Life

Πώς μπορούμε να μειώσουμε την ένταση στις σχέσεις λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης

Ακούστε το άρθρο

Η φυσική επαφή, η εγγύτητα, μεταξύ των ανθρώπων, είναι κορυφαία παράμετρος στην επικοινωνία και στις ανθρώπινες σχέσεις.

Οι άνθρωποι ενστικτωδώς γεφυρώνουμε την απόσταση προς τον άλλον, πλησιάζουμε ο ένας τον άλλον. Η αγκαλιά, το χάδι, το ζευγάρωμα, η σχέση μητέρας -παιδιού αλλά και όλες οι σχέσεις τροφοδοτούνται από τη φυσική επαφή. Όταν αυτό το αυτονόητο διαταράσσεται, κατανοούμε ότι διαταράσσονται πολλές ισορροπίες στις σχέσεις. Πόσο μάλλον στις ημέρες του κορονοϊού, που λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης (social distancing) απομακρυνόμαστε φυσικά ο ένας από τον άλλον και πολλοί άνθρωποι παρερμηνεύουν αυτήν τη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο, δρ. Ίλια Θεοτοκά, αυτό συμβαίνει κυρίως με συγγενικά πρόσωπα ή πρόσωπα με τα οποία έχουμε στενές σχέσεις. «Πολλοί άνθρωποι το κρατήσου μακριά, το πήγαινε πιο πέρα, το βιώνουν ως απόρριψη. Νιώθουν ότι τους στιγματίζουμε, τους υποτιμούμε. Επίσης, μπορεί να νιώθουν ότι είναι ανεπιθύμητοι, ότι δεν τους συμπαθούμε. Ενίοτε αυτή η κοινωνική απόσταση μπορεί να έχει και μεγαλύτερες προεκτάσεις στις σχέσεις. Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι, αυτή η απόσταση, μπορεί να είναι η απαρχή μίας ρήξης στη σχέση, μια «καλή ευκαιρία» να φύγουμε από τη σχέση κλπ. Εξάλλου κάποιοι άνθρωποι ενοχλούνται αν τους δείξεις ότι τους φοβάσαι, γιατί έτσι ενεργοποιείται και ο δικός τους φόβος, τον οποίο θέλουν να ξεχάσουν. Όλα τα παραπάνω, μπορεί να αποτελεσουν πεδίο έντασης στο ήδη ψυχολογικά τεταμένο κλίμα των ημερών».

Πώς όμως μπορούμε να διαχειριστούμε αυτήν την κατάσταση, η οποία απ’ ότι φαίνεται, θα κρατήσει κάποιο διάστημα και θα επηρεάσει τις σχέσεις μας; Πως μπορούμε να μειώσουμε την ένταση στη σχέση λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης;

Είναι σημαντικό λέει η κ. Θεοτοκά να μιλήσουμε στους αγαπημένους μας, να τους εξηγήσουμε τους λόγους της απόστασης, να τους θωρακίσουμε με τη γνώση που απαιτείται, για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους. «Χρειάζεται να επεξηγήσουμε τις πληροφορίες και να εκπαιδεύσουμε τους θιγμένους αγαπημένους μας. Η απόσταση είναι μία «πράξη αγάπης»: προστατεύουμε τον εαυτό μας, προστατεύουμε τους άλλους, προστατεύουμε την κοινωνία. Έτσι,είμαστε όλοι μεταξύ μας σε μία στενή αλληλεξάρτηση, που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής υπευθυνότητας». Ο περιορισμός της αυθόρμητης συμπεριφοράς δεν σημαίνει αλλαγή των συναισθημάτων, απόρριψη, μείωση της συναισθηματικης σύνδεσης, μείωση της αγάπης και της επιθυμίας να πάρεις και να δώσεις αγάπη. Αντίθετα, υποδηλώνει τη φροντίδα και το νοιάξιμο για τον άλλον, τονίζει η κυρία Θεοτοκά και καταλήγει: «Επιβεβαιώστε την αγάπη και το ενδιαφέρον σας για τον άλλον με λόγια και πράξεις που δείχνουν αυτό που δεν μπορείτε να δείξετε με τη φυσική επαφή».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα