα δείξει περιέργεια και μπορεί να αιωρείται από επάνω  σας για να δει πως το θηλάζετε. Εξηγήστε του τι κάνετε και  απαντήστε  σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχει για το μωρό. Αν θηλάσατε το μεγαλύτερο παιδί σας, εξηγήστε του ότι κάνατε το ίδιο πράγμα και ότι ξεκινήσατε και με αυτό από τότε που ήταν μωρό. Για να κρατήσετε το παιδί σας απασχολημένο  ενώ εσείς φροντίζεται το μωρό, βγάλετε εκ των προτέρων  τα παιχνίδια του, το βιβλίο εργασίας ή οτιδήποτε άλλο αγαπά να ασχολείται. Μπορείτε επίσης να του βάλετε μουσική ή μια παιδική ιστορία στο ραδιόφωνο ή κασετόφωνο.  Αν το μεγαλύτερο παιδί σας ζητά να το θηλάσετε, η απόφαση εξαρτάται από εσάς. Τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα  βρίσκουν την εμπειρία κάπως περίεργη και γρήγορα χάνουν το ενδιαφέρον τους.

Πώς μπορώ να εξηγήσω μια ιατρική ανησυχία στο μεγαλύτερο παιδί μου;

Εάν το μωρό σας έχει θέματα υγείας, να εξηγήσετε στο μεγαλύτερο παιδί σας ότι το αδελφάκι του είναι άρρωστο, και ότι εσείς ανησυχείτε. Εάν το μωρό σας χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο, όταν γεννηθεί, ρωτήστε για την πολιτική του μαιευτηρίου σχετικά με πιθανή επίσκεψη του μεγαλύτερου αδελφού.  Επίσης μπορεί να τραβήξετε φωτογραφίες του μωρού και να τις δείξετε στο μεγαλύτερο παιδί σας. Λάβετε υπόψη ότι εάν δεν μιλήσετε στο μεγαλύτερο παιδί σας για την ασθένεια ή κατάσταση του μωρού, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαισθάνεται ότι κάτι συμβαίνει.  Αντί να κρατάτε το μεγαλύτερο παιδί σας στο σκοτάδι, δώστε του κάποιες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και να κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε για να του δείξετε ότι είστε εκεί για εκείνο.

Η άφιξη ενός μωρού αναμφίβολα θα αλλάξει τη ζωή του μεγαλύτερου παιδιού. Καθώς το μεγαλύτερο παιδί σας προσαρμόζεται, καθησυχάστε το δίνοντας του πολλή αγάπη.  Εξηγήστε στο μεγαλύτερο παιδί σας ότι  έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο τώρα- το ρόλο του μεγάλου αδελφού ή της μεγάλης αδελφής.

Πηγή: womantoc

Όλη η επικαιρότητα