Σπίτι & Διακόσμηση

Πως μπορείς να αξιοποιήσεις τα βιβλία που δεν θες

Πέντε τρόποι να αξιοποιήσεις παλιά βιβλία ή βιβλία που δεν θες ή δεν χρειάζεσαι, οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν με το διάβασμα.
Ακούστε το άρθρο

Όλοι έχουμε στη βιβλιοθήκη μας βιβλία που είτε δεν μας αρέσουν είτε δεν χρειαζόμαστε πια. Φυσικά, τα βιβλία είναι κάτι που δεν πετάς στα σκουπίδια. Αν, λοιπόν, εσύ δεν τα θες, μπορείς να τα χαρίσεις σε έναν φίλο, σε μια δομή, ένα νοσοκομείο, μια φυλακή ή κάποιο πανεπιστήμιο. Μπορείς, ακόμα, να τα προσφέρεις σε κάποιο μπαζάρ, ώστε να πουληθούν για να στηριχθεί το έργο του.

Αν, τώρα, δεν θες τίποτα από τα παραπάνω (γιατί απλά είναι μικρός ο αριθμός ή σε κακή κατάσταση), υπάρχουν και άλλοι τρόποι να τα αξιοποιήσεις στο σπίτι σου (και κανείς από αυτούς δεν απαιτεί να τα διαβάσεις).

1. Φτιάξε ένα τραπεζάκι για το καθιστικό

Ίσως αυτό να είναι το καλύτερο side table που θα έχεις. Ανάλογα με τον αριθμό των βιβλίων, φτιάξε 2, 3 ή 4 στοίβες και τοποθέτησε πάνω τους ένα κομμάτι ξύλο ή μέταλλο ή γυαλί. Το τραπεζάκι δίπλα στον καναπέ για να ακουμπάς το κινητό σου είναι έτοιμο. Εν όψει Χριστουγέννων, μπορείς να τα στήσεις σαν δεντράκι και να τα τυλίξεις με μια φωτεινή γιρλάντα!

2. Φτιάξε διακοσμητικά και μικροαντικείμενα

Αν πιάνουν τα χέρια σου, τότε μπορείς να κόψεις λέξεις, προτάσεις από τις σελίδες των βιβλίων και να τα ενσωματώσεις σε κοσμήματα, όπως σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, μενταγιόν. Μπορείς, ακόμα, να βάλεις ολόκληρες σελίδας μέσα σε κάδρα και να τα κρεμάσεις στον διάδρομο του σπιτιού σου.

3. Κρυφό κουτί για μικροαντικείμενα

Αφού φτιάξεις παραπάνω κοσμήματα, πρέπει κάπου να τα φυλάξεις. Με ένα κοπίδι (και με πολλή προσοχή) κόβεις ένα μεγάλο μέρος από το εσωτερικό του βιβλίου, δημιουργώντας μια θήκη.

Σταθεροποιείς τις κομμένες σελίδες με λίγη κόλλα και έτοιμο το κουτί-μπιζουτιέρα.

4. Παίξε με τα βιβλία σε παιδικά πάρτι

Η μία πρόταση είναι να κόψεις σελίδες και να φτιάξεις χωνάκια που θα γεμίσεις π.χ. με ποπ κορν.

Η δεύτερη πρόταση είναι να τα κόψεις σε σχήμα μικρής κάρτας και να τα δέσεις στα δωράκια που θα δώσεις στα παιδιά.

5. Κάνε τα βιβλία κομοδίνο

Αν –όπως εγώ– δεν έχεις χώρο στο υπνοδωμάτιο για κομοδίνο, τα βιβλία θα δώσουν λύση στο πρόβλημά σου. Πάρε όσα είναι σχετικά μεγάλα (σε επιφάνεια) και στοίβαξέ τα το ένα πάνω στο άλλο. Θα έχεις ένα μικρό και πρωτότυπο κομοδίνο για να αφήνεις εκεί το νερό σου ή το… βιβλίο που θα διαβάζεις.

Όλη η επικαιρότητα