Οικονομία Πολιτική

Πώς διαμορφώνονται οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο για τον Νοέμβριο

Τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας.
Ακούστε το άρθρο

Τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Νοέμβριο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501 ως 1000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν όμως ένα νοικοκυριό μειώσει την ημερήσια κατανάλωση του κατά 15%, σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περσινή περίοδο, τότε η επιδότηση αυξάνεται και σε αυτό κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες (αφορά μόλις 2% των νοικοκυριών στη χώρα) η επιδότηση ορίζεται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Συνολικά, η αξία της επιδότησης στα νοικοκυριά για τον μήνα Νοέμβριο ανέρχεται στα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό, τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και την επιδότηση στα επαγγελματικά τιμολόγια και στους εμπορικούς καταναλωτές:

  • Με παροχή ισχύος έως 35 KVA και κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση για το μήνα Νοέμβριο ανέρχεται στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVA που έχουν κατανάλωση άνω των 2.000 κιλοβατώρων αλλά και για όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης η επιδότηση ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων για τον Νοέμβριο εκτιμάται στα 160 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό όμως ποσό της επιδότησης που θα δαπανηθεί για τη στήριξη των λογαριασμών ρεύματος για το μήνα Νοέμβριο υπολογίζεται στα 430 εκατομμύρια ευρώ.Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπηρεσιών από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει  εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός αξίζει να σημειωθεί ότι υιοθετήθηκε από την Ευρώπη για να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά:

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 25 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Οι αρχηγοί των κρατών μελών κατέληξαν σε κατ αρχήν συμφωνία για δραστικές παρεμβάσεις με στόχο την μείωση των τιμών ενέργειας στην πολύμηνη προσπάθεια για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής και κινείται στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Από την αρχή της κρίσης, με κατάθεση προτάσεων και διαρκείς συνεννοήσεις, δύο από τις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και για κοινές προμήθειες βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν πια τη στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών μελών της Ευρώπης” τόνισε κατά την εισαγωγική του ομιλία ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε:

Είναι γεγονός ότι η προοπτική μιας κοινής ευρωπαϊκής παρέμβασης αποτυπώθηκε άμεσα στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά. Η Ευρώπη αναζητά ακόμη κοινές πολιτικές για την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει δράσει από την εμφάνιση της κρίσης, χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις της Ευρώπης. Για έναν ακόμη μήνα απορροφούμε το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης στους λογαριασμούς ρεύματος. Διατηρούμε προσιτές τις τιμές λιανικής και στηρίζουμε στην πράξη νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες“.

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για έναν νέο μηχανισμό ανάκτησης εσόδων, αυτή τη φορά στον κλάδο της προμήθειας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδίσει σε βάρος των πολιτών. Όλα τα ποσά τα οποία θα ανακτηθούν θα επιστρέψουν στους λογαριασμούς των Ελλήνων καταναλωτών. Βασική προτεραιότητα όμως παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας” τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει ένα στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες από 6:00 το απόγευμα έως τις 9:00 το βράδυ. Οι όποιες συσκευές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας“.

Όλη η επικαιρότητα