Μεσσηνία

Πώς έγινε η ανατίναξη του ΑΤΜ στο Κοπανάκι

Ακούστε το άρθρο

Με τη μέθοδο «Plofkraak» (διοχέτευση αερίου) «έσκασαν» οι άγνωστοι δράστες το ΑΤΜ της Πειραιώς, προχθές στις 4.10 τα ξημερώματα, στο Κοπανάκι.

Οι πρώτες ενδείξεις, όπως άλλωστε έγραφε χθες η “Ε”, δείχνουν να υπάρχει διασύνδεση με την έκρηξη στο ΑΤΜ σε κατάστημα στην Αρχαία Κόρινθο, πριν από 10 ημέρες. Εν τω μεταξύ οι πυροτεχνουργοί του Στρατού έχουν συλλέξει υπολείμματα από τον τόπο της έκρηξης και αναμένεται μέσα στο επόμενο σύντομο διάστημα να αποστείλουν τη σχετική έκθεση στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας που διερευνά την υπόθεση. Οσο για το γιατί οι άγνωστοι επέλεξαν το Κοπανάκι, η απάντηση είναι προφανής: ήταν για αυτούς εύκολος στόχος. Εξάλλου, οι δράστες που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο modus operandi «στοχεύουν» ΑΤΜ που βρίσκονται τοποθετημένα έξω από καταστήματα ή σε κιόσκια και είναι απομακρυσμένα από κεντρικά σημεία. Ετσι, όχι μόνο υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να τους δει και να τους αναγνωρίσει κάποιος -σε συνδυασμό και με την ώρα που επιλέγουν να δράσουν (γύρω στις 4 τα ξημερώματα όταν όλοι κοιμούνται)-, αλλά είναι και μικρότερο το ρίσκο αφού δεν θα τους κυνηγήσουν άμεσα οι διωκτικές αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μέθοδος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ιταλία και τη Γερμανία και γνωρίζει άνθιση τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα.

ΜΕ ΦΙΑΛΕΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ

Συνήθως, οι δράστες κουβαλάνε στο αυτοκίνητο φιάλες υγραερίου, που συνδέουν με λάστιχα ποτίσματος. Απλώνουν τα λάστιχα και ανασηκώνοντας με ένα κατσαβίδι ή λοστό το καπάκι απ’ όπου βγαίνουν τα χρήματα, τοποθετούν την άκρη τους μέσα στη σχισμή του ΑΤΜ, κολλημένο μαζί με απογυμνωμένο ηλεκτρικό καλώδιο (για να προκαλέσουν σπινθήρα με μπαταρία) και διοχετεύουν το υγραέριο στο εσωτερικό του. Βέβαια, αυτοί που το κάνουν είναι επαγγελματίες γιατί δεν είναι εύκολο να πετύχεις τη διοχέτευση της κατάλληλης ποσότητας υγραερίου: Μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να καταστρέψει τις κασετίνες και τα λεφτά, ενώ μικρότερη να μην σκάσει καν το ΑΤΜ. Θυμίζουμε άλλωστε ότι η πρώτη απόπειρα που έγινε στην Πελοπόννησο ήταν στις 28 Φεβρουαρίου, όταν προσπάθησαν να ανατινάξουν το ίδιο μηχάνημα που τελικά κατάφεραν στις 15 Μαΐου στην Αρχαία Κόρινθο. Τότε οι δράστες δεν είχαν καταφέρει να ανατινάξουν το ΑΤΜ και είχαν αποχωρήσει άπραγοι. Τέτοια περιστατικά πάντως παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2012 έως και το φθινόπωρο του 2013, ενώ στις 27 του περασμένου Απριλίου άγνωστοι ανατίναξαν με τη μέθοδο «Plofkraak» ΑΤΜ στα Γλυκά Νερά, εγκατεστημένο έξω από υποκατάστημα των ΕΛΤΑ. Οι δράστες και σε αυτή την περίπτωση προκάλεσαν έκρηξη διοχετεύοντας αέριο στο εσωτερικό του μηχανήματος αυτόματης ανάληψης και πήραν τις κασετίνες με τα χρήματα. Οι αστυνομικοί στον τόπο της έκρηξης είχαν εντοπίσει λάστιχα ποτίσματος και καλώδιο.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Όλη η επικαιρότητα