Ελλάδα

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση με «εγκέφαλο τον Μάξιμο Σαράφη»

Με «βιτρίνα» στο Ντουμπάι, αποκόμισαν 800.000 ευρώ.
Ακούστε το άρθρο

Ποινική δίωξη για τις εγκληματικές δραστηριότητες ασκήθηκε στον «προστατευόμενο μάρτυρα» της υπόθεσης Novartis «Μάξιμο Σαράφη».

Ο «Μάξιμος Σαράφης» φέρεται να είχε εξαπατήσει επτά επιχειρηματίες, σχετικά με την γρήγορη εκταμίευση δανείων.

Ειδικότερα, από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος σε βάρος του «Μάξιμου Σαφάρη» και έξι ακόμα ατόμων. Η δίωξη είναι για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητας.

Σε ανακοινώσεις της αστυνομίας, έδωσε λεπτομέρειες για την δράση της οργάνωσης, της οποίας «εγκέφαλος» φέρεται να είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας.

Οι άλλοι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται για εξαπάτηση επιχειρηματιών πλαστογραφώντας έγγραφα με το πρόσχημα ότι εξασφαλίζονται ευνοϊκά δάνεια για επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αν και επισήμως από την οικονομική εισαγγελία δεν έχει αρθεί το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων στην υπόθεση αυτή, αναμένεται δίωξη από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διάπραξη απάτης με τραπεζικά προϊόντα.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Δημήτριος Δάβαλος περιέγραψε με λεπτομέρειες της δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

«Συγκεκριμένα, αναζητούσαν επιχειρηματίες που επιθυμούσαν να λάβουν κάποιο δάνειο, πλην όμως δεν διέθεταν τα εχέγγυα δανειοδότησης από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πρότειναν λοιπόν ως εναλλακτική λύση την απευθείας δανειοδότησή τους από τραπεζικά ιδρύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή με μεσιτεία της ανύπαρκτης εταιρείας, για την οποία παρουσίαζαν στα θύματά τους φανταστικές περιπτώσεις επιτυχούς δανειοδότησης άλλων ελληνικών επιχειρήσεων.

Μάλιστα, για να είναι απόλυτα πιστευτοί, είχαν αναπτύξει έναν πολυεπίπεδο μηχανισμό, ο οποίος λειτουργούσε ανασταλτικά σε περίπτωση ανακάλυψης της παράνομης δράσης τους, καθώς κατά περίπτωση ενεργοποιούσαν διαφορετικό «εργαλείο», το οποίο καθησύχαζε τον εκάστοτε αμφισβητία και παρείχε στην οργάνωση πίστωση χρόνου.

Ενδεικτικά, ο μηχανισμός αυτός περιελάμβανε δημιουργία ιστοσελίδων, δημιουργία λογαριασμών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων υποτιθέμενων στελεχών της ανύπαρκτης εταιρείας, δημιουργία εταιρειών «ασφάλισης δανείων» με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δημιουργία και διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατάρτιση και διάθεση πλαστών πιστοποιητικών, οπτικό υλικό σε υποτιθέμενα γραφεία με πρόσωπα του διοικητικού συμβουλίου της ανύπαρκτης εταιρείας κι άλλες ευρηματικές ενέργειες.

Το κέρδος από την προαναφερθείσα εγκληματική δραστηριότητα προέρχονταν κυρίως από την είσπραξη, από τα θύματα, της αμοιβής του αρχηγικού μέλους, ως άμεσου εκπροσώπου της ανύπαρκτης εταιρείας στη χώρα μας, καθώς και των χρημάτων που «απαιτούνταν» για την ασφάλιση του υποτιθέμενου δανείου και των συνεπαγόμενων φόρων προς τη «φορολογική Αρχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».

Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί επτά (7) περιπτώσεις απάτης,  από τις οποίες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν 800.000 ευρώ περίπου, ενώ η επαπειλούμενη ζημία ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ».

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 500 ευρώ,
  • πέντε φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, εκτυπωτής και tablet,
  • πλακέτα/μήτρα σφραγίδας αποτελούμενη από αποσπώμενους αριθμούς, ελληνικά γράμματα, σημεία στίξης και σύμβολα,
  • χειροκίνητες σφραγίδες και εντύπωμα σφραγίδας,
  • έγγραφα με σχέδια υπογραφών και σφραγίδων,
  • έγγραφα με επικολλημένα τεμάχια χάρτου με υπογραφές και σφραγίδες,
  • εκτυπωμένα ηλεκτρονικά μηνύματα,
  • έγγραφα σχετικά με την ανύπαρκτη εταιρεία, χειρόγραφες σημειώσεις και διάφορες συμβάσεις μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων.

Όλη η επικαιρότητα