Ελλάδα

Πώς κάνουν «ντου» στα σπίτια οι διαρρήκτες;

Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περί τις 20.000 διαρρήξεις στην ελληνική επικράτεια, με τις συλλήψεις των διαρρηκτών να κυμαίνονται ανά έτος στις 14.000 με 15.000.

Θες να μην αποτελέσεις μέρος των παραπάνω στατιστικών; Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία ούτε κόπο. Αρκεί να έχεις κατά νου ορισμένα απλά, βασικά πράγματα για το πώς δρουν και σκέφτονται οι «κύριοι» που λιμπίζονται.

Όπως αναφέρει ο κ. Θεόδωρος Χρονόπουλος, Αστυνομικός Υποδιευθυντής και Εκπρόσωπος Τύπου στης Ελληνικής Αστυνομίας, όσο περισσότερα μέτρα λάβουμε ως πολίτες τόσο πιο δύσκολη κάνουμε τη ζωή των διαρρηκτών.

«Οι διαρρήκτες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τους επαγγελματίες και τους ευκαιριακούς. Οι ευκαιριακοί ερασιτέχνες είναι και η πιο συχνή κατηγορία, και είναι αρκετά εύκολο να μειώσουμε τις πιθανότητες στοχοποίησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συχνή τακτική των διαρρηκτών, δεδομένου πως δεν θέλουν να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τον ιδιοκτήτη λόγω ποινικού κώδικα, είναι να «επιχειρούν» όταν λείπουμε από το σπίτι. Κατοπτεύουν δηλαδή τον χώρο, βλέπουν αν λείπουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα και πράττουν αναλόγως.

Γι’ αυτό ακριβώς ο κ. Χρονόπουλος συμβουλεύει να έχουμε κάποιον να μαζεύει την αλληλογραφία, έτσι ώστε να μη φαίνεται πως λείπουμε καιρό, αλλά και να χρησιμοποιούμε κουρτίνες ώστε να μην είναι ορατά έξω από το σπίτι αντικείμενα αξίας. Μια άλλη τακτική είναι να πετάνε σακούλες σκουπιδιών σε ένα σπίτι και να παρατηρούν αν την επόμενη μέρα έχουν μαζευτεί τα σκουπίδια, καθώς και το να βάζουν ένα χαρτάκι στην εξώπορτα για να τσεκάρουν αν κάποιος την άνοιξε.

Βασικότατη συμβουλή και μέτρο αποτροπής είναι το κλείδωμα της πόρτας, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για πόρτα ασφαλείας. Μια ξεκλείδωτη πόρτα ασφαλείας δεν προσφέρει αυτό που υπόσχεται, αντιθέτως παραβιάζεται άνετα με μια ταυτότητα, όπως ακριβώς στις ταινίες. Ο συναγερμός και η αντίστοιχη πινακίδα λειτουργίας του αποτελούν επίσης μια αρκετά αποτελεσματική λύση προστασίας.

Στις πολυκατοικίες, ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος είναι οι πιο ευάλωτοι, άρα αποφεύγουμε να αφήνουμε κοντά οποιοδήποτε ογκώδες αντικείμενο θα τους βοηθήσει να αναρριχηθούν εκεί – π.χ. ακινητοποιημένο όχημα, κάδους απορριμάτων και προφανώς σκάλες.

Επίσης, κρίνεται απαραίτητο το κλείδωμα της κεντρικής πόρτας της πολυκατοικίας όχι μόνο τις νυχτερινές ώρες, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι διαρρήκτες εκμεταλλεύονται την απουσία λόγω πρωινής εργασίας των ενοίκων και μπαίνουν συχνά μεσημεριανές ή πρωινές ώρες.

Αρκετά συνηθισμένα, σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο, είναι τα… τερτίπια που χρησιμοποιούν διάφορες σπείρες για να αποκτήσουν πρόσβαση στο σπίτι, παρόντων των κατοίκων. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς σε αυτά και αποτελούν συχνά θύματα επιτήδειων οι οποίοι προφασίζονται πως είναι τεχνικοί της ΔΕΗ, ή του ΟΤΕ, ή τεχνικοί για την αποκατάσταση του ασανσέρ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους γηραιότερους εξ ημών να μη δίνουν πρόσβαση στο σπίτι στον οποιοδήποτε επικαλείται πως είναι από ιδιωτική ή δημόσια υπηρεσία και δεν τον έχουμε καλέσει εμείς οι ίδιοι.

Αν τώρα οι διαρρήκτες καταφέρουν και μπουν στο σπίτι ενώ είμαστε κι εμείς μέσα, τότε σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να το παίξουμε Τζον Ράμπο. «Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα. Όσο είναι εφικτό και δυνατό, θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και ως ένα βαθμό συνεργάσιμοι γιατί δε γνωρίζουμε ποιον έχουμε απέναντί μας. Μπορεί να είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ ή να έχει άσχημο ποινικό παρελθόν», επισημαίνει ο κ. Χρονόπουλος.

Περισσότερες συμβουλές προστασίας για αποτροπή διαρρήξεων θα βρείτε εδώ. 

via

Όλη η επικαιρότητα