Ελλάδα

Πως και γιατί η ΠΑΣΠ κρατά την ιστορική σημαία του Πολυτεχνείου

Ακούστε το άρθρο

Κάθε χρόνο το μπλοκ της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου κάνει τη δική του ξεχωριστή πορεία. Πως όμως βρέθηκε η σημαία του Πολυτεχνείου στην ΠΑΣΠ; Στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ δηλαδή;

Ακόμα παραμένει άγνωστο ποιοι ήταν αυτοί που τη βρήκαν, τη μάζεψαν και τελικά την παρέδωσαν την επόμενη της 17ης Νοεμβρίου 1973, στα γραφεία της εφημερίδας «Βραδυνή», στην Ομόνοια.

Ο εκδότης της εφημερίδας, Τζώρτζης Αθανασιάδης, ήταν αυτός που τη φύλαγε τα πρώτα χρόνια, ωστόσο ποτέ δεν αποκάλυψε πως την απέκτησε.

Οι μαρτυρίες δεν είναι ξεκάθαρες. Η Νάντια Βαλαβάνη είχε δηλώσει στην Καθημερινή:

«Η σημαία και ο τρόπος με τον οποίο βγήκε από το Πολυτεχνείο ήταν αδύνατον να γίνει αντιληπτός από τους περισσότερους, διότι πρώτο μέλημα ήταν να διασωθούν οι 10.000 άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί», ενώ ο Δημήτρης Χατζησωκράτης είχε αναφέρει: «Η σημαία ματώθηκε με την εισβολή του τανκ. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το 1974 η σημαία έφτασε στην ΕΦΕΕ και στον πρώτο μεταπολιτευτικό πρόεδρό της, Γιώργο Σταματάκη, της ΚΝΕ.

Το 1976 το σύμβολο πέρασε με ομαλό τρόπο στα χέρια του Στέφανου Τζουμάκα της ΠΑΣΠ. Ουσιαστικά από εκείνη τη στιγμή η σημαία του Πολυτεχνείου περνάει στα χέρια της ΠΑΣΠ.

Το 1980 η Φοιτητική Ενωση έπαψε ουσιαστικά να υπάρχει. Ο κ. Παπουτσής (τελευταίος γραμματέας ΕΦΕΕ) θυμάται σχετικά:

«Και στο δικό μου σπίτι την κράτησα τη σημαία. Υποχρεωτικά, κάποιος έπρεπε να τη χρεωθεί. Επιλέγαμε επίσης και σπίτια φίλων υπεράνω πάσης υποψίας», είχε αναφέρει στην εφημερίδα Καθημερινή.

Από το 1982 η σημαία έπαψε να βρίσκεται στα γραφεία της ΕΦΕΕ στην οδό Ιπποκράτους και άρχισε να φυλάσσεται στα σπίτια στελεχών της ΠΑΣΠ.

Το 2008 ο τότε πρύτανης του Μετσοβείου Πολυτεχνείου ζήτησε επισήμως να παραδοθεί η Σημαία στο ίδρυμα, ώστε να εκτεθεί στο ευρύ κοινό. Όμως η αντίδραση της ΠΑΣΠ ήταν αρνητική.

Το 2011 υπήρξε μια ανακοίνωση του τότε γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούση, πως η ΠΑΣΠ θα παρέδιδε τελικώς την ιστορική σημαία στη Βουλή. Αυτό όμως δεν έγινε.

thetoc.gr

Όλη η επικαιρότητα