Ελλάδα Οικονομία

Πώς διαμορφώνεται φέτος ο χάρτης των οικογενειακών επιδομάτων

Ακούστε το άρθρο

Χάνουν από φέτος τα οικογενειακά επιδόματα όσοι δηλώσουν στην εφορία  πάνω από 33.750 ευρώ.

Αντίθετα, η μεγάλη πλειονότητα όσων δηλώσουν κάτω από 33.750 ευρώ θα δουν αυξήσεις στα οικογενειακά επιδόματα που θα λάβουν φέτος.

Αυτό προκύπτει από την συμφωνία κυβέρνησης–θεσμών του περασμένου Δεκεμβρίου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων από το 2018.

Η συμφωνία αυτή μεταξύ των δύο πλευρών θα αποτυπωθεί και στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να  υλοποιηθούν τα προπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.

Οι  κλίμακες των οικογενειακών επιδομάτων όπως αυτές προκύπτουν από τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και τα αυξημένα κρατικά κονδύλια τα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς (910 εκατ. ευρώ το 2018 έναντι 650 εκατ. ευρώ το 2017) διαμορφώνονται, εν παραδείγματι, ως εξής :

Με άλλα λόγια το οικογενειακό επίδομα το οποίο θα λάβουν οι παραπάνω κατηγορίες οικογενειών (ανάλογα με το ετήσιο καθαρό δηλωτέο εισόδημα τους αλλά και το πλήθος των παιδιών τους) αυξάνεται κατά 42%.

Για παράδειγμα, οικογένεια με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 13.500 ευρώ, δικαιούται με το ισχύον σύστημα σε ετήσια βάση οικογενειακό επίδομα 2940 ευρώ ή 245 ευρώ/μήνα. Με το επερχόμενο σύστημα υπολογισμού, η ίδια οικογένεια με το ίδιο εισόδημα θα δικαιούται 3360 ευρώ ετησίως ή 280 ευρώ/μήνα.

Τελείως διαφορετική τύχη θα έχουν όσοι δηλώσουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 33.750 ευρώ.

Αυτοί θα χάσουν το οικογενειακό επίδομα.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το ισχύον σύστημα υπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων και των επιδομάτων πολυτέκνων,δικαιούχοι ήταν και όσοι δήλωναν από 33.750 ευρώ έως 48.000 ευρώ. Αυτό θα πάψει να ισχύει από φέτος.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, τα επιδόματα τα οποία θα καταβληθούν γύρω στον Απρίλιο του 2018 (εφόσον διατηρηθεί η καταβολή τους κάθε 3μηνο ή 4μηνο) , θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα υπολογισμού τους ο οποίος θα αποτυπωθεί επακριβώς στο επικείμενο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί και θα ψηφισθεί εντός του τρέχοντος μηνός.

Πηγή: capital.gr

Όλη η επικαιρότητα